Homework from kak ina KL..tag lagiii…

Huhuhu..sebab dah janji nk jwb tag…kene lah buat ye tak..lembu dipegang pada tali, manusia dipegang pada janjinyer..sori ye kak ina..terlambat coz sy pun dah lupe sape yg tag sy nih hehe…

Tajuk Tag: Tag gmbr kawennn….

Mula menjadi housemate/roomate pada 3 Jun 2006…..setelah 6 tahun bercintan cintun ting toing toing!!!hehe..

setelah 2 tahun kawennn..kini bakal dikurniakan baby (Su baby kata Ultramir & Ultralif)..alhamdulillah..moga tahun baru 1430H akan lebih berseri..

awal2 dulu mama ku penah ckp, agaknye sebab mung ni sokmo mandulkan kucing dgn anjing sbb tulah mung lmbt dpt anak..ish..mama ni :)..dah keje kite , nak buat mcmane..huhuhu..itu semua ketentuan tuhan..kite manusia cume merancang..ye tak?

Advertisements

Selamat Tahun Baru 1430 & Suke suke tag


Catlina & Cg Fly mengucapkan Salam Maal Hijrah 1430 kepada semua kawan2 dan
juga nak jawab tag from qis..

*Here are the rules*

-List these rules on your blog.
-Share 7 facts about yourself on your blog.
-Tell 6 unspectacular quirks of yours.
-Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs.
-Link the person who tagged you.
-Leave a comment for each blogger.

7even facts ’bout me:

1. anak bongsu dari dua beradik..kakak ku ialah mama kepada 2 org otomen iaitu ultramama

2. isteri kepada Cg Fly

3. seorang doktor veterinar yang berkhidmat menjaga kesihatan kambing2 di tmpt keje skrg nih..tapi actually lebih minat perubatan & surgeri kucing & anjing (small animal meds & surgery)…

4. tgh pregnant 7 months..due date nye 20 Mac 2009 tapi maybe seminggu awal/lewat..

5. suke usik & cubit Cg Fly ..suami isteri mestilah selalu bergurau senda ye dok…

6. penah keje jaga: orang utan babies di Bkt Merah Laketown Resort…(my first job ..bertahan 3 bulan jek sbb tak berapa minat jadi nanny!lagipun Perak jauh sgt dgn org2 yang tersayang…echeh!alasan..hehe)

7. suke chocolate cake & cheesecake, & aiskrim sundae semestinye dari McD

6ix unspectacular quirks about me

1. minat haiwan (duhh..) & giler pasal kucing!

2. suka suki amik gmbr & edit gmbr

3. hati kering tapi lately mudah tersentuh & kuat majuk hihihi (pembawak budak..)

4. tak suke bising2 (tapi Cg Fly suke karaoke..cian dia tak dok partner nak nyanyi..)

5. tak suke orang yang dera haiwan (penah tgk orang pukul anak anjing dpn mata, aku g kat org tu & suruh dia lepaskan anjing tuh..huh..mujur org tu tak pukul aku wehh..)

6. suke tido…ushh..tido besh…

7even people to be tagged

1.Ultramama 2.Itukz 3.Hana 4.Kmasz73 5.Yong 6. Aziemas 7. dan anda yg tgh baca ni..gotcha!

Link the person who tagged you
mama upin ipin iaitu qis! @
http://cintakusayangmu.blogspot.com/

Leave a comment for each blogger
jawab jgn tak jawab!

Oh adik ipar ku..


Telatah spontan adik iparku Hazalina(5 tahun).

Scene 1…

Adik Aza:kak ina..kak ina.. tahun depan adik tak nak g sekolah!
Catlina: eh kenapa..nanti kan adik kata nak jadi cikgu..mane leh jadi cikgu kalau tak sekolah..
Adik Aza: adik tak nak sekolah sebab nak jaga baby kak ina..
Catlina:laa….

Scene 2..

Catlina: nanti baby dah kuar..adik aza jadi mak cik busu tau…
Adik Aza: tak nak ah..adik kecik lagi..makcik tu utk orang tua je
Catlina: abis , adik nak baby panggil adik ape?
Adik Aza: hmm..panggil adik…akaklah!

Scene 3..

Sebelum g klinik

Catlina: adik, kak ina nak g klinik dgn abang..nak cek baby..adik tak yah ikut yer..
Adik Aza: yea yea kak ina nak dapat anak!!
Catlina: heh..mcm2 la budak kecik ni..

Balik dari klinik
Adik Aza:(tunggu kat pintu) hmm..kak ina mane baby nye tak keluar pun!
Catlina,Cg Fly & mak mertuaku: laaa..dia ingat Ina dah nak bersalin rupenye..

Memperkenalkan..

My little baby girl..27++ weeks (nearly 7 months)…

Buat 4D scan di Johor Maternity Specialist Centre, Kluang , pagi tadi pukul 10 pagi :)…terjawab sudah pertanyaan sama ada bb girl ke boy..awal2 instinct dah kata girl tapi masa tu tak dpt nk konfem lagi kan bb suke kepit kaki masa scan sblm nih…heh..doktor sini kata, bulan depan datanglah lagi , dpt tgk dgn lebih jelas…kos: RM50 only..(biasa buat 2D scan, RM 20 – 30)..heh best lagi wat 3D/4D ni weh!!!
Doktor kata hidungnye ikut hidung Catlina tapi Cg Fly lak kata mcm hidung dia jer..(nak menang jugak tu)..tak kisah lah ikut idung sape pun janji sihattttt!! kan?kan?kan?:)..err..rasanye pipi dia mcm Cg Fly kut ehehe…
Scan 4D : huhu kat skrin ade kaler..dah print tak dok kaler pulok..

Below: A little explaination about the scan picture.

Tips kira pergerakan baby…

Oleh kerana kandungan Catlina dah cecah 28 minggu semalam ( mengikut kiraan nurse), maka dah kene start kira pergerakan baby utk dicatatkan dalam carta pergerakan baby…setiap hari, nurse JM Zaleha suruh Catlina perhati & rasa pergerakan baby & catitkan dari pukul 9pg – 9mlm (12 jam)..cara mudah ialah dengan membawa seutas tali & simpulkan setiap kali ada pergerakan kuat. Lagipun takkan Catlina nak bawak buku pink rekod preggie tu hari2 dlm handbag kan..bawa tali lagi mudah & convenient!Pergerakan kecil2 seperti baby gerak tangan atau kaki, tak dikira..cuma pergerakan seperti memusingkan badan je yang dikira… Pergerakan baby Catlina

(23/12/08, hingga pukul 12 tghari : 4 simpulan = 4 pergerakan)


Tahniah kpd yg dpt jawab soalan semalam : Kak Zana, Yong, Kak Hana, Azie & Kak Fizah..hehe sowi tak dok hadiah sebab ramai sgt betul ni ekekekeke….tepuk ler sikit clap!clap!clap!

To others: now u know 😉 wink!wink!

Pergerakan baby on 23/12/08
( 10 simpulan sebelum pukul 8mlm…yea!!baby cukup gerak 10x!)

Macamane nak tau baby tendang atau baby memusingkan badan?heh..kene rasa sendiri..mula2 tak dapat bezajuga tapi bila dah selalu rasa, dapat rasa perbezaannya, biasanya pergerakan memusingkan badan sangat kuat & kita dapat rasa baby tu beralih kedudukan (kadang2 dari side kiri, dia gi ke kanan pulak)…dan Catlina perhatikan, baby Catlina suke sgt duduk belah kanan…kadang2 nmpk peyut tu senget sebelah hehehe…Setiap hari, kalau baby kurang bergerak (kurang 10 pergerakan dlm masa yang dicatitkan), Nurse ckp, tandanya baby kurang aktif, maybe tak cukup oksigen @ terbelit tali pusat..kene cepat2 g spital tau..hish..nauzubillah…Catlina berdoa agar semuanya selamat sehingga detik melahirkan, sehingga baby membesar dgn sihat & dengar kata mama & abah dia nih…Amin….

Uiks?Ape benda ni?

Jeng!Jeng!Jeng!

Cuba teka..apa kaitan simpulan tali ni..dengan baby dlm peyut Catlina ni? 🙂 ….Rasenye mummy2 otai blogger tau ape guna simpulan tali ni….

Klu: simpulan tali, 28 weeks..

heh lebih2 tak leh bagitau …kene teka & jawab dulu! 🙂

Dah balik..

Yeay! I’m Back… sampai rumah dari Kuang , pukul 5 petang tadi..penatnye..nanti nak tido puas2 & bgn lmbt sok!hehe…

Ni idea dari kawan baru aku Qis…amik gambar peyut!hehehe….patutnye amik dari awal2 hari tu kan… tapi sebenarnye my tummy masa 5 bulan dulu pun tak obvious sgt..dah masuk bulan ke6 ni baru nampak..kalau ikut kiraan minggu, I’m supposed to be 26 weeks now( 6 bulan setengah..).Wah dah nak masuk 7 bulan tu!!!!Terasa cepat pulak masa berlalu…Dah tak lame dah nak jumpe baby.. 🙂

Aku snap gmbr peyut nih masa nak tunggu turn buat amali
time kursus semalam!
Heh sempat lagi tuh!


P/S: psssttt….qis..tak leh lah nak bertanding perut dgn awk sebab tak aci..awak ade upin dengan ipin kat dlm tuh :)..hehe

Ajaib?

Kambing Boer beranakkan kucing?

Hehehe..idok ler…masa tgh kursus ni, ade sekor kucing kat ladang ni suke lepak dgn kitorang, sampai ke kandang kambing dia ikut..nasib baik tak dipijak dek kambing je kucing nih!suke lah kucing tu..yang datang ni semuanye vet, semua rajin melayan dia…..kira penghibur kami semasa berkursus lah ni :)..mlm ni kira majlis penutup dan penyampaian sijil utk kursus ni, esok ada lawatan ladang & tghari dah boleh beransur pulang..gambar2 lain akan diupload kemudian….

Kursus Part 2: Asrama

Hehe macam askar gitu!Tapi cukup selesa…ade air cond lagik..bilik air kat luar tapi leh kata taraf hotel coz ade shower hot & cold water !Cuma..aku rindu rumah huhuhu..(baby pun windu umah & abahnye..wuwuwuwu…).

Actually,gambar ni aku amik bulan lepas sebelum dtg berkursus coz masa tu aku buat lawatan audit ke ladang ni..tak sangka mula2 jadi auditor ladang, pastu jadi peserta kat sini lak ehehe…kamera D60 tak bawak coz aku pilih bawak laptop, Cg Fly pegang kameghaa tuuuu…..

waa…tak sabar nak balik rumah!!!!

Kursus..huhuhuhu..

Salam..hai sume pekabo..huh..menggigil kepala lutut bila hampir 3 hari tak leh online..Catlina kat area Selangor sekarang(lokasi terperinci: rahsia..hehehe)..berkursus..actually..aku skang kat ladang kambing yang boleh dikatakan high jugak biotech nye..aku sedang menjalani kursus Artificial Insemination In Goats: Refresher Course For Veterinarians…6 hari,start Isnin ari tuh, sampai Sabtu nih!(rindu rumah & lebih tepat lagi rindu kat cik abe ku..Cg Fly)…Sblm ni wi fi connection kat sini prob sbb tu tak leh online..nanti ade masa aku update lagi ek…rindu kat korang sume lah…

« Older entries