Babywearing: Mei Tai

Sejak jadi pengguna Ring Sling separuh masa(separuh sebab kadang2 aku gunakan stroller..) ni,aku selalu terdengar/terbaca ttg mei tai dan tertanya-tanya gak lah apekebendanye mei tai ni.Cam cute jek name hehehe..Rupanye mei tai juga sejenis babywearing tapi dia ala2 baby carrier ..so aku pun wiki2 lah kat Wikipedia….

Mei tai berasal dari China.Chinese mei tai merupakan kain empat segi yang mempunyai straps atau pengikat pada setiap empat penjuru. Kebiasaannya setiap hujung diikat bagi mei tai tradisional.Pada tahun 60an, mei tai telah dipopularkan di Australia dengan variasi rekabentuk yang menarik. Sekarang, terdapat pelbagai brand/jenama brgn bayi terkemuka menghasilkan mei tai yang cantik, selesa dan menarik.Mei tai boleh dipakai samada dengan bayi di depan atau di belakang.Ia sesuai digunakan dengan newborn baby sehingga kanak2 selagi ibu bapa terdaya membawa mereka!๐Ÿ˜‰

Front carry
Back carry

Di Korea pula, terdapat versi babywear seperti mei tai yang dipanggil podaegi/podegi.Ia merupakan babywear yang dibuat menggunakan kain segi empat tepat yang diikat dengan straps/kain pengikat yang panjang.Kain ini juga boleh ditebalkan atau dijahit berlapis bagi menyediakan suasana hangat bagi bayi anda.

Podaegi

Sumber:Wikipedia

21 Comments

  1. CikMin said,

    December 15, 2009 at 2:16 pm

    salam cat..tp mei tai ni susah sket baby nak BF kot..dah tgk RS cikmin…

  2. CatlinaFly said,

    December 15, 2009 at 2:22 pm

    cik min: ha ah dah tengk..cantik๐Ÿ˜‰

  3. mummyseri said,

    December 15, 2009 at 4:33 pm

    baru tau ni.mcm suke plak la ngan mei tai ni..betol ckp cikmin tu kann..

  4. Wan Anie said,

    December 15, 2009 at 8:03 pm

    mei tai ni tuk infant macam x bape sesuai sbb macam tegak ajer.. baby yg dah besar sket ok lar…

  5. December 15, 2009 at 8:43 pm

    salam kenal kembali… good luck to e-ein…๐Ÿ™‚

  6. December 15, 2009 at 10:29 pm

    i guna ala2 korea tu, beli kain cotton lycra 5meter & belit2 kat badan. boleh front carry & back carry. sesuai utk infant til seberat mana kita larat carry anak tu la. ;)time winter leh buat bungkus diri kita & anak skali. huhuhuhu..

  7. December 16, 2009 at 1:09 am

    nice info catlina!:P

  8. nasazfrog... said,

    December 16, 2009 at 2:31 am

    tgk gaya buat sendiri pun boleh kak ek,,, main lilit je,, tapi guna kain yang sesuai la ek..๐Ÿ™‚

  9. L@n@ said,

    December 16, 2009 at 3:10 am

    dear .. tq for info .. kite tak penah lagi pakai cenggini sbb x larat nak gendong bb.. hihi

  10. Jiji said,

    December 16, 2009 at 3:42 am

    Niceeeeeeeeee!!!!

  11. CatlinaFly said,

    December 16, 2009 at 4:01 am

    mummy seri:ha ah sesuai utk budak besar sket..

  12. CatlinaFly said,

    December 16, 2009 at 4:02 am

    wan anie: terpulang kepada mommies nak pilih mana satu…mcm saya lagi selesa guna ring sling, macam2 posisi cam cradle carry(baring),hip carry leh wat

  13. CatlinaFly said,

    December 16, 2009 at 4:02 am

    desperate mama: tq dear:)

  14. CatlinaFly said,

    December 16, 2009 at 4:03 am

    mamamiya:really?then u should post entry pakai podegi tu! mesti cumel!

  15. CatlinaFly said,

    December 16, 2009 at 4:03 am

    dr ida: macehhh

  16. CatlinaFly said,

    December 16, 2009 at 4:03 am

    nazasfrog; kena pandai lilit la kang jatuh lak baby hehehe

  17. CatlinaFly said,

    December 16, 2009 at 4:04 am

    l@n@: tq..this info utk pengetahuan sy gak..sharing is caring kan..

  18. CatlinaFly said,

    December 16, 2009 at 4:04 am

    jiji:thanks jiji

  19. karipapsayur said,

    December 16, 2009 at 6:26 am

    amboi2, nak beli mei tai pulak kee..

  20. Hanz said,

    December 16, 2009 at 6:39 am

    Cat..snuggbaby ada jual mei tai. Chanteq. Jumpsac pulak baru launch SSC. SSC ni sama cam Mei Tai tapi dia berbuckle. I hv SSC from Littlepods..very daddy-friendly compared to RS. My hubby refused to wear RS.

  21. December 16, 2009 at 8:19 am

    mcm menarik je mei tai ni catlina…qis pn kdg2 terpk gak nk pki RS..tp takut darwishes ngamuk dok dlm tu..sng pki RS ni…lg2 bila jln sorg n bawa baby…leh capai2 brg je klu shopping./


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: