Kamus mek na

Oleh kerana kawe nok kelik kelate doh tak lamo lagi..ghasonyo mace nok tulis ttg bahasa atau loghat negeri kawe ni skek…just a few perkataan lazim n dio punyo translation…

p/s: kat umah actually masa kecik2 dulu kalau aku degil2 n mak aku nak marah, automatik dia panggil aku mek na!

1. mek – mak
2. cik – mak( nenek pun buleh, tak dok hal..)
3.ghetek – jugak (contoh : nak gi ghetek ” nak pegi jugak”)
4.tok se – (ramai yg dah tau ) tak nak/takmau
5.sebek – terbiar
6. tawa hebe – tawar sgt2 lah tu ( org utara kata tawaq hebiaq!)
7. manis leting – manis sgt2 ( manis melenting)
8.masing perap’ (k) – masin sgt2 mcm garam terperap
9.sejuk senyek – sejuk sgt2( biasanye refer pada mknn)
10.panas ceng ceng – panas (cuaca)
11.buah setor – buah manggis
12.butir star – kaler purple
13.ketereh – gajus
14.pelaka -guruh ( contoh:suara kuat mace pelaka “suara kuat mcm guruh”)
15.bekwoh – kenduri ( mak aku ckp asal dari perkataan omputih iaitu “big work” hahaha..ntah
ye ke tidak)
16.depek’ – bertempek je ( contoh nye : Mek Ya tuh asik depek’ jah dgn laki dio!)
17.berehi – suka, gemar ( dari perkataan berahi)
18.kain kano – kain telekung yg buat sembahyang tu….
19.buat gapo atau buat ‘go? – buat ape….
20.gertok – jambatan

hehe…tgk ayat kat bawah ni…

KUCING MAKAN TIKUS

macamane nak tukar ayat di atas supaya maksudnya menjadi tikus makan kucing tanpa mengubah struktur /susunan ayat tersebut..hehehe..SELAMAT MENCUBA!

4 Comments

  1. masviona said,

    September 16, 2008 at 2:20 pm

    ahakss…..seriyes along tergelak baca n3 nih.huhuhuhutp ada nk wat pembetulan sket..leh tak?????buah settor = buah manggisbuah se to = ermm..buah yg ala² buah kuini (ejaan xtau betul ke idak) tuhitu ajerrr….ahaksssuruh cik abg hafal yer….kwang3x

  2. CatlinaFly said,

    September 16, 2008 at 11:55 pm

    hehehe….ye ke..tulah susah nak eja lah along oi..sebut dah betul dah tapi bab ejaan tu..sebab kan ade perkataan yg ade sabdu n dia punya tamakninah hahaha

  3. prebetsabu said,

    September 17, 2008 at 2:28 am

    Semesek- senang sgtLoghak- nak cptNgaju- merajukGu- kawan/gengKahkahkahTu atr pktaan klate terawl aku blaja masa kenal masviona..Lo nih kawe ore kl doh tuka jd ore klate..huhu..Bereh..

  4. CatlinaFly said,

    September 17, 2008 at 3:47 am

    har har har prebet sabu tukar kerakyatan ke…tahun ni korg raya kat ne ?ada lagi satu perkataan kawe nok tamboh ni..mesti awal2 kenal masviona, confem guna perkataan ni…GEWE


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: