Maafkan mama, sayang…

Maghrib tadi,dlm pukul 7 petang, aku masukkan E-ein dlm baby cot dan aku continue lipat kain bju dia.Lepas tu aku membelakangkan baby cot tu , nak masukkan bju dia dlm almari…dan bila aku toleh, berderau darah, E-ein dah memanjat upside down kat luar dari pagar baby cot tu dan dlm 1 saat je berlaku,tak sempat aku sambut, dia jatuh!Aduh, rasa hilang nyawa sekejap masa tu, aku menjerit panggil Cg Fly dan dukung dia. E-ein menangis kuat, at the top of her lungs dan Cg Fly lak ganti dukung n tenang kan dia. Mmg kena marah lah aku tadi dgn Cg Fly….dan at the same time I’m angry at myself!So careless…cuai…hampir nak keluar air mata dah aku, nak nangis dgn E-ein…Feel so stupid at that time coz it was a freak accident…benda tu boleh dielak(dlm kepala aku bermain2 perkataan”sepatutnye aku boleh sambut dia tadi…”)….sigh…aku bagi E-ein minum air nak ilangkan rasa terperanjat dan tuam kepala dia dgn kain celup air suam.Kami bergegas bwk E-ein ke klinik….She was so quiet along the journey and peluk aku kuat2, kdgkala merengek dan nak pergi kat Cg Fly yg tgh drive…sepanjang perjalanan aku dan Cg Fly panggil2 nama dia, buat bunyi utk uji refleks mata dan pendengaran dia.Respons E-ein normal dan tak ade tanda2 terjejas pendengaran ke ape ke…. sampai klinik , doktor bagi aku masuk dulu sebelum pesakit lain coz takut condition E-ein serius.Doktor kata E-ein nampak tak ape2,dan suruh kami perhatikan E-ein dlm masa 24 jam kalau2 ade muntah atau tak aktif.Doktor bagi ubat tahan sakit ….

Kul 8 mlm kami smpi rumah, E-ein mcm biasa , dia main dgn toys dia…minum susu , makan ubat dan aku tidokan dia.Aku dgn Cg Fly menempek je dgn dia tadi, smpilah dia betul2 nyenyak…Aku mintak cuti tadi dgn bos aku, luckily he understands….aku bgtau Ultramama lak , dia suruh aku monitor je E-ein mlm ni, kot ade simptom2 tak normal ke..(dia dah ade pengalaman dgn anak2 dia- and aku consider nak berjaga mlm ni kalo boleh tahan la…).

Tido semula lepas bgn kul 11pm utk minum susu, sempat tgk Pocoyo kat Youtube dgn mama tadi sambil joget2.Syukur,bila lihat pendengaran, penglihatan dan respons E-ein normal as usual.Nampak tak, kesan luka kat bwh mata kanan dia?Mlm ni mama rasa mcm tak nak tido, nak tgk E-ein je…

Aku google pasal baby fall/accidents…jumpa info dari babycenter


When should I call the doctor?

It’s common for babies to hit their heads when they fall, and in most cases there’s nothing to worry about. If your baby loses consciousness, though, have him checked out by his doctor or by the doctor at the emergency room. Sometimes, even with a minor blow, the brain can be injured.

Also take your baby to a doctor right away if he hits his head and in the next day or two he:

• Is vomiting. It’s okay to have a bout of vomiting after a fall, but it shouldn’t persist.

• Seems unusually sleepy during the day or can’t be awakened at night. Try waking your baby a couple of times the first night after his fall, just to make sure you can.

• Seems weak or confused, or seems to have problems with coordination, vision, or verbal communication.

Can a concussion cause permanent brain damage?

Only in rare cases. But a second concussion before symptoms from the first one have cleared can be dangerous, possibly causing brain damage and even death. So if your baby has suffered a concussion that caused him to lose consciousness, your doctor will probably advise you to keep an extra-watchful eye on him for the next few weeks.

Should I let my baby fall asleep after he’s had a serious fall?

First of all, if your baby hits his head as a result of a major collision or a fall from any serious distance — he rolls off the changing table or falls down the stairs, for example — you should talk with his doctor. She’ll want to know the details of the accident and whether your baby lost consciousness, is excessively irritable or crying, or is vomiting or lethargic. She may tell you to bring him to the office or to the emergency room. If your toddler has had a little bump, though — he takes a tumble as he practices his walking or tips over from a seated position and taps his head on the floor or table, for example — you’ll just want to keep an eye on him for a while.

Many parents believe they need to keep their children awake after a serious fall to prevent a coma, but this is an old wives’ tale with no basis in reality. Actually, putting your baby down for a restorative nap after an emotional trauma like a scary fall can be comforting.

Of course, it’s still important to watch your baby closely for signs of problems, such as changes in color, difficulty breathing, or unusual drowsiness. It’s even a good idea to wake your baby up twice each night during the first two nights after a fall in which he hits his head, just to make sure you can. If he’s alert when you wake him up (well, as alert as a baby who’s been awakened can be), then it’s unlikely that the fall has caused any evolving problems, like bleeding in the brain.

If your baby seems overly groggy or lethargic, or if you’re worried for any reason, trust your instincts and call the doctor for advice. She may want to give him a quick checkup. If at any point you’re unable to wake your child, take him to the emergency room.

24 Comments

  1. January 3, 2010 at 5:23 pm

    hopefully everything its ok..skrg budak2 lasak..tak kira laki pompuan..kena full att kat depa nih kan..

  2. CatlinaFly said,

    January 3, 2010 at 5:32 pm

    Yana: ya..me too..cuma ngeri ingatkan bunyi kelekuk! kepala dia tertomoih kat lantai mozek yg keras tu..

  3. January 3, 2010 at 6:00 pm

    lahai, siannya..harap2 semua ok yeyela, mama mane yg saje2 nak tgk anaknya jatuh or disakiti kan? sy pon kdg2 dalam ati rasa cam leh elak, then buat juga..last2 ari tu rafiq hampir tergolek n jatuh dari katilberderau darah..lepas ni kenela ati2 ye cat..kita sama2 beringat..:-)

  4. Syigim said,

    January 3, 2010 at 7:11 pm

    doc, i pun berdebar2 baca posting ni! kahfi pun penah tergolek dr stroller psl terlupa nk bucklekan dia! saat tu feel dia mmg serupa la dgn ur description!but don't blame urself, dear…sometimes kita take perfect care of our babies pun kalo nk jadi, jadi jgk – we're only human!good after-measures like the one u listed. mmg useful. take care!🙂

  5. CikMin said,

    January 3, 2010 at 11:41 pm

    alahai e-ein syahang….sian nya..sabar la cat..ini la dugaan bila anak dah nak membesar…mcm2 diorg nak explore…harap2 cat lebih berwaspada lepas ni..klik 1 tuk suyin..

  6. January 4, 2010 at 12:26 am

    kesian e-ein…jangan salahkan diri sendiri, sbb kemalangan mcm ni bkn kita mintak…kalau dah nak jadi, waspada mcm mana pun tetap jadi jugak… sekelip mata jer kan…moga cat lebih berhati-hati lagi lepas ni dan moga e-ein cepat sembuh….

  7. mummyseri said,

    January 4, 2010 at 12:33 am

    syukurlah eein ok n tak pape..hannah pon penah jugek jatoh..bile ada bb ni kite mmg kena hati2 slalu..k take k

  8. Uda said,

    January 4, 2010 at 12:37 am

    salam..syukur .. bb E-Ein dlm keadaan ok.. jgn salahkan diri sendiri.. jadikan sebagai peringatan dan lebih berhati2.. emm.. bb sekarang ni memang lasak dan aktif..

  9. Ely Hasrul said,

    January 4, 2010 at 12:58 am

    alhamduilillah e-ein xdek ape. insyaallah sume ok. jgn salahkan diri. mende nih bleh jadik kat sume org (cuma bengang la sbb kena kat kite). kitorg skang tgh dok tgolek kat spital. sami muntah2 ceri beri. aku nk salahkan sapa la nih plak hahaha.

  10. ummumishkah said,

    January 4, 2010 at 1:10 am

    Alhamdulillah kalau tak de apa2.. kemalangan blh berlaku kat mana2 even depan mata sendiri. Sebagai ibu memanglah kita rasa bersalah.. tapi ini sebenarnya baru permulaan.. bersedia utk 'mainan emosi yang lebih hebat' slps ni.. Moga dapat jadi yang terbaik utk anak2 kita!

  11. Miss Q said,

    January 4, 2010 at 1:21 am

    takut apa-apa jadi pada tulang dia la kan bila berbunyi detum tuh. Bila jadi macam ni, anak da berenti nangis tapi mak yang x benti-benti lagi. E-ein kuat nih! gagah perkasa!lepas ni kena rendahkan tilam dalam baby cot, dan selalu naikkan palang baby cot tu. Musykil jugak, kalau berkunci mesti dia terkurung x lepas nak keluar. unless ada bantal dia banyak2 bole jadi tangga. cerita detail sikit ye.Dont blame yourself ye Ina. Menda mcm ni mmg terjadi kadang-kadang.

  12. ezan said,

    January 4, 2010 at 1:37 am

    alhamdulillah eein xde apa2… hope everything ok.. :)budak nak membesar memang camtu.. she learnt a new thing sebenarnya bila jatuh tu.. tp kita la xsanggup nk tgk kan.. xpe la cat.. lepas ni kena extra careful je la.. pesanan utk diri sendiri gak ni.. huhuhu…

  13. January 4, 2010 at 1:50 am

    cian e-ein..i pun trauma baby jatuh harituh..tp benda camni tak leh nk elak..its a part from them to grow up

  14. Wan Anie said,

    January 4, 2010 at 2:26 am

    InsyaAllah tak ada apa2…Baby Umar sudah beberapa kali jatuh katil, tengah beringat pun terjadi juga… proses jatuh bangun kehidupan seorang anak🙂

  15. mummy h@d!f said,

    January 4, 2010 at 3:29 am

    salam..terima kasih jd follower saya..saya x interframe sgt sbelum nie..sj2 suka ja..bila bc latest news yg anak awak jatuh..my bb pun ada jatuh 2 minggu lepas dgn walker dlm toilet..berderau darah..lembut lutut dibuatnya..tp syukur alhamdulillah he ok!..very hyper aktive now..x apa2..saya x sanggup nk story kt blog..mengerikan..rasa bersalah..kesal..cuai..hari nie br fikiran saya tenang kembali bekerja..klu x mmg risau ja..mmg sebagai pengajaran..kita sebagai ibu baru..pengalaman zero..

  16. January 4, 2010 at 3:42 am

    sian nya diaharap2 dia okay yer

  17. mummy_ayu said,

    January 4, 2010 at 6:08 am

    ala..ciannya e-ein..samalah, ayu pun kalu anak jatuh, nangis..kenkadang ayu pun nangis sama..rasa bersalah of coz…tak pe, nak besar kan?

  18. Gieyana said,

    January 4, 2010 at 6:30 am

    kesian E-ein..malang tak berbau kan…

  19. January 4, 2010 at 7:15 am

    Salam perkenalan…Hehehe…biasa la baby..dlm pembesaran dia msti ada jatuh nye..mcm anak saya jatuh katil nsib time tu dgn ayah dia..so ayah dia la yg salah…time tu rasa cm nak pukul je ayah dia sbb careless laa…tp bila dipk2 balik…adatla..skali msti jatuh nyer..syukur la e-ein xde pape..tp sian mata dia ….

  20. January 4, 2010 at 8:23 am

    agreed with what others said. don't blame urself. just take a good care of ur cute baby E-ein.

  21. hana said,

    January 4, 2010 at 10:00 am

    alahai syiannyer e-ein! dulu danish pong camtu gak..mmg tk leh lalai sket!

  22. CatlinaFly said,

    January 4, 2010 at 12:08 pm

    kepada semua kawan2 yang dtg singgah n komen utk E-ein, terima kasih…E-ein nmpk ok dalam 24 jam ni, takde muntah2 atau nmpk tak aktif….cuma nape tah, dia mcm susah nak tido pulak…harap2 tu sebab dia tgh aktif bkn sebab dari jatuh tu…cuma sy tetap terkilan dan menyesal sbb kesakitan yang E-ein tanggung..dan bila tgk mata polos dia tu,dgn parut bwh mata tu, sy masih rasa bersalah sgt2…

  23. Zulita Saad said,

    January 6, 2010 at 4:57 pm

    Salam.. sian nyer. tak sabar.. memnag biasa tengah buas la tu.. asal dier tak muntah kira ok.. but to monitor further..

  24. kinsyakrn said,

    January 7, 2010 at 7:27 am

    kadang2 kita terlepas pandang aje..kita xsengaja. Anak akak no.2 pernah jatuh tangga dr tingkat atas sampai ler ke bwh tp mujur xbergolek2. dia jatuh kepala dulu gelongsor aje. Masa tu check2 xde pape cuma bila besar ni dia nakal sangat..lebih kurang hyperaktif. mgkin efect otak masa jatuh..Skrg tgh cri jalan nak kurangkan hyper


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: