Macaroni & cheese

Ini pulak dek kerana penangan drama Rona Roni Makaroni eheh…aku mcm Rona jugak ..tak penah mkn mac & cheese sbb aku lebih suke makan nasik!(maklumlah perut Melayu…)Tapi saje2 nak try…resipi dari Ultramama my one & only sister.

Mac & cheese
250 – 300gm macaroni pasta (rebus ,letak garam sket & toskan)
50gm butter
2 sudu tepung gandum
3 cwn susu segar
2 cwn grated cheese – cheddar (Catlina takde pemarut, hiris2 je dgn pisau)
1. Cairkan butter (api kecil).
2.Masukkan tepung dan masak hingga berbuih.
3. Masukkan susu segar kacau hingga pekat.
4.Masukkan pasta , dan separuh cheddar cheese.(kacau sekejap bagi rata je)
5. Masukkan dalam loyang (alas dgn aluminium foil pun boleh).Taburkan baki grated cheese atas makaroni.
6. Bakar 30 min, 160 degree celcius….atau hingga grated cheese nmpk brownish sket.
7.Ready to be served!
(PS: pasta nye jadi melekat2 & boleh dipotong mcm kek pulak…sebab cheddar byk sgt kut🙂 )

Serving suggestion…Catlina tak suke makan mac & cheese kosong, so ayam goreng jadik lauk hehehe..

8 Comments

  1. yong said,

    January 18, 2009 at 1:56 am

    chedapppnya…….lapar..lapar..yong pernah terai buat, ada sekali tu terburai, tak leh potong cam kek..hehehhee🙂

  2. cintaKusayangMu said,

    January 18, 2009 at 5:41 am

    wah…menggoda nmpknye catlina..pos cni skit…hehehe

  3. BabyAlden&Mama said,

    January 18, 2009 at 12:00 pm

    yuhuu… sedap, sedap.. sedapp! hikhikhikk..ngkorang nak tw, ermm catlina pnya ces cake & makaroni sedappp.. sehingga menjilat jari.. kebetulan sy baru blk school.. nak ready2 minum petang.. :p bestnye dpt ces cake & makaroni.. bukan main besauu tu.. huuhuu.. nsb le catlina kalo tak m inum petang ngan roti je.. hikhikk..anyway thanks yer.. jiran ku yg rajin.. i nak curikk resepi tu.. tp bulan depan2 baru nak buat :p

  4. BabyAlden&Mama said,

    January 18, 2009 at 12:04 pm

    i mean nasib ler catlina dtg anto ces cake & makaroni.. hikhikk.. :p

  5. CatlinaFly said,

    January 19, 2009 at 12:29 am

    yong: hehe..sy pun tak tau patutnye jadi mcm kek ke..atau berkuah..heh

  6. CatlinaFly said,

    January 19, 2009 at 12:30 am

    qis: qis tak bagi alamat tak dapek nak pos hehehe…ala ciannye nanti dtg jhr bgtau lah, kalau catlina larat, leh buatkan lagi..

  7. CatlinaFly said,

    January 19, 2009 at 12:32 am

    mama alden: tester masakan ku hehehe

  8. eJump said,

    February 1, 2009 at 8:57 am

    ah!! sedapnye tgk!!terliur pulak!!my peberet tu~~


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: