Cheesecake!!!

Aku dgn Cg Fly mmg peminat cheesecake..tapi kat Kluang ni tak dok Secret Recipe…dah lame teringin nak buat cheesecake tapi aku ingatkan susah buat cheesecake ni..bila belek2 myresipi.com (Kak Hana yg kenalkan aku ke website ni)..aku berjaya cari resipi yg mudah utk buat cheesecake…ape lagi..jom layannnnn..resipinye aku copy paste dari biduri@myresipi.com . Dan 100% ikut resipi( tak pandai nk ubah2 kang tak jadik lak)…Anyway aku buat rebranding name cheesecake ni, Catlina Flat Cheesecake hehe..maybe sbb loyang yg aku pakai besar sgt so kek nye flat sket ah..heh..aku kat opis lagi skrg ni so aku tak rasa lagi kek ni..tapi tadi Cg Fly sms aku (dia kat umah)dia ckp kek ni sedap..leh buat lagi lain kali heh..ni yg rasa bersemangat lagi nk masuk dapur ni huhuhu…

(ngences aku tgk gmbr kek ni..sbb aku tak rasa lagi..ni gmbr amik mlm tadi..sebelum kek masuk fridge…tak sabar nak balik umah tghari ni!)

PS: aku punye la bersemangat, balik dari opis ptg semalam terus ajak Cg Fly g Giant, shopping brg2 nk wat kek, termasuklah beli loyang bawwwuuuu huhuhuhu!(aku suke sgt loyang baru ni, loyang springform..biasa aku pakai loyang yg kene terbalikkan utk kuarkan kek tu…)

SIMPLE CHEESECAKE (Ulasan Catlina:mmg simple,mudah sgt nak buat! )

Bahan-bahan ( 18 cm )
250g cream cheese
200cc/ml fresh cream @ plain yogurt (aku gune plain yogurt..)
2 sudu besar jus lemon
3 sudu besar tepung gandum
2 biji telur
90g gula

Cara-cara
1.Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
2.Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
3.Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
4.Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
5.Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.

SELAMAT MENCUBA, DIJAMIN MENJADI!!!😉
To my dear sis : Ultramama , tak dapek nk pos kek ni,mung buat la sendiri , mung kan tgh coti2 sekolah…hahaha..(gelak kejam..)

11 Comments

  1. CuTeMiUt78 said,

    December 5, 2008 at 4:04 am

    pandai erk.. buat.. kira jadi juga la tu..

  2. CatlinaFly said,

    December 5, 2008 at 5:00 am

    try2 je..suspens je tunggu kek masak mlm tadi..takut terbantat je hangus ke…tapi mmg mudah la ikut resepi dari myresipi.com tu

  3. HasraRazali said,

    December 5, 2008 at 5:30 am

    wahh cam sedap je nmpak….leh la buat kan utk Hasra lak lepas ni…HAsra suka juga ngn cheesecake..tp tak pnah berani nk mencuba…kek2 ni tak berani ler..:p

  4. hana said,

    December 5, 2008 at 7:11 am

    tahniah tahniahhh! dh pandai dah tuh wat ciskek…pas nih cikgu makin la bertambah2 sayang yerk! hihihi… cikgu jgn dera banyak sgt bini nih! mau dia terberanak besok! ekekekeke….

  5. CatlinaFly said,

    December 5, 2008 at 10:15 am

    hasra: try je hasra..sy pun ingat susah nak wat cheese cake ni tapi rupenye main cmpk2 je sume bhn & mix …heh..lain kali nk try cheesecake pesen lain plak..hana:tq kak hana..ni sume sbb teruja tgk gmbr2 kek , kuih & lauk pauk kat blog akak lerrr…hehe pas ni tak pandang dah secret recipe..kuang kuang kuang…ilang 2 org customer hahaha

  6. pEnNa said,

    December 5, 2008 at 11:12 am

    cedapnyeee..nak try wat gak la..ore kata..kalu nak wat oreo cheese cake mcm kat secret recipe tuh pun senang gak..😉

  7. CatlinaFly said,

    December 5, 2008 at 12:56 pm

    penNa ; ha ah kan..nanti sy cari resipinye..rasanye kene hancurkan & tmbhkan biskut oreo tu dlm kek tu ..agak2nye lah hihi.. tp sy lagi suke cheesecake kosong🙂

  8. Tukang cerita said,

    December 5, 2008 at 1:27 pm

    Ohhhhh…kena terai ni…En. hubby ku pun suka makan cheese cake cenggini…

  9. CatlinaFly said,

    December 5, 2008 at 1:54 pm

    tukang cerita: try jgn tak try!hehehe…

  10. Hanney Hanafiah said,

    December 5, 2008 at 1:54 pm

    aaaa sedapnye…fav tau cheesecake..tapi nak buat kek biasa pon x jadi2, caner nak buat cheesecake..ekeke..maiza, kite balek sabtu sampai isnin je. x sempat la kut nak singgah kluang. datang jb ckp eh..ni no kite 0126522336

  11. CatlinaFly said,

    December 5, 2008 at 1:58 pm

    hanney: o ye ke..hmm xde rezeki la nak jumpe..sy pun ade kat kluang sok pagi je, pastu nak g pontian…pastu ahad nak g umah tok en.hubby…raye sane..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: