Signs of bonding between baby and mother

Salam..kul 11 jap lagi aku nak bertolak ke Jerantut.Sempat lagi aku godek2 tenet, dan aku saje2 klik iklan Nuffnang J& J kat bawah(kadang2 kat tepi) ni tadi.Very good info…korang klik ler untuk maklumat lanjut bila iklan tu kuar ye? (hehe dan juga klik untuk akaun Nuffnang ku muahahaha..sila2 jgn malu2 ye..)..betul ni tak tipu..info yg sangat2 bagus!

Signs of bonding
1.Longer gazes : baby akan merenung ibunya, sekali sekala menoleh ke arah lain, jgn risau, bukan bermakna baby tak sudi, cuma dia perlu masa utk memproses maklumat yang dia dpt dari renungannye itu…
2.More vocalisation : baby akan membuat bunyi-bunyian seperti ketawa, babbling or giggling apabila melihat ibunya, jika ibu memberi respons, baby akan ‘bercakap bali’k (talk back) pada anda.
3.Reaching out to you : baby menghulurkan /mendepangkan tangan seolah2 mencuba menyentuh anda.
4.Smiling : senyuman baby menandakan baby berasa selesa dan selamat dengan anda……touching ur baby can lead her to smile very often especially when u smile back to her….

~ aku rindukan E-ein already…sejak kebelakangan ni dia suke tido menyandar kat aku(kadang2 ngan Cg Fly jugak cam tu), sebabkdg2 dia tak lena kalau tido tak menyandar,nanti dia gelisah..huhuhuhu..winduuuuu…wowowowowooooo!~

PS: kepada mereka yang email aku ttg photobook masa aku takde ni, sabar ye menantikan reply dari aku…hari Khamis nanti aku balik & reply k…ade sesetengah order yang progress nya otw..terima kasih atas kepercayaan anda kepada KedaiGambarKami!

2 Comments

  1. unlisted_one said,

    August 17, 2009 at 2:05 am

    Salam,…thanks ye sudi melawat ke blog saya. Feel free to visit again.
    Info psl bonding dgn baby tu, saya paling suka bab yg baby talk back to us tu,..hehe,..comel. Rasa mcm dia paham ape yg kita cakapkan…hiee,..rindu pulak kt si kecik tu..

  2. ummu_abdullah said,

    August 17, 2009 at 9:01 am

    Yang mengenai baby talk back to us tu memang terasa sangat dengan anak ke dua ni. Dia suka sangat layan kalau ada orang bercakap dengan dia.

    Kalau baca mathurat (doa yg biasa baca pagi n petang), sepanjang-panjang bace mathurat tu lah dia akan bercakap.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: