Peristiwa-peristiwa dekat nak raya…

Dua hari sebelum raya….
en. Fly demam..kesian dia melepek jer….memang sebelum bertolak ke kampung pun dia dah rasa nak demam..demam selsema…abang ipar aku n anak2 dia pulak dah start batuk..tak lame lagi aku n kak ja ( my sis) mesti kene jugak ni…

Sehari sebelum raya..
bestnye mkn keropok lekor..mlm tu lepas bukak puasa , aku dgn penuh bersemangat, menggoreng keropok lekor..tinggal sikit je lagi nak abis goreng ni..sekali…tetiba je keropok tu meletup n minyak panas terpercik kat separuh muke aku..huhuhu..mesti berparut nanti..aku dah niat tak nak jalan raya kalau parutnye teruk!mujur kak ja ade gel gamat, n cepat2 aku sapu ke muka..alhamdulillah..esoknye, yg berparut cuma kat tgn jer sebab kat tgn aku tak perasan n lambat letak gel tu..kat muke ok..

Malam nak raya..
aku pulak demam..haa..kan betul mesti jangkit punya..pegi klinik…doktor just bagi ubat selsema n ubat batuk..no antibiotic sebab aku pregnant…mlm tu tido awal..baju2 raya pun En. Fly tolong ironkan…terima kasih suamiku..aku mmg tak larat nk bgn

Hari raya
bdn rasa mcm dah ok..tapi selsema teruk n suara jadik sengau..sempat lah beraya ke rumah nenek n sedara mara..tapi smpi tghari je sebab kebanyakkan dlm famili tak sihat…my nephews ( Amir dan Alif) pun dah batuk2..raya tahun nilah raya yg paling singkat masa berjalan..biasanye kami sekeluarga berjalan smpi petang…balik rumah..aku melepak tido…

pas maghrib baru aku bgn , bdn panas giler…hmm.. kesian kat baby..macamane lah dia kat dalam tu tak panas ke?kak ja kata, tak ape.. sebab ade beberapa lapis protection n baby tak ape2 lah..normal lah demam time pregnant…tapi aku tetap risau sebab takut jangkit kat baby..aku just lap2 bdn dgn air + ais utk turunkan suhu bdn..mlm tu kak ja belanja Pizza Hut (take away)..aku mkn chicken soup n garlic bread..rasa bertenaga sikit mkn sup panas.

alhamdulillah esoknye rasa bertambah ok sebab demam dah kebah..open house on hari raya kedua…tapi tak amik gmbr pun…tak sempat sebab ramai yg dtg, sanak sedara je..
raya ketiga dah nak balik ke johor..mama dan abah ikut sekali balik, sekali sekala berjalan2 n bercuti kat johor laks..

1 Comment

  1. CatlinaFly said,

    October 6, 2008 at 2:57 am

    oh lupe nak bagi tau…masa kat kelantan sempat mkn nasi dagang 3 kali(beli, nenek buat, kat umah mak nik) n keropok lekor sekali.. n puding karamel abah buat..paling sedap..nasi dagang ler…hmm..sebutkan nasi dagang pun dah buat aku kecur..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: