Stylobubble Contest:Vote for Nor Hazalina (Adik Cg Fly)

Entry Sticky Sila Scroll utk EntryTerbaru..

Bismillahiraahmanirrahim…
Salam kawan2..undian untuk Stylobubble Contest Si Comel Cilik dah dibuka.Sila klik ke laman blog di bawah:

Stylobubble

Undian hendaklah dibuat kat
poll pada side bar atau ruangan komen entry contest
kat
blog Stylobubble.
Undian dibuk
a 23 Jun (hari i ni) sehingga 30 Jun 2009.



Vote for Aza(Adik Cg Fly)
ye..kami dahului dengan ucapan ribuan terima kasih kepada yang sudi mengundi..MACEEHHH!

Advertisements

E-ein’s day out

Semalam(Ahad)aku & Cg Fly bawa E-ein ke Tesco Kulai, saja nak biasakan E-ein kuar jalan2 naik keta ni….Setakat ni,nilah trip E-ein naik kete paling jauh & paling lama.Kena biasakan sebab , raya nanti nak bawak E-ein balik Kota Bharu umah ayah bah & mama tok!Doblas jam dalam kete tu!Wiwaaaa!!Mula -mula E-ein jebik2 macam nak nangis, tapi dah dipujuk2 (sampai tertido), alhamdulillah ok…Heh jom tengok telatah E-ein bila jalan2..


Muke blur dalam kete..nak gi mane ni mama?


Yeay naik stroller (Ultraboboys punye nih!Thanks to my sister Ultramama!)

Mak ucu nye E-ein sudah tangkap cintan dgn legging Stylobubble, asyik nk pakai legging ni jek kalo kuar!Mummy Qis, kalau pun tak menang Contest Si Comel Cilik, agak2 leh jadik duta Stylobubble tak?hehehe


Hehe..aku nak posing gak dengan anakanda…


Mak ucu kalau bab berposing..tak payah diajar2 dah!


Main tangan untuk hilangkan boring….


On the way balik…tido macam tido kat umah jek siap berbedung!

Okeh!E-ein’ s day out –> LULUS!!

Stok EBM dan jenis -jenis susu ibu

Stok EBM ku..walaupun tak banyak sgt, tapi i’m still pumping!(sekali pump aku leh dpt 3-4 auns, sehari 4-5 kali pump).Masa ambil gambar ni separuh stok dah dibawa ke umah mak mertuaku….awal-awal E-ein tukar ke susu botol, aku ajar dia minum susu perah & EBM dlm botol.Pastu baru ajar minum susu formula (she’s on enfalac).Sedih tau mula-mula bagi susu botol kat E-ein .Kononnye nak fully BF 6 bulan, tapi tak berjaya…byk cabarannya nak simpan EBM (masa berpantang di rumah mertua , dah try simpan EBM tapi petisejuk nya tak berjaya membekukan susu aku tu -peti sejuk 1 pintu).So bila balik umah Kluang, aku gigih berusaha simpan stok.Sekarang E-ein tak berapa suka EBM dlm botol (she prefers the real thing!!!!)..tapi naluri suruh simpan gak..sayang la nak perah & buang (kecuali kalau aku g outstation, kene buang..huhuhu rugi rugi!).Kenapa aku simpan EBM?

1.instinct suruh.
2.EBM leh tahan 3 bulan bila dibekukan…hajatnye bila E-ein dah umur 6 bulan, maybe EBM leh dicampurkan dlm nestum/puri buah/buah lecek nanti…harap2 dia nak.
3.kalau E-ein demam, dia tak berapa suke susu formula, masa demam ari tu mak mertua aku byk kasi EBM dari susu formula, lagipun susu ibu kan penawar segala penyakit!

dan ini info yang aku copy paste dari blog Dhia ,terima kasih Dhia for sharing!

Jenis Susu Ibu

Dalam satu penyusuan, susu ibu terbahagi kepada dua bahagian, iaitu foremilk (gambar kiri) dan hindmilk (gambar kanan).Apa pulak foremilk…hindmilk nih?

Ringkasnya, apabila baby mula menyusu, dia akan mendapat susu awal (foremilk) yang agak cair mengandungi air yang banyak, kurang lemak dan tinggi karbohidrat berperanan untuk menghilangkan dahaga.
Akhir penyusuan baby akan mendapat susu yang agak pekat (hindmilk) dan sangat mengenyangkan sbb mengandungi kurang air berbanding foremilk dan lemak yang tinggi. Hindmilk ada kalori yg tinggi dan penting untuk beri tenaga serta tumbesaran baby.Kalau ikut mitos (kata org2 tua), sebelah kanan mknan, sebelah kiri air.Ini Salah, sbb kedua2 breast kita adalah makanan dan air dan kedua2nya ade foremilk yg menghilangkan dahaga dan hindmilk yg mengenyangkan.
Foremilk dan hindmilk ni kene seimbang kandungannya. kalau hindmilk lebih dan foremilk kurang boleh menyebabkan dehydration.kalau foremilk lebih dan hindmilk kurang, baby tak kenyang dan pembesarannya pun boleh terbantut.kalau baby meragam dan x puas hati, dia mungkin x menerima susu yang kaya dan berkrim atau hindmilk di hujung penyusuan.Cara terbaik perbetulkan masalah ini ialah dengan memberikan susu dengan sebelah payudara sahaja setiap kali menyusu.Cara ini dapat mempastikan yang baby menerima semua peringkat susu ibu iaitu foremilk dan hindmilk.Sebelah lagi, ibu boleh pam buat stok kalau baby xmo nyusu/ baby sudah kenyang.

Foremilk berwarna kebiruan dan kelihatan seperti air biasa.Hindmilk kelihatan lebih pekat dan berkrim kerana kaya dengan khasiat lemak.Baby perlukan Hindmilk untuk membolehkan berat badannya meningkat.Cara ini baik untk bantu baby yang kurang berat badan menambah berat badannya. Baby yang kurang berat badan sejak lahir memerlukan penyusuan yang kerap sepanjang waktu siang dan malam.Jenis susu ibu :
1.Colostrum – Terhasil pada hari-hari pertama selepas melahirkan. Ia berwarna kekuningan dan diperkaya dengan antibodi dan juga protein. Ini menjadikan ia sangat ideal bagi bayi baru lahir. Ia pekat kekuningan, kaya protein, antibodi dan vitamin juga mineral.
2.Transitional- Cair, berwarna putih. Komposisinya hampir sama dengan susu matang.
3.Susu matang – Lebih cair hampir kebiruan (foremilk) pada awal penyusuan tetapi bertukar putih apabila kandungan lemaknya bertambah (hindmilk).

Majlis Akikah & Potong Jambul (Back dated)

Date: 12 th June 2009
Venue : MIL’s house
Time: After Isya’ prayer

Err..takde idea nak cite ape..layan gambar jelah..siang tadi adik ipar(Akak @ Yan) yg duk kat KL tu,mintak updatekan gmbr majlis potong jambul E-ein ..Memang dah lame nak update kan cuma gambar baru masuk laptop, nak pilih2 dulu sebelum masuk blog…


A little gift buat yang datang..


AJK bunga rampai..

Adik Aza & the gang…

E-ein tgh tunggu perarakan masuk hehehe..

Shahmi ni sepupu Aza & Cg Fly



Zeti (kwn baik Aza)+E-ein + Aza = Catlina’s Angels!



Majlisnya….

Tamat dah…:)

To pacifier or not to …Part II

E-ein pun guna pacifier the baby soother jugak akhirnya..syukur dia kurang meragam malam2 cari aku..tak lame dah E-ein.. Mama tgh wat final prep(dah sapu lantai umah bersih2,mop lantai, beli buaian bla bla..) utk sambut E-ein balik, Mama siap amik cuti lagi tau next week..want to spend 2-3 days with my preciousss…(aku baru hantar borang cuti tadi muhehehe harap2 diluluskan!amin!)


Gambar ni masa E-ein still nyonyot pac Anakku…


She now likes to explore & looks at her teeny tiny little hands…

Ape tengok2? hehe 🙂 baby rambut kembang hihihi dah taruk baby oil pun rambutnye tak turun2!!!



Sekarang E-ein guna pacifier Avent, pac Anakku tu holder dia melengkung & menyebabkan pipi E-ein yang bolat itu berbirat..so sy tukar kepada Avent, yang holdernye rata dan kecik comei gitu…Syukur juga E-ein tau batasan nyonyot puting nih, bila dia berjaga, mmg dia tak nak puting ni, sbb dia suke bersembang.Dan bila dia tido, dia siap campak puting tu(toin!) dari mulut dia..

Antara butiran sembang2 E-ein:

Akuk..
Awuuu….
Ahak..
Guuu..(biasanye disertai hujan buih air liur)
Aiii..
Buahh..
Ekekek..

Haha..ade sape2 leh translate?? 🙂

STYLO BUBBLE Contest Si Comel Cilik

STICKY MODE (Sila scroll untuk entry terbaru)

Err…adakah aku giler contest?hehe..ye kut..tapi aku tgk blogger2 lain selambe je masuk byk2 contest,ape salahnye memeriahkan lagi kan….kali ni aku masukkan adik ipar aku pulak..
Nor Hazalina binti Hamidon a.k.a Adik @ Aza
.Memang senang nak suruh Adik ni posing, sejak kecik mmg dia suke bergambar.Syarat2 contest ada kat blog
Stylobubble ni (sila klik).Aku dah emailkan gmbr ni 2 mggu lepas ke penganjur nye iaitu mak nye twin Darwishes, Mummy Qis.Sekarang ni baru berkesempatan nak taip entry ni…kat bawah ni, 2 keping gambar yg dah disubmit kepada tuan kedai Stylobubble.


Kata nye Mummy Qis, tak semestinya gmbr anak2 je, gmbr adik beradik,sedara mara pun bleh asalkan pakai baju/barangan yang dibeli di kedai Stylobubble dan contest ni ade sistem vote..huhu macam AFUNDI la pulak…err…harap2 kawan2 dapat vote untuk Adik Aza nanti ye..tarikh tutup entry ialah pada 22Jun, sempat lagi pada sape2 yg nak masuk gak ni!

(Voting bermula pada 23 Jun 2009)

Apparel: Legging with skirt in pink bought from Stylobubble
Blouse : Mak belikan Socks: aku belikan 🙂

Cerita 18 Jun….

Things that happened on 18 jun, Khamis lepas..

KUDA

18 Jun, hari Khamis ari tu aku g KL..atas urusan kerja…ade meeting kat Hq Putrajaya, kul 2.30 petang.Bertolak kul 8 pg coz,my colleague Dr Zana ajak g tengok kuda yang baru sampai kat KLIA. Welcome to our new family member!Tristram Hill nama kuda tu, dari Australia. Kata my other colleague , Dr Donny, balik nanti kita kasi name melayu, kita panggil dia Bukit!!! tih tih tih!


Tristram yang encem!punyelah tinggi!

ALAMANDA
Pung pang pung pang kat KLIA (heh macam kecoh benar je..)..tgk2 jam baru kul 11.30 pagi…jalan2 kat Alamanda..mula2 ingat nak cuci mata je..sekali ‘ter’ belilah pulak..adelah shopping sket (mostly utk E-ein – abah E-ein punye takde hehe)..salah satu barang yg aku beli…pacifier Avent, kawan2 asik sebut2 n rekemen Avent..try belilah 1 pair( sebelum ni aku dah beli yang brand Anakku, takpelah, kite mmg nak yg terbaik utk anak2 kan..).



BABY HAMKA

Abis meeting kul 5ptg, aku ajak kawan2 singgah umah my best friend, Dr Nurul Ain. Sebabnye…Ain baru melahirkan baby boy, Hamka Azami bin Sahrizal ..anak kedua pasangan bahagia ni, alhamdulillah.Masa pregnant, macam2 dugaan wat Ain, antaranye kene chikugunya , berat bdn lmbt naik..tapi alhamdulillah all is well..Tahniah Ain & Rizal! Aku dah terbiasa dukung E-ein yang dah 5 kg lebih, bila dukung Hamka rase ringan jek..:) Hamka is born on 15th June 2009, 3.2 kg….



All in a day’s work when i’m outstation
..huhuhu smpi umah 10.30 mlm…melepek!wuhuhuhu…

Selamat Hari Bapa..

Salam..ayakkk dah malam baru dpt update blog..aku tgh sakit pinggang nih..petang tadi mengangkat & mengalih sofa dgn Cg Fly..pastu sapu lantai, mop lantai…sempena nak sambut E-ein balik next month ( eee sukeeeenyeee..),umah kene bersih, kene baby proof!
Wpun dah malam, aku nak wat jugak entry ni khas untuk menyambut hari bapa ni..Selamat Hari Bapa buat:

1.My abah
2.My hubby yang baru sahaja bergelar abah E-ein
3.My brother in law (Ultrayah, hubby Ultramama)
4.para bapa/abah/abi/papa/walid/ayah di luar saneee….

My abah & mama (gambar raya tahun lepas)

“kad di bawah ni untuk anda….(tq to Afham & family..)”

(Pre)Majlis Akikah & Potong Jambul Part 1: Irfan & Insyirah

Baru berpeluang nak masukkan gambar sekitar majlis akikah E-ein 12 Jun baru2 ni….aku update ni selepas call mak mertua bertanyakan pasal dak tecit tulah.Mak kata E-ein dah pandai isap puting @ pacifier tu..siap tak lepas selagi dia tak tido.Meragam dah kurang.Menyusu pun dah ok sket..Betullah kata artikel kat bawah, baby sekitar 2 -4 bulan ni urge to suckling sgt kuat.Lagipun itulah cara baby untuk comforting diri sendiri.
Semalam checkup kat klinik, berat E-ein turun dari 5.3 kg last month kpd 5.2kg bulan ni.Mungkin sebab dia baru lepas baik selsema, masa selsema tu kurang menyusu sbb E-ein tak selesa bila idung dia tersumbat.Risau betul aku smpi aku rasa kurang selera makan 2-3 hari ni.Sebenarnye E-ein ni, kalau tak de sakit ,mmg senang sgt jaga dia, especially lepas mandi atau menyusu kalau dia tak ngantuk, suke sgt ‘bersembang’..rindunye kat dia…tapi bila mak kata E-ein dah kurang meragam, lega sikit hati aku & Cg Fly.
Jom layan gambar E-ein dan dua pupu nye Mohd Irfan Firaz (5 bulan)….gambar diambil sebelum majlis potong jambul bermula.
Masa ni Irfan tgh disuapkan nasik lenyek….itu yg ade comot sket mulut dia
Irfan jeling – jeling..ai cium E-ein sorang je Aunty Yan(adik Cg Fly)?
My sweet darlin’ …
Ala…abang Irfan jgnlah nanes..mama E-ein amek gambar tu!
E-ein yang manis….mama suke tgk E-ein ketawa tau..
tak dpt sembang dgn E-ein, sembang dgn gambar pun jadik!!!
E-ein kasi pinjam menan E-ein yea…Irfan tak nanes dah…

Pros & cons of pacifier..aku jumpe kat Yahoo Search

Pacifiers

INTRODUCTION

The amount of extra sucking babies do when they are not feeding varies. This extra sucking is a beneficial self-comforting behavior. Some babies suck on their thumb or fingers almost constantly. If you have a baby like this, you may want to try to interest him in a pacifier.

To be an accepted substitute for the thumb, the pacifier has to be introduced during the baby’s first two months. The orthodontic type of pacifier is best because it prevents tongue-thrusting during sucking, but the regular type usually causes no problems. Use trial and error to find the shape your baby prefers.

ADVANTAGES OF A PACIFIER OVER THUMBSUCKING

The biggest advantage of a pacifier is that if you can get your child to use one, he won’t suck his thumb. Thumbsucking can cause a severe overbite if it continues after your child’s permanent teeth come in. A pacifier exerts less pressure on the teeth and causes much less overbite than the thumb. Also, you can control your child’s use of a pacifier as he grows older. In contrast, it is much more difficult to stop your child from sucking his thumb because the thumb belongs to him.

WHEN TO OFFER THE PACIFIER

The peak age for sucking in infants is 2 to 4 months. In the following months, the urge to suck normally decreases. A good age to make the pacifier less available is when your child starts to crawl. A pacifier can interfere with normal babbling and speech development. This is especially important after 12 months of age, when speech should increase dramatically. It’s hard for a child to talk with a pacifier in his mouth.

To make sure your child doesn’t become overly attached to a pacifier (for example, walk around with it in his mouth all the time), consider the following recommendations:

  • During your child’s first 6 months, give him the pacifier whenever he wants to suck. Be careful not to offer it every time he cries. Crying has a number of causes besides hunger and a need to suck.
  • When your older infant is unhappy, first use cuddling to provide comfort instead of offering the pacifier. Some infants like massage. Try not to overuse the pacifier while you are comforting your baby.
  • After 6 months of age (or when your infant starts crawling), keep the pacifier in your child’s crib. This allows him to use it at naptime and bedtime. After your infant falls asleep, take the pacifier out of his mouth (if it hasn’t fallen out already).
  • If you allow your child to use a pacifier all the time, his interest in it will increase rather than decrease. If your child seems to want a security object while he is awake, offer something besides the pacifier, such as a stuffed animal.

REMINDER:

If your baby uses a pacifier, don’t forget to take it with you when you travel. Keeping a spare pacifier in the car can save you some trouble. In air travel, sucking a pacifier or swallowing fluids during descent can prevent ear pain.

PACIFIER SAFETY

Observe the following precautions for using a pacifier:

  • Use a one-piece commercial pacifier. Don’t try to make one yourself by taping a nipple to a plastic bottle cap. A homemade pacifier can be pulled apart, get caught in your baby’s throat, and cause choking.
  • Don’t put the pacifier on a string around your baby’s neck. The string could strangle your baby. The new “catch-it-clips” that attach the pacifier to your child’s clothing on a short ribbon are practical and safe.
  • Don’t use a pacifier with a liquid center. (Some have been found to be contaminated with germs.)
  • Don’t coat the pacifier with sweets, which may cause dental cavities if your child’s teeth are coming in. Honey may cause a serious disease called botulism in children less than 1 year old.
  • Rinse off the pacifier each time your baby finishes using it or if it drops to the floor.
  • Buy a new pacifier if the old one becomes damaged.

STOPPING THE PACIFIER

If use of the pacifier has been restricted to naptime and bedtime, your child will usually agree to give it up completely by the age of 3 or 4 years. Pick a time to give it up when your child is not coping with new stresses or fears. Sometimes giving up the pacifier on a birthday, holiday, or other special occasion is easier for your child.

Make the transition as pleasant as possible. You may need to offer incentives. If your child is strongly attached to a pacifier, help him give it up at naptime first. Use a star chart to mark his progress. When that goal is accomplished, offer to replace the nighttime pacifier with a new stuffed animal or encourage him to trade it for something else he wants. Never use punishment or humiliation to force your child to give up the pacifier.

Give your child the choice of throwing the pacifier away or leaving it out to be picked up (for example, by Santa Claus or the “pacifier fairy”). Putting the pacifier away somewhere in the house is usually not a good idea, because your child will be more likely to ask for it during times of stress. At such times, comfort your child with cuddling instead. Help your child talk about missing the pacifier. Praise your child for this sign of growing up.


Written by B.D. Schmitt, M.D., author of “Your Child’s Health,” Bantam Books.
Copyright 1999 Clinical Reference Systems

« Older entries