Study novel…


Aku baru abis baca novel Taltos by Anne Rice buat kesekian kalinya, yang juga merupakan pengarang novel Interview with the Vampire yang telah difilemkan lakonan Brad Pitt, Tom Cruise dan Kirsten Dunst (jadi vampire kecik).Masa balik kampung ari tu, aku belek2 rak buku lama aku n Ultramama.Jumpe ler novel ni (dan juga 3-4 bijik buku Nancy Drew aku beli masa sekolah menengah dulu..).Actually novel ni Ultramama yang beli masa dia dah masuk u.Aku masa tu baru form 2, sibuk nak baca gak..dalam 2hari aku berjaya abis membaca novel ni buat pertama kali walaupun tak berapa paham(yelah, nahu budak form 2 berapa banyaklah sgt..).Dan bila jumpa buku ni , aku tertarik utk membacanya sekali lagi..oh..barulah aku paham jalan ceritanye.Actually Taltos ni sequel ketiga dari trilogi:1. The Mayfair witches dan 2. Lasher.

Aku dulu ulat buku (sekarang pun tapi dah jarang2 baca novel).Pantang nampak buku cerita n majalah.Masa kecik2 dulu,abis majalah, buku teks form 6 Ultramama pun aku belasah!Aku penah baca ni masa form 2,sampai habis tau!

Dan 2-3 bulan lepas lak aku dilanda demam Laksamana Sunan heh!sampai Cg Fly pun terjangkit..


Memorable words in this novel: “Kalau dapat kucapai awan, maka saktilah hamba”

26 Comments

  1. Eyriqazz said,

    December 14, 2009 at 4:52 pm

    lebih baik jadi ulat buku dari jadi ulat bulu…slamat membaca

  2. December 15, 2009 at 12:09 am

    sebelum cuti…pinjam 2 novel dari library sek…tp, dah separuh cuti…dua2 tak abih lagi….. semangat mmbaca novel dh tak de….. btukar ke genre lain lak…. :)))

  3. Diamilikku said,

    December 15, 2009 at 1:59 am

    ramlee awang murshid sekelas ngan saya masa di UKM…sangat humble baik dan membantu dalam assignment2..almaklumlah diorang student "veteran"…sambung belajar dengan pengalaman keje….so banyak ilmu yang diorang ada….

  4. December 15, 2009 at 2:29 am

    wah…berfalsafah plak…qis xreti sgt berfalsafah ni…masa ramaja dlu ada gak masa nk baca novel2..skrg ni dh xde msa la..

  5. mamanoa said,

    December 15, 2009 at 2:40 am

    Dulu saya pun giler baca buku novel(tp bukan beli ekk)saya adalah peminat Harry potter..Sydney Sheldon..Pasal Trilogi Ramlee Awang Murshid..boleh kater sumer buku dier saya baca(tp yg berjaya beli cuma 1 jer) huhuh~dulu xder duit..tp trilogi kisah sunan ni mmg betulยฒ memberi kesan mendalam kat jiwa KAMI(i.e.saya dan kengkawan saya) seolah-olah LAksamana Sunan ni mmg wujud, kitorg smpi cuba gambarkan camner ruper sunan..ensem ke tak..biler baca trilogi ni saya mcm baca buku sejarah(dan saya hampir-hampir memepercayainyer) agak lawak la..saya tabik Ramlee Awang Murshid ni..novel dier xpnah menghampakan la..

  6. December 15, 2009 at 3:42 am

    pernah baca satu novel ramlee awang murshid, tapi lupa dah tajuknya…huhuhu…

  7. December 15, 2009 at 3:44 am

    dah ingattt…tajuk dia tombiruo

  8. nasazfrog... said,

    December 15, 2009 at 4:49 am

    owhhh sis minat baca novel yeh,,, ni mesti banyak ilmukan sebab banyak membaca..๐Ÿ™‚

  9. ~~@lyci@~~ said,

    December 15, 2009 at 5:45 am

    alycia pun minat jugak bc novel.. dulu time belum kawin tiap2 bulan beli novel.. tp skrg ni dah berfamily masa limited ckit..trilogi laksamana sunan tu mmg alycia ada… i likeee… jatuh cinta sama laksmana sunan hihi.. alycia mmg peminat Ramli Awang Mursyid.. collect semua novel RAM..

  10. iNa said,

    December 15, 2009 at 5:53 am

    dulu ina minat gak bace novel nie..klau dh mula bace,sure nk cpt abiskan….๐Ÿ™‚

  11. mummy_ayu said,

    December 15, 2009 at 7:31 am

    wah..rajin jugak baca novel ye..ayu dulu rajin gak, sekarang dah kureng cikit…tapi still layan..

  12. CatlinaFly said,

    December 15, 2009 at 1:12 pm

    eyriqazz: betul tu…tq

  13. CatlinaFly said,

    December 15, 2009 at 1:12 pm

    kak nurul: hehehe dah nak bukak sekolah ni, kak nurul bukak buku teks lak..

  14. CatlinaFly said,

    December 15, 2009 at 1:13 pm

    suhana: iye?:) mesti best kan satu kelas dgn org kreatif๐Ÿ˜‰

  15. CatlinaFly said,

    December 15, 2009 at 1:13 pm

    qis: kesimpulannye, kalo baca novel sakti, kita pon berangan jadi sakti hehehehe

  16. CatlinaFly said,

    December 15, 2009 at 1:14 pm

    mamanoa: sy suke baca stephen king๐Ÿ™‚ harry potter layan kat movie je..

  17. CatlinaFly said,

    December 15, 2009 at 1:15 pm

    mama danish: hehehe ade geng laa..geng RAM

  18. CatlinaFly said,

    December 15, 2009 at 1:15 pm

    nazasfrog; ilmu itu pinjaman Ilahi๐Ÿ˜‰ mebaca suke2 n sebagai hobi…kalo time tak bizi laa…

  19. CatlinaFly said,

    December 15, 2009 at 1:17 pm

    @lyci@: shushhh jgn kuat2 kang cik abe jeles hehehehe..u know, sy dgn member siap berfikir2 kalo dijadikan movie, sapelah layak bwk watak Laksamana Sunan @ Saifudin tu ..kenalah org yang berkarisma kan..

  20. CatlinaFly said,

    December 15, 2009 at 1:17 pm

    ina; same here!๐Ÿ˜‰ satu hari bleh abis kalo tak wat ape2 la..

  21. CatlinaFly said,

    December 15, 2009 at 1:18 pm

    mummy ayu: ha ah kan sekarang tak berapa nak sempat…study baby je heheheh

  22. beba said,

    December 15, 2009 at 4:12 pm

    saya pon suke baca novel..anne rice pon pernah jadi favourite author saya..tp skarang dah tukar genre ke fantasy pulak..tapi kadang2 ada gak selingan..baru je habis baca novel the time traveler's wife..

  23. December 16, 2009 at 12:10 am

    i mmg super fan of anne rice vampire & witch. koleksi lengkap. bile membaca tu, mmg terasa kita lak yg alami kisah dia tu.tp sejak jd mom ni, byk baca buku babycare & parenting aje. ni membaca novel paulo coelho dah lebih sebulan tak sampai halfway thru pun. byk sgt distraction.๐Ÿ˜€

  24. CatlinaFly said,

    December 16, 2009 at 3:20 am

    beba:๐Ÿ™‚ thanks singgah sini..wah ramai suke anne rice ye

  25. CatlinaFly said,

    December 16, 2009 at 3:21 am

    mama miya: ala…nak pinjam!nak pinjam!๐Ÿ™‚

  26. beba said,

    December 16, 2009 at 3:34 am

    sama-sama…singgah lagi..hehehe..beshnye ada complete collection of anne rice's novel..saya ada la sket..tapi kalau david eddings saya ada complete..for novel lovers mesti korang ada the twilight series kan..tengah hot sekarang ni..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: