Cerita reject (bahagian 2)

Salam…sementara aku tggu E-ein bgn untuk menyusu, aku blog walking dulu.Nak tido pun serba salah sebab E-ein dah tido 2 jam, lagi sejam bangunlah tu.Kebanyakan blog yang aku g jalan2 mlm ni, rata2 cerita pasal breast feeding..fuh..rasa naik semangat nih!tadi aku pam, dapatlah 3 oz.Not bad bagi aku yg dah sebulan tak mengepam sejak E-ein kat umah ni.
Lepas balik keje tadi, aku cuba BF kan E-ein, tak nak jugak.Aku masih di reject rupanye..geram sungguh saya haihhhh…So aku bagi EBM yang dah dihangatkan sikit dlm botol.Laju je dia minum, abis 6 oz!(kalau susu isomil, dia minum 4-5 oz je).Dan pastu masa aku belek2 rambut dia , ternampak ada benjolan kecil kat bawah telinga kanan.Hmm…macam bengkak kelenjar, aku tekan2 dia tak rasa sakit pulak.Ke sebab benjolan ni E-ein tak selesa nak BF?(E-ein BF belah kiri so,dia akan baring mengiring atas bdn dia yang belah kanan masa BF).Aku dah tuam kat benjolan tu & letak minyak Yu yee sket..nak tgk esok kalau tak surut, nak kena bwk g klinik lah….
Jom layan gambar hiasan hehehe (dalam keta otw nak balik umah tok mak weekend yang lepas..)

dah pandai pegang & belek2 puting..

lengan e-ein ada bekas ruam alergik tu lagi masa ni..tapi skrg dah makin pulih..heh cuba masuk dalam mulut, tapi of course lah senget benget masuknya..mama lah kena betulkan..
kemaruk nak meniarap sejak dah terer ni..dlm kete pun nak meniarap!hoisshh!
Advertisements

Aku kene reject wowowowowooooo

Sejak dua hari ni,E-ein dah reject BF..sedihnya…bila dia menangis lapar, tiap kali aku try BF kan dia, E-ein melalak lagi kuat dan memalingkan muka dia. Siap Cg Fly tolong pegangkan kaki tangan dia yang meronta2 bila aku nak bagi BF. Bila dia melalak makin kuat, aku give up, terus g dapur buat susu, nmpk je botol susu dia cenyum2 lak….eeeiiiii…geram pun ada..smpi bengkak sbb E-ein tak nak BF ….terpaksa la pam utk ilangkan bengkak..dah lame aku tak pam sejak E-ein ada kat umah sbb E-ein lah ‘pam’ semulajadi!

Petang ni aku nak cuba lagi..hmm..ke sebab position E-ein tak betul ek, aku pegang dia tak betul ke….atau dia tau aku demam 2-3 hari ni sebab tu dia tak nak BF?Baru bercadang nak BF kan E-ein (walaupun tak fully BF) smpi 6 bulan sekurang2nya…ni baru 4 bulan setengah dia dah reject aku?Sedihhhh!!!

Gambar tiada kaitan dengan tajuk hehehe..saje2 nak letak..
E-ein main dengan Nemo plush toy yang aku beli online, murah jek..
Kadang2 smpi dia bersembang2 dengan Nemo tuh..comelnye…

Cerita Sabtu lepas

Salam kawan2..maaf ye lambat update..mama E-ein baru baik selsema ni..jgn selsema H1N1 sudahlah ish nauzubillah!Bimbang jugak sebab tgk berita malam tadi, dah ada dua kematian kat Malaysia ni….mintak dijauhkan dari kita semua ye?amiinn..

Jom layan gambar2 pagi Sabtu lepas sebelum bertolak balik berhujung minggu kat umah tok mak & tok bah E-ein…
Tak sabarnye E-ein nak balik umah tok mak!E-ein the happy baby…Posing luar rumah jap..mama nak join jugak!
E-ein silau lah mama..belikan lah sun glasses..Sayang E-ein…

Ruam

Petang tadi kami bawa E-ein ke klinik pakar kulit, sejak semalam muka & siku E-ein nmpk berbintat & kemerahan2.Aku g keje ari ni separuh hati jek..dah la pagi tadi kena ngajar surgery memandulkan kucing..haih…(masa wat surgery aku duk pikirkan pasal E-ein!).Malam tadi pun dia tido tak nyenyak sebab kegatalan.Bila aku bagi ubat antihistamine syrup(ubat dari klinik pakar yang 2 minggu lepas), barulah E-ein boleh tido dgn lena, agaknya kurang gatal la tu kot.Doktor pakar kata nothing to worry, dia prescribe krim utk hilangkan gatal. Aku tanya doktor tu, ke nak kena tukar susu lagi?Katanya tak payah….Aku suspect E-ein gatal sebab sejak 2-3 hari ni aku suke sgt makan udang goreng, udang sambal lah, udang celup tepunglah…Doktor kata maybe jugak so dia advise aku elakkan seafood sbb E-ein dapat alergi tu dari susu aku..hmm…aku mula2 tak percaya la benda2 ni tapi maybe jugak sebab baru 2-3 hari ni aku kerap mkn udang.Sebelum ni makan juga tapi tak byk lah.Sejak 2-3 hari ni aku lebih selera makan nasi kalau ada udang tak kira lah masak sambal ke goreng ke…takpelah E-ein punya pasal, tahan nafsu mkn udang dulu ler…

Lagi satu aku wonder juga, takkan E-ein nak bergantung kepada ubat2 jek bila tiap kali naik ruam?Kesian dia…

Lagi satu antara pesanan orang2 tua yang aku terima sebelum2 ni:

1.jgn minum ais, nanti baby selsema
2.jgn makan pedas2 sangat nanti baby sakit perut dan kembung

emm…sejauh mana kebenarannya tu ye?sebab sebelum ni aku penah baca satu artikel ni kat parenting magazine(aku lupa mjlh ape) …”susu ibu adalah makanan yang penuh keajaiban kerana ia tetap menjadi satu makanan yang berkhasiat & cukup lengkap untuk bayi tak kira apa pun yang ibu makan.Cuma dinasihatkan makan makanan yang berkhasiat untuk memperbanyakkan susu...”Camno tu?

Muka lepas mandi petang tadi , balik klinik terus sapu ubat, alhamdulillah nmpk mcm dah kurang…

Wajah siapa…

Iras wajah siapa yek anakanda kami E-ein nih? hehehe..

Launching….KedaiGambarKami.blogspot.com

Sticky Mode Entry


Salam
kawan2…..ade pengumuman ni, Catlina & Cg Fly dah start bisnes kecil-kecilan…yang berkaitan dengan minat kami…kalau nak tengok portfolio2 dan job yang dah dibuat, sila tengok kat blog KedaiGambarKami (right click kat sebelah atau kat gambar di bawah) ye? tq..kami mengharapkan sokongan kawan2….amin…

Membaca amalan mulia

E-ein dah baca buku?hehe..taklah..E-ein suka tgk gambar kaler2 dalam buku tu…buku ni mama beli sejak E-ein dalam peyut lagi…book for baby,tajuk dia Baby’s Colour Museum.E-ein suka buku2 ni especially buku yang kaler merah!

Demam

Salam..aku tak update 2-3 hari ni sbb duk menjaga E-ein yang demam sejak hari Sabtu …demam + selsema.Aku & Cg Fly sedih tgk E-ein yang biasanye rajin bersembang, jadi diam je..semalam (Isnin) pun aku cuti, jaga E-ein. Pastu bila nak tido je, merengek2, agaknye sebab idung dia tersumbat.

Pagi ni nmpk dah ceria je & mula nak bersembang, dah sihat la tu kot…so tak la aku risau sgt nak letak kat umah pengasuh.

Dah bawa g klinik pagi Sabtu lepas, doktor kata demam dan selsema je, paru-paru ok.Sebenarnya hari Sabtu lepas(18/7/09), E-ein dah genap 4 bulan dah.Doktor kata demam beralih bulan ni.Yang peliknya(tapi alhamdulillah..), sejak demam ari tu, E-ein menyusu macam biasa in fact sekarang dia dah minum susu 5 oz sekali minum (biasanye dia minum 4 oz je). Malam aku BF kan dia…sebab dia dah biasa duk umah pengasuh siangnye, siang dia tak nak BF, nak susu botol jek!

** Masa checkup bulanan kat klinik pada 14 Julai baru2 ni, berat E-ein statik, sama je dengan berat bulan lepas(5.5kg), nurse ckp, jgn smpi susut badan,sebab tu kami risau giler bila E-ein demam..takut dia tak nak menyusu..alhamdulillah…pengasuh yang dah 3 hari tak jumpe E-ein kata, E-ein macam dah bertambah berisi je sejak demam ni..betullah tu, demam nak membesar agaknye…

Mama, tengok nih!(part 2)

Sebenarnya E-ein dah mula belajar mengiring & meniarap sejak awal 3 bulan..cuma kali ni baru aku sempat capai kamera..punyelah nak cepat, smpi lupe nak pakai flash…so gambarnye gulap gulita & kabur sket ah….ade amik video, tapi tak jumpe wayar nak upload lak..heh..next time aku tempek video E-ein meniarap eh..
Pipi yang jadik mangsa kiss kiss mama & abah dia tiap2 hari smpi E-ein naik rimas..

Dia tengok tv tu..sempat lagi..

Jom belajar bahasa bayi!(Dunstan Baby Language )

For more info, boleh google atau buat yahoosearch tentang Priscilla Dunstan, yang mengakui dapat menginterpretasi bahasa bayi…bagaimana pun, penemuan Priscilla Dunstan ni belum dibuktikan kesahihannya secara saintifik..tapi aku suke baca, sebab sedikit sebanyak leh try apply kat E-ein kan..kadang2 ada masa2 bila E-ein merengek2 ,dan tak boleh dipujuk, naik pening gak kepala sbb tak tau ape yang tak kena….

Kawan-kawan juga leh visit blog pasal baby language ni..klik sini.

Words (sound reflexes)

According to Dunstan, the five universal words (or sound reflexes) used by infants are[3]:

Neh
I’m hungry – An infant uses the sound reflex “Neh” to communicate its hunger. The sound is produced when the sucking reflex is triggered, and the tongue is pushed up on the roof of the mouth.
Owh
I’m sleepy – An infant uses the sound reflex “Owh” to communicate that they are tired. The sound is produced much like an audible yawn.
Heh
I’m experiencing discomfort – An infant uses the sound reflex “Heh” to communicate stress, discomfort, or perhaps that it needs a fresh diaper. The sound is produced by a response to a skin reflex, such as feeling sweat or itchiness in the bum.
Eairh
I have lower gas – An infant uses the sound reflex “Eairh” to communicate they have flatulence or an upset stomach. The sound is produced when trapped air from a belch that is unable to release and travels to the stomach where the muscles of the intestine tighten to force the air bubble out. Often, this sound will indicate that a bowel movement is in progress, and the infant will bend its knees, bringing the legs toward the torso. This leg movement assists in the ongoing process.
Eh
I have gas – An infant uses the sound reflex “Eh” to communicate that it needs to be burped. The sound is produced when a large bubble of trapped air is caught in the chest, and the reflex is trying to release this out of the mouth.

Dunstan claims her years in the opera and her experience as a mother allowed her to recognize certain sounds in the human voice. A DVD set called The Dunstan Baby Language was released by Dunstan in November 2006. The two-disc set covered the five universal words of the language, methods of learning how to recognize the vocalizations and sounds, numerous examples of baby cries from around the world to “tune your ear,” and live demonstrations of newborn mother groups experimenting with the language.

« Older entries