Hadoi….

Pagi semalam time bgn subuh..Catlina rasa tak larat nak bangun, satu badan, setiap sendi lenguh2 yg teramat..Cg Fly pulak tgh bersiap2 nak g sekolah..nak kata demam, bdn tak panas..Cg Fly tny..Abis nak buat mcmane ni, awk ade sakit perut tak?..aku ckp takde..tapi aku tak leh bgn..Cg Fly g sekolah dulu, kalau aku masih tak ok, dia suruh aku call & dia balik umah ler antar aku g klinik..Lepas bgn solat subuh, aku terbongkang balik atas katil….kul 9 baru aku rasa kuat sikit..bgn & minum milo sket..baby pulak aktif giler sejak subuh tadi, selang setengah jam dia pusing2 dlm tu.Bila dah bgn tu, aku kene call ofis bgtau aku tak sihat & mc, call Dr. Dodon mtk tolong dia cover kelas aku petang tu..call ANC bgtau mintak postphone appointment pagi tu..Call driver bgtau aku tak jd g spital so tak yah tunggu aku..huh..kalau ikutkan aku malas nak mc sbbnye tgklah, byk arrangement aku kene buat & maklumkan opis..tapi mmg aku betul2 tak larat smpi mengalir air mata ni…bukan nangis tapi air mata tu kuar sendiri..

Kul 10 Cg Fly balik, kami ke klinik swasta yg paling dekat(my faveret clinic)..Dr. Kadir ckp aku penat sgt ni..byk sgt ke buat keje..baru teringat, kan semalamnye aku pagi petang g checkup kat spital..paginye kat makmal patologi amik darah utk PE profile, pastu balik umah , petangnye g checkup pakar, tunggu dekat 3 jam baru dpt jumpe Dr kat sane..& patutnye pagi semalam pun ade appointment tapi…aku tak larat sgt2 nak pegi & tunggu lame2 kat situ..so, Dr. Kadir ckp, aku berehat jelah kat umah, dia pun tak leh bagi ubat ape2 sebab aku preggie kan..ubatnye rehat yg cukup.

Alang2 dah g klinik, aku wat ultrasound scan sekali..baby dah memenuhi ruang perut so, scan nye tak nmpk jelas sgt..tapi info yg aku dpt:

Fetal heart beat : 146 bpm
Panjang tulang paha: 64mm
Berat baby : 2.3 kg


Suke tul aku dpt tgk heartbeat baby..lub dup..lub dup..Dr. Kadir kata, baby sihat..maknye je yg tak berapa sihat, kene rehat bebanyak..balik tu..lepas mkn tghari kul doblas..aku bantai tido smpi kul 3 petang!hehehe…rehat kannn…..So hari ni, bgn pagi , aku rasa bersemangat dah..maybe sebab dah rehat cukup2 semalam….back to work today!sok sabtu coti lagi smpi senin (Thaipusam)!

Catlina
6 Feb 2009
9 pagi

16 Comments

  1. aznitaz said,

    February 6, 2009 at 2:02 am

    cat,i dulu dkat nk besalin skt pggang gilos..tak boleh bgn gak. get enuff rest..happy holiday.

  2. CatlinaFly said,

    February 6, 2009 at 2:08 am

    aznitaz: ade gak sakit pinggang sekarang..sehari mesti ade sakit pinggang sekali..sejak seminggu lepas ni..mmg takleh buat ape kalau dah sakit pinggang, kene baring je, pas stgh jam, dia baik sendiri..happy holiday to u too

  3. cintaKusayangMu said,

    February 6, 2009 at 2:27 am

    rehat byk2 catlina..jgn penat sgt…nnt jd cm qis lak demam lama baru baik…skrg ni jgn terlalu kuat keje tau…baby suh mama dia rehat tu…

  4. MariaFaizal said,

    February 6, 2009 at 3:28 am

    Owh..I miss holding lil' baby again…But I've got so many false alarms during my pregnancy – my waterbag broke, Brixton hicks & so much more..I think 2 is enough for me kot?🙂Take care.

  5. ~~ciklinn~~ said,

    February 6, 2009 at 5:36 am

    alahi ciannyer ko cat…. dah bawak2 berehat…. mmg camtu kalu dah dekat2 nie.. sabar yerk..

