Today is hospital’s day

E-ein tak sihat ari ni.Bangun tido kul 6 pagi, dia muntahkan susu yang dia minum kul 4 pagi tadi. Banyak sampai basah satu badan dia dgn tilam sekali.Cg Fly gi sekolah cam biasa.Tak sampai 30 minit, E-ein muntah lagi saki baki susu. Aku call Cg Fly suruh dia patah balik ke rumah.


Cari Klinik

Dalam kete, kira2 kul 7.30 pagi otw gi klinik, E-ein muntah lagi.Muntah lendir campur air liur. Gi Klinik Tawakkal, doktor lum ada (padahal kat depan pintu kata 24jam-agaknye doktornye ade hal emergency-sangka baik!). Gi klinik kat bandar pon same..klinik dah bukak tapi doktor lum sampai, masa tu baru pukul 7.45pagi.Aku cakap dgn Cg Fly, takpelah kita gi hospital dulu. (Oh ya btw, aku bawak E-ein pakai RingSling you!-orang jakun tak penah pakai RS mmg begini..hihi)

Ring Sling + masih muntah
Sampai kat hospital, aku dengan bangganya bawa E-ein pakai RS! Orang tgk semacam (kat sini aku rasa aku sorang pakai RS ni).tapi ade auntie2 yang tegur, bagus ada gendong ni, awak tak lenguh dukung baby.E-ein yang keletihan pas muntah tertido dalam RS(aku wat cradle carry style) tapi kejap je, bila dia nampak ramai orang terus bolat je bijik mata dia!Tukar ke Hip carry style pulak…..aku bagi E-ein susu, dia minum separuh je..tak sampai 2-3 saat pas minum, dia muntah dlm RS!(dengan aku2 sekali bermandikan muntah huhuhuhu)…dia muntah terpancut mcm paip air bocor, manelah aku dgn Cg Fly tak risau.Dan tak sempat nak posing dgn RSm dah kene muntah camne nak posing?🙂

Mengutip?

Doktor kata maybe E-ein mengutip benda2/habuk2 kotor masuk mulut atau basuh botol susu tak bersih( which is impossible since I had bought liquid cleanser for milk bottles about a month ago). Doktor bagi ubat demam, ubat sakit perut dan garam ORS.Suruh stop susu dulu, just bg air + ORS dan air kanji (air rebusan nasi).
Muntah lagi
Aku kesian tgk E-ein lapar.So bila smpi umah dalam kul 9 lebih aku masakkan bubur nasi cair-cair, bagi dia makan.Dia makan dgn berselera..tapi lepas tu time makan ubat, dia muntah lagi.Aku sandarkan dia kat bahu, masih muntah…..lencun aku dgn muntah dia…poor E-ein…

Paed
Aku dgn cg Fly terus bawak g jumpe Dr Soh (paed).Mujur bukak lagi (dah dekat kul 1 masa tu). Doktor tanya ade sesape kat umah yang sakit perut, demam atau muntah tak?Aku bgtau yang anak pengasuh yang bongsu sakit muntah2.Dari semalam lagi aku dah ckp kat pengasuh kalo adik Zam (nama anak dia) sakit, takpelah aku amik cuti.Dia kata tak ape, tak susah pon jaga anak dia dan E-ein.(the other baby boy Irsyad takde-balik kampung).Ish…my instinct was right yesterday…tapi susah gak nak cuti coz aku ada kelas dengan peserta kursus semalam….

Jangkit

Paed kata, E-ein ni terjangkit sakit anak pengasuh.So dia bagi ubat masuk kot bontot E-ein since kalo ape2 masuk mulut dia akan muntah….cian E-ein(betul juga..kalo muntah, camno nak bagi ubat minum kan?).Then dia kata tggu smpi kul 5, jgn bg susu atau bubur kat E-ein,bagi air garam je.Kul 5 nanti bagi ubat lagi sekali & baru bagi susu.Kalau masih muntyah, he advise E-ein to be warded.

Ward

Sekarang dak cinonit tu tgh tido..kesian dia, sebelum tido, dia minum air masak + ORS dekat tiga suku botol.Mesti haus dan lapar tapi tak boleh nak makan n minum…..nanti dia lagi sakit.doa2 kan E-ein sembuh n tak payah masuk ward………..

Gambar – gambar semalam… Playful girl…semalam sgt aktif bermain, mengensot, praktis merangkak,alih2 ari ni sakit tetiba jek

Budak muke petak..sekarang hobi dia buat muke camni.

Suke main kaki sekarang

14 Comments

  1. CikMin said,

    November 12, 2009 at 8:48 am

    alahai cian e-ein…sedih kan tgk anak2 sakit…sabar ye cat..mudah-mudahan e-ein cepat sembuh…

  2. Ely Hasrul said,

    November 12, 2009 at 9:02 am

    ala siannye e-einnnn.. sami pon selalu muntah gini tapi kejap dh baik.. kitorg suspek ikut aku yg suka suki berangin nih.. tp bagus la e-in minum ors tuuuu.. cpt baik ok!!!!!😦 harap e-ein sekeluarga bersabo..

  3. Drama Mama said,

    November 12, 2009 at 9:31 am

    kesian e-ein. i know how it feels like bila tengok anak muntah macam paip bocor. the last tiem irfan muntah camtu memang i melompat dah nak bawak gi paed semula apdahal baru ja balik dari klinik, but because my husband and mom rileks ja i pun rileks lepas tu. heheget well soon ein

  4. Farah Rahman said,

    November 12, 2009 at 9:53 am

    eeeeeeee….tomenyer…cam anak fara lak…..skg pown tgh blaja nak merangkak…jgn lupe sign in blog fara…http://mybaby-farisha.blogspot.com

  5. ez said,

    November 12, 2009 at 10:39 am

    moga eein cepat sembuh..amin..

  6. aD said,

    November 12, 2009 at 12:37 pm

    sedih dengar e-in mcm tu. ariff pun pernah muntah macam paip bocor. memang banyakk san menakutkan. tapi alhamdullilah itu lah sekali dia muntah camtu. apa yg penting, botol susu make sure steril dgn air panas setiap hari. guna bottle cleanser khas, even pencuci baju baby pun guna yang khas (nappi kleen ke apa) tukar baby bedsheet setiap 5 hari, jemur tilam dua hari sekali, etc.pastu apa-apa penyakit kena kat baby, kita boleh tau dengan confident, itu bukan silap kita menjaga. at least kita boleh tahu punca dan cara nak treat dgn secepat mungkin.sabar ya catlina. byk kan berdoa.

  7. h4ni3 said,

    November 12, 2009 at 1:46 pm

    ciannya e-ein.. baru hari tu baik drpd diarrhoea.. now persistant vomiting lak.cepat sihat yer e-ein.. baru boleh membesar dgn jayanya cat.. sabar byk2

  8. Little Mama said,

    November 12, 2009 at 1:49 pm

    catlina, sabar ye.. me tahu camana keadaan anak minum muntah ni (izzah kena masa 6 months).harap cepat sembuh dan tak yah warded lah.-ros (littlemama)

  9. iNa said,

    November 12, 2009 at 4:03 pm

    cian e-ein..moga cpt sembuh ye…alahai….x sihat pon maintain cute…geram…

  10. Abiey69 said,

    November 12, 2009 at 5:56 pm

    Ceppat sembuh ye e-ein ye.. cian mama dan papa

  11. Mama Awisy said,

    November 13, 2009 at 12:18 am

    sian nyer dia…auntie doakan e-ein cepat sembuh..

  12. November 13, 2009 at 2:22 am

    Salam, Semoga ur baby cepat sihat yer…

  13. Gobok Buruk said,

    November 13, 2009 at 2:40 am

    moga cepat sihat ye e-ein…amin.

  14. November 14, 2009 at 3:28 pm

    siannya E-in..Tina pun dah beberapa kali kena macam ni. Betul la..dia muntah macam paip bocor..laju jek..Dokte dia pun ckp ni akibat mengutip la..makan menda-menda yg tercemar..Dak cumei yang tembam…cepat sembuh ek..sian sangat..ohhh…sha tak suka dengar budak sakit..lagi2 yg Tina pernah kena..sha sedih..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: