Puding Karamel Abah

Wiwaaaa..Catlina mengganas lagi kat dapur…(ganas meow2 jek!heh!)..Buat ni malam tadi..& simpan dlm fridge semalaman, tghari tadi dah bleh makan. Dinamakan Puding Karamel Abah sebab kalau kat umah Kelantan, abah aku yg selalu buat puding ni, aku tau mkn je.Semalam tetiba tekak rase teringin nk mkn puding ni, bahan2 pun dah ade.Rasenye mane2 resipi bagi puding ni same je tapi aku amik dari buku resepi Kuih –muih Tradisional by Rubiah Suparman.

(aku buat separuh adunan jer nih)

8 biji telur
1 tin kecil susu pekat manis
2 tin air (sukatan guna tin susu)
½ cwn gula pasir biasa tuh…
1 camca teh esen vanilla

Langkah2:

1.Panaskan gula dlm periuk kecik atau kuali non-stick ,guna api kecil , sehingga gula cair dan berwarna coklat2 sket.
2.Tuang gula cair tadi ke dalam acuan/ loyang.
3.Pukul telur,susu,air dan esen vanilla hingga sebati (aku blend je semua).
4.Tapis dan tuangkan dlm acuan/loyang berisi gula tadi.
5.Kukus 15 – 20 min atau hingga masak.
6.Sejukkan ke suhu bilik, pastu sejukkan dlm fridge semalaman.
7.Sedap mkn sejuk2…best…mcm mkn aiskrim jer heh!

Puding karamel ku nipis je sbb buat 1/2 adunan & pakai loyang cap ayam…aku idamkan bekas putih comel2 cam Kak Hana Jepung & Kak Ana Wahid punye tuh!!

1

Advertisements

Hadiah dari Kak Inahar,Cik Min dan Cik Manggis

Owh..i likeeee…hehehe..aku suke cgt award & gift2 ni…tapi kalau tag..hehehe..nak tempek tu utang dulu aaaa….tapi award ni pun aku kumpul2kan dulu baru tempek…Cik Min dgn Cik Manggis dah bagi sejak minggu lepas tapi ni baru nak tempeks..ahaks..sowiii..but I really appreciate it!Wpun baru kenal dah dpt gift/award..terharu sgt2..To Kak Inahar..award mu yg topi chef itu SATU DOA!(aminnnn).

Terima kasih daun keladi , ada award bagilah lagi ye!Lebiu..Lebiu..Lebiu….mmmmuuaaahhh..& juga award ni aku nak share dgn semua kengkawan ok!

Kak Inahar bagi….

Cik Manggis bagi…


Cik Min bagi…

Betul Betul Betul!

Aktiviti Sabtu baru2 ni…gi tgk filem Geng: Upin Ipin kat MBO Kluang Parade..siap beli tiket sehari sebelum lagik..yelah kang full house, melopong lak..dah la dah janji dgn adik Aza nak g tgk cite ni..

BTW…cite ni mmg best giler..aduh lawak tak ingat..tabik sgt kat krew Le’s Copaque nih!Mmg penuh panggung ari tu..paling best scene Rajoo, Upin & Ipin nak jatuh dari tebing (fikir mase depannnn!).Sape tak tgk lagi..gi la tgk..(promosi percuma nih) tak rugi..bwk adik2 ke anak2 ke anak2 sedara ke..lagipun filem kite, wajah kite..seronok tgk kartun yg memaparkan wajah Malaysia (jiwa patriotik nih! ), aku rase kalau aku tgk lagi, aku leh gelak lagi ni..Aza pun ckp dia nak tgk lagi..(hehe..wpun kat ujung2 movie nih dia mcm gelisah sket maybe sbb lame sgt duk dlm gelap dia tak selesa..ni first time budak kecik ni masuk wyg!)

Kak Masz oh Kak Masz!Keje sekolah dah siap ni!

Musim mengetag ni kut..byk tag yg aku dpt..tgh cuba siapkan one by one..tag ni dari Kak Masz ..menguji pengetahuan aku ttg blogger2 lain!

* Do not copy answer
* The tag question must be 100% the same
* Tag people after doing tag

1) Ultramama

2) Itukz aka Mama Alden

3) Kak Hana

4) Qis

5) Kak Masz

6) Hanney

7) Kak Anatahir

8) Salbie

9) Kak Ina Kl

1. How do u know 1?
Kenal sejak aku lahir..haha..dah kakak aku kan…wakakaka..kecik2 selalu gaduh2 tarik rambut..besar2 tak wat dah hehehe..kongsi2 resepi lagi skrg muahaha..kamceng!nilah satu2 nye kakak aku weh!dan aku satu2nye adik dia..(best jadi adik wooo)

2. What would u do if u never meet 2? Hmm..err..mmg jumpe sebab jiran, aku dgn hubby dia satu tempat keje..


3. What would u do if 3 n 4 dated u?
Emm..sorg cite pasal masak2, anak2 & baby yg otw tu, sorg cite pasal twin babies ..emm..rasenye boleh masuk kut hehehe..
4. Would 5 n 6 make a good couple? Maybe kut..tapi tak sure dua org ni saling mngenali ke tak dlm alam cyber ni…tapi Kak Masz terer masak, Hanney ni sebaya aku & lebih kurang aku je, byk leh belajar tu…

5. Do u think 7 is attractive?
Of course!Bukan saje tuan empunya diri tu attractive, cuppies & kek yg dia buat pun comel2 mcm tuannye!

6. Do u know anything about 8’s family? Tak tau sgt…..rase mcm dia tak cite pun dlm blog dia..tapi tak tau lah kalau ade dlm entry2 terawal dia..(tak bace..sowiii)..tapi aku tau dia ni mmg rajin menulis..ade je idea dia..

7. Tell me something about 9?
Hmm..suke masak..pastu resepi dia mostly step by step senang nak ikut..ade 5 org anak..duduk kat KL..rasenye mcm org kampung aku..dok gitu kak ina?

8. What language does 2 speak? Bhs Melayu, Bhs Inggeris & Bhs Sabahan kalo dgn hubby dia..hehe..lupe arr..loghat dusun ye?Tapi dia dgn hubby dia kalau ckp melayu dah mcm org semenanjung dah…

9. Who is 3 going out with?
Musti la dgn hubby dia & anak2 dia…paling jeles tgk dia g main salji tuh..kat Mesia ni panas tak hingat!!!!

10. How old is number 4? Rasenye baya2 aku jugak laa….dlm 27 – 29…betui tak Qis?
11. 5?
Aku panggil dia akak..hmm..awal 30an- late 30an maybe?kat name dia ade tulis masz 73..agaknye lahir tahun 73..then..36 maybe?

12. Who is 6’s favourite singer? Lagu2 balada kut..Siti Nurhaliza..takpun Anuar Zain!aku bantai jer nih!(heh Hanney sowii..betui dak ni?)
13. 7?
Anuar Zain?Ziana Zain? (serkap jarang)

14. Is 8 single?
Rasenye mcm single..sebab tak penah pun cite pasal hubby ke anak2 ke..(kalau salah Salbie tlg betulkan yer..)..salah sorg kenalan awal mase aku mula2 wat blog nie..

15. What’s 9 last name?
tak tahu…huhuhu tak penah tny..aku panggil dia kak ina jek..

16. Would u consider being in a relationship with 1? haha..mmg dah ade relationship pun!!sedarah & dari acuan yg same!kalau tak nak ade relationship kang putus sedara laks!!!(nauzubillah!)

17. Which school does 2 go to?
tak taww…tapi skrg dia hari2 g Sekolah Men Sri Lalang sbb dia ngajor kat situuu..hehehe
18. What do like about 3? Dia suke masak..hari2 masak..la la la la hari2 masak (nyanyi cam Meet Uncle Hussein yer..)..pastu dia nye food presentation mcm kat hotel!!aku suke tgk gmbr2 masakan dia ni..Marbelesss!Ngencessssss!!

** Fuh dah siap pun!aku nak tag semua org kat dlm senarai kat atas ni..kecuali Kak Masz ler sbb dia yg bagi tag nih!Have FUN!!!

Awards!

Peh..dpt award lagii..terima kasih atas tanda ingatan tulus ikhlas wahai kwn2 bloggers ku…sayang kowang mmmuuuaaahhh lebiiu2!

Award dari Leen, Kak Inahar & Kak Anatahir
Award dari Kak Inahar & Kak Anatahir

Dan award2 ini ingin ku panjangkan kepada semua kwn2 lain yg jenguk sini k…sila2!

Cerita Uri

Saje je aku masukkan topik ni sebab aku penah bersembang dgn hubbyku a.k.a Cg Fly pasal ni..nak tanam kat mana..nak tanam macamane…


Dan aku teringat aku penah terbaca atau terdengar kat mane tah (dah lupe) ttg tanam uri atau plasenta bayi baru lahir ni…

1. Kalau tanam depan rumah, anak akan jadi berani dan tak pemalu (sesuai utk anak lelaki)
2. Kalau tanam belakang rumah, anak akan jadi pemalu (sesuai utk anak perempuan)
3. Kalau tanam kat tempat lapang & tiada teduhan (kene panas terik matahari), anak akan jadi panas baran
4. Kalau tanam bwh pokok, anak akan jadi seorg yang tenang dan cepat “sejuk”.

Wallahualam bisawwab….Ape2 pun, aku & Cg Fly akan tanye parent kami lah tentang urusan tanam uri baby ni nanti…

Durian anyone?

Kelmarin..Pn Teoh jiran ku telah bermurah hati bagi dua bijik durian..sebenarnye aku ni bukanlah penggemar durian….sejak kecik aku mmg tak berapa suke durian, bila dah masuk U kut baru pandai mkn durian .Yang hantu duriannye Cg Fly ler..dia balik sekolah je kul 5.30ptg tu, terus dikerjakan mengopek durian itteww…aku tgk je..bau mcm sedap la pulak..sbb masa first trimester tu aku benci bau durian, rase nak muntah…Ish tapi kali ni tgk kan kaler isi durian tu kan..kuning merening lagi…Cg Fly soh jamah sket..aku amik seulas….ish sedap la pulak…pastu tgn aku capai seulas lagi…hehehe Cg Fly gelakkan aku…“tadi eksen sgt suruh sy mkn sorg jek”.. pembawak budak agaknye..cukuplah dua ulas jer..buat rase2 🙂 .My sis Ultramama jugak merupakan seorg hantu durian..hehehe

BTW, some info aku nak kongsi ttg baby dlm perut (from Discovery Channel):

Baby boleh merasa mknn yang dimakan ibu(terutama yg baunye kuat@ berempah) melalui aroma yang mengalir dalam air ketuban.Satu kajian telah dilakukan kepada 24 org ibu yang mana mereka disuruh mkn gula2 jintan manis selama dua minggu (mase dekat2 nak due date bersalin)..Setelah baby lahir, kajian dilakukan di mana bayi2 itu didedahkan dgn bauan jintan manis dan bauan lain yg diletakkan bersebelahan.Bayi2 itu cenderung untuk menoleh ke arah bauan jintan manis dan kelihatan gembira bila menoleh ke arah itu….Bagaimanapun, memori ttg bau ini terhad kepada pilihan makanan yg telah dimakan oleh ibu shj..

Subhanallah…Indahnye ciptaan Allah..Baby baru lahir pun dah ade memori ttg bauan & aroma….

Hanney oh Hanneyyyyy!!

Hanney bagi aku keje cekolah !!…..Hanney ni kwn aku mase sekolah menengah dulu..dah lame tak jumpe..12 tahun dah sejak SPM dulu2,ni baru jumpe balik sejak aku mula berblog nih..

1. Put your iTunes, Windows Media Player, etc. on shuffle. ( aku guna winamp kat pc)
2. For each question, press the next button to get your answer.
3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS.
4. Tag 10 friends.
5. Everyone tagged has to do the same thing.
6. Have Fun!

IF SOMEONE SAYS ‘ARE YOU OKAY’ YOU SAY?
Home Coming- lagu tema cite Rambo

HOW WOULD YOU DESCRIBE YOURSELF?
Makhluk Tuhan Paling Seksi – Mulan Jameela (Wakakakakakaka…adeh sakit perut aku gelak)

WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
Soldier of Fortune – Deep Purple

HOW DO YOU FEEL TODAY?
Over You – Chris Daughtry

WHAT IS YOUR LIFE’S PURPOSE?
Unintended – Muse ( my favourite song right now)

WHAT’S YOUR MOTTO?
La la la Hari-hari Kerja – Meet Uncle Hussein (eh ye ke? hahaha)

WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
Hanya Kau yang Mampu – Aizat AF

WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
Misery – Cromok (huhuhu hope this is not true!! heh merepek tul jwpn utk soalan nih! huaarggh)

WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
Wake me up when September Ends – Greenday

WHAT IS 2 + 2?
Jatuh Cinta Lagi – Matta

WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
Time Bomb – Rancid ( lagu punk!)

WHAT IS YOUR LIFE STORY?
Won’t Go Home Without You -Maroon 5

WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
The Pink Panther – Soundtrack (huh..lawak nyeeee)

WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
She Will Be Loved – Maroon 5

WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
Animal – Nickelback

WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
Revenga – System of A Down (Ya Rabbi!! Nauzubillah!!)

WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
Uninvited – Alanis Morissete

WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR?
No One – Alicia Keys

WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?
Ruang Rindu – Letto

WHAT DO YOU WANT RIGHT NOW?
Sampai Syurga – Faizal Tahir

WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
Tangis Syukur – Nurul

WHAT WILL YOU POST THIS AS?
Sleeping Sun – Night wish ( emo!!!!)

Ok.. sekarang saya nak tag:

1. Ultramama
2.
Kak Hana Jepung
3.
Kak Anatahir
4.
Mama Hope
5.
Yong (amik nih Yong!hehe)
6.
Aznitaz
7. Kak
Maria Faizal
8. Kak Inahar
9.-
10.-

hehe tak cukup 10!yg tak tersenarai jgn kecik hati..ade byk laaagi tag bakal menyusul hehehe…okeh lah sape2 nak buat tag ni,leh buat tapi name2 yg kat atas tu WAJIB buat hahahaha (Gelak Jahat)…tak pe..take ur time..terhibur gak buat tag sekali sekala..

Tag dari Kak Ana Tahir

The rules of the game get posted at the beginning. Each player answers the questions about themselves. At the end of the post, the player then tags 5 people and posts their names, then goes to their blogs and leaves them a comment, letting them know they’ve been tagged. Let the person who tagged you know when you’ve posted your answer.

***END***

What were you doing 5 years ago?
In 2004? ..baru grad..baru nak kenal idup..& landed first job as a vet kat Bkt Merah Laketown Resort..

What were the 5 things on your list today?
1. Jenguk ladang..at least 1 jam spend kat kandang kambing/bebiri
2. Mesyuarat (bowing nyee)
3. Makan!!!!(pagi & lunch)
4. Update nota kuliah..huhuhu..
5. Update blog, n visit blog…cari more kawan..hehe aktiviti sampingan…

What are 5 snacks that you enjoy?
1. Chocolate..
2. Icecream
3. Cakes
4. Apples
5. Oranges

What are 5 jobs you’ve had?
1. Penah jual Tshirt mase kat U (err..kira keje jugak lah kan..)
2. Penah jual kuih ( masa tu menganggur sebulan lebih..)- letak kuih kat kedai org…bukan jual sendirik
3. Vet kat Bkt Merah Laketown Resort: 3 bulan
4. Vet kat JB (private clinic):3 tahun
5. Vet kat kerajaan: 2007 – smpi skrg…

5 people you want to tag
Sape2 yg rase nak buat tag ni…

Sekian…Cikgu Anatahir!Keje sekolah sy dah ciap tau ni!!!

The thought of separating….

Baby..maafkan mama ye..mama tak dpt cari babysitter yg dekat2 rumah..dah 2 bulan mama tanya2 org..yang offer diri, jauh2 la pulak..tak lah jauh sgt tapi abah baby risau kan mama & baby nak ulang alik ke jalan besar nun..Jalan Kluang-Ayer Itam ni sibuk…jadi abah & mama buat keputusan, lepas pantang, baby duduk umah nenek kat Kulai ye..tak lame, lepas baby dah umur 5 -6 bulan, mama usahakan cari babysitter lagi..lagipun mungkin sbb lepas pantang baby kecik lagi , org2 yg dekat2 sini bimbang nak jaga..mama pun risau jugak org tak dikenali jaga baby…baiklah nenek yg jaga ye..nanti mama & abah balik sekerap mungkin….rasenye ini yang terbaik buat masa ini..kalau difikir2kan..dah kira dekat berbanding dugaan org lain kene berjauhan lame2..tapi..mama dah mula rase sedih sbb tak dpt bersama baby nanti….nanti rindu…silap2 ari2 mama & abah berulang alik ke Kulai nanti!Mama nak simpan stok EBM mcm kawan mama Mummy Qis..utk baby..jadi baby tak putus susu dari mama……

the thought of separating alone already makes me very sad…

Painting from studiowah.com

« Older entries