Foundation:Dulu dah Sekarang

Dulu aku pakai foundation jenis liquid(RM20++)..nk pakai, cuit sikit2 kat dahi, hidung,dagu dan pipi, pastu oles pakai tgn je!Mudah kan?masa tu aku berpuas hati, mmg full coverage kat muke lah,cuma lately ni muke aku berminyak2, so bila pakai yang ni bertambah2 la minyaknye..

lebih kurang gini tapi mine botol kaler ijau..

So terbaru aku beli yang ni pulak..minerals powder foundation(RM40++)….quite nice, jadi matte finish,malangnye lepas 2-3 hari pakai, muke aku jadi kering la pulak….adoi..agaknye muke aku ni kombinasi agaknye…..yang best, siap ade kabuki brush utk kita sapu minerals ni kat muke(dan aku beli satu lagi Guardian Retractable Brush utk sapu bedak kat muke..)

matte finish tapi jgn overdo nanti jadi kelabu lak hehehe

Dan bila pakai ini..best, nyaman je rasa masa mula2 pakai…tapi 2-3 hari kemudian, muke aku jadi gatal2 lak…nak2 waktu malam, ya Allah, gatalnye, smpi aku gi sapu krim alergik E-ein baru aku leh tido…tak sesuwei agaknye, tapi nanti aku nak try semula coz maybe kulit muke aku terkejut bila aku tukar krim muka and foundation serentak tu ari….

recommended by my MIL…katanye dia mula2 pakai pon gatal gak..
next try kalo same jgak gatal, nak bg kat MIL jelah terus :)(baru pakai seco-et)

Dan ini Video Michelle Phan , aku suke tgk cara dia mekap..
nmpk mudah je๐Ÿ™‚..nanti nak try lah, bila muke aku dah ok sket…

18 Comments

  1. Rozy said,

    January 20, 2010 at 1:52 am

    cat,minah nih memang dah cun dah..mekap camna pun okay..hehhehehebtw,saper ekk dia nih? celebriti ker?

  2. Miss Q said,

    January 20, 2010 at 1:54 am

    bila muka berminyak, agaknya pencuci muka x serasi x? btw, pakai maybelline cepat habes kan compact powder dia.. i pakai cap elianto saje. itu pn da nk abes dh =(

  3. Ain said,

    January 20, 2010 at 2:21 am

    akak pernah pakai olay tu tapi lama2 rasa muka cam makin gelap…terus tak pakai dan kasi kat sil…mungkin tak sesuai ngan akak agaknya….

  4. CatlinaFly said,

    January 20, 2010 at 2:41 am

    rozy: celebrity kat youtube ni…dia ni org vietnam kawen dgn org amerika, laki dia dlm industri hiburan rasenye…

  5. CatlinaFly said,

    January 20, 2010 at 2:42 am

    qas: sebelum ni pakai neutrogena 2 in 1 (cmpur mask clay) tapi pastu gatal gi tukar ke pencuci muke olay konon2 nak pakai satu set dgn krim muke, amik ko, merenyam muke, skrg sy pakai neutrogena balik..:)bedak cmpact sy pakai in2it dan silky girl…selalunya dia bagi refill sekali๐Ÿ™‚

  6. CatlinaFly said,

    January 20, 2010 at 2:42 am

    ain: huhu tulah kak, tak tau lagi ok ke tak sy pakai olay nih?

  7. CuTeMiUt78 said,

    January 20, 2010 at 4:39 am

    eemm memang klu kulit tak serasi.. jd gatal2 kan

  8. January 20, 2010 at 5:08 am

    saya suka pakai Olay TOtal Effects. setakat ni okayla.

  9. mummy_ayu said,

    January 20, 2010 at 5:40 am

    emm.ayu pun penah pakai olay, muka jadi kering…leceh kan, bab jaga jaga kulit muka nie, tak jaga leceh jugak..

  10. January 20, 2010 at 5:40 am

    i pakai olay total effects with touch of foundation..senang hati tak yah pakai foundation or compact powder. senang nak solat gak..lepas solat sapu sekali lg.๐Ÿ˜€

  11. January 20, 2010 at 5:47 am

    suke michelle phan,tak mekap pun cantik.sy dulu tak ske kabuki brush tu,mcm gatal plak muke sbb bulu2 die kasar

  12. gee ryder said,

    January 20, 2010 at 6:41 am

    i penah pakai lama total effects tu dulu..mmg ok jer..tp lelama rasa xde perbezaan dr segi keputihan hehe…terus jd mls..dh tukr yg lain pn skg

  13. paij188 said,

    January 20, 2010 at 7:16 am

    suke! nak try! even sy xde masalah nak apply make-up, but the concept of natural apply tu best!

  14. Hanz said,

    January 21, 2010 at 6:41 am

    a-ah..suker nengok michelle ni bermekap ni tapi bak kata rozy..dia memang dah cun..rice bunny kan femes…since i swtich to face shop skincare, my face dah improve..used to with body shop & maybe dah immune..lama sangat pakai..mekap i stick to loving minerals..very the natural & tak memberi masalah, only mascara & eyeliner, i still used ZA…

  15. CatlinaFly said,

    January 21, 2010 at 7:32 am

    paij: sila2!๐Ÿ™‚

  16. CatlinaFly said,

    January 21, 2010 at 7:32 am

    hanz: oh..ok2..noted!kem salam kat shippo dan abgnye hihihi..

  17. sue said,

    January 21, 2010 at 5:31 pm

    dari dlu sampai sekarang pakai olay yang biasa tu jek. try gak pkai foundation lain sbb tingin kan. tapi msti muka jadi gatal. so setia ngn olay jek. murah plak tu. hahaahaa…

  18. CatlinaFly said,

    January 22, 2010 at 2:25 am

    sue:๐Ÿ™‚ thanks for dropping by!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: