Nappy cream yang mana satu?

Semalam cerita pasal krim muke n bedak mama, today jom cite pasal nappy rash cream atau baby bottom cream/lotion. Biasanye masa nak tukar diapers atau lampin, kita akan sapu cream/lotion ni utk create satu lapisan protection pada baby bum utk elakkan/kurangkan terkena air kencing.Walau bagaimanapun, disarankan tukar lampin bayi selang 3-4 jam sekali atau selang 2-3 jam sekali bagi baby yang heavy wetter macam E-e-in coz E-ein kuat minum susu, sekali minum abis 7 auns la paling byk.Air masak pun dia kuat minum.

Masa E-ein dalam hari aku pernah pakai yang jenama Pureen, bukan nak kutuk ke hape, tapi mmg tak mustajab and tak rasi la utk E-ein, baru pakai 3 minggu, dah naik rashes kat situ.ALagi satu kami tak tahu pasal nappy rash cream yang lain…maklumlah first time jadi parent kan.And then, masa gi checkup klinik, nurse bagi Drapolene dalam bekas ubat putih yang leper tu.Baik terus nappy rash dia. Bila yang nurse bagi dah abis, aku beli lah kat farmasi pulak..sekotak dlm RM12 ++, kalau beli 2 in 1 packaging, lagi jimat, dia jatuh ke harga RM18.50.

Palmer’s Cocoa Butter Bottom Butter

E-ein pakai Drapolene cream ni sampailah umur dia 8 bulan.Rashes tetap ade, tapi rasenye mmg normallah, dgn cuaca panas lembabp kita ni. Drapolene byk berjasa tapi, bila kerap pakai, kulit sekitar nappy tu jadi kering dan nmpk berkerak.Mcm kering sgt, aku rasa mesti E-ein rasa cam perit tu.Then, aku tukar lak kepada Palmer’s Cocoa Butter -Bottom Butter.Harga sekitar RM7 bagi tiub paling kecik 15g tak silap akulah.Kalau tiub 55g, dlm RM20++.Walaupun agak mahal, tapi memang berbaloi2.Kulit E-ein jadi moist sgt dan bau pun wangi(bau cokelat). Cuma disadvantage dia, melekit2 kat tgn kita dan kulit E-ein.

Baby Shield Plus Lotion

Last, sekarang aku pakai lotion yang ni, Baby Shield Plus Lotion, found it by accident, Cg Fly main amik je kat kaunter farmasi, nak try yang ni pulak katanye.So far, yang ni the best lah, tak melekit, moist dan lembut pada kulit E-ein.Setau aku ni produk Malaysia,sebab aku tak jumpe gmbr dia kat Yahoo atau Google search.Harga lebih kurangh harga Drapolene.

Verdict: aku rasa aku akan continue pakai Cocoa Butter dan Baby Shield ni bergilir2🙂.

Baby korang pakai nappy cream/lotion ape?

40 Comments

  1. izan ishak said,

    January 20, 2010 at 8:44 pm

    twins izan kadang2 je ada nappy rash ni. tp DR bagi econazine cream. bukan utk nappy rash sbnrnya, sgt mujarab utk kulit yg gatal2 (eczema)… hehehe… out of topic plak…

  2. Miss Q said,

    January 20, 2010 at 11:58 pm

    x da pulak nak sapu apa2 kat bontot QZ tapi kalau naik rashes merah2 meradang, sapu DAKTACORT terus kering bila tuka diaper seterusnya. Esoknya pulak da hilangKena sapu krim kat bontot dulu ekk.. Nnt la try beli baby shield nih. x da tulis cap keluaran apa ke?

  3. lin muhamad said,

    January 21, 2010 at 12:05 am

    sya guna pureen je.since yg tu kalau ikt standard dr kkm mujarab juga utk baby kalau kena ruam lampin compare tu drapolene.🙂

  4. Diamilikku said,

    January 21, 2010 at 12:05 am

    Alesha n Aisy dua2 pakai drapoline….hehehheh…yg tu je rasanya yang serasi..tapi lepas dah habih lupa beli terus pakai johnson baby oil jer…alhamdulillah..langsung tak naik rashes…so skrg stick to johnson baby oil jer….

  5. ezan said,

    January 21, 2010 at 12:45 am

    ezan guna drapolene tu dr baby sampai skrg.. allhamdulillah mujarab ngan sarah. lgpun maybe sarah jenis kulit tahan kot…

  6. mamaaerish : said,

    January 21, 2010 at 12:51 am

    aerish pakai drapolene sampai skrg… eb pernah tukarkn ke pureen dulu.. tapi x mesra kulit baby la… sian, merah2 bombom dier…. lagipun aerish eczema…😦

  7. ummumishkah said,

    January 21, 2010 at 1:19 am

    kami alhamdulillah anak2 tak der nappy rash.. jadi tak guna sebarang cream tapi kalau org dulu2guna tepung kanji jer…🙂

  8. Mummy ranger said,

    January 21, 2010 at 1:56 am

    both hariz n hana pun pakai drapoline n alhamdullilah. lagi satu catlina boleh try babybuds. brand tu pun ok gak.

  9. mummyseri said,

    January 21, 2010 at 2:09 am

    salam catlina..dulu masa alyssa kite pon tanya pd kawan..firstime so taktau nak guna krim apa..kite guna krim Bepanthen yg kwn cadangkn..so far ok hannah pon pakai ni jugak..

  10. i_sofia said,

    January 21, 2010 at 2:16 am

    first time ni singgah blog nih..terus nk komen.. buleh kan?? 🙂 anak saya pakai drapolene.tp kadang2 je sbb dia jarang naik rashes ni sbb masa anak saya still baby, bila dia naik rashes ni, saya perasan sbb saya tukar jenama diapers dia..

  11. masz_73 said,

    January 21, 2010 at 2:17 am

    2 anak akak sumer pakai drapolene tu mmg sesuai dgn kulit diorg.. x penah pulak jd kering lepas tu.. ye larr kulit memasing x sama kan.. ada yg pakai tepung jagung pn ok.. ada plak tu pakai yg mahal giler baru ok..😉

  12. Baby Lyana said,

    January 21, 2010 at 2:30 am

    Lyana pakai Johnson & Johnson..Alhamdulillah… dia takde nappy rashes…kalau lambat tukar diapers, dia ade merah2 jer..pakai sekali J & J nappy cream, terus baik… Lyana tak pakai hari2…sbbnya, kulit dia xde masalah ngan rashes ni..maybe sbb i tak biasakan pakai bedak kat baby bila nak pakai diapers..

  13. January 21, 2010 at 3:18 am

    baby yana semua pakai drapolene tu..ja..kdg2 amik kat klinik

  14. January 21, 2010 at 3:18 am

    lily guna drapolene sampailah skrg…Alhamdulillah mmg sesuai ngan Qis lah…

  15. Ain said,

    January 21, 2010 at 3:40 am

    anak2 akak pakai dropelene jer…tak habis pun satu tiub sbb kulit dorang kurang melecet….

  16. Cik Pah said,

    January 21, 2010 at 3:54 am

    cik pah ade drg kalau belikat baby store..ada satu product nih. tak brapa ingat sgt namanye ..rasenye angel baby bottom balm/lotion kot. sgt bagus review dia.. try lah

  17. Ely Hasrul said,

    January 21, 2010 at 4:13 am

    dulu mmg xsapukan ape2 kat sami, alhamdulillah xpenah la merah2 ke rashes ke ape selamba dok sapu baby oil n lotion. patu satu ari kedai fav kitorg suggest baby bottom from earth mama http://www.earthmamaangelbaby.com/suggest tu siap kasik free (free lah sbb asik borong barang dari situ) tp time tuh nmpak la regular customer dtg dok borong mende nih. kedai nih mmg ramai regular tmasuk la kitorg. patu dh free guna aje la. satu ari sami cirit birit merah sket sapu ajelah.. woahhh terus hilang xsmpai 24hours. magic nye. aku sudah tergoda hahahah. alhamdulillah baru2 nih pon sami melecet sbb cirit birit.. naik rashes xlama xsmpai seminggu dok sapu mmg baik sgt2.. harga satu bekas kecik rm29.90/30ml and beso rm49.90/60ml. member dpt 10%. buat masa nih baru beli 2 kali. buleh cuba la tapi penah jumpak kat kedai tu aje.. bebehaus kat OU and bangsar. xpasan tmpt leinsekian.. panjang lebar ehehekiss e-ein

  18. January 21, 2010 at 4:35 am

    rafiq guna Drapolene dan ok je ngan rafiq…takde rashes mana ponbut…prevention is better than cure:-)

  19. January 21, 2010 at 6:07 am

    Tina jugak yang agak cerewet, byk cream try. Sebamed dah, drapolene dah, pureen dah, anakku dah, johnson dah..last2 guna cream C9 je. Bli kat farmasi rm6. sangat rasi..2 kali sapu dah hilang. Cuma betul la..kulit baby agak kering kebelakangan ni..keluaran malaysia tu mcm tak pernah nampak jek..

  20. CatlinaFly said,

    January 21, 2010 at 6:27 am

    izan: ha ah, e-ein pun dapat econazine tu kalau naik rashes yang bintik2 putih ni..alhamdulillah sejak pakai yang baby shield ni dia tak naik rashes dah, naik emrah2 sket tapi tak erap mcm dulu..:)

  21. CatlinaFly said,

    January 21, 2010 at 6:27 am

    qas: hehe tak tau la wajib ke tak tapi mmg selalu guna, lagipun kulit e-ein sensitip, takut kalau berkuap dgn diapers, naik rashes kalau tak prevent awal2 dgn cream..

  22. CatlinaFly said,

    January 21, 2010 at 6:28 am

    lin: mungkihn e-ein tak sesuai dgn pureen…she have eczema, kita try n error je lah kan🙂

  23. CatlinaFly said,

    January 21, 2010 at 6:44 am

    suhana:🙂 wah ramai pernah pakai drapolene ni ek

  24. CatlinaFly said,

    January 21, 2010 at 6:45 am

    ezan: alhamdulillah, tak yah tukar2 cream dah🙂

  25. CatlinaFly said,

    January 21, 2010 at 6:45 am

    eb: samelah ariesh dgn e-ein tak rasi dgn pureen agaknye🙂

  26. CatlinaFly said,

    January 21, 2010 at 6:46 am

    ummu mishkah: ummu mishkah pakai CD ye? sy baru nak berjunak2 semula dgn CD, dulu beli yang butyon, mcm tak sesuai sbb bocor..nk beli yg velcro pulak lah nanti..

  27. CatlinaFly said,

    January 21, 2010 at 6:47 am

    seri: bepanthen?nanti nak survey kat farmasi😉

  28. CatlinaFly said,

    January 21, 2010 at 6:47 am

    mummy ranger: noted!

  29. CatlinaFly said,

    January 21, 2010 at 6:48 am

    i-sofia: my dear fellow MBP's contributor, sialakn! nak komen hari2 pun tak per!hihi!jemput2lah singgah selalu ek!

  30. CatlinaFly said,

    January 21, 2010 at 6:49 am

    kak masz73: ha ah drapolene tu ok tapi yang wat kering tu kesian kat kulit e-ein..:)

  31. CatlinaFly said,

    January 21, 2010 at 6:50 am

    baby lyana: bedak? e-ein pakai kat ketiak dgn kat muke jek!sbb pakar kulit tak bagi pakai byk2 bedak..nanti eczema dia dtg balik..tapi kalo tak pakai nanti bau masyem hihihi..alhamdulillah lyana rasi dgn J & J…

  32. CatlinaFly said,

    January 21, 2010 at 6:50 am

    yana: another drapolene fan!😉

  33. CatlinaFly said,

    January 21, 2010 at 6:51 am

    lily: alhamdulillah..

  34. CatlinaFly said,

    January 21, 2010 at 6:51 am

    ain;🙂 baguslah gitu kak!:)

  35. Hanz said,

    January 21, 2010 at 6:53 am

    cat…bukan ker e-ein ber-CD? Kalu guna CD takleh sembarangan pakai nappy cream..kena yang CD-friendly…if not nanti CD tu boleh leaking..kalau tak pun pakai flushable liner bila sapu cream so cream tu tak kena cd..ber-cd buat my baby tak payah pakai apa2 cream pun..kulit pun cun jer! time abang dia dulu2..eczema haiii…last resort mandi ngan sabun oilatum baru ok…

  36. CatlinaFly said,

    January 21, 2010 at 7:07 am

    ely: suke, very detail🙂 thanks ely!

  37. CatlinaFly said,

    January 21, 2010 at 7:08 am

    rsoe: right!🙂

  38. CatlinaFly said,

    January 21, 2010 at 7:09 am

    mama tina: ha ah, sy pun tak penah tgk sebelum ni and was2 gak nak guna sebelum nih..husband yang beli tuh

  39. January 21, 2010 at 8:59 pm

    my family sejak dr dulu lg pakai drapoline. chewah, 2 generasi gitu. so i tak terpikir pun nak beli other brand. even til today, i ada times pakai drapoline (melecet time dtg bulan..bukan baby aje ada nappy rash). miya lucky, jarang kena nappy rash. mama dia have more rash than her. mungkinkan sebab miya BF & mama dia tidak. hahahhaa..

  40. CatlinaFly said,

    January 22, 2010 at 2:26 am

    mama miya: ha ah.sy pon ade try pakai drapolene kalo ade masa rasa melecet kat sinun jugak🙂 mmg ok!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: