28 hari

Salam kengkawan sume…..
Anakku dah 28 hari!!ikutkan bilangan hari, dah sebulan umo E-ein tapi ikutkan tarikh, Sabtu ni (18 april)baru umo E-ein genap sebulan..cepat betul masa berlalu..
Pssttt:…mama tok & ayah bah (nenek & datuk E-ein) nak balik Kelantan dah Sabtu ni..(Uwaaa…E-ein rindu nanti..mama pun rindu! )..So aku akan balik sambung berpantang kat umah mak mertua lak kat Bandar Tenggara,Kulai…jadinye..no internet for 1 month! isk isk isk……Huhuhu..gonna miss all of you …lepas2 ni kite sambung hapdet lagi yer….mane yg ade no hp Catlina,kite leh la ber sms atau bersembang kut phone yeah?Btw..ni email aku : catlina7@yahoo.com ..sape2 nak exchange no phone leh la….sempat lagi aku nk cek email before Sabtu ni huhuhuhu….isk isk isk lagi!!!
Ape-ape pun…jom layan aktiviti E-ein siang tadi jom!
Mama sy dah mandi..dah wangi..peluklah sy..(abaikan bedak yang bersememeh kat pipi sy itu..mama sy punye keje!)

Mama nak susu..(wat muke comel..)

Mama nak SUSU…(mata dah bergenang..)

MAMA e-ein nak SUSU ni!(muke nak nangis)

WAAAAA…NAK SUSU!!SEKARANG!!!(hehe sekali nangis betul daa…mama ja at..suke sakat E-ein)

Selepas menyusu…gaya tido orang kaya ke ni?hehehe..janji berjaya dlm hidup ye anak mama..aminn..

zzzzZZZZZZZZ….(pssttt..sekali tgk mcm kepompong rerama laks..hehehe..)

Advertisements

Berbedung

Baby E-ein umur 6 hari…

Bayi-bayi yang masih dalam hari mesti dibedungkan.Aku tanya mama, kenapa kena bedung?Supaya baby tak terkejut,ringkas je jwpn dia..aku tak puas ati lagi..aku cari dlm internet.Antara info yg aku dpt dari website Parenting Weekly:

Berbedung atau swaddling(swaddle) adalah untuk mimik/menyerupai keadaan bayi dlm kandungan ibu.Bayi yang dibedung akan berasa selesa kerana berasa hangat dan sempit seperti dlm rahim ibu.Bayi juga tidak akan mudah terkejut jika terdengar bunyi yang kuat secara tiba-tiba kerana ia berasa selamat bila berada dlm bedung.Bedung boleh dibuat menggunakan kain yang lembut atau kain selimut yang tidak terlalu tebal.Anda hendaklah memastikan bayi tidak terlalu panas (overheat)berada dlm kain bedung tersebut.Dalam minggu pertama dan kedua, bayi biasanya dibedung keseluruhan badan termasuk tgn.Masuk minggu ketiga, biasanye bayi akan mula aktif dan rimas bila dibedung.Bagaimanapun ia masih perlu dibedung, kecuali bahagian tgn.Kebiasaannya selepas sebulan, bayi tidak perlu dibedung lagi kerana dikhuatiri akan mengganggu pembesaran dan koordinasi tulang dan otot bayi.

E-ein umur 22 hari..lagak mcm budak besya je..eksyen takmo bedung!Hehe..mlm2 bedung jugee..ni gmbr tido siang..dia panas kalau dibedung!


Baby E-ein?masuk minggu kedua, dia dah rimas dibedung satu bdn..hehe
sekarang, bedung pun time tido je..

Info berat badan E-ein:

18 Mac 2009: 3.3 kg
28 Mac 2009: 3.65kg
10 April 2009: 4.2 kg

E-ein’s photoshoot session

Lebih byk potret E-ein di blog ini: Catlina’s Photography. 🙂 Inilah keje mama E-ein bila dah terperap je kat umah!E-ein dah berumur 21 hari sekarang…huhu..lagi 19 hari berpantang!Dah windu cheesecake, tiramisu & ice blended milo !Tapi ade setengah orang..pantangnye 100 hari…aku?hmm..tgklah dulu…ikutkan nafsu..mcm tak buat je 100 hari tu muahahaha….

Update!!Update!! a.k.a. Kunjungan Kak Hana & Kak Zana!!

Kunjungan Kak Hana Kanazawa & Kak Zana sefamili semalam(Sabtu)…seronok sgt jumpe diorg,tapi kejap je tak puas lah… byk lagi nk tny nih kat akak berdua nih maklumlah asik sembang kat chatbox je kan, ni jumpe live…ape2 pun..terima kasih sudi dtg umah Catlina ni,mohon ampun dan maaf andai ade terkurang tersilap terkasar bahasa ke yea….kagum dgn Kak Hana yg buat tour hmpir seluruh Msia melawat kwn2 bloggers!…Husband2 kami pun leh ngam ho gitu..ralit diorg bersembang, pastu amik gmbr sikit je…huhuhu…itupun Catlina kene ingatkan Cg Fly utk amik gmbr..
Kak Ana Wahid patutnye dtg gak tapi dia ade urusan kecemasan ahli keluarga….Insya Allah nanti Catlina nak g terjah umah Kak Zana & Kak Anawahid lak akan dtg :),syok lah jumpe together-gether nih ..nk g umah Kak Hana..tunggu dia balik Msia lak ler(lagi 2 tawwunnn kut…mase tu E-ein dah besya..)..nak g umah yang kat Jopun tu jauh sgt laaa hehe…(tapi kalau ade peluang, best juge kan g Jepun?aminnnn!)…selamat kembali ke bumi Kanazawa!arigato gozaimas!
p/s: E-ein asyik nak ngempeng, aku asik lari masuk bilik 2-3 kali..huhuhu..mama nak sembang lame2 pun xleh,E-ein kaco lah hehehe..
Selit sikit gmbr2 masa together-gether nih..

Mekap2kan E-ein sebelum tetamu dtg (hehe tak ler..duk sapu jeluek E-ein nih!)..E-ein atas riba tok a.k.a my mum
Fuh kiri,fuh kanan!Biar jangkit kat dlm peyut tuh!(Kak Hana nak baby girl jugak..skrg dia peknen 4 bulan!mak yung hehehe..)

Percubaan E-ein utk ngempeng pada Kak Hana hehe..salah org tu E-ein! Hish wat malu mama lah E-ein ni..

Posing itu mustiii!Anak2 Kak Hana & Kak Zana tgh ralit tgk Spongebob kat tv time ni.

Bertuah anak mama ni..dgn mama tak nak tido, leh tido kat lengan Kak Zana lak hisy…sabo jelah!

Alhamdulillah murah rezeki E-ein,terima kasih Kak Hana ,Kak Zana & famili2 diorg serta moga senantiasa diberkati Allah & dimurahkan rezeki!Amin!