Aktiviti di hari coti..


Ini aktiviti aku petang semalam, dah lame tak buat kek….so aku buat kek cokelat..namenye Kek Coklat Super Moist!Resepi ni aku dapat sejak aku form 2 dulu lagi..maknanye dah 14 tahun aku mmg buat kek coklat style gini..masa majlis perpisahan kat sekolah dolu2, cikgu siap tempah dgn aku tau utk jamuan kelas..

Leh gak kalo nak cuba buat..happy baking!

Kek Coklat Super Moist
Bahan kek

1 buku butter (biasa aku guna buttercup)
1 cwn gula aising @ gula pasir yang dikisar halus
6 biji telur ayam
1 setengah camca teh esen vanilla
2 stgh cwn tepung naik sendiri } diayak
1 cwn serbuk koko } bersama
1 setengah cwn air masak

Bahan topping

1/2 cwn serbuk koko
1/2 cwn minyak masak
1 tin kecik susu pekat manis
1/2 camca teh esen vanilla

Cara-cara:

1. Putar butter dgn gula hingga kembang dan putih.
2. Masukkan telur satu per satu , putar smpi kembang & ringan.
3. Masukkan esen vanila.
4. Masukkan campuran tepung naik sendiri & serbuk koko , selang seli dgn air masak tadi sehingga habis.
5. Masukkan dalam loyang kek (ikut suke nak acuan bentuk ape ,jgn lupe griskan loyang dgn butter, kang melekat lak kek tu kat loyang), bakar sejam dgn suhu 160 darjah celcius.

Cara buat topping

Campur semua bahan topping dan masak atas double boiler sehingga berkilat. Biarkan sejuk ke suhu bilik.

Tadaa..senang je kan…pastu bila kek dah masak, tunggu sejuk ke suhu bilik dulu, kuarkan dari loyang & tuang la topping atas kek tu..& simpan dalam fridge dlm stgh hari ke..baru makan.. sbb kek ni sedap dimakan sejuk2…

SELAMAT MENCUBA!

Hmm..nyum2…saje nak bakar korang yang suke cokelat nih! hehe..

20 Comments

  1. yong said,

    November 20, 2008 at 9:30 am

    muahahahahahaamboi..saja nak bakar feeling org yg fanatik cekeat ni ye…hahahahahahatapi mmg terbakar pun tgk kek cekelattt ni!aduhhhhhhni yang rasa nak sepotong ni!!!

  2. CatlinaFly said,

    November 20, 2008 at 9:46 am

    hihihi..saje nk bakar sbb sy tau yong suke cokelat..πŸ™‚

  3. CatlinaFly said,

    November 20, 2008 at 9:47 am

    meh dtg umah..haha..limited edition ni tau..kene dtg sebelum catlina & Cg fly abiskan!hahaha

  4. yong said,

    November 20, 2008 at 10:05 am

    re: eh tak le..tu gmbor cilok frm tenet..hehehehehe

  5. CuTeMiUt78 said,

    November 20, 2008 at 10:28 am

    adduuuhh…sedapnya… post ler kesini..heh..heh.. mekacih erk.. kongsi resipi.. nak cuba la..

  6. CatlinaFly said,

    November 20, 2008 at 12:40 pm

    yong: cantik gmbr epal tu.. nampak menggiurkan lah..hehe

  7. CatlinaFly said,

    November 20, 2008 at 12:42 pm

    cute miut: sy tau buat kek cekelat je..kek lain tak reti hehe..alang2 tau satu je, kene master bebetul!πŸ™‚ selamat membuat kek!

  8. Hanney Hanafiah said,

    November 20, 2008 at 12:50 pm

    alamakk, sedapnye..maiza, kite kan x reti buat kek..haha..ri tuh buat muffin tapi mcm x jadi.Lepas tu teros x konpiden nak terai lagi..kene belajar dengan awak ni. Nak harap resepi je x jadi gak kan..ekeke

  9. CatlinaFly said,

    November 20, 2008 at 1:42 pm

    ala hanney, jgn la terus tak nak buat kek..sy pun tau buat kek cekelat ni je..kek lain tak pandaiπŸ™‚, pandai mkn jek hehe

  10. Mommy Lily said,

    November 20, 2008 at 4:34 pm

    sedapnye nampak kek dia nie…blh cuba ni nantisalam perkenalan

  11. PuteriSatu said,

    November 21, 2008 at 3:32 am

    salam catlina…comel orangnya ye..bakal jadi mama..alhamdulillah….pandai masak n ambik gambar lak tuh….nanti leh ambik gambar akak …hiks…

  12. CatlinaFly said,

    November 22, 2008 at 2:15 am

    mommy lily:πŸ™‚ selamat mencuba!kek ni 2 hari je settle dah masuk dlm peyot..haha..(dgn bg kwn2 sekali ..)

  13. CatlinaFly said,

    November 22, 2008 at 2:17 am

    puteri satu: heh..pndai buat kek je itupun satu jenis..masak lauk tak pndai sgt..stkt goreng2 n simple2 buleh la..utk mkn berdua ok lah..kalau utk ramai2 kena S.O.S mak atau mak mertua!πŸ™‚

  14. Salbie S said,

    November 22, 2008 at 2:52 am

    mak i mak u mak datuk, sedapnya…yummyliciousnya…ni blh bukak kedai kek plak ni hehehe haiya manyak selap ooo

  15. Salbie S said,

    November 22, 2008 at 2:53 am

    kena bljrlah buat kek lain plak, takkan nk buat kek cokelat jerk setiap masa heheh

  16. CatlinaFly said,

    November 22, 2008 at 3:10 am

    salbie: heh..ye..boleh buat kek lain, buat kek tunjuk je hahaha..

  17. mimie kusya said,

    November 22, 2008 at 5:36 pm

    wah! saye shuke2! yummy!

  18. CatlinaFly said,

    November 23, 2008 at 4:34 am

    mimie:πŸ™‚

  19. masviona said,

    November 25, 2008 at 4:30 am

    yes kek ini mmg bestsy pernah mencubanya dulu…ermmm bape thn lepas ek ateh???tp best la…:)

  20. CatlinaFly said,

    November 25, 2008 at 4:38 am

    eh along kata g jenjalan..dah balik ke, online dari seberang ni?heh..lupe lah..along penah mkn kek ni ke?masa matriks tu ke?tak ingat la pulak hehe..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: