Gribbles…

Aku hantar sampel ke Gribbles ari Rabu baru2 ni……masuk hari ni dah 10 hari E-ein macam tu jugak..cuma mujurnya E-ein tak dehydrated dan tak kurang selera makan n minum susu je….

Aku baru je call Gribbles tadi… lambat lagi result dia nak kuar…maybe dlm minggu depan.Anyway thanks to my sis Ultramama dan my BIL,Abg Usop yang mencadangkan agar sample najis E-ein dihantar utk buat bacterial culture & cek utk parasitologi (kalau tak silap akulah)…terima kasih juga kepada staf Gribbles yg baik hati dan sudi entertain aku yang menghantar sampel secara peribadi(sebenarnye tak boleh tau..sampel kena hantar melalui doktor GH atau swasta).

Semalam course antibiotik E-ein dah tamat, maka hari ini aku akan start course probiotik pulak(dapat ni dari child specialist kat Kluang,Dr Soh)…..

Aku baca dlm internet,antara punca2 cirit birit atau kerap berak:

1.Jangkitan rotavirus – tanda klinikal cirit birit 20x sehari(nauzubillah!)
2.Jangkitan bakteria.
3.Penyediaan susu atau pembersihan botol susu tak betul(tercemar)
4.Allergy ( susu lembu, makanan seperti gandum atau seafood based food dll)
5.Selsema dan demam
6.Keracunan makanan
7.Kekurangan enzyme
8.Nak tumbuh gigi(teething)

12 Comments

  1. ezan said,

    October 2, 2009 at 4:58 am

    insyaAllah e-ein xde apa2… ramai yang doakan eein cepat sembuh ni.. dont worry..🙂

  2. CuTeMiUt78 said,

    October 2, 2009 at 5:44 am

    oh.. gitu ya.. semoga e-in cepat sembuh ya

  3. h4ni3 said,

    October 2, 2009 at 6:24 am

    get well soon e'ein..
    cat jgn bagi dia minum air manis tau, it will worsens the diarrhoea

  4. ashley said,

    October 2, 2009 at 7:08 am

    Hmm..lambatnya gribbles tu nak kuar result!
    Patutnya sehari dua dah boleh siap tuuuu…
    Kalau tru doktor mesti confirm sekejap jer!

  5. CatlinaFly said,

    October 2, 2009 at 8:56 am

    ezan: terima kasih…ye e-ein ade ramai aunty2 cyber yg mendoakan kesihatan e-ein🙂 tq..

  6. CatlinaFly said,

    October 2, 2009 at 8:56 am

    cute miut: tq..

  7. CatlinaFly said,

    October 2, 2009 at 8:56 am

    dr hanie: noted..dia minum susu & air masak je..

  8. CatlinaFly said,

    October 2, 2009 at 8:57 am

    kak ashley: wallahualam kenapa lambat..byk test nak run kot..atau tggu queue ke tak tau lah..

  9. Nadea_LaLaLa said,

    October 2, 2009 at 9:25 am

    KEsian E-ein.
    hopefully dia cepat sembuh…

    Takpe kak bersusah2 dulu, senang2 kemudian..

    nanti dah besar mesti dia senang jage punya…

  10. atie said,

    October 3, 2009 at 1:00 am

    lor e-ein tak sihat rupanya, anak kaktie dulu pun pernah sampai susut badan dia, nasib baiklah ok, makan masa lah jugak, moga e-ein sihat pasnih…

  11. cintaKusayangMu said,

    October 3, 2009 at 2:01 pm

    hopefully e ein ok2 je….smoga e ein cepat sht ye….

  12. miemiey said,

    October 4, 2009 at 2:07 am

    semoga e-ein cepat sembuh
    sekurang2nya dia masih nk menyusu
    ini dpt menguatkan dia
    kak cat jgn bimbg yee
    byk2kan bersabar dan berdoa
    tabahkan hatimu


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: