Selamat Hari Raya

hmm..ni entry terakhir before hari raya..sebab sok aku dah start cuti..saje cuti awal sebab nk kemas2 rumah, pack baju2 seme…

Oleh itu..di kesempatan ini aku nak ucapkan..Selamat Hari Raya Aidilfitri Minal Aidil Wal Faizin dan berhati2 di jalan raya….

Anda mampu mengubahnye..:)

hehe..aku pun balik jauh ni..harap2 semuanye selamat and hope we gonna enjoy the experience balik kampung!

Hari ini Hari Rabu..hehe

Sebelum aku ke topik yg kat atas tu..penah kwn aku tanye aku..”ko ni byk nye masa!leh buat sampai 2 blog sekali!” ( soalan dia mcm negatif je kan..kalau ikut tafsiran aku, seolah – olah maksud dia…”ape ko ni tak de keje ke smpi leh buat 2 blog?“)

Hahaha…wahai kawan2 sekelian..kalau kite dah minat..sibuk macamane sekalipun, kita akan dapat peruntukkan masa untuk membuat sesuatu yg kite minat atau suke…bukan maknanye kite tak ade keje ke byk masa terluang ke..tak..aku keje mcm org lain jugak..same je sibuknye..cuma disebabkan minat menulis, bagi aku kalau ade masa 5 minit pun dah cukup utk taip satu entry ( dengan syarat, idea tu dah datang…)..tapi kalau kite tak minat…, walaupun berejam – jam ko ade masa free, hatta satu hari atau satu minggu free sekalipun, kalau dah tak minat, kite takkan buat kan?macam ade pepatah tu kata..u can bring a horse to the water but u cannot force the horse to drink the water..(lebih kurang lah..aku dah lupe ayatnye yg penuh)…kalau tak sebab minat…takkan ade penyanyi mcm Allahyarham Sudirman & Siti Nurhaliza, pemain skuasy :Nicol David, badminton :Lee Chong Wei…pencipta lagu seperti Allahyarham Loloq, M. Nasir..etc…kan?(hahaha..ape aku merepek nih..betul ke..)

Berbalik kepada topik di atas ye kawan2..hari ni hari rabu..so sementelahan aku frre tghari tadi..aku ikut member aku ni g pasar rabu kat Ayer Itam!Gambar details ade kat bwh ni ha….

Baju kurung 3 pasang RM100
Main longgok je..
Berlambak2 baju..mcm2 pilihan..tapi aku dah shopping awal..

Yang ni butik depan pasar rabu tu…byk choice tudung tapi i prefer beli tudung kat kelantan….

CPU rosak la pulak

Meja komputer ku without the CPU

Pagi tadi..masuk je opis, mcm biasa aku on je la pc aku tuh..sekali tgk2, tak kuar pon windows, balik2 dia ckp suruh start windows normally atau pun choose safe mode. huhuhu..masuyk sepital ler pc ak tadi..cpu nye aje..mujur kat bwh opis aku je maintenance bagi pc nih..so..hari ni dari pagi smpi petang , smpi sekarang lah ( sekarang pc aku dah selamat kembali ke sisi aku), aku menumpang komputer org, samade komputer librarian dpn bilik aku ni atau numpang komputer dr zana jiran sebelah..huhuhu susah nye bila 100% bergantung pada teknologi ni..nak kira laporan aset secara manually (guna kalkulator)pun aku rasa terkial2 tadi ( biasa leh wat formula campur tolak bahagi tu kat excel jek…)..

membuatkan aku tertanye2..what would happens if suddenly, teknologi tu hilang atau tak ada? huh..huru – hara!

Kecur air liur

Peh..makin dekat nak balik kelate..makin aku terliur nk makan mknan2 ni…aku rasa kalau dpt mkn sikit pun jadilah..bukan nak mentekedarah..nak rasa je..maklumlah kat Johor payah nk jumpe or memang tak jumpalah!

Berikut adalah antara makanan yg aku nak mkn kat kampung nanti:

1. nasi dagang(nasi dgg kelantan yang dibeli bungkus…peh…tgk tu kuah dia…hehe)

(nasi dgg terengganu ni..beras ns dgg tganu kaler putih)

2. nasi kuning ( bukan pulut kuning, nasi ni mcm nasi berlauk tapi nasi dia kaler kuning)

tiada gambar

3.ketupat sotong ( aku selalu tolong mama sumbat pulut dlm sotong ni kalau kat rumah dolu-dolu…..kalau org tak biasa mkn, boleh mual dibuatnye mkn benda alah ni..)

4. laksam (ada dijual di Kluang but not original lah..)

5. keropok lekor terengganu (boleh beli otw ke kelantan)

6. kuih akok (En .Fly pun suke kuih ni..kat Kluang haram takde org jual…)

akan tercapaikah hajat aku utk merasa semua kuih dan mknn di atas? Insya Allah..nanti lepas raya aku bgtau yer..hehehe anak aku ni org kelantan nih….sebab aku teringin mkn mknan kelantan! 🙂

Betul, betul,betul!

hehehe..kalau sesape yg penah tgk katun Upin & Ipin mesti dah tau, yg kat atas tu trademark salah sorg dua beradik tu..first time aku tgk katun Upin & Ipin..tgk dgn En. Fly kul 7mlm semalam(sambil buka puasa)..dan sebagai org yg meminati seni, kami berdua amat kagum tgk katun ni..tak sangka org Malaysia dah boleh buat katun yg sekreatif Upin & Ipin..dah la comel..pastu mmg guna suara budak2 , itu yg menghidupkan lagi katun tu..aku dah suke giler dgn katun ni, kebetulan En. Fly ada dwnload dari internet full version katun ni, versi hari raya, sebelum ni tak rasa nk tgk sebab tak tau cite pasal ape…so mlm tadi pas tgk berita..melayan katun ni..best!

Sape nak tgk..ade kat bwh ni, ni episod yg ditayangkan kat tv9 mlm tadi..aku terjumpe lah pulak kat youtube..

Kamus Mek Na 2..hehehe

saje je..tetiba terlintas lagi beberapa perkataan yg aku tertinggal dlm kamus yg lepas..hehe

1. hungga – lari
2. rukah – panjat
3. ranggoh – makan selahap2 nye ( lebih kurang mentekedarah ler..)
4. cewe – ular
5. celika – degil
6. pospong – postphone ( hehe yg ni mmg asal dari english word…)
7. atak – montel , sedap didukung ( bagi baby)
8. bokbong – musang ( tak silap aku..betul ke masviona? aku konpius gak, dah lupe bokbong ni musang ke antu….biasa kalau budak2 nangis mlm2, nanti mak dia akan ckp, nanti bokbong dtg amik budak tu kalau dia tak berenti menangis)
9. jerik – nangis
10. suko – ketawa
11. selalu – time tu jugok ( contoh : jom g selalu lah…key nanti ujey pulok.. jom pergi sekarang, nanti hujan pulak..)
11. sekali – bersama – sama ( sy nok g sekali lah..saya nak pegi bersama – sama lah)

hahaha..i’m running out of words...jom kite jenguk perkataan jawa pulak nak ?( En. Fly org Jawa….)

1. terbegik – tercekik
2.terjal – degil
3. ngeteh – kuar ke kedai minum lepak dgn kawan2
4. bontrot – bekalan
5. mentong – mengulang mkn, mkn berulang – ulang
6. berkat – hadiah yang diberi kepada pelawat oleh ibu bapa pengantin semasa kenduri ( biasanye dlm beg plastik atau beg kertas yg dihias cantik, dlm tu ade bunga telur, lauk pauk atau kuih2 sikit)
7. ngorok – berdengkur
8. ngences – tido kuar air liur basi…hahaha…

Selamat Berbuka Puasa!!!!

Menghitung hari..

Hnsh..hnsh..semput aku..aku baru balik dari unit ladang..ade kes post mortem..bebiri dipatuk ular..disebabkan ni first time ada kes patukan ular, so aku n dr donny berbekalkan kamera , g amik gmbar post mortem tuh…byk betul kes ternakan mati sebab ular..seminggu lepas, ular sawa telan bebiri…yg ni aku tak tgk sebab aku takut aku “terkejut”…bimbang kena kenan..call me old fashion tapi time mengandung jgnb la tgk benda2 yang boleh menyebabkan kite geli sgt2 atau terperanjat kan…tapi rasanye tak yahlah aku masukkan gmbr post mortem tu sebab susah lak nak explain term2 patologi ni kat sini , nanti jadik blog nota post mortem plak..hehe..

Sepanjang jalan tu , rasa rugi pulak tak bwk Nikon D60 , sebab aku rasa pemandangan pagi2 kat ladang cantik sgt..dengan lembu2 nye kat padang ragut , dan ada burung putih bertenggek kat atas lembu tu..(mcm biasa , D60 tu En. Fly bwk g cekolah..huh..), lain kali ade kesempatan , aku nak shoot gmbr kat ladang pulak..

Ok..ni baru nk masuk topik entry hari ni…menghitung hari nk balik kampung sebenarnye..rindu sgt..n ini first time aku balik kg dalam keadaan berbadan dua…hehe..mesti ramai sanak sedara nk tgk aku kan (hahaha..perasan..)..and rindu nak balik rumah..jumpa mama & abah..

dan rasanye perjalanan balik kelantan kali ni akan jadi lebih 12 jam..kenape? sebab mesti aku n En. Fly asyik nak berhenti buat photoshoot jek!byk tempat menarik especially kat area tepi pantai kat terengganu tu…nak g masjid kuala ibai…amik gmbr pantai..amik gmbr makcik2 yg jual keroppok lekor ke makcik kat gerai air tuak ke gmbr budak2 tepi jalan ke…mesti best kan..anyway..i’m all up for this new photography adventure!

Actually, gmbr kat bwh ni bukanlah gmbr yang aku shoot…cuma aku nak tunjukkan ape maksud aku tadi, pemandangan kat ladang yang cantik n mendamaikan..
(gambar ehsan www.dobot.com.my , dr dobot ni kawan aku,satu batch masuk jbtn dulu..ni gmbr kat ladang Jelai Gemas, N9)


Mengapa WANITA sangat istimewa…

Mengapa WANITA sangat Istimewa…. ..( aku dapat ni dari email..)

Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. “..i letih
la..dah lewat ni, i nak tido lah….”
Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak
lipas…leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam
sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap…
susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak
tadi…check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak
nak susu…memang dah kering pun flusk ni, jerang la air…sementara
tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong….salin la
gula…check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade
lagi…ishh. ..ni lauk bila ni, semalam…dah beku dah…basuh la
kejap….pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh…penat dah
ni, besok je la basuh…sidai kaian lap je lah…
tik…bunyi air dah masak…salin air dalam flusk…ok settle…

baru teringat tak semayang lagi…on da way nak g bilik, papa tgk tv
lagi…nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska…check. ..baju 2
pasang, towel…towel kecik utk selsama…calamine lotion untuk sapu
ruam…pampers 4 keping….alamak. .telupa pulak masukkan botol…basuh
botol jap…ok settle…

ternampak pulak beg g keje…emm.. besok nak pakai beg polo coklat lah,
asik2 pakai beg hitam ni je…salin jap barang2 g beg coklat…cek sume
6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang
tertinggal tu la yang nak pakai nanti…hishhh sempit la beg ni…hangin
je…nak kena beli ni beg baru…rasenya 25 hb ni Sogo sale nih…mana
flyers tadi ek…ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti
lupa..ok settle…

Tetiba dengar suara papa…”..u buat apa lagi tu..tadi kata nak
tido..”….” .yelah nak tido la ni..nak smayang jap…”

masuk toilet..buat apa2 yang patut…cuci muka dulu..2 jenis lak
tu…adoi..gosok gigi…smayang. ..pakai toner…pakai treatment
cream…nak lawa and maintain punya pasal lah ni…
nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak…huhuhuhu. ..

bukak almari…emmm. ..pakai baju hijau ni lah besok…gosok
kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni…kat bilik
belakang…
la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut
dah..ishhh …g dapur, basuh, sambung gosok baju…gantung
elok2…kemaskan baju gantung2…masukkan seluar papa yang dah kotor
dalam tempat kotor…ok settle..

dgr suara papa lagi…”..i dah ngantuk ni..”..dalam pada nak masuk ke
bilik…owh. ..pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak
siram…ok, siram jap…check jap pintu ni…sah tak kunci lagi…grill
pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak
umah aku…bukak lampu luar..

ni mainan ni sepah2…masukkan la dalam bakul mainan budak ni…banyak
nya…sampai bawah meja makan pun ade…adoi.. ..ok dah …

ok dah boleh baring…adoi sakitnya pinggang…cium si comel ni
kejap…selimutkan die…la..napa basah ni…emm, tukar la pempers
ni…tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la…nanti g Sogo 25 hb
ni beli la skali…ok sayang tido k…kalau boleh jangan la bangun tgh
malam ni eh..tido sampai pagi k…gud nite..sweet dreams…

aaahh…sedapnya dapat baring…mana pulak lotion sapu kurus aku
nih…ha, ni dia…sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarm…setkan
program kerja besok…pg kul 9.30 ade meeting..
ahh…boring. ..panas pulak lotion nih..dah la…emm..sedapnya lelapkan
mata…Ya Allah…terima kasih untuk rezekiMU hari ini,…mohon
keberkatan dari mu tuhan…papa pun bangun tutup tv…”…i dah ngantuk
sangat ni…nak tido lah…citer pun tak best malam ni, bola pun
takde…”… selang seminit …dengar suara papa berkeruh…dah agak
dah….

So?….apa yang peliknya..??

Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?…SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK
KENA BUAT….tu yang tak boleh nak mati cepat tu…

Hantarkan ke 5 WANITA yang anda rasa hebat…pasti anda disayangi kerana
memahami mereka…well, women understand women better…
forward jugak kat lelaki-lelaki so mereka akan hargai emak, isteri, dan
kawan 2 dengan lebih baik lagi…

Tak kira la wanita berkerjaya atau surirumah… setiap wanita adalah
istemewa dengan cara mereka sendiri…

Kalau lelaki mengakui kebenaran ini….hormat dah hargailah
mereka…untuk keperibadian dan kebolehan mereka untuk berdikari…

HIDUP UNTUK KAUM HAWA!!!

Catlina: Ditujukan kepada semua kaum IBU!

Wajah Baru 2

hehehe..aku tuko template lagik!

putih pun owait jugak kan?hmm..En. Fly suruh wat background hitam…aisey..nanti same lak dgn dia punye..nantilah aku pikir2 kan…

Wajah baru

Niat nak buat header baru mmg dah lame..tapi En. Fly tak de kesempatan nak buat..hehe..berjaya jugak En. Fly melaksanakan hajat aku nak header baru mlm tadi…and aku masih mencari2 template yg sesuai nih…bila aku pilih template jek, mesti aku nk kaler hijau..actually hijau bukannye faveret kaler aku..tapi sejak pakai bju hijau masa bersanding 2 thn lepas, aku suke pulak warna hijau…pasni nk belajar buat background blog ni pulak…kene tny masviona @ prebet sabu mcmane nk buat..diorg ni kira mentor aku lah..since masviona yg galakkan aku buat blog!To my hubby..mekacih daun keladi!!!

« Older entries