  6. BabyAlden&Mama said,

    February 6, 2009 at 5:59 am

    cian nyer ibu catlina :phmm, kene rehat banyak ler catlina.. jgn tension2.. :p kalo dah sakit kepala sesangat mkn panadol boleh.. tp takleh over dos ler.. doc ckp kat aku dulu ler.. :p sebaiknya elakkan la.Mujur aku pregnant dulu ok je.. hikhikk mgkin mengandunkan anak lelaki kot.. 28 waktu seminggu tu. dahler kelas tingkat atas.. pastu g tingkat bawah pulak.. tu plg penat tp kena jalan pelan2.. yg paling sy ingat huuhuu.. sy kuat lapar.. awl pagi je mesti nak kena mkn nasi.. kalo tak waktu ke 2 da lapar gila.. ptg mkn nasik lagi :p mlm x kira lagi tu hikhikkharap2 anak ke dua nanti ok jg cam tu hendaknya.. tp ibu lain, lain cara ngandung nya.. :p berjela pulakk dahh..haa.. kwn aku pun sama, tp 2nd baby dia ni.. memang ler dia mabuk gila2.. ank kedua dia ni perempuan. mungkin ke ada kaitannya dgn jantina..? Hikhikk..

  7. BabyAlden&Mama said,

    February 6, 2009 at 6:01 am

    ohya 1 lagi.. nak sedap badan… minta tolong la kat husband.. urutkan badan.. hikhikk:p(tersengih cg fly..)

  8. ashley said,

    February 6, 2009 at 7:35 am

    Sebenarnya, kalau ikut akak punya petua la kan..lagi dekatdekat bersalin, lagi kena gi jalan jalan.Walking walking kat luor. Bagi baby mudah turun dan senang keluor. Kalau bawak tido sangat, nanti tak dak stamina. Nak ‘meneran’ kena ada stamina tau..he he he.Dekat dekat due date, jalan jalan le..ambik angin. especially pagi pagi..Bagi oxygen masuk..Cuma kerja kerja berat tak digalakkan..Lenguh badan especially tulang belakang tu. Mengandung adalah kerja berat. kalau bagi kat lelaki pun depa serender..so take a good care of yourselfsalam..

  9. Puan Gee said,

    February 6, 2009 at 6:39 pm

    Catlina…bebanyak sabar…nnt dah dpt pegang baby tu habis semua sakit sepanjang preggie dan masa bersalin tu hilang…..

  10. are said,

    February 7, 2009 at 11:30 am

    catlina..jaga diri bebaik yer…bby xbg mama dia kerja kuat2 tuuu..

  11. atie said,

    February 7, 2009 at 11:52 pm

    Just rest k…

  12. CatlinaFly said,

    February 8, 2009 at 6:21 am

    qis: aye aye qis!🙂kak maria faizal: tulah pasal..time sakit perut je dua2 suspens hehehe nak2 kalau tgh2 mlm tu tetiba terjaga sbb sakit perut..rupenye sakit nak kene jumpe dr TAN…heheheheciklinn: tulah..ade gak tny kakak (ultramama) mcmane nak tau sakit nak beranak?katanye sakit perut mcm nak putus pinggang..setakat ni tak de lagi lah rasa mcm tu..

  13. CatlinaFly said,

    February 8, 2009 at 6:24 am

    mama alden: hik hik lapar itu biase..setiap pagi sekarang, aku adalah org terawal smpi kat kantinnn!!!hehehehe..psstt..urut2 tu sudah mesti hehehe..sape lagi nk tolong urut..oni & cibi langsung takleh harap hehehehehashley:ye sy ade dengar jugak..bila dah masuk 8 bulan ke atas, kene rajin exercise jalan kaki..(alasan nak g jalan2 kat shopping mall nih) hehehe..tapi betul lah tu..nak kuatkan otot kaki & stamina utk meneran..hhmmppphh!!!

  14. CatlinaFly said,

    February 8, 2009 at 6:25 am

    pn gee, kak are,kak atie: tq…

  15. Rafizah Nordin said,

    February 8, 2009 at 8:15 am

    cat, doktor suh rehat tak bermakna tido je yang… jgn tido bebanyak ye yang… nnt sembap! heheheduduk saja mmg memenatkan…berjalan saja pun meletihkan…seimbangkan ikut kemampuan diri.anak sulong ni banyak yg perlu belajar dan kite belajar untuk anak kedua, ketiga dan seterusnya…okeh

  16. NuRuL DhiA said,

    February 8, 2009 at 2:59 pm

    hai,nmpknye menghitung hari, sama cam sy dulu pun mmg sakit pinggang selalu, tido mengiring jek, kalu telentang, pinggang lg sakit, minta hubby urt la lega skit. take care!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: