Kenapa….

DSLR Nikon D60 10.2 MP, 18 – 55 mm lens, berat 600 gram
Olympus FE-310 8.0 MP, 0.2 – 31.0mm lens, berat 200-300 gram kut (aku agak2 jer)

Masa mula2 berjinak2 dgn DSLR dulu aku pernah rasa tertanya2…ape beza kamera DSLR dengan kamera digital yg kecik2 tuh?Dua – dua same2 digital…

and..masa raye ari tu ade sedara yg tanye..kenape beli kamera yg besar2 bagak macam tu, kan ade kamera digital yg kecik comel, bergaya, ringan, senang dibawa..hehehe

Setelah beberapa kali mengambil gmbr dgn DSLR, barulah aku nmpk perbezaannya..

1. DSLR mengambil gambar mengikut pandangan mata si photographer, kita boleh adjust fokus tu, ikut pandangan mata kita, sedangkan, kamera digital mengambil gmbr mengikut apa yg lens kamera tu nampak, dan hasilnya kdg2 lain dgn ape yg kite nampak…Jadi boleh dikatakan mengambil gmbr dgn DSLR seolah2 mengambil freeze shot apa yg mata kita nampak.

2. DSLR boleh dibuat zoom secara manual (bergantung kpd saiz lens), yang mana akan manjadikan gmbr tersebut lebih jelas dan sharp, manakala kamera digital kalau ade zoom manual pun , tak jauh mane n biasanye kalau kite buat digital zoom, nanti gmbr tu pecah…..n jadi tak berapa sharp..so menjejaskan kualiti gmbr tu nanti….

hmm..setakat itu jelah yg aku nmpk (pandangan peribadi aku ler…)..lain2 features..still in process of learning..nak komen lebih2 pun, aku ni amatur lagi..tapi asas utk fotografi mestilah bermula dgn penggunaan kamera digital atau kamera biasa tu dan jugak minat yg mendalam..nanti aku balik kg lagi, aku akan tunjukkan kamera2 yg aku penah guna masa sekolah, masih ade dlm almari kat rumah kat kota bharu..ari tu lupe nak bawak balik sini..peh leh wat display tu..siap dgn kamera masa zaman abah aku mude2 dulu..kamera tu byk tul berjasa kat famili, maklumlah kami hidup merantau..sedikit sebyk aku rasa minat ni diturunkan oleh abah, sebab kat umah ade byk album gmbr masa aku n kak ja kecik2 dulu, boleh kata setiap occasion mesti ade gambar!

ade jugak aku belajar tips2 dari internet selain daripada try and error…heh silap2 ni boleh jadi sumber pendapatan sampingan tau..tapi aku rasa aku serahkan kat En. Fly je bab2 tu..aku pun tak boleh nak ligat sgt sekarang…:) ….siaplah nanti baby dah lahir…bakal jadi model mama and abah dia hahaha….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: