Sutera Maya

Petang semalam my best fren, Dr. Ana Maria, sms me..dia suruh tgk cite Sutera Maya kat TV3..sebab ada watak yang bekerja di klinik haiwan…aku pun ade tgk iklannye..ala si Ayu Raudhah tu jadik watak yang keje kat klinik haiwan tu..tapi aku tak lah ikut cite tu..drama bersiri melayu aku kureng sikit nak tgk..bukan sebab tak support..tapi kebykan jalan cerita , skrip..alahai longgar n tak cukup menarik minat..pastu pulak biasanye saduran dari telenovela Latin..hampeh..ape dah takde idea sendiri?

aku pun tgk lah kejap..dan membuatkan aku membebel2 depan En. Fly..En. Fly pun bebel jugak..aku tak kisah sgt watak Ayu tu bercakap dgn kucing ( seems very plastic..aku berckp jugak dgn kucing2 aku tapi tak lah mcm tu)..YANG AKU TAK SUKA…watak bos dia tuh!kononnye vet…pastu dah la berckp entah hape2..memek muka hancuss..garang sgt2 pulak tu..terus aku tukar channel..cuma aku risau..nanti org ingat semua doktor veterinar mcm tu…kan masuk tv, sume org tgk..utk pengetahuan para pembaca sekalian..eceh..vet ni ada byk bidang….ini adlaah pemerhatian aku sejak dari universiti lagi..berdasarkan observation pada lecturer2 dan sekarang bila dah keje..

1. Haiwan Kesayangan ( anjing, kucing, arnab, etc yang kecik2 lah) – vet jenis ni biasanye orgnye kecik2 comel…atau lelaki nye biasanye soft spoken, kemas n teratur..lembut..a bit fussy..sesuai dgn jenis haiwan yg dirawat..sebab kucing n anjing adalah haiwan yang sensitif, cerewet dan gemalai.( aku pun boleh masuk kategori ni kut hehehe 3 tahun aku keje bidang ni)

2. Ekuin ( kuda) – biasanye vet kuda ni bdn dia besar, tinggi. Orang nye berani, tegas dan pandai bercakap.Kene berani sebab kuda tu besar..nak2 kuda racing atau showjumping.

3. Lembu,kambing , ayam dan itik( vet ladang) – vet kategori ni boleh jadi kecik comel atau tinggi besar orangnye..biasanye cool and relaks je….tak mudah panik..( huhuhu..aku keje kat bidang ni sekarang…adakah aku akan fit in kategori ini?baru setahun kat bidang ni..tapi aku ni jenis cepat panik!)

4. Makmal ( bakteriologi, virologi,patologi,serologi)– kemas, teratur, biasanye nmpk pendiam tapi bila bercakap…fuh..tabik!

5. Sales and supplies – vet kategori ni sgt friendly dan peramah..dgn everyone..aku penah menceburi bidang sales mknn haiwan sekejap tapi aku tak pandai iklankan brg..kalau ubat2 tu boleh lah…

ok hope korang tak labelkan perwatakan vet dgn watak vet dalam sutera maya tuh!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: