Kat hospital(22Mac – 23Mac 09)

Mase dalam phototherapy..kesian Insyirah…smpi kering bibir dia dijemur bwh lampu ni.

“my love my darling” : Catlina ambil gambar untuk gembirakan hati yg gundah gelana ni masa dlm wad tu…rase mcm mimpi je betul ke aku dah ade anak nih? heh!

Trivia:
Catlina dan Cg Fly ade nickname buat Insyirah sejak di”scan ” as baby girl at 7 months pregnancy… our dear “E-EIN”
Advertisements

Alhamdulillah..

Kami dah balik
Catlina dan baby Insyirah dah balik rumah! (yeay!)…Hmm..Catlina cerita kan dlm beberapa bab ye..

Warded again
Terkejut jugak kena tahan kat wad…bacaan AOB for jaundice baby Insyirah naik ke 18.0!Ingatkan dah kurang, makin meningkat rupenye.Catlina jadi panik bila diarahkan warded by doctor…maklumlah dahlah dlm pantang,g spital dgn berparam, berbengkung bagai..tapi we already be told to expect to be warded..dah bwk siap2 beg baju Insyirah dan mamanya.
Catlina panik sebab tak tau ape2 pasal nak jaga baby sorang2!Rasenye kalau baby tersedu pun, rase gelabah semacam ape lagi nak jaga baby yg tgh jaundice.Rasa mcm nak suruh Cg Fly stay tapi cuma salah seorg ibu bapa je yg leh stay..Catlina baru nak sembuh dari luka bersalin (vakum & extended episiotomy..ouch!).Baby Insyirah pulak baru pandai menyusu badan (sebab mamanya lmbt kuar susu..cian baby..).Wah..ke’panik’an berganda!

Stress
I felt so alone that time…rasenye mcm hampir2 kene post partum blues…mujurlah dgn sokongan hubby tercinta dan keluarga, Catlina berjaya tabahkan hati..yg jadi sedih tu sbb, kesiankan Insyirah…mamanya kurang susu, belah kiri ade tapi sikit,belah kanan ade juga tapi Insyirah taknak pulak (dia dah pandai pilih puting..wah so clever!)..kalau kat umah, Catlina perah belah kanan & bg dia guna botol susu…(terpaksa ajar pkai botol susu sbb 2 hari pertama my breast milk belum ada, kami terpaksa beri susu formula…).Dan POLISI HOSPITAL ialah NO MILK BOTTLES & PUTING TIRUAN!Sebab tu Catlina stress sgt2 masa tu..nak menitik air mata mengenangkan nanti Insyirah kelaparan..pastu kalau kurang menyusu, macamane nak cepat sembuh?

Alone- Hari Pertama di Wad Kanak-kanak
Nak menitik air mata bila Cg Fly dah beredar lepas hantar Catlina dan baby ke ward kanak2 hospital Kluang.
Dan sepanjang hari dari awal masuk ward, baby Insyirah meragam tak cukup susu..I have to hold her most of the time, nak letak bwh lampu UV tu tak leh lame2, dia meragam.Nak pam susu, nurse tak bagi guna breast pump & botol.Catlina pendam sorg2..bila Cg Fly dtg, I let go..nak menangis lagi…tapi tahan..malu lah nangis kat ward (heh ego beb – maintain hati kering konon hahaha malu lah doktor vet nak nangis hihihi)- sebelum tu terdengar nurse bercerita ada mummy yg nangis sbb tak dpt bagi susu kat anak yg jugak jaundice….

Gembira
Alhamdulillah selepas Cg Fly beritahu masalah Catlina pada nurse, nurse janji akan membantu…dan petang tu jugak (bantuan belum diterima nih)..first time Catlina lihat baby Insyirah sendawa lepas breast fed belah kiri je (sorry have to be detail about breast feeding & all..kenangan ni),biasa dia tak cukup, perlukan bantuan botol susu.Selepas tu..hampir tiap 2 jam Insyirah nak menyusu je!Penat tapi Catlina gembira, coz ubat jaundice yg paling mujarab ialah susu ibu selain dari UV light & IV drip.Bacaan AOB (jaundice )utk malam tu ialah 12.2.Nurse kata kalau esok turun lagi, dah leh balik.Hurray!

Jom balik
Kul 6 pagi, nurse amik bacaan lagi…mmg Catlina tak tido sepanjang mlm tu..kalau ade pun, dlm sejam je kut.Dan kul 8 pagi, nurse bagitau result dah kuar..dah turun 10,boleh balik tghari nanti!Alhamdulillah..sedangkan jiran katil sebelah, dah 4 hari kat ward , dari 19, dia baru turun ke 13.Inilah namanye rezeki Allah..ujian sebenarnye…skrg Catlina dah terrer dah dukung baby(sebelah tgn je dah selamba dah ..heh), tukar lampin, pakaikan kain bedung etc..hehehe..bukan tak reti, cuma tak mahir, sebelum ni buat same2 samade dgn my mama, my mak mertua & Cg Fly…maklumlah kite takde adik…tak pernah langsung ade pengalaman dgn baby!Oh Insyirah..Insyirah mmg betul2 melapangkan hati mama dan abah mu ini..alhamdulillah…

Trivia
Maksud Nur Dayana Insyirah ialah cahaya keberanian dan melapangkan dada.

Dugaan

Dugaan buat kami kerana baby Insyirah terpaksa ditahan di wad kanak-kanak kerana jaundisnya semakin meningkat. Terkejut apabila mendapat result darah jauh berbeza dari hari semalam, kalau semalam result darah 13.8, hari ni meningkat kepada 18. Patutlah kami perasan malam semalam mata baby dan badannya nampak semakin jelas kuningnya. Kesian baby diambil darah 2 kali sehari iaitu pada waktu pagi dan petang untuk result darah, tangan dicucuk untuk masuk air, Sayu hati tapi apa nak buat, redha dan berdoa supaya baby Insyirah cepat sembuh dan cepat balik ke rumah. buat makluman semua semasa entry ditulis catlina dan baby sedang berada di hospital (wad kanak-kanak hospital Kluang).

dicatat oleh:
Cg Fly

Nur Dayana Insyirah

Bergaya dgn cekak rambut hadiah dari Ultramama

Hip hop baby?hehe

Salam semua….Alhamdulillah..syukur ke hadrat Ilahi!Catlina dah jadi mummy & Cg Fly dah jadi daddy!

Lame tak jenguk blog sendiri ni :)..maklumlah sibuk sikit (err…sibuk byk kut rasenye).Gambar2 kat atas ni pun abah nye Insyirah @ Su baby yg tempekkan tgh mlm tadi.Dan awal pagi ni lepas menyusukan Insyirah, Catlina curi2 update sket.Insya Allah Catlina akan update dgn panjang lebar termasuk kronologi nye sekali bila ada kesempatan ..

Esok pagi nak bwk Insyirah ke spital..lawatan kedua sbb Insyirah kene demam kuning/ jaundice. Catlina dan Cg Fly sekeluarga doa dan harap sgt2 jgn smpi Insyirah masuk wad…bacaan jaundice semalam 13.8… doktor kate,kalau 14.0 mmg kene masuk wad!tak sanggup dah duduk wad, lepas delivery ari tu duk wad satu hari pun dah rase seksa…nak tau kenape?nanti Catlina cerita ye….take care semua, doakan kesihatan Catlina & baby Insyirah ye!Amin!

Wajah kesayangan kami..

Inilah wajah yang kami nantikan selama ini penuh debaran. Waktu ini my wife dan baby masih di wad lagi. maybe petang ni kuar kot.

dicatat oleh :
Cg FLY

Pengumuman (Kelahiran Cahaya Mata)

Semasa entry ini ditaip catlina masih lagi berada di hospital, cg fly ditugaskan oleh catlina untuk memberitau kepada rakan2 blogger catlina bahawasanya catlina telah selamat melahirkan cahaya mata kami pada jam 7.26 pm. baby girl 3.3kg. Syukur Alhamdulilah semua selamat.

Catlina dan cg fly mengucapkan terima kasih kepada ibubapa kami,bloger2, rakan2, saudara mara, yang banyak memberi dorongan dan doa kepada kami berdua. InsyaAllah catlina akan meceritakan detik kelahiran dengan lebih panjang lebar pada entry yang akan datang…..

dicatat oleh:
Cg Fly

Mini gathering

Hehe tak kusangka cempedak jadi nangka..ade mini gathering bloggers kat umah Catlina nih petang tadi. Plan asalnye kami nak ke rumah Cg Jue@ Mama Alden & Dr Dodon, tapi last2 jadinye, mereka sekeluarga dtg ke rumah..dtg nak jenguk famili Ultramama yg selama ni dok berhubung thru blog je :)…Esok pagi lepas subuh famili Ultramama nak balik Penang dah.Seronok jugak sesekali berkumpul dgn kwn2, kecoh rumah dgn keletah anak2!Insya Allah lain kali kalau ade kesempatan leh la wat gathering besar sket dgn blogger2 lain terutama yg duk area BP, Kluang dan daerah2 dlm Johor yg lain.
Ahad lepas tak dpt nak jumpe Kak Hana Jepun,Kak AnaWahid & Kak Zana kat BP..maaf tau..Catlina pun terkilan juga,tapi apakan daya ada lak hal lain time tu.Takpe2….kite dah exchange phone number, ape2 hal kalau ke Kluang, calling2 lah ye!Dekat je BP dgn Kluang!Buat Kak Hana..get well soon…Insya Allah ade rejeki kite jumpe ek…

Fakta Trivia:
Pasangan masing2 adalah cikgu dan other half related to work in science field!

Catlina (vet)& Cg Fly (che gu Seni)
Dr Dodon (vet) & Cg Jue (che gu Fizik)
Ultramama(che gu BI) & En Yusuf (lab scie
ntist)

Sedikit gmbr2 masa gathering petang tadi….

Cg Jue(dgn Alden yg cumel), aku & Ultramama
Ibu-ibu dgn anak2 atas riba (anak aku dlm perut lagik weh!)
Cg Jue sedang memberikan tips untuk bersalin hahaha
Alden yang pd awalnye malu2 meow selama 5 minit je, pastu bila diusik oleh Ultralif (Alif)…melompat2 atas sofa haa…

Hausnye..penat main lari2 dgn Alden!Golongan bapak2!heh (dari kiri En Yusuf,Dr Dodon, Cg Fly)Bersama anak-anakOutdoor photoshoot pulak..Alden suke betul dgn abang Amir (Ultramir)Little accident..Alif jatuh masa lari2 & luka kat sikuKejap je sakitnye..dah baik lah tu! 🙂En Yusuf to Ultramama: Kite kene tangkap satu kamera ni..
Souvenir dari Cg Jue & Dr Dodon…terima kasih!

Dah sampai!

Semalam, parent ku & famili Ultramama selamat smpi ke rumah jam 5 ptg.Alhamdulillah…

Dan petang smlm jugak aku & Cg Fly bwk Ultramama n famili round2 kat ladang jap, sebab esoknye aku nak pulangkan Hilux jabatan ke opis since aku dah mula bercuti. (amik cuti rehat…sambung dgn cuti bersalin nanti ni).
.

Tak boleh tido a.k.a sebungkus roti & sebuah laptop

Aku dah terjaga sejak 3.30 pagi tadi..golek punye golek, tak berjaya tido balik la pulak..& perut terasa lapar.Teringat lak roti gardenia delicia butterscotch beli pagi tadi.Hmm..bgn japlah mkn dlm 2 keping ke buat alas perut….Pastu ternampak lak laptop yg tersadai kat tepi katil hehehe ape lagi BLOG WALKING ler…

Dan rasenye mcm aku tak leh tido je ni..tunggu jelah subuh.Ke sebab my parent & famili kakak nak bertolak dari Penang pas subuh ni, aku excited smpi terjaga & takleh tido?Yeay!Aku doakan perjalanan mereka selamat..amin…

Bukan 2 keping je aku belasah, separuh bungkus aku menyantap hehehe maklumlah betul2 sedap roti tu

(Ni dah 4 x my parent dtg Johor…for Ultramama & famili, ini kali pertama..coz masa kenduri aku kat Johor 3thn lepas, sekolah dah nak bukak, so diorg tak dpt ler dtg..)

** dalam kepala duk fikir2 & merancang nak bwk jalan2 ke mane ye..Ultramama dtg kejap sgt lah..Rabu ni nak balik Penang semula dah, Khamis ade PTK!

Buat petang tadi..for my nephews

Announcement:

1.tahniah buat Mommy Qastalani, my blogger friend yg dah selamat melahirkan baby boy baru2 ni – 11Mac.
2.tumpang gembira utk Mummy Qis, dengar2 nye twin Darwishes dah balik rumah! 🙂

Award!

Terima kasih kepada kwn2 yang sudi memberi award…terharu nih..mekacih yer!

From the lovely Ustazah Tukang Cerita

From sweet Kak Inahar

From darling Datin El ( dgr2 dia g umrah, semoga selamat pergi & kembali!)
Mcm biasa, dipanjangkan award ini kepada kwn2 yg lain..sila2!
Lebiu all!!MMmmuaahh!

« Older entries Newer entries »