Tutorial save widget

Korang teringin nak tukar template tapi takut widget2 hilang?Korang tau tak widget2 korang tu boleh disimpan?Bila dah tukar template baru, just copy paste balik widget tu ke html code template baru…senang je tau!

1.Sign in, dan klik layout.Klik kat edit HTML

klik edit HTML
hasilnya..
2.Cari code b: widget id .Kalo nak cari manual, memang la berpinar mata kan nak scan semua coding tu kan .Click ctrl F kat keyboard utk function find.Dan taipkan b: widget id kat dlm box find tu..


3.Highlightkan kesemua code b: widget tu


4.Pastu leh la import xml code template baru yang diingini …dan tgk dulu hasilnya kat preview..jgn save dulu tau…

5.Bila dah puas hati dgn template baru, leh copy coding utk widget yang disave kat Word tadi dan paste dlm code HTML yang baru tu…kena paste kat area b:widget kat template baru tu jugak..

sekian, harap tuto ini membantu!

5 Comments

  1. February 22, 2010 at 2:33 am

    ala..kita pakai wordpress la awak..em..ni pun still terkial2 nak bubuh Blog Logo ngan dia nya Codehuhuhuhu

  2. chugie said,

    February 22, 2010 at 2:48 am

    good info ni cat.. sure ramai yg tak tau kn?

  3. mommyYen said,

    February 22, 2010 at 3:16 am

    ya,kita pun sama.tak tau nak save wiget.nnti nak tukar template buat all over again..aduss.terkial kial saya..hahahbtw.email tu nnti saya reply cat yer,masih mcari pic yg berkenaan ni..

  4. Nadiah Sidek said,

    February 22, 2010 at 3:28 am

    tq for sharing! nnt blh cuba kalau nk tukar layout😉

  5. Miss Q said,

    February 23, 2010 at 1:24 am

    good info! nnt nak try lah!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: