Kek Lapis Hatiku Tak Tahan

Har har har sesuke hati aku je letak name kek lapis ni..sebabnye..aku tak tahan…aku ketagih nak masak kek!!Hehe tengokkkkk..tak smpi 2 minggu aku “puasa” buat kek..dah tak tahan.Ini kek yg aku buat siang tadi.Nak2 pulak cik abangku ade sekolah ganti..aku boring giler kat umah. Dah lame teringin nk wat kek lapis..tapi tak terbuat2 lagi & I called my sister Ultramama tanye kut2 ade resepi kek lapis yg senang nak buat dgn bhn2 yg sedia available di rumahku.My sis dpt resipi mase dia ngajar kat Sabah lepas grad dulu, from her friend Cg Farah & Cg Fazliah.

Kek Lapis Biskut Marie
(aku belasah je name kek ni..sbb tak pakai tepung tp gune sekut marie)

** Catlina buat ½ adunan je

Bahan2:

300gm biskut marie original (blend & ayak utk dijadikan tepung)
10 biji telur
400gm gula castor
500gm butter
½ cwn air sejuk
½ tin kecik susu pekat manis
2 camca teh baking powder
2 camca teh esen vanilla
20-30 bungkus asam hawflakes (tak letak sbb xde)
Sedikit pewarna ikut suke(*Aku wat 2 kaler je , kuning & coklat)

Langkah2:

1.Panaskan loyang kukus dahulu.
2.Pukul mentega & gula hingga kembang & putih.
3.Masukkan tepung biskut marie selang seli dgn telur.Pukul sebati.
4.Masukkan baking powder,esen vanilla, air dan susu pekat manis.
5.Bahagi 2 adunan ikut warna yg disukai.

6.Griskan loyang dgn mentega.
7.Kukus selapis demi selapis (10 min setiap lapisan) hingga adunan habis.Susun hawflakes di setiap lapisan. Kukus lagi 2 jam (kalau rajin, kukus 4 jam, kek lagi tahan lame).
8.Sejukkan ke suhu bilik.
9.Dah boleh potong & hidangkan.

** Kudos to my big sis, Ultramama… Macih..

Lepas kek lapis siap, I once again reward myself with…..Ice blended milo..cedap minum time panas2 ni…(*gmbr yg ni tak berapa sharp sbb pakai kamera hp..)

12 Comments

  1. Puan Gee said,

    February 14, 2009 at 2:36 pm

    daku tgk kek lapis tu pun tak tahan jugak…

  2. ashley said,

    February 14, 2009 at 2:49 pm

    Merujuk kepada resepi resepi dan juga gambor gambor yang menyelerakan kat blog ni..maka akak DAH agak Cat tetap akan bersilat membuat KEK dalam masa terdekat…he he he..mana penimbang itu hari??

  3. CatlinaFly said,

    February 14, 2009 at 3:08 pm

    pn gee: hehehe..itu ler yg sy tak tahan tu..nak lapis lagi byk, mase melapis, pakai sudu..sy nye besar2 lapis dia sebab malassss….pakai senduk!heh!

  4. CatlinaFly said,

    February 14, 2009 at 3:09 pm

    kak ashley: penimbang dah buang hahaha..heh..kek ni leh pengecualian kut sbb tak pakai coklat & cheese tehehehehe…

  5. Aishah@Ariffin@Aqil said,

    February 14, 2009 at 3:39 pm

    mak aiiii…nih wat kite tak tahan nih…2-2 menu sedapppp…

  6. atie said,

    February 14, 2009 at 11:36 pm

    wah, ketagih masak kek ye…ktie yang ketagih nak makan kek tu camner dikkkkkk…hihihi

  7. [[ yong ibu chem ]] said,

    February 15, 2009 at 2:26 am

    ina, kita nak amik recipe nya ni lah..nak try…nampak cam shedapppp gilerssssss!🙂

  8. Zuer said,

    February 15, 2009 at 5:30 am

    cat bagi lah sikit kek lapis kepada orang yang kebulur la nie? lapar kah plak tengok kek lapis ngan milo blanded tu ….nak jugak !!!

  9. CatlinaFly said,

    February 16, 2009 at 9:05 am

    aishah: jom nyanyi lagu noraniza idris ramai2!hatiku tak tahan..hehe atau hatiku orak tahan kate kak hana jepung!

  10. CatlinaFly said,

    February 16, 2009 at 9:07 am

    kak tie: ketagih nak mkn kek kene dtg umah laa..hehehe”sementara stok masih ade ni kak!yong: letak hawflakes lagi cedap yong!ade rasa masam2 manis sketzuer:🙂

  11. cintaKusayangMu said,

    February 16, 2009 at 11:34 am

    ala sedapnye kek tu…minum ptg ngn ice blended milo lak tu..adoi..sedapnye..nasib baik la tgh pantang…

  12. Catz said,

    February 17, 2009 at 1:29 pm

    wahh,,,,’mmg tak tahan melihatnya catlinafly weh….adeh…mmg tak tahann…sungguh mablesh kelihatannya..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: