Berbedung

Baby E-ein umur 6 hari…

Bayi-bayi yang masih dalam hari mesti dibedungkan.Aku tanya mama, kenapa kena bedung?Supaya baby tak terkejut,ringkas je jwpn dia..aku tak puas ati lagi..aku cari dlm internet.Antara info yg aku dpt dari website Parenting Weekly:

Berbedung atau swaddling(swaddle) adalah untuk mimik/menyerupai keadaan bayi dlm kandungan ibu.Bayi yang dibedung akan berasa selesa kerana berasa hangat dan sempit seperti dlm rahim ibu.Bayi juga tidak akan mudah terkejut jika terdengar bunyi yang kuat secara tiba-tiba kerana ia berasa selamat bila berada dlm bedung.Bedung boleh dibuat menggunakan kain yang lembut atau kain selimut yang tidak terlalu tebal.Anda hendaklah memastikan bayi tidak terlalu panas (overheat)berada dlm kain bedung tersebut.Dalam minggu pertama dan kedua, bayi biasanya dibedung keseluruhan badan termasuk tgn.Masuk minggu ketiga, biasanye bayi akan mula aktif dan rimas bila dibedung.Bagaimanapun ia masih perlu dibedung, kecuali bahagian tgn.Kebiasaannya selepas sebulan, bayi tidak perlu dibedung lagi kerana dikhuatiri akan mengganggu pembesaran dan koordinasi tulang dan otot bayi.

E-ein umur 22 hari..lagak mcm budak besya je..eksyen takmo bedung!Hehe..mlm2 bedung jugee..ni gmbr tido siang..dia panas kalau dibedung!


Baby E-ein?masuk minggu kedua, dia dah rimas dibedung satu bdn..hehe
sekarang, bedung pun time tido je..

Info berat badan E-ein:

18 Mac 2009: 3.3 kg
28 Mac 2009: 3.65kg
10 April 2009: 4.2 kg

29 Comments

  1. yong ibu chem said,

    April 10, 2009 at 11:13 pm

    tgkgaya E-in tido tu kan, sama je gayanya chem dulu. chem dulu, awal2 tido je..pastu habis dia kibar2 tak mau bedung..hehehehehehe.

  2. T.u.Y.a said,

    April 11, 2009 at 1:52 am

    bebudak skang memang x mo bedung dah..panas kot..kalau tdo tangan mesti ade je gayanya..tu macam e-ein tu kan,lagaknye macam org besar..cat,cepat berat e-ein naik kan..e-ein,cepat besar,sihat n cerdik ye..muah muah…

  3. Aishah@Ariffin@Aqil said,

    April 11, 2009 at 9:30 am

    ade gaya tu tidonyer…salam peluk cium tuk e-ein

  4. CoNniE said,

    April 11, 2009 at 11:35 am

    amboi e-ein… lena nye tido… tgh mimpi ekk? comey jer tgk baby tido.. sejuk ati tgk…

  5. jus call me ida.. said,

    April 12, 2009 at 1:06 am

    waduh.. sedapnya dia tidor..

  6. Ultramama said,

    April 12, 2009 at 4:46 am

    Nampaknya, e-ein bakal menyusul kegebuan Abg Amir hehehe

  7. nba-Nur said,

    April 12, 2009 at 5:09 am

    salam.. Hi Catlina.. Cepatnya E-ein dah bertambah berat bdn.. Comel tengok gaya dia tido… Biasanya ibu-ibu zaman sekarang kurang bedungkan baby.. if tak kena paksa dgn org2 tua.. Ada kebaikannya tu, kena ikut.Hope you all berbahagia..šŸ™‚

  8. Mama-Danish & Sarah said,

    April 12, 2009 at 5:20 am

    TIDUR PUN ADA GAYAK KAN E-EIN NI. ZAMAN SEKARANG BABY CAM KURANG SELESA KALAU BERBEDUNG. MUNGKIN SEBAB CUACA YANG MAKIN PANAS KOT.

  9. cintaKusayangMu said,

    April 13, 2009 at 12:44 am

    darwishes mmg dh xde bedung sgt ms dh 2 bln…tghari pns..mlm bila sejuk baru bedung tu pn xketat n separuh je..

  10. rose said,

    April 13, 2009 at 12:49 am

    bagusla e-ein makin sihat..sonok tgk kan..if makin susut risau plak kan..bdk2 skang mmg eksen..bedung meraung2..rimeh..heheh..mak kite cakap, dulu2..if kita meraung camne pon..mak kita bedung gak..dia cakap takut kang dah besau jln kengkang..ahahahha…tapi maybe ade betulnya kot ek..:-)

  11. mummy_ayu said,

    April 13, 2009 at 1:06 am

    Bukan main lagi E-ein…bijak sungguh!!!

  12. neezareef said,

    April 13, 2009 at 4:40 am

    jap dah naik berat e-ein ya…budak2 skg mmg pndai.. xmo bedung

  13. CuTeMiUt78 said,

    April 13, 2009 at 9:30 am

    memang sama cam mirul pun tak suka dibedung masa dlm hari.. tapi org2 tua tetap berpesan supaya dibedung.. supaya tak terperanjat

  14. karipapsayur said,

    April 13, 2009 at 10:56 am

    my baby umur 2 minggu lebih kurang x mau bedung. tdo menerap. Datang aje makcik2 tua bukan main bebel ke i.Sampai bole ckp; “Opah Ju (my mom) x tahu ker kena bedung?”,”Tgk kepala dia da penjong bla bla bla”Bengkek2.. tapi sbb sedara kan.. senyum aje.I have my own reason lah. Qaiser asik jeluak even dah berk kan dia. kalo tdo baring takut aje muntah masuk mulut semula. Kalo bg mengiring pn takut silap pandang, jd baring semula.Dah menerap ni, kepala dia da kuat and bole angkat tinggi pusing mana2 arah. Pun x terkejut dan tdo lebih lama.

  15. CatlinaFly said,

    April 13, 2009 at 4:22 pm

    yong: e-ein marah betul kalau dibedung siang2 hari..ndia tido jugak tapi nanti bunyik mendengus2 marah sbb takleh nak tido gaya bebas hehehe…t.u.y.a : aminn..hrp2 begitulah hendaknye

  16. CatlinaFly said,

    April 13, 2009 at 4:23 pm

    aishah:salam peluk cium telah diterima roger n out hehconnie:betul3..kadang bila tgk tetiba dia senyum dlm tido, kite pun ikut senyum…

  17. CatlinaFly said,

    April 13, 2009 at 4:24 pm

    dr ida: ye..lagi sedap bila dapat mama dia pun tido same hehehe kroihh kroihhh

  18. CatlinaFly said,

    April 13, 2009 at 4:24 pm

    ultramama: berkat gebu donat n ciskek haha

  19. CatlinaFly said,

    April 13, 2009 at 4:25 pm

    nur: bukan taknak bedungkan..hehe bb yg taknak…:) bedung gak tapi time tido supaya dia tido lena n tak terperanjat..

  20. CatlinaFly said,

    April 13, 2009 at 4:26 pm

    mama danish n sarah & qis:betullah kut sbb panas..e-ein skrg pu asik berseluar pendek je..kalau seluar pnjng dia meringsa je..

  21. CatlinaFly said,

    April 13, 2009 at 4:27 pm

    rose:eheh ye ke.hmm..maybe jugak tu..bedung tu nak luruskan kaki sekali kut

  22. CatlinaFly said,

    April 13, 2009 at 4:27 pm

    mummy ayu:amin amin…

  23. CatlinaFly said,

    April 13, 2009 at 4:28 pm

    neezareef:mama dia yg makin kurus..anak kuat ngempeng hehehe..2 jam sekali dia menyusu nih…tepat on time kecuali kalau dia tido lena sgt.lmbt sket bgn

  24. CatlinaFly said,

    April 13, 2009 at 4:31 pm

    kak cute miut..note taken!mommy qastalani:tulah tgk bestnye qaiser tdo menerap…paling kuat,e-ein tdo mengiring je..hehee mane ade kaitan bentuk kepala dgn bedung tak ye?

  25. dilaOHdila said,

    April 14, 2009 at 2:23 am

    salam dokcat
    bila dah jadi mama apa lagi mesti lah photog Puteri kan
    sayang kalau tak buat moment satu hari terasa rugi. Boh gambar banyak2 boleh buat kenangan. eein akan jadi model momma sepanjang masa. masa tu lah boleh tengok perkembangan eein nanti…cayyo!!!
    Doc, eein dah pandai pegang camera lom? (huhuhuhu)

  26. izuan murat said,

    April 14, 2009 at 9:46 am

    just the same..my bby takmo dibedung after lahir..dia suke meneran isi..hehe..so dia mrh klu kne bedung..so i didnt swaddle her.:) my mom tension je..;Dsbb bby salu tkujat2.huhu…

  27. Linda Latip said,

    April 14, 2009 at 12:49 pm

    huhu hi e in..lma acik tk snggah sni..dh makin comey! GHazi dlu msa kecit ade dlm 2 mnggu je bedung bile dh besar cam tk praktikal lak bedung..panas, nek ruam plak..ikut la klu bdk leh thn bedung la kan..ehe tp yg bab nenek e-in kate utk tk terkejut tu btul la..budak tdo lena sket menmlm klu berbedung rsa..mcm ade org pegang kan

  28. karipapsayur said,

    April 16, 2009 at 12:34 pm

    ada juga lah kaitannya.. tdo bedung means anak kena tido baring kan.. bila baring.. jd kepala belakang xda la mcm bersegi..

    ape2 pun.. lantak lah.. anak haku…

  29. Lynn said,

    May 19, 2009 at 9:38 am

    salam sume… mari la singgah di blog saye untuk koleksi si kecil anda..šŸ˜‰


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: