Cerita Uri

Saje je aku masukkan topik ni sebab aku penah bersembang dgn hubbyku a.k.a Cg Fly pasal ni..nak tanam kat mana..nak tanam macamane…


Dan aku teringat aku penah terbaca atau terdengar kat mane tah (dah lupe) ttg tanam uri atau plasenta bayi baru lahir ni…

1. Kalau tanam depan rumah, anak akan jadi berani dan tak pemalu (sesuai utk anak lelaki)
2. Kalau tanam belakang rumah, anak akan jadi pemalu (sesuai utk anak perempuan)
3. Kalau tanam kat tempat lapang & tiada teduhan (kene panas terik matahari), anak akan jadi panas baran
4. Kalau tanam bwh pokok, anak akan jadi seorg yang tenang dan cepat “sejuk”.

Wallahualam bisawwab….Ape2 pun, aku & Cg Fly akan tanye parent kami lah tentang urusan tanam uri baby ni nanti…

11 Comments

  1. Noorma Ismail said,

    February 20, 2009 at 9:30 am

    orang skang ni tanam uri bersama dengan pensil,pemadam, buku dll, konon anak tu nanti seorang yg terpelajar..tapi tak pernah pulak orang tanam skali ngan komputer..yelah, nk anak mcm otak komputer..he,he,he…

  2. Tukang cerita said,

    February 20, 2009 at 12:08 pm

    Patutlah anak bongsu akak panas baran…En. Hubby tanam uir dia kat laman dpn umah…🙂~kebetulan jer semua tu, tak leh caya sgt…takut jadi khurafat plak…🙂

  3. jus call me ida.. said,

    February 20, 2009 at 12:45 pm

    uri ni ikut nasikhat bapa ku yang pentingnyer kene basuhnya bersih2 hingga tiada kesan darah.. uri itu adalah seperti kembar anak kiter.. bukan orang sekarang je yang tanam dengan pensil etc..orang dedulu pun buat begitu.. itu dari segi luaran a.k.a. simbolik.. yang pentingnya doa kita kepada anak2

  4. hana said,

    February 21, 2009 at 6:45 am

    kat mesia leh lah tanam kat mana2 sbb ade tanah! akak kat jepung nih, haiii mmg tak merasa la jwbnyer nk tanam uri anak ketiga nih… nk wat camne… huhuhu.. yg penting doa btol ckp ida tuh…

  5. CatlinaFly said,

    February 22, 2009 at 3:43 am

    kak noorma: ha ah ade gak dgr tanam dgn pensil buku bagai tu..hehehe nak tnm dgn komputer,sygla kak..baik gune utk update blog komputer tu hehehetukang cerita: ish..jgn percaya sgt kak..sy pun tulis ape yg sy dengar je..petua org dulu2 kut tu..dr ida & kak hana: betul3!yang penting doa

  6. ashley said,

    February 23, 2009 at 7:17 am

    Cat,Hospital swasta banyak yang dah tolong siap basuhkan uri dan bungkus degan kain sekali. Kalau bersalin kat hospital kerajaan..masih BERLEMOIH darah. nak kena basuh dulu..Tang tanam tu sekira kira tak dikorek dan dilarikan binatang liar jer. Lebih kurang dua tiga kaki.1) Nak korek bawah pokok, silap haribulan banyak akar akar serabut.Payah pula..2) nak korek belakang rumah silap haribulan dah kena simen ngan TAR jer..3)Kalau bersalin di kampung boleh la pilih tanah.. Kalau kat KL macam akak waktu dok flat wangsa Maju dulu,kat kawasan surau. he he he…Janji kita tanam dalam dalam.Habis cerita. Tak pulak aku dengor tanam pensel sekali. Tanam URI aje udah le…Ishhh..macam pelik le pulok!

  7. CatlinaFly said,

    February 23, 2009 at 7:41 am

    kak ashley: hehe mcm 2 petua org dulu2 tu..yang penting kite niat baik, doa yg baik2 dan tanam cukup dalam asalkan tak dikorek anjing @ binatang liar lain..sy maybe tnam kat umah mak mertua sbb kwsn umah tanahnye keras sgt, nak cangkul tak lut..takkan nak panggil bulldozer korek tanah lak kan hik hik hik…

  8. babymummydaddy said,

    February 23, 2009 at 9:28 am

    ala kalo pindah umah macam mana?cian uri tu tggal…i wonder…..

  9. cintaKusayangMu said,

    February 23, 2009 at 3:21 pm

    yeke??ala…xtau la plak…husband qis tanam uri kt blkg umah…bwh pokok…heheh.

  10. CatlinaFly said,

    February 24, 2009 at 8:57 am

    babymummydaddy: hmm..rasenye tak perlu risau..itu petua org2 tua je..tanam tu mcm kate kak ashley, janji tanam dalam, tak lah anjing /binatang liar korek..qis: tak tau la pulak sejauh mane kebenarannye qis..jgn percaya bulat2🙂

  11. CatlinaFly said,

    February 24, 2009 at 8:58 am

    babymummydaddy:err..sy tak dpt nak tinggal komen kat blog anda..& tak dapat bukak blog lagi satu tu..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: