Relactation….a new hope?a new journey?

Aku nak mulakan langkah pump susu semula…alhamdulillah dapat dorongan dari Cg Fly dan juga mertua…dan juga aku dah mula bagi E-ein minum EBM yang masih berbaki dalam fridge pada waktu malam.(Dekat sebulan jugak aku tak bagi..sebab aku rasa penat & leceh nak thaw kan susu, nak hangatkan lagi…huhuhu..pemalas nye aku..)

Sebenarnye sejak semalam (30 Ogos)aku dah start…letih juga mengepam guna manual breast pump yg mmg sedia ada cap Heinz Camera.Tapi bila tgk ada lah 3-4 titik susu yang kuar pun dah cukup buat aku rasa hepi🙂 …

Hari ni pulak, aku minum susu segar segelas dua lepas berbuka…before pumping, dah terasa breast mcm full, tapi masih juga 3-4 titik je yang keluar…aku pump juga sbb kalo berhenti, kang langsung takde…nak tunggu upgrade breast pump, lum tau lagi, dari aku menunggu & susu makin tak ade, pakai je la pump yang sedia ada..penat sikit lah tapinya…

Nak tanya kawan2 yang mungkin penah buat relaktasi ni…sekali sesi pumping nak pump berapa lame ye?biasanye aku tahan dalam 15-20 minit je, pastu surrender sbb tgn lenguh….lagipun masa susu masih byk dulu, aku pump dalam tempoh macam tu juga…

14 Comments

  1. cintaKusayangMu said,

    August 31, 2009 at 4:00 pm

    catlina…duration utk 1 pumping session perlu dlm 30 mnt….so everu 2 3 hours kena pumping 30mnt…
    go go chaiyuk…
    lbh baik start dr skrg smntara susu still ada..jgn jd mcm qis..susu dh xde..lg lmbt proses utk hasilkn susu semula…
    xsbr nk dptkn 1 titik susu…org kate yg 1st kluar tu nnt akan kluar colustrum again..hehehe…sgt xsbr…cptla…

  2. CatlinaFly said,

    September 1, 2009 at 12:02 am

    qis, masa first day sy pump tu.mmg kuar susu kaler kuning2 sikit & pekat sikit…

    2nd day,mcm dah putih tapi masih jugak sikit sgt lagi..

    pagi ni pas sahur lak..huhuhu..mcm tu jugak ler…mengalir kat corong pam je, tak masuk dlm botol…tak sabar nye nak tgu susu jadi byk..

    tq for ur info

  3. Farah said,

    September 1, 2009 at 12:47 am

    saya pam dalam 10 minit untuk satu session sbb pakai pam elektrik..nnt kalau ade rezeki lebih belila pam elektrik spt spectra 3..murah dan convinient..mmg lenguh nak pam manual ni..

  4. CatlinaFly said,

    September 1, 2009 at 1:02 am

    farah: mmg dah survey..insya Allah kalau ade rezeki…

  5. h4ni3 said,

    September 1, 2009 at 2:00 am

    good luck catlina.. don't give up!

  6. Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said,

    September 1, 2009 at 4:13 am

    re-lactation is something tough…cukup kagum kalau ada mom berniat pun nak buatnye.

    so good luck & kuatkan semangat tau. i doa u berjaya.

  7. ezan said,

    September 1, 2009 at 6:58 am

    ezan pun macam farah pakai spectra… cepat sket kot utk mummy yg malas ni.. huhuhu..

    tp i kagum ngan u yg rajin usaha utk beri yg terbaik utk anak2. i likes… i know u can do it..all the best!

    u go girl!!!😀

  8. Nadea_LaLaLa said,

    September 1, 2009 at 11:01 am

    lol akk pakai manual memang lah lenguh!
    klo ade rezeki y not akk try yg medela or avent yg mini elektrik tuh..

    sy dah prepair dri awl dh beli medela pump jenis elektrik tuh. klo nak gi travel boleh pkai yg battery dia punya.. so bole lah kt rumah pakai elektrik atau battery..

    sbb dah tgk akk sy seksa pump manual…

  9. CatlinaFly said,

    September 1, 2009 at 5:26 pm

    dr hanie: tq for ur support…

  10. CatlinaFly said,

    September 1, 2009 at 5:27 pm

    mama miya: betul2…moga sy tabah..

  11. CatlinaFly said,

    September 1, 2009 at 5:28 pm

    ezan: sy rindu breatfeeding..tapi kalo berjaya rasenye e-ein dah taknak direct..bg via botol jelah..

  12. CatlinaFly said,

    September 1, 2009 at 5:29 pm

    nadea: heh akak tgh survey2 la ni…setakat ni tgk spectra 3 cam bersesuaian…murah sket & lightweight tapi takde bateri la pulok..letrik semata2

  13. Ina Hashim said,

    September 4, 2009 at 12:42 am

    salam…
    cuba buat power pumping…boleh rangsang pengeluaran susu dengan lebih baik…dan juga selalu bangun malam utk pam sbb waktu malam adalah di mana hormon prolaktin kita paling tinggi

  14. Normaliza said,

    September 4, 2009 at 6:22 am

    Salam jengah Cat. Saya pun relaktasi gak. Seronok dapat tahu ada geng🙂

    Moga2 usaha kita berhasil..AMIN!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: