Tips kira pergerakan baby…

Oleh kerana kandungan Catlina dah cecah 28 minggu semalam ( mengikut kiraan nurse), maka dah kene start kira pergerakan baby utk dicatatkan dalam carta pergerakan baby…setiap hari, nurse JM Zaleha suruh Catlina perhati & rasa pergerakan baby & catitkan dari pukul 9pg – 9mlm (12 jam)..cara mudah ialah dengan membawa seutas tali & simpulkan setiap kali ada pergerakan kuat. Lagipun takkan Catlina nak bawak buku pink rekod preggie tu hari2 dlm handbag kan..bawa tali lagi mudah & convenient!Pergerakan kecil2 seperti baby gerak tangan atau kaki, tak dikira..cuma pergerakan seperti memusingkan badan je yang dikira… Pergerakan baby Catlina

(23/12/08, hingga pukul 12 tghari : 4 simpulan = 4 pergerakan)


Tahniah kpd yg dpt jawab soalan semalam : Kak Zana, Yong, Kak Hana, Azie & Kak Fizah..hehe sowi tak dok hadiah sebab ramai sgt betul ni ekekekeke….tepuk ler sikit clap!clap!clap!

To others: now u know😉 wink!wink!

Pergerakan baby on 23/12/08
( 10 simpulan sebelum pukul 8mlm…yea!!baby cukup gerak 10x!)

Macamane nak tau baby tendang atau baby memusingkan badan?heh..kene rasa sendiri..mula2 tak dapat bezajuga tapi bila dah selalu rasa, dapat rasa perbezaannya, biasanya pergerakan memusingkan badan sangat kuat & kita dapat rasa baby tu beralih kedudukan (kadang2 dari side kiri, dia gi ke kanan pulak)…dan Catlina perhatikan, baby Catlina suke sgt duduk belah kanan…kadang2 nmpk peyut tu senget sebelah hehehe…Setiap hari, kalau baby kurang bergerak (kurang 10 pergerakan dlm masa yang dicatitkan), Nurse ckp, tandanya baby kurang aktif, maybe tak cukup oksigen @ terbelit tali pusat..kene cepat2 g spital tau..hish..nauzubillah…Catlina berdoa agar semuanya selamat sehingga detik melahirkan, sehingga baby membesar dgn sihat & dengar kata mama & abah dia nih…Amin….

8 Comments

  1. jus call me ida.. said,

    December 24, 2008 at 3:55 am

    kreatif thinking betul u ni..hehe

  2. CatlinaFly said,

    December 24, 2008 at 4:37 am

    hehe..not me lah..nurse tu yang ajar tips ni..sekarang tgh seronok simpul tali ngeh ngeh…

  3. Rafizah Nordin said,

    December 24, 2008 at 6:19 am

    ohhhh gitu ke…satu pelajaran baru…

  4. Azie said,

    December 24, 2008 at 6:37 am

    mmg kan..seronok rasa bila peknen ni..bile ler nk peknen lg nih heheheh..time dia wat pusingan 360″ tu amek ler video heheheh sure kita gelak je tgk nnt kenangan manis tu hehehe..take care yaa

  5. CatlinaFly said,

    December 24, 2008 at 8:44 am

    itu ler..dok seronot simpul2 tali nih..heh..nti kut akak2 peknen lagi kite pakat main simpul2 buku sila @ bunga geti bila dah 28th weeks!🙂

  6. yong said,

    December 24, 2008 at 8:48 am

    klu yong dulu dokbagi sehelai kertas..siap dgn jadualnya sekali..

  7. CatlinaFly said,

    December 24, 2008 at 9:06 am

    yong: hihi mmg ade kertas jadual tu ..tempek dlm buku pink ittew..mlm2 sebelum tido sy catitkan kat jadual tu🙂 ..heh..musykil gak..adakah sy mampu nak catitkan hari2?takut time sibuk2 terlupa nak menyimpul2 tali!🙂

  8. @LiYaNNuaR said,

    December 25, 2008 at 11:36 am

    wahhh… pengalaman yg sgt2 bharga… tahniah… salam kenal yek… meh passs sikit… nak bjangkit juga camtu… huhuhu…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: