2009 Cute Baby / Toddler In Sun Shade Contest

Entry last minute!Tgh jenjalan blog tadi, ternampak contest ni kat umah Ezan.Dateline dia 12tgh mlm ni…ade 2 jam lagi sempatlah nak join…Organizer contest ialah N iaitu mummyameer….Kebetulan ade pulak gambar E-ein dgn sunshade aka spek hitam….terus terpanggil utk join hehehe..

Contest ni ade 2 category.

Category A – Below 2 Yrs old.
Category B – Age 2 till 4 years old.

Only 1 photo and one baby / toddler for each contestants.

Please mention the baby/ toddler name , age and bitrhdate together with your entry.

Those who participate must be a mummyameeer follower and list mummyameer in your bloglist.

Participant also must paste the contest badge and link it to the contest.

Once your entry is done, please leave your comments in myshout box and N will leave a comment inside your entry.

N’s mum, Datin Habibah will choose the winner yer….

The price? Will announce once the finalist shortlisted. :)!!

This contest ends on the 30th November 2009

Penyertaan ini utk Category A.
Nama bayi: Nur Dayana Insyirah binti Zulkeflai(E-ein)

DOB: 18 Mac 2009 ( 8months old)

TQ N for organizing this lovely contest!

Advertisements

Jom mandi laut!

Aktiviti air ni antara aktiviti masa berkursus tu hari.Total aktiviti yang dijalankan ialah 3 hari icebreaking,5 hari kuliah,1/2 public speaking dan 1 hari lawatan. Adoi…bukan aku je yang menghitung hari nak balik masa tu, boleh kata hampir semua peserta tak sabar nak balik rumah,terutama ibu2 yang meninggalkan anak2 dan keluarga masing2…rindu giler beb..Sebenarnya aku attend kursus Induksi utk sahjawatan kerja gomen nih…aku dah gi tahun lepas tapi dapat attend 1 hari je, mlm first day aku dah balik Kelantan sebab abah aku masuk CCU.Aku menumpang kursus yang utk pegawai2 baru dalam Jab.Per.Veterinar.Kepada adik2 dan kakak2 yang baru join jadi ahli JPV, selamat bertugas…..
Jom layan gambar k..gambar ehsan dari Urusetia kursus…

Venue : ALAM (Akademi Laut Malaysia)
Date:21 Nov 2009
Time: 8 am – 5 pm!

Water confident(my 2nd time water confident,sebelum ni penah berendam cam ni kat tasik)

Err..duyung ke dugong nih?hehe

Berkayak…

Iyaahhh…pada kami yg tak biasa,sgt mencabar weh…lenguh tgn!(aku yg duk depan kalo tak cam hehe)

Wajib pusing kapal sebelum patah balik ke pantai

Rafting..

Ade lagi gambar..tapi ini jelah yg aku tempekkan..tak larat nak tempek byk2 :)…To kawan2 yang kerja sok, selamat bekerja ! ( a bit jealous to CG Fly sbb dia bercuti sekolah ni huhuhu)

Sticky Mode: Blog Header Make Over Contest

Jom join contest ni!
Tarikh Tutup : 27 November 2009

Dilanjutkan ke 4 Disember 2009!

Finally I’m home..

Alhamdulillah…dah smpi ke rumah jam 3 petang tadi…huhuhu rindunye kat E-ein…Inipun esok kena keje half day wpun aku cuti…sbb ade keje perlu dibereskan sebelum bercuti raya ni…Kali ni beraya di kampung belah Cg Fly kat Pontian…gambar2 masa kursus adelah sikit..ade masa nanti aku update k.. muke sunburn giler ni sbb ade aktiviti kat laut..first time berkayak wpun tak penah berkayak seumur hidup nih heheheh
Yang ni pulak antara gambar2 E-ein yang di mms kan oleh cik abe ku buat tatapan pengubat rindu kat my Suyin…

Faces of E-ein

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA
kepada kawan2 semua……

Are You THE ONE?


MomBloggersPlanet sedang mencari 5 orang MomBloggers bertuah untuk menjadi MBP ambassadors!

Apa itu MBP ambassadors?

Bertugas untuk menjadi:
Moms Forum Moderator
-Update Any New Blog Contest in the Forum
-Review blogs in the Moms Review Moms Forum
-MBP 1st Anniversary Gathering planning/discussion
…and more tasks in the future (future contests, charity works etc)

Apa kelebihannya?

Mereka yang terpilih menjadi MBP Ambassadors akan mendapat….
500 MBP reward points upon hiring
50 MBP rewards points monthly
Free Fame on MomBloggersPlanet (I’ll create a special page listing all the MBP Ambassadors profile).
-MomBloggersPlanet Ambassador Badge (see below )

Menarik kan?jom apply!
Aku dah apply….Doakan diriku moga bertuah..amin…

Search for MBP Ambassadors

Cakkk…

Weh…giler rindu kat blog ni…akhirnya dapat gak guna internet tumpang kat lab komputer sini…sekarang ni aku kat Institut Teknologi Unggas, Ayer Keroh,Melaka.Petang ni free coz organizer bagi rehat sebelum meneruskan marathon kursus until 25haribulan!Kursus nye pack amaaat..huhuhu …3 hari pertama ni smpi kul 10 malam..tapi lepas2 ni, kursus smpi 7 petang je..mlm leh la rileks…rindukan E-ein (dan abah dia hehehe) dan kawan2 sume….huhuhu…

I’m away for a while…

Pukul 8 malam ni aku akan bertolak ke Ayer Keroh, Melaka untuk berkursus.Jadual kursus agak padat ,start kul 8pg – 10 malam…termasuk weekend.Will be back on 25th evening.Tak sure samada kat sane ade wi fi atau tak. E-ein dah sihat, taklah risau sgt nak tinggal dia…kalo ade wi fi kat sane, leh la online…to KedaiGambarKami clients yang ade membuat tempahan, lambat sikit ye siap?Huhuhuhu rindu e-ein, tak puas manja dgn dia sehari dua ni sbb aku dgn Cg Fky demam + diarrheoa + muntah2 start hari Sabtu..rasenye food poisoning…tak penah aku rasa sesakit cam ni muntah..muntah morning sickness pun tak seperit cam ni…anyway, dah sihat sikit, jgn sakit lagi dah time kursus!To kawan2 semua, take care!

Not well yet

Aku cuti lagi today….E-ein dah tak muntah, alhamdulillah..tapi masih demam….moga E-ein cepat sembuh…mama nak gi kursus lagi ni next week….wajib pegi lak tu…utk sah jawatan mama….mama dah byk kali miss kursus induksi khusus ni…tapi kalo E-ein masih tak sihat, maybe mama consider tak gi kursus…

Mama dan abah risau sgt tgk E-ein belum baik demam sbb biasanye E-ein demam sehari je, tak sampi 2 hari….mane tak sedih dan kesian kite tgk, dia selalunye aktif, suke “bercakap”, tetiba jadi diam dan lembik je….mujurnye E-ein dah selera minum susu ari ni.Semalam dia minum susu 3x je..mkn bubur nasi pun 4-5 sudu je leh masuk..dia byk tido…takpelah E-ein, byk2 kan tido dan rehat, cepat baik nanti…

Malam tadi tido kena letak kain lembap atas dahi..her temperature is high…

Rajin anak mama ni, demam2 pun nak baca buku lagi…cuba tgk muke dia, muke letih..

Today is hospital’s day

E-ein tak sihat ari ni.Bangun tido kul 6 pagi, dia muntahkan susu yang dia minum kul 4 pagi tadi. Banyak sampai basah satu badan dia dgn tilam sekali.Cg Fly gi sekolah cam biasa.Tak sampai 30 minit, E-ein muntah lagi saki baki susu. Aku call Cg Fly suruh dia patah balik ke rumah.


Cari Klinik

Dalam kete, kira2 kul 7.30 pagi otw gi klinik, E-ein muntah lagi.Muntah lendir campur air liur. Gi Klinik Tawakkal, doktor lum ada (padahal kat depan pintu kata 24jam-agaknye doktornye ade hal emergency-sangka baik!). Gi klinik kat bandar pon same..klinik dah bukak tapi doktor lum sampai, masa tu baru pukul 7.45pagi.Aku cakap dgn Cg Fly, takpelah kita gi hospital dulu. (Oh ya btw, aku bawak E-ein pakai RingSling you!-orang jakun tak penah pakai RS mmg begini..hihi)

Ring Sling + masih muntah
Sampai kat hospital, aku dengan bangganya bawa E-ein pakai RS! Orang tgk semacam (kat sini aku rasa aku sorang pakai RS ni).tapi ade auntie2 yang tegur, bagus ada gendong ni, awak tak lenguh dukung baby.E-ein yang keletihan pas muntah tertido dalam RS(aku wat cradle carry style) tapi kejap je, bila dia nampak ramai orang terus bolat je bijik mata dia!Tukar ke Hip carry style pulak…..aku bagi E-ein susu, dia minum separuh je..tak sampai 2-3 saat pas minum, dia muntah dlm RS!(dengan aku2 sekali bermandikan muntah huhuhuhu)…dia muntah terpancut mcm paip air bocor, manelah aku dgn Cg Fly tak risau.Dan tak sempat nak posing dgn RSm dah kene muntah camne nak posing? 🙂

Mengutip?

Doktor kata maybe E-ein mengutip benda2/habuk2 kotor masuk mulut atau basuh botol susu tak bersih( which is impossible since I had bought liquid cleanser for milk bottles about a month ago). Doktor bagi ubat demam, ubat sakit perut dan garam ORS.Suruh stop susu dulu, just bg air + ORS dan air kanji (air rebusan nasi).
Muntah lagi
Aku kesian tgk E-ein lapar.So bila smpi umah dalam kul 9 lebih aku masakkan bubur nasi cair-cair, bagi dia makan.Dia makan dgn berselera..tapi lepas tu time makan ubat, dia muntah lagi.Aku sandarkan dia kat bahu, masih muntah…..lencun aku dgn muntah dia…poor E-ein…

Paed
Aku dgn cg Fly terus bawak g jumpe Dr Soh (paed).Mujur bukak lagi (dah dekat kul 1 masa tu). Doktor tanya ade sesape kat umah yang sakit perut, demam atau muntah tak?Aku bgtau yang anak pengasuh yang bongsu sakit muntah2.Dari semalam lagi aku dah ckp kat pengasuh kalo adik Zam (nama anak dia) sakit, takpelah aku amik cuti.Dia kata tak ape, tak susah pon jaga anak dia dan E-ein.(the other baby boy Irsyad takde-balik kampung).Ish…my instinct was right yesterday…tapi susah gak nak cuti coz aku ada kelas dengan peserta kursus semalam….

Jangkit

Paed kata, E-ein ni terjangkit sakit anak pengasuh.So dia bagi ubat masuk kot bontot E-ein since kalo ape2 masuk mulut dia akan muntah….cian E-ein(betul juga..kalo muntah, camno nak bagi ubat minum kan?).Then dia kata tggu smpi kul 5, jgn bg susu atau bubur kat E-ein,bagi air garam je.Kul 5 nanti bagi ubat lagi sekali & baru bagi susu.Kalau masih muntyah, he advise E-ein to be warded.

Ward

Sekarang dak cinonit tu tgh tido..kesian dia, sebelum tido, dia minum air masak + ORS dekat tiga suku botol.Mesti haus dan lapar tapi tak boleh nak makan n minum…..nanti dia lagi sakit.doa2 kan E-ein sembuh n tak payah masuk ward………..

Gambar – gambar semalam… Playful girl…semalam sgt aktif bermain, mengensot, praktis merangkak,alih2 ari ni sakit tetiba jek

Budak muke petak..sekarang hobi dia buat muke camni.

Suke main kaki sekarang

Why babywear?

Research shows that babies who are touched & cuddled frequently, cry & fuss less. Such content and alert babies show enhanced learning through contact and interaction with his caregiver.


Following are some of the advantages of “wearing” your baby (from “The Baby Book” by William and Martha Sears):

  • It’s convenient. You can breastfeed discretely in a sling while working, getting things done around the house, shopping or eating in a restaurant. If you have a baby who wants to be held all the time, this is an easy way to meet her needs while doing other things.
  • It helps moms care for older siblings. Carrying your baby in a sling can give you the mobility to care for your older children.
  • It helps some babies to breastfeed better. Some babies, particularly those who are tense or tend to arch their backs, breastfeed better while moving. Also, babies who are slow to gain weight (for no apparent reason) have been known to gain better if carried in a sling for several hours a day, since proximity to mom encourages babies to eat more frequently.
  • It reduces crying and colic. A 1986 study of 99 mother-infant pairs (reported in Pediatrics) showed that carrying babies at least three hours a day reduces crying and fussing 43% during the day and 51% at night. Babies are happier because they have less need to cry, and parents enjoy their babies more as a result.
  • It enhances learning. Carried babies have enhanced visual and auditory alertness, and increased “quiet alertness” times. Carrying a baby promotes cognitive development and speech development, since babies are exposed to more experiences and conversations.
  • Carried babies are involved in their parents’ world. They participate in life, rather than see it as a spectator.

  • Carrying your baby promotes bonding and enhances parents’ feelings of competence. A higher frequency of feeding and touching stimulates mothering hormones, and frequent carrying encourages and speeds the development of a mutual reading of each other’s cues.
**dan harap2 aku tak hangat2 tahi kambing!mbeeekkk! hehehe..

« Older entries