Diabetes?


Huhuhu..lamenye tak update blog ni…

Citer terbaru, pagi tadi aku g monthly checkup kat klinik…boleh dikatakan tahap kesihatan aku oklah..cuma yang tak bestnye..bila timbang berat badan…bulan lepas 47.4kg..bulan ni 51.4 kg!

Naik 4 kg! Nurse cakap utk tahap mengandung yang normal, patutnye berat aku naik 2 kg je sebulan..and dia suspect aku kene pregnancy diabetes..mmg sejak akhir2 ni aku kuat makan (sebab selalu lapar_)..tapi since aku tersangatlah bz this 2 weeks..aku rasa normallah mkn byk..tmbh2 mkn berdua kan..tambah pulak morning sickness dah tak ade..lagilah selera makan..rupanye tak..huhuhu..takutnye..anyway, ape2 pun belum confirm lagi..kene jumpe doktor dulu & aku wat appointment Khamis ni..tapi itu pun tak tau lagi sempat pegi ke tak..sebab jadual this week penuh!

Hmm..nurse tu ckp lagi antara tanda2 pregnancy diabetes mcm kat bwh ni ha..:

1. Pening kepala dan cepat penat( ni ade , tapi sekali sekala je..especially bila byk keje..)
2. Panas badan (pun ade gak, especially waktu malam tapi tak lah tahap berpeluh – peluh)
3. Selalu lapar (ye betulll….)
4. Kuat makan makanan/ minum air manis ( actually aku sekarang kuat mkn aiskrim n minum jus buah peel fresh tu!)
5. Bengkak buku lali ( ha..yg ni tak ade…)

Risau nye..pastu sure kene buat MGTT test (untuk cek glukosa darah) lagi sekali..minum air gula (wekkk) n cek darah… nak termuntah masa first buat MGTT ari tu…coz..my father ade diabetis…so aku kenelah cek masa awal ngandung dulu..

So far, aku rasa baby dah makin aktif, dah masuk 21 minggu sekarang & baby dah pandai bagi respons bila dengar bunyi kuat atau bila aku usap perut..aku dapat rasa sentakan/ tendangan baby tu, tak lah ketara sgt, kene peka sikit utk rasa baby kick tu….(biasanye waktu malam…)…dan harap2 aku tak ade diabetis ni(amin!) n aku harap everything’s normal n selamat utk baby…ape2 pun tunggu keputusan dr…adoi malasnye nak g klinik kat bandar..jauh..tapi utk baby kene g jugak!

6 Comments

  1. CuTeMiUt78 said,

    November 11, 2008 at 4:43 am

    utk kesihatan.. kena ler check.. bahaya gak klu confem ada..

  2. CatlinaFly said,

    November 11, 2008 at 6:08 am

    betul1betul1betul!nak2 pulak skrg ni kuat tul mkn aiskrim!rasa aiskrim tu sedap nye…ingatkan food craving sbb ngandung..

  3. Mimi Amilia said,

    November 11, 2008 at 4:25 pm

    kalau tak ngandung pon aiskrim tu mmg sedap!

  4. CatlinaFly said,

    November 12, 2008 at 1:30 am

    aiskrim mmg sedap tapi tulah..sy mkn terlampau byk aiskrim ni..pantang kuar je, mesti beli aiskrim!

  5. Ayong said,

    November 13, 2008 at 8:53 am

    bila baca..terasarindu dgn saat mengandung dulu…!re: berminat ke? reganya RM35 termasuk pos..

  6. CatlinaFly said,

    November 13, 2008 at 9:35 am

    hmm..huhu..ayong, kek tu mmg sedap sebab sy dah penah mkn dulu..tapi nantilah tangguh dulu sbb nk tunggu result doktor dulu ni ha🙂 kalo jadik, sy kem kat ayong yer..huhu..sedapnye cokelat…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: