ISOMIL: Halal atau tidak?

Susulan dari entry my blogger friend,Nurul Dhia mengenai status halal/haram susu formula..aku telah semak website JAKIM(Directory Halal : sini dan sini). Tak ada maklumat jadi aku telah call sendiri ke sini( 23.12.2009 , 2.59pm)…
Menurut PR Jakim, mereka ada status Isomil keluaran Abbott Laboratories, cuma belum update dan akan disemak.Dan PR tu janji nak call aku semula…dari cara dia bercakap, bunyi nya mcm status Isomil tu halal.Sebab katanya mmg Abbott ada mintak Pensijilan halal dgn mereka.Kalau betul, harap pihak Halal JAKIM update lah selalu ye..sebab ini penting untuk rujukan umat Islam di Malaysia dan juga bagi yang menetap di luar negara.

** update:JAKIM telah call aku semula pada hari yang sama jam 3.14 petang (terima kasih JAKIM) dan mengesahkan status ISOMIL sebagai halal.Katanya, sila cek ada tak logo halal Malaysia kat tin susu tu, kalo takde pun, tgk ade tak logo halal Majlis Islam Amerika kat situ….Dan aku telah mohon supaya mereka update website tu dgn detail utk elakkan rasa was-was dari kalangan parent cam aku ni…

Cara lain cek status halal(sila klik utk gmbr lebih besar):

dan kalo ada kawan2/pengunjung yang ada maklumat lanjut..minta kongsikan kat ruangan komen k…terima kasih in advance….

HALAL WIDGET: leh letak kat blog utk semak status produk halal

HALALAN THOYYIBAN…

20 Comments

  1. fazilzura said,

    December 23, 2009 at 8:16 am

    salam dari FAZILZURA.. mmg ISOMIL dh di sahkan halal .. anak zura pun minum ISOMIL cz dia alegik dgn susu lembu masa dia kecik2.. now dia dh leh minum Dutch lady ..

  2. CatlinaFly said,

    December 23, 2009 at 8:27 am

    zura: tq🙂

  3. December 23, 2009 at 8:54 am

    Salam, tanpa was was lagi, terima kasih banyak ye.

  4. AmiYs said,

    December 23, 2009 at 9:36 am

    hooo… nak kena check sume barang nih.. heheh…

  5. fiza said,

    December 23, 2009 at 9:41 am

    Thanks for the info (^_^), sbb my son minum isomil.

  6. Mummy Eysraf said,

    December 23, 2009 at 12:13 pm

    YER..I PUN PENAH CALL JAKIM UTK TNYA STATUS ISOMIL SBB EYSRAF PERNAH DISARANKAN OLH DOCTOR MINUM SUSU SOYA COZ ALERGIC. TAPI SEMPAT HBS 2 TIN JER…PASTU TUKAR SUSU LEMBU BALIK..SKRNG DAH ANMUM…

  7. miemiey said,

    December 23, 2009 at 1:27 pm

    SEKARANG NI BYK SGT BENDA YG TAK HALAL..MUJUR LAA HALAL KL TIDAK BERTUKAR SUSU JWBNYA,,

  8. Fiza Nordin said,

    December 23, 2009 at 3:45 pm

    anak ke2 akak dulu minum ISOMIL sejak putus bf umur 6 bulan sampai umur 2 tahun…x laratla…susu tu mahai ekekeee tukar ke Dutch Lady 123 then sekarang (dah umur 6 thn) still minum susu + milo.skrg minum susu anmum essential same ngan mierza…info yg bagus, cat!!!tq😀

  9. December 23, 2009 at 4:10 pm

    Gud info Cat!even kita still fully bf, maybe akan dtg akan cmpur susu jugak n benda2 camni kenalas sentiasa berwasapada.kita nak bagi makan darah daging kita kan..surela nak yg terbaik..:-)

  10. CatlinaFly said,

    December 23, 2009 at 4:22 pm

    mila: sama2, sharing is caring🙂

  11. CatlinaFly said,

    December 23, 2009 at 4:23 pm

    amiys;sila2🙂 mmg pun sbb byk yang kita tak pasti…pastu sebenarnye logo halal luar negara tu ada yg betul ade yg tak

  12. CatlinaFly said,

    December 23, 2009 at 4:24 pm

    fiza: **wave** ^_^

  13. CatlinaFly said,

    December 23, 2009 at 4:24 pm

    mummy esyraf :🙂

  14. CatlinaFly said,

    December 23, 2009 at 4:25 pm

    miemiey: ha ah..mujur halal..alhamdulillah

  15. CatlinaFly said,

    December 23, 2009 at 4:25 pm

    kak fiza: heh same ye..mmg, kalo alergik susu lembu by setahun atau 2 tahun sepatutnye dah leh tukar ke susu lembu semula…

  16. CatlinaFly said,

    December 23, 2009 at 4:26 pm

    rose: tq rose!

  17. Ella said,

    December 24, 2009 at 12:54 am

    tq for sharing the info.ada juga dpt email about Abbot nya susu ni tak halal.Sbb all this while my son mmg minum susu keluaran Abbot sejak dia lahir lg dulu.Dah 5 tahun minum susu keluaran Abbot.lega dgr halal.

  18. Noorhasmira said,

    December 24, 2009 at 11:40 pm

    thanks for the info!

  19. January 6, 2010 at 8:17 am

    terima kasih atas pencarian anda ttg status halal isomil ni..sy bukak blog ni pun sbb nk cari status halal tu..thnx sekali lagi

  20. January 6, 2010 at 5:18 pm

    anak sy minum susu pediasure.disyorkan sndr oleh paed.sbb dia underweight.so,anak kwn bgtau ttg isu ini.then,sy drop ke sini for the truth.tq so much for info ye..bole exchange link ?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: