Anak abah

Salam….adoi baru sempat nak pos entry pasal semalam…semalam betul2 mencemaskan..aku balik rumah kul 1.30 tghari..tetiba kete pengasuh menyusul blkg kete aku…Dia bawak E-ein balik..muke dia cemas, dia kata E-ein meragam dan jadi lembik(lemah) tak bermaya..Cuak giler aku ..risau sbb dia kan jatuh hari Ahad tu…kata pengasuh, dia garu2 muka pastu nangis n tak mau tido…Aku tny ade muntah tak? katanya, tak ade..(phew…leh rule out bleeding otak)..

Aku bawak E-ein ke klinik time tu jugak dgn ditemani jiran aku, Dr. Zana.Mane boleh nak drive sorang2 kalo dia tgh meragam, mmg dia nak berdukung je…muka dan keseluruhan bdn jadi merah2 kebiruan..sejuk je bdn dia..aku raba2 kepala dia, tak de lak bengkak, pastu my neighbour perasan ade bintat2 kat kaki dan leher E-ein.E-ein tak nangis dah masa tu( dapat peluk mama dia, diamlah..) Aku suspek alergi lah ni.Sebab E-ein on medication ubat mefenamic acid (ponstan) selepas jatuh . So tanda2 tu mmg ade persamaan dgn alergi ubat.Bila dah jumpe doktor, doktor confirmkan mmg alergi so E-ein tak boleh mkn ubat cam ponstan ..Hii..tulah aku pelik gak masa lepas E-ein j atuh t u , doktor klinik X bagi ponstan kat dia…tapi kat botol tu tulis mmg utk kanak2 punya…E-ein biasa dgn panadol syrup je..(** doktor tu ingat aku keje spital sbb aku biasa dgn nama2 ubat n disease :))

Kat klinik, lepas cek, nurse terus suapkan E-ein ubat..tanda merah2 tu beransur2 ilang dlm 15 min lepas tu…sebenarnye, alergi kalo tak dirawat segera, boleh menjadi anaphylactic shock yang mana boleh menyebabkan kematian ….sebab lain yang boleh menyebabkan alergi contohnya alah mknn laut atau mknn gatal seperti belacan etc…dan juga alah ubatan seperti antibiotik penisilin ( my sister n her on alergik penicillin , ntah2 aku pon sama kot, except that aku tak pernah dpt antibiotik penicillin lagi..)

Cg Fly dtg jemput aku dgn E-ein kat klinik kul 3ptg tu…sebab my neighbor balik smbung keje..aku mintak leave setengah hari dari bos aku, lagipun balik dari klinik pun dah kul 4 ptg..Nak tau kenapa entry kat atas tu tajuk dia gitu?E-ein anak abah sebab abah dia pun alergik kat ubat thn sakit contohnye aspirin..bahaya woo..leh sesak nafas tau kalau alergi teruk!To Zana..terima kasih byk2 for bringing us to clinic…

* makluman: Bila kita alergi kepada sesuatu mknn atau ubat, first time kita consume benda tu, takkan jadi ape2 sebenarnye..masuk kali kedua atau kali ketiga kita mkn lagi alergen (punca alergi) maka, antibodi dah react dan kenal dgn bhn tu dan hasilkan histamin utk menambah pengaliran keluar sel darah putih utk memusnahkan bhn asing dlm badan.Yang bahayanya efek histamin ni kdg2 teruk, smpi leh sesak nafas kalau salur pernafasan jadi bengkak dan juga boleh menyebabkan sakit perut….sebab histamin juga memainkan fungsi sebagai aktiviti fisiologi dalam perut.


Gambar selingan:Bentuk mcm disk tu, sel darah merah..yang bulat putih tu, sel darah putih..


from wikipedia:
Histamine is a biogenic amine involved in local immune responses as well as regulating physiological function in the gut and acting as a neurotransmitter.[1] Histamine triggers the inflammatory response. As part of an immune response to foreign pathogens, histamine is produced by basophils and by mast cells found in nearby connective tissues. Histamine increases the permeability of the capillaries to white blood cells and other proteins, in order to allow them to engage foreign invaders in the affected tissues.[2] It is found in virtually all animal body cells.

**basophil dan mast cells: sejenis sel darah putih yang bertindak dlm sistem pertahan badan (body immune system)

16 Comments

  1. Miss Q said,

    January 6, 2010 at 9:46 pm

    ooo.. alergi keturunan laa nihh.. my sister alergi ponstan. kalau makan ubat tu, alamat bengkak lah

  2. January 6, 2010 at 11:58 pm

    wwoooo…sgt2 bhya analphalatic shock…qis sgt2 takut..bkn takut pd diri sndiri je..takut gak klu terslah bg ubt kt patient or injection kt patient…mati wooo..huhhhh…lg2 klu something bad happen kt dental chair…mnta dijauhkn..qis pn alergic antibiotic ciprofloxacin…smpi skrg doc kena noted kt medical record klu g klinik lain..jaga e ein elok2…lps ni klu g klinik kena bgtau doc ape yg dia alergic…

  3. January 7, 2010 at 12:53 am

    terkejut gile kan bila pengasuh call or ke rumah kita secara tiba2 n dalam muka cemas.ade salah sorang budak gurl, yg pengasuh rafiq jaga tu alergi pada antibiotikhabis 'bunga' dia. merah2..gatal2. kat sebulan baru ok..pastu tinggal parut..sian kan..seriau tgkbut cat, at least kita dah tahu la kan ape anak kita alegi kan..cuma tula, kena ati2. ya Allah..risaunye…semoga e-ein tak alaminya lagi..

  4. mamaaerish : said,

    January 7, 2010 at 3:15 am

    eb pn kalo mama kal jer office hr mesti berdebar sbb kami mmg besa ke emergency…. fobia skit…. musti eb trus tanya baby camner… hmmmm…tapi klinik nih pn kengkadang pelik gak… camner la leh silap cam gitu… bahayanyer bkn thp cikai2…. aduh… eb sensitif skit hal2 gini… alhamdulillah e-ein dh ok… gd girl…🙂

  5. indahhouse said,

    January 7, 2010 at 6:27 am

    Salam kak,Saya hop dr rumah orang.pandainya akak ni, nama-nama penyakit dan ubat. oh, kalu alergic tapi wat tak tau, bole jd sesak nafas. kalu ekzema camtu ke? hi, risau plak saya. saya pung ada alergic, tapi tak tau menda.Moga E-Ein ok….

  6. iNa said,

    January 7, 2010 at 7:45 am

    alergi keturunan kut….agak je…comel e-ein ni..moga e-ein ok..

  7. dZana said,

    January 7, 2010 at 8:28 am

    mmg confirm anak abah nih.. smga e-ein cepat sembuh.. pas ni kene lebih behati2…

  8. HaLuSiNaSi said,

    January 7, 2010 at 9:10 am

    tanda alergic camtu ek.. kena amik tau ni sbb sy ade alergic dgn petadine.. dpt tau pun masa cser dulu.. takut baby pun ikut jugak ada alergic ni..

  9. January 7, 2010 at 5:26 pm

    noted..cian e-ein..bebudak2 nak membesar ni macam2 buat hati kita risau je kan

  10. ~ziey~ said,

    January 8, 2010 at 6:24 am

    ish…..uols….pertamanyer nak ucapkan berbanyak terima kasih laa kt penjaga bby u tuh kan…..sgt cepat bertindak……Alhamdullilah dapat bby sitter yg care mcm tuh….cz our bby is everything…..(setiap kali g kijer….selalu doa anak2 dilindungi Allah selalu)….huhuhuh..

  11. Eyriqazz said,

    January 8, 2010 at 11:01 am

    comel anak abah….Great Teacher Onizuka

  12. tchersally said,

    January 8, 2010 at 11:37 am

    kussssss semangat..suspens je n3 ni..mujur lah ya E-ein dah okay..Aunty Sally alergic to antibiotik Clyndamycin..kalau mkn, jd mcm E-ein tu haaa..

  13. DrSam said,

    January 9, 2010 at 10:07 am

    alhamdulillah Ein tak apa-apa. risau juga kalau si-comel alergik ni. meamng betul, kalau alergi tak ditangani segera boleh memudaratkan (anaphylactic shock). kawan saya baru ni kena gigit penyegat – sesak nafas sebab dah bengkak satu muka. Nasib cepat pergi hospital.

  14. Ain said,

    January 10, 2010 at 3:32 am

    kesian e-ein… nasib baik pengasuh e-ein ngan cat bertindak cepat bawak gi spital kan….adik akak pun jenis alergik ubat, kalau tersalah makan badan dia jadi bengkak-bengkak….

  15. MamaAlden said,

    January 11, 2010 at 7:29 am

    laa kesiannya e-ein.. hrp2 dah ok skrg ni. dulu time kecik2 darjah 2@3 x ingat.. sy alergic cuz mkn ketam.. herannya bengkak 2 tapak tangan.. tp masa tu bes pula sb x yah g schl hihiihii.. so sejak hari itu sy x mkn ketam lg. then matriks sy try mkn dah boleh la pula, mgkn dah ada antibodi tu tak.. dia dah kenal la kot :p menyesal aku x mkn awl2 ketam tu sedappp masak sos

  16. Anonymous said,

    February 28, 2010 at 8:22 pm

    Someone deleted several links from quickfiles and depositfiles …From now, we will use http://www.tinyurlalternative.com as our default [url=http://www.tinyurlalternative.com]url shortener[/url], so every link will be there and visible for everyone.You can choose from several great [url=http://kfc.ms]short url[/url] names like:kfc.ms easysharelink.info jumpme.info megauploadlink.info megavideolink.info mygamelink.info myrapidsharelink.info mytorrentlink.info myurlshortener.com mywarezlink.info urlredirect.info urlshrinker.info weblinkshortener.com youtubelink.info and many others.They have above 60 other ready domains and the [url=http://myurlshortener.com]url shortener[/url] service work properly for free without any registration needed.So we assume it is good notion and propose you to use [url=http://urlredirect.info]url redirect[/url] service too! Thank you.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: