Home made chocolate ice cream

Dessert petang semalam.Dah lama nak menerai buat ice cream sendiri, semalam baru dapat buat. Asyik miss nak buat sebab asyik lupe nak beli salah satu bahan penting dlm ni iaitu coffee mate creamer.Kat umah bisanye tak de stok mendalah ni dan bila shopping mmg tak termasuk dlm list barang dapur. Resepi cedok dari umah kak Hana Jepong. Senang giler resepinye!

Bahan-bahan
  • 270 g coffemate (creamer tepung)
  • 500 ml susu segar perisa strawberry(aku guna susu segar perisa chocolate)
  • 30-50g gula – bergantung tahap kemanisan susu berperisa
  • beberapa biji strawberry(tak digunakan)
Cara-cara
  1. Bancuh coffemate, gula halus dan susu segar. Kacau dgn wisk hingga semua larut dan sebati. Simpan dalam peti sejuk (bahagian beku) 4 – 5 jam (sehingga 3/4 beku).
  2. Potong strawberry kecil2 n lecek/blend hingga hancur/separa hancur dan ketepikan. Keluarkan adunan ais krim dan masukkan ke dalam mixing bowl. Putar dgn kelajuan tinggi 10 minit hingga pekat dan gebu.
  3. Perlahankan speed. Masukkan strawberry dan putar 1 – 2 minit hingga sebati. Alihkan ke dalam bekas plastik (seperti tupperware) dan dingin beku sekurang2nya 8 jam atau semalaman.

**next time leh try wat perisa stoberi, jagung n kacang merah keπŸ™‚

22 Comments

  1. mummyseri said,

    February 8, 2010 at 12:30 am

    wah sedapnyer..tak yah beli kt luar lagi ek..nak wat jugek tp tepakse pendamkan aje sbb si alyssa mmg tak boleh mkn eskrem @ yg sejuk2…sebab penah batuk smpai kena sedut :(karang kalo wat jugek..dia nampak dia nk mkn..huhu mmg tak bolehlah lagi..

  2. Uda said,

    February 8, 2010 at 12:52 am

    nampak sedap dan sangat mudah disediakan.. nanti2 boleh cuba juga..

  3. February 8, 2010 at 1:48 am

    wahh lazattttleh buat bisness ni sis ;-p

  4. February 8, 2010 at 2:05 am

    sdpnyer..sy pernah try wat sndri gak.tp resepi len.i luv ice cream..:)

  5. Zulita Saad said,

    February 8, 2010 at 2:24 am

    salam.. amboi kalau camnie expert mama2 blog kiter tutup kedai2 makan dan kedai aiskrim satu Mesia nie.. hi..hi

  6. mamaaerish : said,

    February 8, 2010 at 2:26 am

    wah… boleh cuber nih… chio chio… Tq

  7. February 8, 2010 at 4:11 am

    thanks for great recipe!leh cuba ni..buat aiskirim sndrinyummy!

  8. kakchik said,

    February 8, 2010 at 4:23 am

    salam catlina.syabas sebab dah berjaya buat aiskrim sendiri.kakchik belum teringin lagi nak buat sendiri sebab dah kurang makan aiskrim tambah2 sekarang ni tgh selsema.tapi nampak sedap yg catlina buat tu macam baru scoop dari bekas aiskrim je.

  9. February 8, 2010 at 4:50 am

    sedap nampak aiskrim tu. sy ada frozen blueberries (pergi kutip kat ldg blueberries). boleh try wat blueberry ice cream ni. thanks for the recipe!

  10. paij188 said,

    February 8, 2010 at 6:37 pm

    rajin nyer buat ais krim!! yummy!

  11. Ain said,

    February 9, 2010 at 4:11 am

    boleh cuba nie….dah ler anak2 akak asyik mintak eskrem jer….

  12. CatlinaFly said,

    February 9, 2010 at 5:02 am

    seri:Mmemang sedap tau..rasa mcm eskrim beli kat kedai tu..

  13. CatlinaFly said,

    February 9, 2010 at 5:03 am

    uda: try lah uda, mmg senang dan sedap!πŸ™‚ memula tak confident tapi bila dah try, rasa cam nak wat lagik je..kena kurangkan gula sket, letak 6 sudu(30g) pun dah manis bangat!

  14. CatlinaFly said,

    February 9, 2010 at 5:04 am

    wan fida: ehehehe…belum layak nak jual lagi.setakat mkn sendiri je boleh lahπŸ™‚

  15. CatlinaFly said,

    February 9, 2010 at 5:05 am

    ummu salsabila: ha ah kan?puas hati!

  16. CatlinaFly said,

    February 9, 2010 at 5:05 am

    zulita: hihi kalo rajin, buat, kalo malas, beli je yang siapπŸ™‚

  17. CatlinaFly said,

    February 9, 2010 at 5:05 am

    eb: sila sila sila

  18. CatlinaFly said,

    February 9, 2010 at 5:06 am

    maria: kudos to kak hana dan her source of recipes…try jgn tak try!

  19. CatlinaFly said,

    February 9, 2010 at 5:06 am

    kak chik: dah baik selsema nanti boleh la cuba kak chik!

  20. CatlinaFly said,

    February 9, 2010 at 5:07 am

    nur: wah…bestnye gi petik blueberry!πŸ™‚

  21. CatlinaFly said,

    February 9, 2010 at 5:07 am

    paijj: hehe ni paling rajinlah ni, sebab resepi mudah banget!

  22. CatlinaFly said,

    February 9, 2010 at 5:08 am

    kak ain: try la kak!best dan mudah!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: