Cerita kat hospital…

Salam..hari tu aku ade cerita yg aku dirujuk ke pakar kat hospital kan?sbb kes suspected diabetes & kemungkinan hyperthyroidism aku dtg balik …aku dah g ari Khamis lepas, 2ohb Nov..kebetulan ade driver nak antar staff nak ke hospital juga, so aku tumpang lah dgn driver tu..smpi kat spital, kul 9 pagi.

Peristiwa kat kaunter

Smpai2 ke ke klinik pakar antenatal tu, aku ke kaunter, aku bagi salam elok2..& aku explain lah kat nurse kat kaunter yg appointment aku bukannye ari tu, tapi aku dtg awl sbb minggu depan aku nak g outstation pulak..nak tau nurse tu ckp ape?

Dia ckp…”sepatutnye tak boleh ni dik, silap2 awk boleh kene halau ni..“dgn muke tak senyum dia tu..

Aku explain lagi kat dia, nurse kat klinik desa yg aku selalu pegi wat check bulanan tu ckp tak pe pegi awal, jgn pegi lmbt pulak.

Akak nurse tu terdiam..dia belek2 buku pink (buku preggie) aku tu..ade name aku kat situ..

and then…

eh doktor yer? nape tak ckp tadi?doktor gigi ke?” nmpk dia senyum sikit..

taklah..doktor haiwan!“aku jwb dgn senyum kelat..hmm..nmpk sgt double standardnye…

xpe, doktor amik nombor & tunggu dipanggil yer…” nada suara dia pun mcm dah lembut sikit..dan dia siap tulis ‘doktor’ kat no giliran aku..

Point aku kat sini..kalau lah aku bukan doktor..mesti berterusan je nurse tu ckp mcm garang je kat aku kan?Kenapa mesti mcm ni ek?Bagi aku, setiap pesakit mestilah dilayan sama rata…aku layan animal patient pun mcm aku layan org..apatah lagi melayan manusia yang sama darah merah, sama2 rambut hitam….

dan aku menunggu selama 3 jam…mmg org tgh ramai masa tu..boring giler..tapi aku paham…spital kerajaan kan..

Kat bilik doktor

Doktor yg aku jumpe ni orang Arab rasanye..tapi pandai ckp BM..diselang seli dgn English..aku namakan dia Dr. E jelah ek..

Aku masuk je bilik dia…

Dr. E:you’re a vet?

Aku : Yes..

Dr. E: kerja di mana?

Aku: Under Jabatan Veterinar..

Dr. E: wah..very good very good!do u know the meaning of your name Maizatul?

Aku: Tau..

Dr. E: very good name, it means “characteristic”..hmm..i always wanted to know, does animals get diabetes & hyperthyroidism?

Aku: yes, same like human..but more common in cats & dogs..

Dr. E: haha..really?

Memang peramah betul doktor ni..lain betul layanan dia berbanding org kita..

Selepas tu,Dr. E bawak aku ke bilik sebelah utk buat ultrasound scan (lagi..hehe)..sebelum smpi turn aku (ade lagi 2 org patient dlm tu..) , dia perkenalkan aku kat dua org lagi doktor yg ade dlm tu..hehe cara diorg layan aku, macam tak pernah jumpa vet..agaknye vet ni satu spesis yang jarang ditemui, pastu yg diorg jumpe lak perempuan..rasa pelik lah kut..haha..aku diinterview lagi pasal keje aku kat dlm bilik tu..mcm2 diorg tanya🙂, pasal kucing, pasal anjing, pasal lembu kambing…layan jelah..(ish sape consult sape ni?..tehehehe)

Kesimpulannye dari sesi checkup ari tu, bila cek urin, tak de tanda diabetes, tapi doktor sarankan aku buat MGTT minggu depan utk confirmkan…, ttg hyperthyroidism, Dr. E ckp, nmpk mcm moderate hyperthyroidism, so dia refer aku kat pakar lain pulak bulan depan..(huh..refer lagii…)..about my baby, Dr E. said nothing is wrong with the baby for this time being & baby seemed healthy & activealhamdulillah..pun dia tak nampak lagi jantina baby..boy ke girl..heh..aku sebenarnye tak sabar nak tau so bila nk berckp ngan baby aku leh panggil name dia terus..

Thanks Dr E & Dr. R yang sgt2 peramah & layan aku mcm layan kawan2 je..both of you r friendly…

& kepada nurse2 senior2 tu..(aku tak tujukan kepada semua lah..kepada yang cengil2 & garang2 tu lah..)…belajar2 lah dgn doktor2 luar negara ni yek..sy faham akak mungkin penat,keje kat hospital, byk pesakit, berhadapan mcm2 karenah orang..tapi..kita rakyat Malaysia dikenali oleh pelancong asing dgn sopan santun, peramah & lemah lembut.. jgnlah bersikap lebih kurang je dgn sesama warganegara….sy hormati akak2 nurse ni sebab pengalaman diorg mmg banyak, memang luas,tapi anda juga kene hormati pesakit.. kerana anda di bahagian perkhidmatan,memberikan servis kepada orang ramai… di mana anda berhubung dgn insan2 lain, punya hati & perasaan…bukan dgn kayu atau pun batu

9 Comments

  1. HasraRazali said,

    November 23, 2008 at 5:43 am

    kebanyakkan nurse2 tu slalu cm tu kan..kita faham dia penat or what ever la kan..tp mmg slalu sgt dgr citer cmni..mmg nmpak sgt double standard nyer..

  2. CatlinaFly said,

    November 24, 2008 at 3:20 am

    tulah pasal..lagi satu kalau dgn cikgu pun biasanye diorg berlembut sikit..

  3. CatlinaFly said,

    November 24, 2008 at 3:22 am

    tak tau la kalau mmg kalau jd nurse nak kene garang(atau faktor tempoh bekerja & umur kut)hehehe….tapi kalau patient mengada tak bertempat, takpelah kite garang, ni baru g kat kaunter dah ckp nak halau2 pulak..

  4. CuTeMiUt78 said,

    November 24, 2008 at 7:05 am

    memang mana2 klnik kerajaan.. nurse dia.. memang kerek skit.. kadang2 tu rasa cam malas je.. nak g kan.. tapi kena gak.. sib baik doktor baik.. heh..heh..heh.. nama kita sama ler plak.. cuma kita takde tul..

  5. yong said,

    November 24, 2008 at 1:28 pm

    eh eh cenggitu lak ye…mmg nampakmcm double std kan..yong pernah tgk kejadian yg sama..kesian tgk nya…ss mmg sgguh tak patut!

  6. CatlinaFly said,

    November 25, 2008 at 4:28 am

    heh..bukan nak labelkan sume nurse mcm tu..tapi kebanyakkan mmg mcm tu kecuali nurse baru2 n muda2!kan?

  7. CatlinaFly said,

    November 25, 2008 at 4:29 am

    cute miut:hehe nama kite same ek..

  8. masviona said,

    November 25, 2008 at 4:32 am

    huhuhu…mmg double stndard sesgt ler..sbb tuh along lebih suka gi swasta jer…pay more extra pun xperla..janji servis ok n kita pun xdela mmbazir masa n tenaga n menunggu n ext…

  9. CatlinaFly said,

    November 25, 2008 at 7:28 am

    along/masviona: yep..mmg tau g spital kerajaan mmg lmbt..tp nak bg sokongan kat servis kerajaan (almaklumlah kite pun org gomen)..lagipun ateh takde prob bila g klinik desa & klinik kesihatan sbb selalunye lebih kerap berurusan dgn diorg dari hospital..tapi takpelah, Dr. E tu dah berjaya sejukkan hati ateh hehe..boleh wat kawan gitu..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: