Risau..hmm..

Sebelum rehat tghari, layan blog jap ek?

Hari ni hari pertama aku antar E-ein ke umah pengasuh semula setelah lebih kurang 2 minggu aku tak hantar. Time aku hantar pagi tadi, mula2 masuk tu aku perasan ada buaian baru warna biru,tengok2 ade baby boy sebaya E-ein, rupa2nya pengasuh amik lagi sorang baby…hmm…bukanlah aku ni tamak,nak suruh dia jaga E-ein sorang tapi boleh ke pengasuh tu jaga dua orang baby?Takut E-ein terabai pulak..sebab selama ni dia sorang baby kat umah pengasuh tu…tengahari ni aku nak gi jenguk E-ein kejap ..risaulah…dah la E-ein tu jenis susah nak tido, kita kena enjut buai dlm setengah jam ke sejam baru lah dia tido…memang pengasuh tu ada 2 orang anak lelaki yang bersekolah menengah yang boleh tolong dia tapi anak2 dia cuma ada lepas sekolah je…hmm..logik ke aku risau cam ni ye?

16 Comments

  1. rose said,

    November 2, 2009 at 5:13 am

    cat..
    pengasuh yg jaga rafiq..jaga 5 org budak..

    sorang 2 tahun
    2 org setahun 1/2
    sorang 10 bulan
    n rafiq..3 bulan 1/2

    as long as org tu berpengalaman..insyaAllah..dia leh jaga anak kita ngan baik..
    tapi takdela sebaik kita menjaga anak kita kan…

    mula2 dulu risau gak..rasa nak g jenguk je ngah ari…tapi skang dah ok..since tgk hari ke hari alhamdulillah..dia jaga rafiq ngan baik…tataula akan datang kan..nauzubillah..mintak dijauhkan ape2 takelok jd kat rafiq…

    cuma kita takleh nak letak 100% kepuasanla if bagi kat pengasuh nih..

    cat jgn la risau sgt…ok..:-)

    *sorila..panjang lak komen..agagaga
    )

  2. MamaCira said,

    November 2, 2009 at 5:20 am

    Hmm.. kalau aku mmg risau sgt.
    Pernah ari tu..
    kawan aku gak suruh tanyakan pengasuh cira,
    samada nak jg baby lagi ke x..
    aku serba salah..
    nak tanye ke x..
    kalau tanye macam tikam diri,
    tapi kalau x tanya aku x amanah lak..
    bila aku tanye pengasuh cira,
    dia trus kata tak nak..
    siap bgtau dia bukan nak duit..
    nak buat kawan main² je..
    pengasuh cira tu sensorang je kalau siang hari..
    anak semua dah besar²..
    nasib baik la…

    so dr, risau mmg kena risau..
    tapi jgn sampai menyusahkan badan lak..

  3. Baby Lyana said,

    November 2, 2009 at 5:45 am

    wajib risau… anak tu harta kita….jenguklah kalau ade masa dan tak membebankan…banyak2 berdoa moga semuanya dipermudahkan

  4. karipapsayur said,

    November 2, 2009 at 6:46 am

    heyh. suka-suka je cerita dalam blog. kg pengasuh layan blogging jugak krg, mula la dia bengkek pulak sbb was-was kehebatan dia menjaga budak.

    p/s: i selalu bengkek dengan pengasuh yg jenis ckp besar tau.

    "Saya jaga 5 orang budak!" Padahal budak-budak yg dia jaga semua balik dengan busuk x bg mandi

    "Saya ni dah biasa dahh jaga anak orang. 6 tahun dahh!". Tapi bila mak datang amik petang-petang tengok anak dok sibuk main atas jalan raya, main dlm longkang. Si pengasuh sibuk tengok tv. Kadang-kadang tengah tido!

    Bila yuran asuhan nak sama banyak mcm yuran nursery tp xda pulak nak masakkan bubur mcm nursery buatkan atau ajarkan budak membaca mengira mengaji mcm nursery buatkan.

    Sama jugak kalau terhantar awal sejam daripada selalu, mula la muka muncung. Padahal kat nursery memang bole je anta anak seawal 6.30am sebab da org stand by kat sana

    Haihh!

  5. Baby Lyana said,

    November 2, 2009 at 6:51 am

    eh..u can introduce slowly pada cat..but, monitor la..kalau tak, bila dah besar..diorang x ngam dan nak bercakaran ajer..cam Lyana ngan Nyanyau, diorang very close sebab dikenalkan since kecik..it should be fine as long as the cat always clean, x main kat luar and mkn mknn yg bersih…make sure lepas main ngan kucing, tangan dia dicuci segala..takut la dia masukkan tgn yg ade bulu dlm mulut..apa2pun, kalau nak bg kawan ngan animals, just kena monitor lebih sket..

  6. Farah said,

    November 2, 2009 at 7:16 am

    bbsitter afif jaga 4 org budak..tp die ade maid la yg tolong..pastu afif pakai buaian eletrik so takyah enjutkan..

    kalau tgk keadaan anak kite elok dan tak meraung2 bila di hanta ke sana tu insyaAllah takde apape..tp kalau tak puas hati pi la buat spotcheck..balik tetiba ke time lunch nak tgk e-ein..i buat camtula dulu sebab risau jugakkan..

  7. ~~@lyci@~~ said,

    November 2, 2009 at 7:44 am

    salam cat..
    babysitter yg jaga adam pun jaga 5 orang budak jugak

    adam – 8 bulan
    sorang 7 bulan
    sorang 1 tahun
    sorang 1 tahun 3 bulan
    sorang 3 tahun

    harini datang-datang tengok dia baru jer ambik baby baru 2 bulan.. dulu masa mula-mula hantar memang risau sbb takut dia tak boleh nak jaga anak kita betul-betul.. tapi sepanjang hantar adam dah sampai 8 bulan ni, berpuas hatilah dia jaga.. sebab2nya:
    1. bila balik dah wangi, siap mandi
    2. bagi makan pagi + petang
    3. makanan tak payah bawak, dia masakkan
    4. buntut tak pernah melepuh (tanda selalu ganti pampers)
    5. kalau demam ke, batuk ke, boleh mintak tolong bagikan ubat

    itulah antaranya.. member2 yg pernah hantar kat pengasuh ni pun kata dia cekap buat kerja.. so far, syukur alhamdulilah.. takdelah puas hati 100%, as long anak kita sihat dan ok bawah jagaan dia, tu dah cukup baik bagi alycia..

    so, cat jangan risau sgt.. tgklah dalam seminggu ni mcm mana.. kalau mcm ada benda tak kena kat e-ein, baru fikirkan alternatif lain..

  8. CatlinaFly said,

    November 2, 2009 at 7:52 am

    kawan2..tq for sharing! dah wat spotcheck tghari tadi heheh…

  9. CatlinaFly said,

    November 2, 2009 at 12:56 pm

    rose: maknanye logik la sy rasa camtu kan…isy kalo sy jadi rose pun same, harus ku jenguk time ttghari kalau sempat!

  10. CatlinaFly said,

    November 2, 2009 at 12:57 pm

    mama cira: ok lah gitu..untung awak

  11. CatlinaFly said,

    November 2, 2009 at 12:58 pm

    baby lyana bam bam: amin…

  12. CatlinaFly said,

    November 2, 2009 at 12:58 pm

    karipap sayur: hehehe takpe..konpem tak layan blog hehehe

  13. CatlinaFly said,

    November 2, 2009 at 12:59 pm

    mak baby lyana🙂 : my cats mmg indoor tapi sy riso tu pasal bulu tu lah..kang si e-ein tu ngap kucing tu kang ha..hehehe

  14. CatlinaFly said,

    November 2, 2009 at 1:00 pm

    farah: okes..dah buat spot cek dah siang tadi

  15. CatlinaFly said,

    November 2, 2009 at 1:00 pm

    alycia: hoh..ok2…we'll see..

  16. Nadea_LaLaLa said,

    November 3, 2009 at 2:49 pm

    kena risau2 gak kak!kalau apa2 hal kat anak sendiri susah wow..walaupun dia jage ok sekali sekala nak gak kena buat spotcheck..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: