Siri bercakap dengan bantal :) aka she’s 5 months already!

Entry Autopublished(now i’m in Jerantut..woowowowo rinduuuu..)

Hari ni genap E-ein 5 bulan!(18.03.2009 – 18.08.2009)

E-ein & baby cot nya
yang dah dimekap2 ari tu,gambar ni diambil lepas aku balik BTN,baru sekarang sempat nak post kat blog….dia paling berkenan kat bantal peluk tu, siap sembang2 ngan ketawa dengan bantal tu…wonder what she’s thinking ye?

Masuk baby cot je terus capai bantal…

sesi hug hug..
main ciku cak…
ralit belek bantal…
sesi makan tangan..nyam nyam!
Pergi Hospital
Untuk pengetahuan semua, E-ein dah sihat, masa aku kat BTN dia dah beransur pulih, Cg Fly bawak g Hospital Pantai kat Batu Pahat…Doktor kata dia suspect E-ein kena urinary tract infection & prescribe antibiotik untuk E-ein…dan sekarang E-ein dah kuat minum susu, kalau dulu 5 oz susu leh tahan 4 jam untuk next meal, sekarang selang 2 -3 jam dia dah merengek2 mintak susu…& E-ein jugak dah diajar makan biskut Farley Rusk & Nestle Bijirin Beras Merah.

The baby who can’t wait!
Yep ,aku tau maybe ada yang tak setuju E-ein dah start makan coz E-ein baru nak cecah 5 bulan….tapi masa dia sakit tu dia nak minum air masak je,badan dia susut & mulai kurus,bukannya sebab susu tak cukup tapi dia sendiri tak nak menyusu langsung!kalau minum pun 1-2 oz je…Alhamdulillah sejak pandai makan, minum susu pun makin bertambah…E-ein cuma makan 2 kali sehari, pagi 1/2 biskut Farley Rusk yg dicairkan(kdg2 campur air, kdg2 campur dgn susu), dan petang, 1 sudu teh Bijirin Beras Merah tu campur 3-4 sudu air..janji dia sihat..tak silap akulah, dulu2 pun hospital kerajaan suruh bg makan kat baby mulai 4 bulan ke atas…cuma sekarang ni kempen breastfeeding smpi at least 6 bulan,yang mana aku tak berjaya coz E-ein dah reject aku seawal umur 4 bulan 1 minggu…my journey as a BF mother ended then….

Bagi aku, bergantung kepada bayi tu sendiri, kalau dia dah bersedia then it’s ok…..kita sebagai ibu bapa cuma ingin lakukan yang terbaik

33 Comments

  1. neezareef said,

    August 18, 2009 at 4:09 am

    jauhnye lina ke jerantut tuh..

    cian e-ein ade infection ya..seb dah ok

  2. Azie said,

    August 18, 2009 at 5:01 am

    alhamdulilah dh sihat ya e-ein :)…. kalu ikut org mmg ler mknan awal2 sgt tak elok tu bb…tp my son seawal umo 2 mgu lps lahir kita mmg dh sumbat mknan..half dr sekeping biskut merrie tu hihihihi..cairkan sgt2..dh mulut asik nk ngomel jer..sumbat mknan senyap dia ihihhi…yg dotter plak kita bg sebulan lps lahir..sama mcm abg dia jugak..mkn half biskut..pas tu baru sekeping pas tu mkn terus hihihihi…so far depa semua ok alhamdulilah🙂

  3. Azie said,

    August 18, 2009 at 5:01 am

    alhamdulilah dh sihat ya e-ein :)…. kalu ikut org mmg ler mknan awal2 sgt tak elok tu bb…tp my son seawal umo 2 mgu lps lahir kita mmg dh sumbat mknan..half dr sekeping biskut merrie tu hihihihi..cairkan sgt2..dh mulut asik nk ngomel jer..sumbat mknan senyap dia ihihhi…yg dotter plak kita bg sebulan lps lahir..sama mcm abg dia jugak..mkn half biskut..pas tu baru sekeping pas tu mkn terus hihihihi…so far depa semua ok alhamdulilah🙂

  4. Tukang cerita said,

    August 18, 2009 at 5:03 am

    rindu e~ein yer catlina?
    🙂

  5. karipapsayur said,

    August 18, 2009 at 6:19 am

    Cat, video arituh x bole bukak la =(

  6. mummyseri said,

    August 18, 2009 at 6:42 am

    salam kak catlina..
    ye la kite wat yg kite mampu..i/allah mgkin next adik eein harap BFnya lebih lg dr eei ..kite pon c alyssa dulu mase 2bulan da reject takmo BF..mmg sedih taw..n alhamdulillah hannah x mcm tu smpai skrh masih BF..:)

  7. Baby Lyana said,

    August 18, 2009 at 8:39 am

    Lyana start makan rusks umur 3 bulan… mula2 mkn sekali sehari.. dgn 1/4 biskut… pastu 2 kali sehari..yg penting, bg cair2 dan monitor tgk dia bleh poo-poo ke tak! kalau tak bleh, then perut dia still tak leh process food

    some magazine said, baby ready nak makan bila berat badan dia dah naik 2x kali ganda comared to masa dia dilahirkan..so, tak semestinya 6 bulan umur baru leh makan..anyhow, it depends..

  8. Nadea_LaLaLa said,

    August 18, 2009 at 8:44 am

    yeay E-ein dah kembali pulih!

    dah pandai masuk walker tak?

    BF lagi tak?

  9. Azita said,

    August 18, 2009 at 8:49 am

    1st baby…semuanya pasal baby! akak pun sama gak dulu. penuh album ngan gambo dia je (masa tu x de digital lg, kalu ada pun masih x mampu nak beli…). yang ke4 ni plg kurang aksinya. dah 5 bln dah boleh makan…tp yg patut2 le. jgn bagi mkn nas beriyani lak! peluk cium utk e-ein….

  10. h4ni3 said,

    August 18, 2009 at 9:28 am

    e-ein dah besar.. cepatnya masa berlalu. slalu jd silent reader je🙂

  11. nba-Nur said,

    August 18, 2009 at 10:44 am

    Alhamdulillah E-ein dah sihat & makin ceria.. Wahhhh lepas ni E-ein bertambah tembam la.. As a parents, mesti nak yg terbaik utk anaknya.. lebih2 lagi anak sulung yg ditunggu2..🙂 Suka baca pengalaman kwn2 membesarkan anak.. (boleh timba ilmu..) Mudah2an ada rezeki Nur timang cahayamata..

  12. ima-life said,

    August 18, 2009 at 3:09 pm

    sama lah dengan anak sulong kiter…4 bulan dah makan nestum…sbb masa tu kite dah pregnant anak kedua. sekarang dah 3 thn ok..jer alhamdullilah sihat.

  13. HalfBlood Princess said,

    August 18, 2009 at 5:10 pm

    It's ok, my baby pon dh start solid b4 6months lg..5 bln lbh cmtuh sbb bbysitter cian tgk dia. sbb tiap kali feeding along dia, dia yg nganga…hihi.

    Yg ptg ank kte sht…kn? Cat, izu nk tny rege 1photobook tu brp eh? nti emel izu k. idyllic_96@yahoo.com. thnx! cam bminat.:)

  14. fauzuskamaruddin said,

    August 19, 2009 at 5:43 am

    hi catlina, alhamdulilliah e-ein dh ok…mmm…i start bg nestum dlm 6month…sbb die tk reti makan bile suap je die nk muntah so nampak cam seksa ja die…6bulan lbh bru pandai..btul it dpend on the baby whether they ready or not kannnn….mula mula biskut rusk tu die campak penat i train skrng smpai abis die mkn….

  15. Mummy ranger said,

    August 19, 2009 at 8:08 am

    catlina,

    hana pun start solid before 6mths…in fact dia msk 4 mths je we ols dah try kasi dia farleys tuh..consult paed dia kata ok..padat sikit perut dia..hehe.

  16. CatlinaFly said,

    August 21, 2009 at 7:35 am

    neeza: huhu kalau ikutkan tak jauh sgt, 5 jam perjalanan…kalau dpt balik ari takpe jugee…ni 4 hari kat saneee..wuaaa…

  17. CatlinaFly said,

    August 21, 2009 at 7:35 am

    kak azie:alhamdulillah dah sihat..risau kita dibuatnye kalo dia tak nak menyusu

  18. CatlinaFly said,

    August 21, 2009 at 7:36 am

    kak nurul tc: of course ler kak!!🙂

  19. CatlinaFly said,

    August 21, 2009 at 7:36 am

    mommy QZ; hmm..kenape ye takleh bukak ye…hmm..

  20. CatlinaFly said,

    August 21, 2009 at 7:37 am

    mummy seri: tulah..dah cuba bagi menyusu badan selama yg mampu..bukan kita taknak bagi..dia yg dah reject BF….

  21. CatlinaFly said,

    August 21, 2009 at 7:38 am

    baby lyana: wah ade geng mkn awal ,baby lyana lagi awal!

    nadea: blom penah try masuk walker..walker pun tak beli lagi..hihihi..

  22. CatlinaFly said,

    August 21, 2009 at 7:39 am

    kak azita:🙂 harap2 nye adik (adik2?) e-ein nanti,pun byk gmbr jugeee..;)

  23. CatlinaFly said,

    August 21, 2009 at 7:40 am

    h4ni3: lah..nape tak tegur?🙂 u r always welcomed, nti sy g ziarah blog u k…

  24. CatlinaFly said,

    August 21, 2009 at 7:56 am

    Nur; kami juga mendoakan Nur…amin…

  25. CatlinaFly said,

    August 21, 2009 at 7:57 am

    ima life:🙂

    ishamizu: nanti sy send email k…:) eein lat sebulan je dgn iris kan kalau tak silap lah..

  26. CatlinaFly said,

    August 21, 2009 at 7:58 am

    fauzus:🙂 mula2 dia tak reti gak tapi once dah pndai mkn, kalau lmbt suap dia nangis marah hihihi..

  27. CatlinaFly said,

    August 21, 2009 at 7:58 am

    mummy ranger: glad we have the same experience..ada kawan😉

  28. Nannie said,

    August 21, 2009 at 10:55 pm

    Salam ziarah ,
    First time akak dtg blog Catlina ,tak pa dik bagi e-ein makan , start 5 bulan dah ok untuk mkn lagi pun Catlina bancuh baby food dia cair je , bagi la dia air masak atau susu sekali kalau najis dia keras atau dia mcm naik rashers atau nampak dia ada alegik baru stop bagi makan , lagi baik kalau bila e-ein dah 7 bulan kalau catlina boleh start masak bubur nasi lagi la baby e-ein laju makan. Nanti seronok je tgk baby kita selera makan .
    Akak masa anak sulung pun berjaya breastdfeed smpai 6 bulan je kurang pengalaman. By 5-6 mths mmg dah boleh bagi baby makan dan bagi susu botol cepat lah dia membesar.
    Itu je la akak nak cerita dari pengalam sendiri

  29. Puan Gee said,

    August 23, 2009 at 2:13 am

    salam cat, semua bergantung pada bb sendiri, setiap bb lain dgn bb yg lain, aina pun start mkn awal jgk, 4 bln lebih. gee bg nestum biasa dgn farley. lima bulan dah start makan bubur nasi.

  30. kak ina kl said,

    August 24, 2009 at 1:25 am

    salam catlina..dah hilang ke penat tu? kalau ikut arwah mil dulu..umur 2 bulan dah di bagi makan tepung beras di masak dan di campur gula pulak tu..

    akak dulu mcm tu juga..ikut cara doc ajar..tapi bila 3 bulan ashik melalak mak campurkan nestum dalam susu…barulah dia diam..alhamdulliah semua sehat sampai ke beso..

  31. CatlinaFly said,

    August 24, 2009 at 7:53 am

    kak nannie: terima kasih kak, kongsi pengalaman akak🙂

  32. CatlinaFly said,

    August 24, 2009 at 7:55 am

    gee: insya allah tak lame lagi sy wat bubur nasi utk e-ein..nurse pun dah ajar dah mcmane nak wat bubur nasi🙂

  33. CatlinaFly said,

    August 24, 2009 at 7:56 am

    kak ina; tulah kak..e-ein lak lain pesennye buka tak cukup susu, dia yang tak nak…alhamdulillah ok sejak pandai mkn ni…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: