Teka teki, teka tekuk… di pagi hari…

Aiseh… pagi2 aku blogwalk kejap selingan sambil buat keje (aku tgh key in markah student, berpinau mata jap)….saje2 je jawab soalan dari akak Dr.Hanie..sekali betul daa..šŸ™‚ ..tq kak..sebenarnye Dr. Hanie takde lah nak bagi hadiah, sekali bila sy jwb betul, akak nak kasi hadiah ngeh ngeh..terima kasih kak..
Soalan dia…
Jawapan aku..

Definisi cutaneous larval migrans from Kak Hanie

Nama penyakit: seperti di atas

Penyebab:
Larva daripada parasit nematod (telur hook worm)
Selalunya parasit ini ditemui pada najis/urin kucing/anjing
Pada manusia, parasit ini hanya boleh menembusi lapisan luar kulit
seterusnya menghasilkan visible burrows di bawah kulit (macam SMART tunnel.. heheh)

Tanda-tanda:
Kulit merah dan gatal Gatal kadangkala boleh menyebabkan sakit Jika di garu, boleh menyebabkan secondary infection (masuk bakteria dan bernanah) Gatalnya takkan hilang, walaupun parasit telah mati

Definisi cutaneous larval migrans dari Merck Veterinary Manual(al kitab paling wajib dalam bidang veterinar!masa aku student lagi dah jadi rujukan utama)

Ancylostoma caninum (nama cacing tu) is the principal cause of canine hookworm disease in most tropical and subtropical areas of the world. A tubaeforme of cats has a similar but more sparse distribution. Abraziliense of dogs and cats is sparsely distributed from Florida to North Carolina in the USA. Uncinaria stenocephala is the principal canine hookworm in cooler regions; it is the canine hookworm in Canada and the northern fringe of the USA, where it is primarily a fox parasite. Ustenocephala also is seen in cats. A caninum males are ~12 mm long, females, 15 mm; the other species are somewhat smaller. The infective larvae of canine hookworms, particularly those of A.braziliense , may penetrate and wander under the skin of people and cause either cutaneous larva migrans or eosinophilic enteritis. read more…

Salah satu spesies cacingnya…eeeee….geli?


Lagi contoh cutaneous larval migrans..aduss..mesti gatal giler ni..


6 Comments

  1. h4ni3 said,

    January 12, 2010 at 4:16 am

    wahh.. terus ada entri tu. terasa glamer kejap diriku. wahahaha

  2. mamaaerish : said,

    January 12, 2010 at 4:39 am

    sshnyer soklan… x berdayaku menjawabnyer…. hik3

  3. mummyseri said,

    January 12, 2010 at 6:53 am

    sekali pandang mcm urat kaki yg kale merah pink..lawa gitu ..skali da tau cacing..alahai ..takottt..

  4. miemiey said,

    January 12, 2010 at 8:50 am

    GELINYA CACING DLM KAKI TU….EEEEEEEEEEE TIDAKKK…

  5. Mak Su said,

    January 12, 2010 at 10:04 am

    aiyo, ngerinya tengok

  6. January 12, 2010 at 7:00 pm

    aduh..teringat ms berpinau bljr parasit..berpinau gak nk melukis segala bntuk cacing ni..lom tmbh lg ngn tgk microscope….adeh…xleh nk dikenang ms2 dlu…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: