Menu E-ein:Carrot Puree dan Bubur nasi ayam & carrot

Resepi carrot puree aku amik dari blog Dhia.First time try buat, semalam dan bagi E-ein mamam pagi tadi.Kata pengasuh, E-ein suka.So aku buat lagi malam ni, bekukan dan simpan.

Carrot puree (aku guna 2 batang carrot je,cukup utk 2-3 kali makan)
Sesuai bg bayi 6 bulan ke atas

Resepi ni sesuai utk breakfast atau makan petang….

Bahan2:
Carrot atau baby carrot (dikupas,dipotong halus2)
sedikit air

Rebus carrot bersama air dalam periuk hingga empuk.Bila dah empuk, toskan.Biar suam sedikit dan blend.Campur sikit air kalau puree tu pekat sgt.

Kalau ada masa, boleh masak setiap hari.Kalau nak simpan pun boleh (bekukan & thaw bila nak guna).Simpan dalam bekas dadih atau bekas MomLittle Ones mcm aku.(bekas tu utk EBM sebanrnye tapi EBM takdok dah..)


Thanks Dhia, selama ni E-ein makan bubur nasi & utk buah, sy bg pisang ,sy keruk dgn sudu dan penah gak bg fruit puree Heinz ,sempat bagi 3-4 kali jugaklah.Tapi not good kan…sebab ade pengawet..terpedaya dgn tulisan no preservative kat botol nye…

Bubur nasi ayam & carrot
Sesuai bg bayi 6 bulan ke atas

Yang ni aku selalu masakkan utk E-ein sejak dia cirit birit tu.Alhamdulillah dia suka.Aku mmg masak sendiri utk E-ein,wpun pengasuh offer nak masakkan.Biarlah dia rasa air tgn mama dia, dah la aku ni selalu sgt outstation, itulah salah satu cara nak bonding dgn anak.Utk pengetahuan kawan2, E-ein makan Nestle baby cereal start umur 4 bulan setgh.Start umur dia 6 bulan lebih, dia sakit cirit birit agak lame jugak dlm 3minggu.Sejak tu aku tak bagi dah cereal.E-ein makan her mama home cooking setiap hari (tok mak cooking kalau aku g kursus heh)

Saiz Sajian: 3 x makan

Bahan2:
2 genggam beras
air
sekeping kecil ayam dipotong halus/cincang pun boleh (boleh diganti dgn ikan kalau suka)
1/4 batang carrot (potong kecik2, senang empuk)
kadang2 aku ganti dgn bayam atau kentang(E-ein tak suke sgt bayam, dia suke carrot & kentang)

Basuh beras bagi bersih.Campurkan semua bahan di atas, masak dengan api besar/sederhana dlm tempoh 45 min atau sejam kalau nak bagi nasi tu kembang lagi.Bila dah suam, kisar atau tapis (aku guna tapis).

**boleh gak beras tu dikisar dulu kalau nak cepat masak.Cara dia, tgk kat blog Dhia k?Setakat ni aku no problem masak cam ni (beras tak kisar)pagi2.Bubur nasi ni aku masak setiap pagi sebelum gi keje.

Bon appetite!
Next menu:nak try custard susu lak for dessert!

11 Comments

  1. November 4, 2009 at 3:51 pm

    wah…best menu e ein hari2….skrg ni qhushairy xleh mkn chicken n ikan bilis..dia gatal2..so wat masa skrg stop dlu..before ni ok je walupun mkn chicken..qhuzhairy lak baru2 ni berak keras so doc suggest suh cairkn mknn dia..tp pelik..setiap hari dorg akn minum jus..tp still leh berak keras lg…musykil tul la..skrg ni klu bg any kinds of fruit yg di blend campur ngn tepung beras sgt2 byk dorg mkn…smpi licin periuk nanny dia…heheh

  2. mummyseri said,

    November 4, 2009 at 11:21 pm

    nnt kite nak try wat puree karot tu juge untuk hannah..cubelah bubur nasi kurma plak (gantikan ayam ngan kurma)sedap🙂

  3. Baby Lyana said,

    November 5, 2009 at 1:13 am

    Lyana pun makan bubur nasi ayam + kentang + sayur hijau… dia tak suka carrot! plus dr cakap x bagus bagi carrot hari2..nanti terlebih karotina….(anak member sy kena)… takpe, slow2 tukar menu dia..

  4. neezareef said,

    November 5, 2009 at 1:26 am

    tambah2 montel arr e-ein pasnie

  5. ezan said,

    November 5, 2009 at 1:59 am

    mcm sama menu mkn e-ein ngan sarah. tp sarah ezan letak kurma gak dlm nasi dia. sedap. try la. puree broccoli pun sedap gak…

  6. zazap'z said,

    November 5, 2009 at 2:02 am

    waah! best nye menu e-ein..nk try kasi kt my doter gk la..nway saye tepek blog kamu dlm list saye ye..hehe..salam perkenalan

  7. ~~@lyci@~~ said,

    November 5, 2009 at 2:37 am

    hmm, sama lah menu ngan adam… memang selalu masakkan bubur nasi + carrot or kentang.. pastu + ayam/ikan bilis.. kadang-kadang alycia tambah sebiji kurma… nnt rasa mcm manis2 sikit… adam suka.. kalau kentang/carrot take, alycia letak apple merah..yg puree carrot tu tak pernah buat lg.. xpe, nnt nak try..

  8. karipapsayur said,

    November 5, 2009 at 3:25 am

    Oh, hari ini menu QZ bubur+kentang+ayam!Dan dia kalo tawar x suka makan laa.. kena perisa cukup2! Haihh! Bertahan ye E-ein makan lauk sama over and over again. QZ demand. Nak lauk berbeza-beza. Sebab lelaki kot. Banyak songeh.

  9. MaMaSyAzA said,

    November 5, 2009 at 5:43 am

    tgk carrot puree tu pun dah sedap..ngalahkan bebudak pulak akak ni

  10. sue said,

    November 5, 2009 at 6:21 am

    sejak demam anak su reject terus bubur nasi. kalo nestum laju jek. cane nak bagi dia suka bubur nasi balik nih

  11. mamaaerish : said,

    November 5, 2009 at 7:46 am

    mmmmmm ….sdpnyer… kiter pn kalo sesekali teringin sdp gak kan… he he he… aerish dulu kuat mkn… tapi skrg nih da x nk… jemu kot (da mkn yg lenyek jer) dia nak yg dlm pinggan kiter gak… so kena la msk nasik lembik ngan sup2 …. sodap pn sodap… he he hetapi betoi la… carrot nih pigment merah byk sgt….. sudu pn lekat merah dier…. kentang ngan ayam mmg sdp… yummy … bayam pn bagus … so si cute e-ein, sayangggg dier …mmmuah mmuah


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: