Babywearing: Wraps and SPOC


Hehe..mcm kemestian pulak aku nak abiskan siri babywearing ni…..bukan ape, just nak berkongsi ape yang aku jumpa kat Wikipedia masa search pasal mei tai tu hari.

Wraps

Juga dipanggil”wraparounds ” atau “wraparound slings” adalah kain yang berukuran 2 metres dan 6 meter, atau 2.5-7 kaki panjang, dan15-30 inci lebar, yang dibalut(wrapped) ke badan bayi dan juga pemakainya. Terdapat pelbagai posisi untuk menggunakan wraps ini: front,back atau hip carry.

kain yang sesuai untuk membuat wraps ialah jenis stretch atau jenis tenun.Kain jenis stretch dikatakan terbaik kerana ia lebih kukuh apabila dibalut dan diikat serta lebih selesa.here are two main types of wrap – stretchy and woven. Stretchy wraps are generally made of knits such as jersey or interlock. It is easy to take babies in and out of a stretchy wrap. Kain jenis ,jacquard,linen dan silk juga boleh digunakan.

Simple piece of cloth (SPOC)

Atau diterjemahkan” sekeping kain yng simple/ringkas “hehehe..betul ke translate ni ye?Lebih kurang macam wraps, kain juga dililit pada badan bayi dan pemakai.Istilah SPOC digunakak kerana kain jenis ini tak dijahit.Terdapat banyak cara/ jenis SPOC yang dipakai oleh wanita2 seluruh dunia, contohnya :

Mexico:Rebozos

Africa:Kanga

4 Comments

  1. naurah makwa said,

    December 23, 2009 at 12:27 am

    kalau kat umah,bibik dok ngendong damia guna kain batik jer..huhu

  2. kak ina kl said,

    December 23, 2009 at 1:32 am

    salam catlina…aikkkk muda-muda dah pelupa..tentu banyak fikiran..apa yang di fikirkan tu..

  3. December 23, 2009 at 2:15 am

    saya ada beli gak…but my ecah tak mau nak dok diam dalam tuh.huhuhuhulast2 kena bawak stroller gakbtw, salam perkenalan yer awak

  4. MamaAlden said,

    December 25, 2009 at 10:27 pm

    my mum mmg gendong kami guna ape td.. SPOC @ dlm bahasa kami (Sabah -dusun) 'hambin' time kami kecik2 hehe.. tp sy x pena praktiskan kat ank sy. My husbn ada gak try beberapa kali kat umah ler.. hehe funny je tngok. mak sy time dtg sini selalu je bwt camtu, alden sangat suka dan kdg2 dia gi cari 'hambin' tu & bagi kat nenek dia. that's why alden rapat sgt dgn my mum. kalau xde my mum baru le cari papa& mama dia. tu yg geram gak tu.. bukan apa jeles :p


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: