Meragam

Pukul 10 mlm tadi aku dgn Cg Fly sampai rumah, dari kampung Atok Cg Fly kat Pontian. Tok mak bawak E-ein jalan2 umah Tok Nyang dia yang tak berapa sihat.Petang tadi kul 4.15 dpt panggilan, tok mak kata E-ein menangis, melalak tak berhenti2.Aku dgn Cg Fly bergegas ke Pontian, Cg Fly bawak keta mcm ribut, kul 5 dah smpi Pontian.Risau weh!

Sampai umah, E-ein dah diam tapi nampak lah mata dia basah.Aduh sedihnya tgk dia.Sebelum smpi umah tok nyang dia ok jek, last menyusu tghari, kata tok mak.Petangnya e-ein belum nak menyusu, dah dibagi berkali2 dia tak nak, tapi kalau bagi air masak laju je dia minum.Aku smpi2 je kat umah tok nyang, layan E-ein dulu sambil cuba menyusukan dia.Pun tak nak.Nampak macam E-ein tak selesa bila baring, nak berdukung & beriba jek.Ada jiran yang pandai mengubat org dtg jenguk, katanya ada bijik angin kat leher & belakang telinga E-ein tapi dia tak berani nak urut baby.Tok nyang suruh bawak ke umah tukang urut yang selang 2 lorong dari rumah.

Bila kami sampai, dah ada baby jugak tgh tggu nak berurut, baby boy,umur 3 bulan, menangis dari pagi smpi lah petang.Sampai turn E-ein, peh…berkumandanglah suara besar E-ein bila kena urut.Cian dia, aku pegang je tgn dia , bagi dia genggam tgn aku,sekali sekala aku usap kepala dia. Aku tgk makcik tukang urut tu selamba jek handle E-ein yg tgh meronta2 sebelah tgn jek, sebelah tgn lagi mengurut.Lepas diurut, try bagi susu, baru dia minum..haus & penat agaknya, dan tertido kepenatan atas riba aku.Kesian sgt..masa taip entry ni aku rasa nak nangis bila kenangkan E-ein nangis kesakitan tu.E-ein kat umah tok mak ni, aku tak amik cuti sebab esok aku balik lagi jenguk E-ein…..Tok mak kata tak yah amik cutilah coz syg lak cuti aku, nanti r aya leh cuti lama sikit ke.Tak sedap ati nak g outstation..tapi aku nak g BTN ni mana leh cancel..dilema sungguh!E-ein tak nak menyusu badan, susu tepung pun tak nak..nak air masak je, mana lah cukup zat..dah 2-3 hari dah mcm ni, kurang menyusu, patutnya umur dia, minum 6 oz, tapi minum 4oz pun tak habis skrgkawan2 ada pengalaman mcm ni tak?Malam tadi before balik Kluang, singgah beli susu Mamex Gold lactose free pulak, nak try tgk kot E-ein dah tak suka Isomil ke….kalo esok masih tak ok..nak bawak g klinik…

Tertido kepenatan pas urut, yg kuning tu sisa2 kunyit sembur kat rambut dia..2 hari tak jumpa, aku rasa macam susut je bdn E-ein ni sebab kurang menyusu

mama rindu E-ein macam ni..
macam ni…
dan macam ni..get well soon my dear!e-ein sakit..mama & abah pun terasa sakitnya..

18 Comments

  1. Azie said,

    August 4, 2009 at 9:43 pm

    for me..biasa mmg ada tahap2 anak2 mmg tak mo susu..so far anak2 kita sume gitu..alhamdulilah xda apa2..kdg2 bb ni nangis tak benti2 yelah p tempat baru yg dia lum pnh p..org tua kata kena angin tmpt baru..anak2 kita lg sadis..asal p tmpat baru jer muntah 4-5x..pas tu asik nangis jer,memula risau gak..bila dh biasa..dh phm dh..jgn terlalu risau ok🙂

  2. Diamilikku said,

    August 5, 2009 at 12:20 am

    Sabar k cat..memang baby akan jadi macam tu at certain age..dia nak membesar..dia akan reject susu for a while..or may be its time for you to try n give her soft food…mungkin dengan cara nih boleh tambah zat dia…try la..ada banyak makanan baby tapi masa alesha dulu i prefer Heinz memang lembut n sedap…kind of jelly pun ada…

  3. karipapsayur said,

    August 5, 2009 at 12:34 am

    I blurr sekejap. kenapa E-Ein ada bijik angin?? Kalau xmau susu, you kena cuba alternatif lain la kot. E-Ein ada tunjukkan unsur2 nak makan x?

  4. ~~ciklinn~~ said,

    August 5, 2009 at 12:34 am

    alahaii ciannyer…. mmg camtu cat baby..mcm2 ragam… linn dulu punn selalu gak tukar2 susu nie…. mungkin rasa susu tu kot dia tak berapa suka…

    ermmm lagi satu mungkin jauh dgn mam dia kot… budak2 kan bolehh rasa… huhuhuh mak linn ckp ubah anginnn

  5. SuriYati said,

    August 5, 2009 at 1:19 am

    emm..actually..anak kite dua2 org penah kena mcm nie…yg abg tu kes sama mcm anak u…masa tu kite bwak anak kite yg sulong g tgk 'tok nek'(nenek kite la) time tu nenek mmg sakit sakit tua…waktu tu umur nyer baru 6 bulan…mlm tu, pkul 2 pagi bgn terus menangis tk nk henti…sampai subuh baru nyer tidur…susu tk nk…nangis jer… betul pesan org tua2 jgn bawak baby g tgk org sakit…ntah le itu pesan org tua2 kalau bleh elak kan bwak baby tgk org yg tgh sakit teruk…:)….

    tp benda nie jd skali jer…oklah..lps tu dia tk meragam lg…

    pasal susu tu..cuba u try brand S26…susu nie mesra bby…anak i minum susu nie stelah 2 jenis susu i try…

  6. CatlinaFly said,

    August 5, 2009 at 3:41 am

    azie: umah tok nyang ni e-ein dah biasa pegi..tok nyang nye sakit kaki, biasalah org tua, arthritis la tu…sebenarnye sebelum smpi tu , dlm keta dah start lain macam, merengek2, sampai umah tok nyang je terus melalak..

  7. CatlinaFly said,

    August 5, 2009 at 3:43 am

    suhana: hmm..maklumla pengalaman baru..byk lagi benda tak tau ttg membesarkan & ragam anak2 nih :)…ramai gak kwn2 ckp maybe dia nak makan…insya allah balik ni try kasi tgk dia nak tak..

  8. CatlinaFly said,

    August 5, 2009 at 3:44 am

    mommy QZ: heh..bijik angin tu tukang urut tu yg ckp, tapi mmg ada rasa 2 bijik cam telur cicak kecik kat belakang telinga dia, sebelum tu sy dah perasan tapi sy sapu minyak yu yi nak kasi surut..

    pasal makan…unsur2 nak mkn tu camne ek?mmg semua benda nak masuk mulut pun hehehe

  9. CatlinaFly said,

    August 5, 2009 at 3:46 am

    cik lonn: kalo dia tak mo gak susu baru tu, nak tyry kasi nestum lak..huhuhu ingatkan nak kasi mkn umu6 bulan, tapi sy ade baca beberapa website about babies yang kata, start 4 bulan dah leh makan…ada tny doktor, doktor pun kata maybe nak makan, cuma lum bawak g klinik je lagi ni..

  10. CatlinaFly said,

    August 5, 2009 at 3:46 am

    suri yati: insya Allah nanti kami try susu tu pulak kalau dia masih tak mo menyusu…tq..

  11. Diamilikku said,

    August 5, 2009 at 4:34 am

    cat,
    kalau ikut doc n nurse kat gov memang tak bagi amik any food before 6 months..tapi theory tu rasanya dah lapuk as private doc advice baby boleh start amik food bila umo 4 bulan..sebab development baby now and previous years back memang berbeza…tapi jgn bagi makanan yang kasar yang boleh menganggu sistem usus…yg berbentuk liquid n jelly okay..alesha start makan umur 4 bulan…alhamdulillah takde problem

  12. CuTeMiUt78 said,

    August 5, 2009 at 6:53 am

    emmm.. kadang2 memang setengah budak akan jd tak nak menyusu sgt.. cuba la tgk dulu camne.. klu tak ok gak.. better refer ngan doc apa yg perlu dibuat

  13. Mama-Danish & Sarah said,

    August 5, 2009 at 8:03 am

    sarah pun ada biji angin kat belakang telinga, tapi takde la plak dia nangis2…

    kalau dua tiga hari lagi dia still tak nak menyusu, baik cat bawak dia jumpa doctor… takot ada ulser dlm mulut atau tekak dia..

  14. dZana said,

    August 5, 2009 at 8:43 am

    sedih akak baca cete e-ein nih.. cat pun nak gi kursus tentu brasa tak senang hatikan.. klau masih tak kurang bawa lah ke klinik yer.. akk doakan smga e-ein cepat sembuh n ceria mcm selalu

  15. HalfBlood Princess said,

    August 5, 2009 at 10:50 am

    it's ok cuba susu br…lgpon maybe sbb cuaca pns sgt kot tu yg e-ein nk mnm i masak je…sbr k..i understood ur feeling. tcare…:)

  16. Nadea_LaLaLa said,

    August 5, 2009 at 12:06 pm

    cuba lah try susu tuh..
    mamex gold dua2 anak buah sy minum susu tuh.

    yg sorang tuh lepas pantag buang air besar cam susah pastuh keding jer..
    lepas tukar susu tuh terus ok.
    walaupun susu tu mahal sikitkan.

  17. chugie said,

    August 10, 2009 at 8:29 am

    salam,
    saya penah kene masalah mcm ni, tp bukan ada bijik angin (x penah dgr pun psl ni. baby sy skang umur dia 3 bulan. Mas umur 2 bulan tu, seminggu die meragam tak nak isap susu badan saya, minum susu tepung pn sikt je. Puas paksa2 die minum tp di tolaknye,lelebih lagi bila suakan tek. menangis saya di buatnye sbb sedih tgok die dh layu sbb kurang minum susu dan dengan tek yg membengkak. De satu hari tu die x nk minum langsung even air masak. Terus saya bawa jumpe org yg tau mengurut dan buang bende2 halus, alhamdulillah selepas berubat baru die ok, sampai sekarang x de lagi ragam mcm tu. Kata org tu ada bende bergayut kat tek saya.. dan kebetulan masa dalam berpantang dulu ada juga bidan kata mcm tu psl tek saya sbb baby tak nk menyusu sebelah kiri, nk kanan je..rupenye memang betul. Wallahuaalam kan.. kite cuma berusaha, yang lain tu biar allah tentukan..

    Pe pun hope baby awk kembali normal..sian die xdpt susu.. sedih kn??

  18. Ann said,

    September 27, 2009 at 11:40 pm

    anak i jenis xmeragam tapi jenis xberapa minum susu.. kalo bg susu banyak pun dia xnak minum.. tapi kalau bagi air kosong laju pulak dia minum.. pastu dia jenis xmenangis.. even dia lapar pun dia xmenangis.. kekadang dia dok tengah belajar merangkak tu n kepala tersembam ke tilam@ terlanggar apape pun dia wat tatau je.. Abah dia cakap dia jenis tahan sakit cam abah dia kot.. Tapi, kita risau le gak..

    Maybe salah posting untuk tanya nih.. huhuhu.. tapi ada cara x nak bg baby husin supaya minum lebih susu..

    kurus sgt ler sebab aktif sesangat tapi minum susu kurang..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: