Posing sorang – sorang

Ini ialah apa yang terjadi bila Catlina tinggal sorang2 dlm bilik hehehe…actually gmbr ni aku amik masa aku bermalam kat Nilai Hotel, semasa gi audit ladang di sekitar Selangor(outstation yg aku ckp tu..)..nak jalan2 kat Nilai 3 pun, masa tu ujan lebat giler..so terperuk kat bilik , bosan juga..dah la tak de Astro bosan betul..


Cakkkk!!

Actually aku ade satu lagi blog utk fotografi ni..ada yg dah tau rasanya..kalo lum g tgk lagi, jemput2 lah ke http://catlinaphotography.blogspot.com ….bolehlah dikatakan koleksi keje2 fotografi aku ade kat situ..btw aku ni amatur lagi & still learning!Sebarang komen & ulasan amatlah dialu2kan!

“Learning is a continuous process throughout life!”

Advertisements

Bimbang seorang ibu…(ditujukan kpd my baby..)

Assalammualaikum dan selamat pagi baby…

mama sayang baby sgt2..rasanya tiap2 hari mama dan abah baby tak pernah lupa cakap betapa kami kasih & sayangkan baby, setiap hari bila ada kesempatan, tak kira pagi, petang atau pun malam..Abah baby pula setiap pagi dan malam akan kucup perut mama , tanda dia rindukan baby & tak sabar nak tengok baby dilahirkan…

Baby sayang, tahu tak baby dah buat mama cemas pagi ni? Sebab mama tak dapat rasakan pergerakan baby, subuh tadi..mama jadi risau sebab biasanya tiap-tiap hari,waktu sebelum subuh lagi baby akan bergerak-gerak untuk kejutkan mama…dan pagi ni, bila mama bangun , mama tak dapat rasakan baby, mama jadi cemas..mama usap-usap perut dalam 15 minit, pun tak dapat rasakan baby..abah pun risau tau baby…hampir-hampir mama nak mengalirkan air mata tadi sbb terlampau takut..abah baby nak tenangkan mama, dia ckp baby tido lagi kut..Mama tak henti-henti usap perut, macam2 mama fikir, mama dah fikirkan hari ni mama sanggup batalkan pergi outstation kalau baby tak gerak-gerak juga…

Alhamdulillah, setelah beberapa minit mama tak berhenti usap perut, baby mula bagi respons..hish..baby jangan buat macam tu lagi..baby bangun lambat ye..mama tau sebab memang mama byk kerja semalam, mama pun penat juga..baby buat suspens mama je..jangan buat lagi tau..baby bergeraklah sebanyak mana baby suka, mama tak kisah sakit belakang ke, bengkak kaki ke, perut kembang ke sebab baby..mama tak kisah…sebab..mama dan abah dah lama tunggu baby….kami tak sanggup kehilangan baby…

p/s: baby lepas ni lepas ni janji ye, pagi -pagi mesti kejutkan mama bangun subuh!

Award

Aisey..dpt award ah..award ni dari Kak Masz73..ish akak,baru je kenal sy, dah bagi award,terharunye..ish.. 🙂 thanks kmasz!

Hmm..and kene bagi award ni kat 7 org yang lain yer..actually nye kan..ni first time nak bagi award kat org sbb sebelum ni ade gak dpt tapi tak reti caranye masa tuh (ade ke patut..ish ish ish..) sbb baru2 berkecimpung dlm bidang blog ni masa tulah…nak amik award pun tak pandai masa tuh!hahaha..

Okeh..the award goes to….(drum roll pleaseee…):

p/s: aku nak bagi lebih 7 org buleh tak..rasanye 7 je tak cukup…rules dia:Sape yg dapat award ni kene amik award ni, tempek kat blog & awardkan kpd orang lain..

1.Kak Masz73: bagi kat akak semula coz tanda penghargaan sy pd akak..
2.Ayong : u r so friendly, baru kenal pun tapi mcm kawan lame lah!
3.Masviona : kawan lame…masa matriks ’99 lagi & still in touch!
4.Itukz: jiran & kawan outing snap gambo! (Next spot Tg Piai kut tapi tak tau lagi bila hehe)
5.Cute Miut78: ui bila nak jumpe ek..dekat je kat akak kat Bt Pahat nun kan?
6.Hasra: seronok sembang dgn awk kat YM
7.Ain : kawan masa kat Upm nih..oh ain ingatkah ko kite penah jatuh moto depan Kolej Kelima dulu?hahaha..masa tu ade Pak Wan & Azri jadi saksi, ish malu2…pas2 Pak Wan tlg angkat moto..
8.Hana : masakan akak pehh…wpun tak penah rasa je, tgk gmbr je dah tau sedap nih!
9.Dr. Ida : pun kawan lame gaks, kawan dari sekolah dulu, tmpt aku mtk 2nd opinion abt health!
10.Kak Suhana: baru kenal akak, suke tgk kek2 dlm blog akak..
11. last but not least: kepada korang yg tgh baca blog ni 🙂 , sudi-sudikan…

Sekian..

Tolong…

Heh..mesti korang pelik..Catlina nak mintak tolong ape ek..hehe..sebenarnye nak mintak tolong bagi tips2 macamane nak kurangkan sakit belakang ni..or is it normal for pregnant woman?

Sekarang Catlina dah preggie dlm 5 bulan setengah..dan dah start sakit belakang ni..pulak tu berat bdn dah naik 53 kg (dulu2 45 jek before preggie)..bila tidur, dah tak leh menelentang lame, mesti kene mengiring..harap2 mama-mama di luar sane boleh membantu….this back pain is killing me!Helpp!!…..

Cerita kat hospital…

Salam..hari tu aku ade cerita yg aku dirujuk ke pakar kat hospital kan?sbb kes suspected diabetes & kemungkinan hyperthyroidism aku dtg balik …aku dah g ari Khamis lepas, 2ohb Nov..kebetulan ade driver nak antar staff nak ke hospital juga, so aku tumpang lah dgn driver tu..smpi kat spital, kul 9 pagi.

Peristiwa kat kaunter

Smpai2 ke ke klinik pakar antenatal tu, aku ke kaunter, aku bagi salam elok2..& aku explain lah kat nurse kat kaunter yg appointment aku bukannye ari tu, tapi aku dtg awl sbb minggu depan aku nak g outstation pulak..nak tau nurse tu ckp ape?

Dia ckp…”sepatutnye tak boleh ni dik, silap2 awk boleh kene halau ni..“dgn muke tak senyum dia tu..

Aku explain lagi kat dia, nurse kat klinik desa yg aku selalu pegi wat check bulanan tu ckp tak pe pegi awal, jgn pegi lmbt pulak.

Akak nurse tu terdiam..dia belek2 buku pink (buku preggie) aku tu..ade name aku kat situ..

and then…

eh doktor yer? nape tak ckp tadi?doktor gigi ke?” nmpk dia senyum sikit..

taklah..doktor haiwan!“aku jwb dgn senyum kelat..hmm..nmpk sgt double standardnye…

xpe, doktor amik nombor & tunggu dipanggil yer…” nada suara dia pun mcm dah lembut sikit..dan dia siap tulis ‘doktor’ kat no giliran aku..

Point aku kat sini..kalau lah aku bukan doktor..mesti berterusan je nurse tu ckp mcm garang je kat aku kan?Kenapa mesti mcm ni ek?Bagi aku, setiap pesakit mestilah dilayan sama rata…aku layan animal patient pun mcm aku layan org..apatah lagi melayan manusia yang sama darah merah, sama2 rambut hitam….

dan aku menunggu selama 3 jam…mmg org tgh ramai masa tu..boring giler..tapi aku paham…spital kerajaan kan..

Kat bilik doktor

Doktor yg aku jumpe ni orang Arab rasanye..tapi pandai ckp BM..diselang seli dgn English..aku namakan dia Dr. E jelah ek..

Aku masuk je bilik dia…

Dr. E:you’re a vet?

Aku : Yes..

Dr. E: kerja di mana?

Aku: Under Jabatan Veterinar..

Dr. E: wah..very good very good!do u know the meaning of your name Maizatul?

Aku: Tau..

Dr. E: very good name, it means “characteristic”..hmm..i always wanted to know, does animals get diabetes & hyperthyroidism?

Aku: yes, same like human..but more common in cats & dogs..

Dr. E: haha..really?

Memang peramah betul doktor ni..lain betul layanan dia berbanding org kita..

Selepas tu,Dr. E bawak aku ke bilik sebelah utk buat ultrasound scan (lagi..hehe)..sebelum smpi turn aku (ade lagi 2 org patient dlm tu..) , dia perkenalkan aku kat dua org lagi doktor yg ade dlm tu..hehe cara diorg layan aku, macam tak pernah jumpa vet..agaknye vet ni satu spesis yang jarang ditemui, pastu yg diorg jumpe lak perempuan..rasa pelik lah kut..haha..aku diinterview lagi pasal keje aku kat dlm bilik tu..mcm2 diorg tanya :), pasal kucing, pasal anjing, pasal lembu kambing…layan jelah..(ish sape consult sape ni?..tehehehe)

Kesimpulannye dari sesi checkup ari tu, bila cek urin, tak de tanda diabetes, tapi doktor sarankan aku buat MGTT minggu depan utk confirmkan…, ttg hyperthyroidism, Dr. E ckp, nmpk mcm moderate hyperthyroidism, so dia refer aku kat pakar lain pulak bulan depan..(huh..refer lagii…)..about my baby, Dr E. said nothing is wrong with the baby for this time being & baby seemed healthy & activealhamdulillah..pun dia tak nampak lagi jantina baby..boy ke girl..heh..aku sebenarnye tak sabar nak tau so bila nk berckp ngan baby aku leh panggil name dia terus..

Thanks Dr E & Dr. R yang sgt2 peramah & layan aku mcm layan kawan2 je..both of you r friendly…

& kepada nurse2 senior2 tu..(aku tak tujukan kepada semua lah..kepada yang cengil2 & garang2 tu lah..)…belajar2 lah dgn doktor2 luar negara ni yek..sy faham akak mungkin penat,keje kat hospital, byk pesakit, berhadapan mcm2 karenah orang..tapi..kita rakyat Malaysia dikenali oleh pelancong asing dgn sopan santun, peramah & lemah lembut.. jgnlah bersikap lebih kurang je dgn sesama warganegara….sy hormati akak2 nurse ni sebab pengalaman diorg mmg banyak, memang luas,tapi anda juga kene hormati pesakit.. kerana anda di bahagian perkhidmatan,memberikan servis kepada orang ramai… di mana anda berhubung dgn insan2 lain, punya hati & perasaan…bukan dgn kayu atau pun batu

Aktiviti di hari coti..


Ini aktiviti aku petang semalam, dah lame tak buat kek….so aku buat kek cokelat..namenye Kek Coklat Super Moist!Resepi ni aku dapat sejak aku form 2 dulu lagi..maknanye dah 14 tahun aku mmg buat kek coklat style gini..masa majlis perpisahan kat sekolah dolu2, cikgu siap tempah dgn aku tau utk jamuan kelas..

Leh gak kalo nak cuba buat..happy baking!

Kek Coklat Super Moist
Bahan kek

1 buku butter (biasa aku guna buttercup)
1 cwn gula aising @ gula pasir yang dikisar halus
6 biji telur ayam
1 setengah camca teh esen vanilla
2 stgh cwn tepung naik sendiri } diayak
1 cwn serbuk koko } bersama
1 setengah cwn air masak

Bahan topping

1/2 cwn serbuk koko
1/2 cwn minyak masak
1 tin kecik susu pekat manis
1/2 camca teh esen vanilla

Cara-cara:

1. Putar butter dgn gula hingga kembang dan putih.
2. Masukkan telur satu per satu , putar smpi kembang & ringan.
3. Masukkan esen vanila.
4. Masukkan campuran tepung naik sendiri & serbuk koko , selang seli dgn air masak tadi sehingga habis.
5. Masukkan dalam loyang kek (ikut suke nak acuan bentuk ape ,jgn lupe griskan loyang dgn butter, kang melekat lak kek tu kat loyang), bakar sejam dgn suhu 160 darjah celcius.

Cara buat topping

Campur semua bahan topping dan masak atas double boiler sehingga berkilat. Biarkan sejuk ke suhu bilik.

Tadaa..senang je kan…pastu bila kek dah masak, tunggu sejuk ke suhu bilik dulu, kuarkan dari loyang & tuang la topping atas kek tu..& simpan dalam fridge dlm stgh hari ke..baru makan.. sbb kek ni sedap dimakan sejuk2…

SELAMAT MENCUBA!

Hmm..nyum2…saje nak bakar korang yang suke cokelat nih! hehe..

Gi klinik lagi..

Selamat malam semua…fuh aku rasa cam tak puas lak cuti..kejap je dah malam..sok keje semula huhuhu..tapi sebenarnye tgh mamai ni sbb siang tadi byk sgt tido ZZZzzzz…hehe..

Pagi tadi lepas breakfast & round2 bandar kejap dgn Cg Fly my beloved husband, kitorg singgah Klinik Sri Desa (klinik faveret aku , dah jadi mcm klinik panel bagi Catlina n Cg Fly!)..orang ramai tapi aku tak kira, aku nak g wat scan ultrasound jugak..lantak lah, tunggu pun tunggulah..lagipun we’re not rushing anywhere..yang jadi ramainya, sbb sekarang kan musim cuti sekolah, ramai2 budak2 berkhatan, tapi ari ni budak2 nye semua dtg utk dressing…(cuci luka jahit)..hehe..berkain pelekat semua..muke masam je semua…yg mak bapak, abang kakak yang ikut, duk menyakat2 pulak budak2 ni..heh..lucu pulak aku n Cg Fly tgk..ade lah lebih kurang 5-6 orang budak2 yang nak wat dressing tadi..masa aku masuk bilik doktor lak, sebelahnye ade 2 orang budak tgh wat dressing dgn nurse, aku tak nampak ler, tapi I can’t help hearing & siap tergelak2 lagi dgn doktor, nurse & Cg Fly bila dgr budak2 tu ckp..“abah..sakit bah!!..tak nak bah!!..”..siap dengar bunyi pintu nak ditarik, agaknye ade budak tu yang nak lari keluar kut…hehe..Well..pengalaman tuh bagi diorang, pengalaman nak jadi lelaki dewasa dalam agama kita Islam yang indah……pas2 ni, ade lah tu yang dah rasa cam dah besar & dah start ngorat aweks tuh! heh…

As for my ultrasound scanning, baby dah besar kata doktor, & dia tak dapat n fokus kat keseluruhan badan baby at one time, so doktor tu tunjuk kat aku one part of baby’s body at one time, tunjuk kepala, tulang belakang, dada, perut, punggung & kaki..aku ckp kat doktor tu aku ni suspected diabetes & adakah akan mendatangkan bahaya kepada baby?Doktor tu ckp, effect diabetes kepada baby , biasanye baby bersaiz besar 4kg lebih & maybe susah lah nak bersalin nanti sebab babynye besar..tapi tak ade effect lain, dengan syarat aku kene jaga mkn & kurangkan makanan2 manis…doktor tu ckp lagi, melihatkan kepada imej baby pada ultrasound , dan setelah diukur lilit kepala & panjang tulang paha baby, perkembangan baby mmg selari dgn umur pregnancy aku, maknanye, so far my baby is healthy,normal & berat baby ialah 617 gram!Wah..baby tak sampai sekilo pun lagi..hehe..agaknye balance yang lagi 3 kg lebih tu, mmg berat bdn aku la kut..hhuhuhuhu..aku dah GIMUKKK…masa scan tadi tu, punggung baby meghala ke dada aku & kepala dia ke bawah, dekat dgn serviks tapi nanti dia akan pusing2 lah ikut keselesaan dia (patutlah aku senak dada sekarang, bontot baby kat belah atas rupanye…)..gmbr scan pulak..just ade gmbar kepala je..nantilah aku upload..

Best ah doktor kat Klinik Sri Desa ni..layanan dia mmg tip top, walaupun sebelum ni patient lain ramai giler (aku tau dia mcm tak menang tangan, mujur ade wife dia bantu dia ari ni..wife dia doktor juga) & aku ni patient terakhir dia sebelum dia rehat untuk lunch..

P/S; Cg Fly tak puas tgk ultrasound tu sbb, skrin ultrasound doktor ni kecik sangat… 🙂 ..and petang tadi aku buat kek coklat..bukan nak celebrate ape2, saje buat sbb teringin nak makan..tapi kene beringat lah mkn kek tu, aku ni tak tau lagi status diabetik ke tak nih..huhu..my faveret tuh..tapi takleh mamam byk2…

Cuti ..bestnye

Alhamdulillah sok dpt gak cuti..bukan cuti rehat pun, tapi cuti ganti sbb bila aku cek balik, aku lum claim cuti yang aku bertugas ujung minggu awal bulan ni..Esok pun xde hal yg urgent perlu diselesaikan segera, so dptlah aku bercoti….

Lusa lak, aku nak g hospital n aku dirujuk ke bahagian Antenatal Care..baru tadi aku g amik surat appointment..hish..lmbt betullah, makan masa seminggu utk dapatkan appointment?Sebenarnye pun, appointment aku pada 27 hb, tapi aku mintak awalkan sbb 27hb aku nak g outstation pulak..Nanti sure bila smpi sane, doktor cek, pastu order ujian2 darah..and resultnya pun lagi satu minggu (kut)..hmm..sabo jelah..actually aku dah ckp dgn doktor kat klinik kesihatan tu, boleh tak aku buat ujian darah kat swasta je & aku bwk ler resultnye utk dia interpret, dia ckp tak boleh, kene refer pakar jugak..hish..lambatlah..aku pun tak sabo nk tau result , aku ni ade kencing manis ke tak?Aku tak kisah keluarkan duit lebih pun sebab kalau aku cek darah kat private lab, ari ni amik darah, sok dah dpt result, cekap n efisien gitu…& aku lupe nk bagitau doktor tu yg aku ni vet..aku tau ler serba sedikit ttg flow org kerja klinik & makmal..bukan nak eksen tapi kalau sesuatu keje tu boleh dicepatkan, kenape nak tangguh2?Hmm..tapi nak komplen byk tak leh gak ekkk..kat kerajaan percuma..pastu ramai org diorg nak attend kan..cuma aku terkilan sebab soooo lambat!

Well..since aku pun dah decide ngan En Fly yang aku akan bersalin kat hospital sini, aku ikutkan jelah prosedur sini..cuma aku risau..sebab aku rasa mcm aku dah ade tanda2 diabetes tu..dlm masa seminggu, dah naik 1 kg ni..padahal dah seminggu aku elakkan minum jus, aku tak mkn aiskrim, gula2 pun aku tak makan, jajan2 aku elak..aku mkn nasi n lauk je..sometimes some kuih like karipap & roti2 itu je..pastu aku cepat sgt letih,selalu haus, selalu ke bilik air & aku cepat rasa panas berbanding orang lain..pagi tadi masuk kandang kambing kejap pun, aku rasa panas sgt smpi aku terpaksa masuk kete utk sejukkan bdn jap…and yet, i still have to wait until day after tomorrow!LAMBATNYEEE!

Monday morning sickness?

Pagi…

ntah kenape aku rasa pening2 lalat pulak pagi ni..

ke sebab pagi2 dah ade meeting tergempar dgn bos? (hehe)

ke sebab gula darah aku rendah atau tinggi pagi ni?

ke sbb byk sgt keje so aku jadi serabut n tak tau mane satu nk buat dulu?

ke sebab aku dah lame tak coti?

heheh..aku rasa mcm sebab yg last tu je..tapi bila nak amek coti yer…mcm byk je keje nak settle tapi sebenarnye aku rasa ni signal bdn aku mengatakan aku tak cukup rehat..cuti sabtu ahad pun aku rasa tak puas rehat..biasalah kalau duk umah, mesti nak menyapu, men vakum rumah, basuh kain, lipat kain, kemas bilik kucing.. huhuhu..

hmm..betullah tu..aku ni tak cukup rehat kut..so..aku rasa sok lusa maybe nak amik cuti rehat…hrp2 dptlah amik cuti & tak ade ape2 meeting sok lusa..(sape kate kerja kerajaan senang n rileks?)

& rasanye kalau aku amik cuti pun, aku akan bwk sket keje bawak balik umah, Cg Fly pun jaga sepiem, so sorang2 bosan jugak kan kat umah…

Taa daa….

Hmm..cadang nak g wat ultrasound scan lagi today..nanti aku tempekkan gmbr scan kat blog later k…

Tentang 3D scan..rasanye tak lame lagi dah leh buat, tinggal nak cari tempat je kat mana nak buat..my friend told me, the charge is about RM100 plus minus..oh i’m so excited!

Tips: disaran minum segelas air sebelum buat ultrasound scanning supaya boleh nampak dengan lebih jelas…..

« Older entries