Step by step: DIY homemade strawberry ice cream

Repeat wat eskrim lagi hihi…syiok ah panas2 mkn aiskrim ni…kali ni aku wat aiskrim strawberi..masih gunakan resepi terdahulu yg pernah aku buat…buat byk sket sebab bagi jiran2 hehehe…test market wakaka..


Bahan-bahan

  • 270 g coffemate (creamer tepung)-aku guna 500g
  • 500 ml susu segar perisa strawberry(guna 1 liter)
  • 30-50g gula halus/aising- bergantung tahap kemanisan susu berperisa(guna 3 camca teh 15g)
  • beberapa biji strawberry(tak digunakan- aku guna Hershey’s shell dan badam cincang as penyedap rasa..)

dapat dlm 3 tupperware aiskrim 400ml..

Cara-cara
  1. Bancuh coffemate, gula halus dan susu segar. Kacau dgn wisk hingga semua larut dan sebati. Simpan dalam peti sejuk (bahagian beku) 4 – 5 jam (sehingga 3/4 beku).
  2. Keluarkan adunan ais krim dan masukkan ke dalam mixing bowl. Putar dgn kelajuan tinggi 10 minit hingga pekat dan gebu. Baru kuar peti ais..
  3. Alihkan ke dalam bekas plastik (seperti tupperware) dan dingin beku sekurang2nya 8 jam atau semalaman.Cadangan hiasan..tak bpe cantik, janji sedap!eheh..habis..sadaqallahuladzim!:)

19 Comments

  1. zh-ena said,

    February 18, 2010 at 5:05 pm

    emmm blh try mcm nie

  2. MamaCira said,

    February 19, 2010 at 12:07 am

    macam senang je nak wat kan..huhuhu..

  3. AyuMi said,

    February 19, 2010 at 12:17 am

    bestnya…nak buat gak la…senang je kan…. =)

  4. indahhouse said,

    February 19, 2010 at 1:33 am

    salam kak catlina,uis uish. saya baru hajat2 nak beli 1 mangkuk eskrim. macam ni, tak jadi la. nak tumpang makan kat sini. hikhik

  5. lin muhamad said,

    February 19, 2010 at 2:20 am

    tq for sharing..boleh i try nanti.🙂

  6. chugie said,

    February 19, 2010 at 5:58 am

    emm nampak cedap lah cat. p/s: kalakar ngan ayat "sadaqallahalazim' tu.. heheheh..

  7. Uda said,

    February 19, 2010 at 7:36 am

    panas2 makan aiskrim memang nikmat…

  8. MamaAlden said,

    February 19, 2010 at 7:38 am

    hihii sodappp sangatt la tp just tengok my husbnd & alden mkn hahahaa.. wrong timing la u antor kat umah..:P gatal jg nak cuba tp x berani la sejukkk sgttt. patut la u kata utk alden tp sy tngk mcm bapa dia mkn bykkk dr alden(opss bocor rasia..) hiihii jgn mara papa..anyway tq, catlina!

  9. Ina Hashim said,

    February 19, 2010 at 8:16 am

    nyam nyam…senangnya nak buat eskrem rupanya ye…btw, jom singgah beli CD Coolababy…tgh promosi

  10. zura@iwan said,

    February 19, 2010 at 8:39 am

    wahh pandai buat eksrem sdiri…sng la kan…

  11. ez said,

    February 19, 2010 at 9:35 am

    bestnye…pandainye wat aiskrim..nak gak..heheh

  12. February 19, 2010 at 9:31 pm

    siap tunjuk bekas aiskrim dah habis mkn tu. hehehe

  13. Emy Omar said,

    February 20, 2010 at 8:16 am

    wah..sedap nampaknye boleh try ni

  14. Miss Q said,

    February 20, 2010 at 8:36 am

    nyum3!

  15. NURUL said,

    February 22, 2010 at 2:26 am

    menyelerakan!!!

  16. February 22, 2010 at 3:20 am

    bestnya..catlina..yana nak try lah..hihi

  17. hariz said,

    February 22, 2010 at 9:43 am

    sng je rpenye nk wt aikrim ni..nyum3..

  18. nba-Nur said,

    February 24, 2010 at 11:40 am

    perghhh sungguh menyelerakan… Tq for sharing this recipe..🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: