Relaktasi: Sempatkah?

Stok EBM aku tinggal 5 bekas jek..huhuhu…sempat ke ni…rasenye stok ni abis dulu baru lah susu dtg balik..takpe2..think positive…jgn stress nanti lagi susu takmo keluar.Aku anggap susu ISOMIL yang E-ein minum skrg, bukan sebagai ganti susu ibu tapi as an ally dlm relaktasi yang aku nak buat ni….sementara nak tggu susu bdn flow smoothly again…Rom tak dibina dlm masa sehari kan…amin…
5 bekas jek tinggal..cukup utk 5x penyusuan..huhuhu..thn 2 hari je nih..(aku bg E-ein minum EBM waktu mlm je..)

stok pada bulan Jun (kenangan sungguh..tulah dulu taknak simpan byk2…dasar pemalas..dush dush kat kepala sendiri)

antara usaha..beli milkmaid tea yang dikatakan boleh merangsang pengeluaran susu…beli dari Momlittlesones,order kelmarin, smpi semalam(wow mmg cepat)..belum bancuh lagi,berbuka dah minum mcm2, tak teringat nak minum teh ni(kalau ok, nak beli satu pek..)hasil petang semalam…ciput je susu nye(hehe antara nmpk tak nmpk jek) huhuhu sedey..tapi kalau dah ade sikit tu..kira ada harapanlah kan..

usha2 breast pump letrik…harganya wow,ratus2 ade, riban2 ade ngeeee..(gmbr ehsan dari Momlittleones……Insya Allah akan ku beli juga..tgh mencari2 mane yg sesuwei dgn budget…

30 Comments

  1. cintaKusayangMu said,

    September 3, 2009 at 10:24 am

    tu rupenye s3..baru qis tau..selama ni prnh tgk s7 je…heheh….

    medela harmony tu rm195…
    qis tgh usha gak ni…dpt swing tu pn dh syukur alhamdulillah..yg swing tu best sbb electric n bateri operated..

    go go chaiyuk…kita msti boleh…dont worry…

  2. Ann said,

    September 3, 2009 at 11:07 am

    adeh…tadi tengok si farah dok citer bab ni gak…jeles²..so sad coz my son reject I punya susu…dia nak malam² jer…kalau time dia tengah celik jgn harap nak minum…siap buat muka nak muntah lagi…adeh la…

  3. Diamilikku said,

    September 3, 2009 at 12:58 pm

    saya memang beli pam spectra nih…memangs angat bagus..tak yah susah2 nak pam dengan kudrat sendiri…masa sy beli hari tu harganya RM350..the whole set..skrg tak tahulah

  4. CuppyCakeMommy said,

    September 3, 2009 at 1:23 pm

    belilah swing..the best..let down leh 2x tau..

  5. dZana said,

    September 3, 2009 at 1:25 pm

    truskan.. jgn putus asa..

  6. MeL said,

    September 3, 2009 at 2:07 pm

    go catlina go! i support u🙂

  7. zaliana said,

    September 3, 2009 at 3:10 pm

    catlina..teruskan usaha+ doa kepada allah..insya allah tak lama lagi rasalah let down reflex dan susu mencurah-curah..aminnn..akak doakan..jgn tensen2 yek..

  8. karipapsayur said,

    September 3, 2009 at 6:20 pm

    Go catlina go!

  9. Hayatie said,

    September 3, 2009 at 9:23 pm

    Salam catlina, jawapannya adalah sempat sangat!. Maintain sesi pumping 30 min for both B for at least 8x times atau selang 2 jam. Gor for double pumping, it will boost a lot. If konsisten dari segi timing, x skip, by 2 weeks paling cepat dah boleh notice the difference. Walau tak banyak tapi there will be an increment.

    Its hard, lot of sacrifices in term of emotional challenge. That's a reality of relactation and EP..kena pam, pam dan terus mengepam!…

    good Luck yer!😉

  10. Ina Hashim said,

    September 4, 2009 at 12:33 am

    salam ziarah balas…

    memang BP nih nmpk mahal sbb rege ratus/riban²…tapi klu kita kira balik if anak minum FM cukup 2 tahun..memang rege BP nampak kecikkkkk sangat ^_^

  11. mummy_ayu said,

    September 4, 2009 at 2:28 am

    go cat go! yakin boleh..iris sekarang kat umah baby sitter je minum botol..kat umah fully bf. ayu tak larat nak pam dah, plus dia pun dah faham. but ayu sokong cat jugak!

  12. IZAN said,

    September 4, 2009 at 3:06 am

    SAlam kenall Cat,
    Wahh.. ni kena usaha lebih sikit ni tambah2 pulak bulan puasa cam nih. Saya pun pernah ambil pil tambah susu dulu..
    & pernah menggunakan pump manual ISIS AVENT.

    Apa pun think positif dan gandakan usaha yek!

  13. miemiey said,

    September 4, 2009 at 4:57 am

    cepat..cepat…buat stok susu lagi!!!tebalkan semangat mu biar kental buat susu demi anak…susu ibu adalah susu terbaik..

  14. Ely Hasrul said,

    September 4, 2009 at 4:57 am

    fuh fuh byk susu byk susu

    aminnn

  15. Fely said,

    September 4, 2009 at 3:02 pm

    Hi Cat! Have dropped by your blog a few times but have never left a comment until now. Don't despair, hopefully your milk will start flowing again. It's very much a supply-demand situation. If your baby demands a lot then your body should automatically supply, providing you maintain a good diet. Go for dairy products and add at least 300calories more than your normal intake. My little one who's already six months could never get enough from my milk alone so I have to suplement with formulas as well but I make sure he has my milk first to get all the goodness of it.
    Anyway, keep doing what you're doing and hopefully nature will do it's job and reward both you and you little one. XX

  16. CatlinaFly said,

    September 5, 2009 at 2:28 am

    qis: lum beli lagi…mcm leceh la nak beli online nak tgu2..huhu..tgkla nak survey kat kluang dulu kalo takde, baru beli online..

  17. CatlinaFly said,

    September 5, 2009 at 2:29 am

    ann:oklah tu anak u nak jugak lagi..e-ein langsung reject direct BF..sing formula milk, mlm EBM…EBM nak abis lak tu huhuhu..cepat lah susu kuar fuh fuh!

  18. CatlinaFly said,

    September 5, 2009 at 2:30 am

    suhana: tu ler..berkenan kat S3 tapi kebanyakan online shop kate stok dah abeh..kene tunggu..

  19. CatlinaFly said,

    September 5, 2009 at 2:30 am

    siti: insya Allah..masih dlm survey mode..

  20. CatlinaFly said,

    September 5, 2009 at 2:30 am

    kak zana: tq kak..sy pun harap dpt teruskan..

  21. CatlinaFly said,

    September 5, 2009 at 2:31 am

    mel: macih Mel!

  22. CatlinaFly said,

    September 5, 2009 at 2:32 am

    kak zaliana: lenguh mengepam kak..tapi berbaloi-baloi bila tgk susu dah start flow slowly & painstakingly..huhuhu..bila nak laju nih?

  23. CatlinaFly said,

    September 5, 2009 at 2:32 am

    qast: tq!u pun!go qast go!kita saling support menyupport!oh yeah!

  24. CatlinaFly said,

    September 5, 2009 at 2:33 am

    hayatie: hmm..rasenye EBM tu habis dulu tu..dah tggal 2 je skrg ni huhuhu.but it's ok…sy berpandangan positif & optimis!hns hns!

  25. CatlinaFly said,

    September 5, 2009 at 2:33 am

    ina hashim: ye betull!setuju!🙂

  26. CatlinaFly said,

    September 5, 2009 at 2:35 am

    mummy ayu: bestnye iris tak reject Bf🙂 tahniah!teruskan tau jgn jadi cam sy..huhuhu..alkisahnye masa g BTN awal bulan lepas tu lah dah malas nak pam sebab bgn seawal 5 pagi, tido kul 1 pagi..aktiviti penuh, asrama jauh dari dewan aktiviti tu…bercinta nak jalan kaki jarak perjalanannye..balilk asrama dah penat, terus tido…tak pam pun..wish me luck!

  27. CatlinaFly said,

    September 5, 2009 at 2:36 am

    izan : terima kasih..insya Allah..

  28. CatlinaFly said,

    September 5, 2009 at 2:36 am

    miemiey::) tq..

  29. CatlinaFly said,

    September 5, 2009 at 2:36 am

    ely: fuh kanan fuh kiri eheh..

  30. CatlinaFly said,

    September 5, 2009 at 2:37 am

    fely: done that already..susu segar alwiz in stock..bulan puasa ni cabaran sikit🙂 tapi sy tetap think positive!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: