Oh, cat!

Note! Nur Dayana Insyirah First Birthday Giveaway akan tamat pada jam 12 midnight tonite!!

Enjoy the video..hari ni tgh malas nak menaip panjang2 wahaha…E-ein saying “oh, cat!”..or so I think! 🙂 I don’t know whether she really meant it or not !

* Oh ya…e-ein pangiil abah dia, Ayah sekarang sebab anak2 pengasuh paanggil their father, Ayah.Dan lain2 perkataan, “Nak” dan “kak”(bukak).Tapi belum juga panggil mama dia, huhu..

Advertisements

Check up setahun, brave girl!

* Nur Dayana Insyirah Giveaway akan tamat jam 12 mlm ini (klik sini atau scroll entry di bwh..)

Cerita semalam…aku bawa E-ein ke klinik utk inject setahun…

Sebelum sampai ke klinik..dia main purse aku, siap offer aku kad2 yang dia korek2 tu



Baru sampai ke klinik..
tunggu turn..Suka betul dgn poster convecon (convex-timbul /
cembung)..siap sayang2 kat gmbr2 animal dlm tu


dan juga dia cabut huruf yang tempek2 kat dinding tu..huhu

Selepas inject


Nyam nyam!

Percayalah, E-ein tak nangis langsung!Samada memang tak sakit atau dia tahan sakit, bravo E-ein!Siap sengih2 lepas kena inject..Sebab aku risau gak kalau lepas inject dia jadi cranky dlm kete, cuak gak aku nak drive kalu gitu.Tetapi…yang tak bestnye, berat E-ein statik..tak naik..last cek sebulan lebih lepas, 7.8kg..semalam cek pun 7.8 kg (tapi aku perasan penimbang tu tak telly sikit , so aku estimate maybe berat sebenar E-ein 7.9kg.But, misi tu kata, since aku bgtau E-ein baru baik demam minggu lepas, maybe bdn dia susut sebab demam tu…harap2 next checkup, berat E-ein dah naik.


Amboi siap sangkut kaki lagi…jom kita gi umah mak (pengasuh!),
mama nak masuk opis balik ni!

Catlinaflybaby Presents " Nur Dayana Insyirah 1st Birthday Giveaway"

My baby E-ein dah mencecah satu tahun today(tepat jam 12 tgh mlm ni, but she was born on 7.26pm time azan maghrib on 18th March 2009 to be exact!)!Alhamdulillah…sekejap je setahun berlalu…then, mama E-ein rasa bermurah hati nak anjurkan give away ni, sebagai penghargaan buat pengunjung blog mama dan E-ein ni.

Mudah je…ada 2 kategori bagi give away ni sebab ada 2 hadiah!

Kategori A:

1.Peserta wajib ada blog sendiri.Copy dan paste banner giveaway beserta link ke blog ini,pada side bar blog anda.
2.Then, just tinggalkan komen dan url blog anda pada ruangan komen giveaway ini okeh?Nyatakan anda menyertai kategori A.Senang kan?
3.Satu hadiah misteri buat pemenang, akan ditentukan oleh cabutan bertuah by the birthday girl (harap dia tak masuk mulut lah kertas undi tu)…kalau anda dapat agak, sy gilakan barangan baby yang mana, maybe dah dapat teka apa hadiahnye! 🙂 suspens..suspens…oh ya, takde limit umur anak, mahupun umur mak , ibu-ibu atau bapak-bapak dlm kategori ini hihihi… 😛
4.Syarat tambahan: Peserta luar dari Malaysia leh join, tapi kos pengeposan hadiah ke luar negara hendaklah ditanggung sepenuhnya oleh anda sekiranya menang!

Kategori B:

1.Peserta musti ada blog sendiri jugak!Copy dan paste banner giveaway pada side bar blog anda.
2.Buat satu entry khas tentang giveaway ini bertajuk: “Nur Dayana Insyirah 1st Birthday Giveaway”. Jangan lupa copy paste banner giveaway dlm entry tersebut.
3.Since Mama E-ein sangaaaaaat suka pada babywearing, anda perlu upload satu gambar anda dlm aksi “babywearing” bersama anak anda, samada menggunakan ringsling, Mei Tai, pouch sling atau lain2 jenis material babywear moden atau tradisional.Upload gambar je, tak perlu story mori pasal gambar tu, unless u want to!Gambar baru atau lama2 , boleh aje!, tapi mesti anak sendiri, bukan anak orang mahupun anak patung!No limit bila tarikh anda amik gmbr tu ye?Dan juga no limit berapa umur anak anda sekarang.Janji gambar terang /clear!**Jangan lupa mention nama dan tarikh lahir anak ye..:)
4.Tinggalkan permalink/link entry tersebut pada ruangan komen dan nyatakan anda menyertai Kategori B.
5.Juri adalah rahsia (maybe seorang atau dua).Keputusan adalah muktamad!
6.Ada satu hadiah bagi kategori B iaitu jeng jeng jeng….something from Snuggbaby.com! Rasa2 ramai babywearing moms dah tau apa produk2 Snuggbaby ni kan? Dah menang nanti baru dapat tau ape dia bendanye heheh… Kasi suspens sket!

**Syarat Khas, sayugia diingatkan, anda boleh menyertai satu kategori sahaja…kalau dah masuk Kategori A, tak leh masuk dah Kategori B, dan vice versa!

Giveaway bermula dari 18 Mac 2010 sehingga 31 Mac 2010!*

*Tamat pada jam 12 midnight, 31 March 2010

Terima kasih, Little Mama @ MBP!


Mari belajar matematik dgn code HTML!(sediakan calculator ok?)


Terima kasih kepada Kak Ros aka Little Mama @ Mombloggersplanet yang sudi membuat entry How to expand blog width Part 1 dan How to expand blog width Part 2 , khas utk membantu aku melebarkan post column @ middle column blog aku nih.Since aku ni jenis suke letak gambar dan kadang2 gambar2 tu agak lebar , maka berlakulah gambar terpotong bila masuk dalam entry blog. Tak sangka juga Kak Ros sanggup melayan pertanyaan aku tu..terima kasih ye kak Ros ! (terima kasih juga belikan fridge magnet dari Disneyland Hong Kong! Kak Ros menang hadiah ke Hong Kong dari Nuffnang Friso Gold contest dan beliau baru je ke sana pertengahan bulan Mac baru-baru ni! Wow, tuah ayam nampak di kaki, tuah Kak Ros nampak di Hong Kong!Best kan?)You can read the winning entry HERE and who knows, you might be inspired!

Okeh…berbalik semula kepada kes aku tadi tu, err…makan masa nak translate dari MBP (disebabkan kekangan masa nak translate, tapi sy akan buat juga nanti insya Allah!)..kawan2 boleh baca tutorial dari sini dan cuba jaya k?(Hanya untuk yang berani mencuba sahaja…sayugia diingatkan, sila savekan html code sedia ada ke dalam Word pad atau Microsoft Word utk mengelakkan kehilangan entry2 berharga!Klik sini)

Layout/ lebar asal

Senang cerita..aku telah berjaya menukarkan lebar blog aku ni dari 950px(pixel) ke 1036 px wide, iaitu dengan menukar content width dari 464 px menjadi 550 px dan layout width dari 950px kepada 1036 px.Tak paham? Baca sini k..

Lebar asal : 950x

Lebar baru : 1036px

Tapi ade off sket lah, sebab header aku tu masih saiz lama iaitu 950px…kalau nak tukar makan masa jugak sebab aku kena edit dan upload gambar2 tu ke Flickr, since mine is a rotating header ( ade org kata, macam slide show).

Header dengan lebar lama:

Header dengan lebar baru:

Nampak tak saiz header sekarang lebih kecil dari jumlah lebar ketiga-tiga column dalam blog ni?Actually tak effect ape pun cuma kalau aku je yang rasa nanti nak tukar saiz header sekali..biar sepadan dengan lebar layout blog ni..

Reminder: sila preview(1) setiap perubahan yang ada buat di html code blog anda sebelum anda save template(2)!

Inilah sebabnya…

Haa…inilah aku rasa puncanya E-ein so cranky lately…nak tambah gigi!Yang nampak dlm gmbr, 2 batang je belah bawah.Yang in progress, ade 2 batang serentak kat gusi belah atas..itu yang sakit agaknye..pastu kesian tgk air liur dia meleleh2 je…siapa kata masa kecik kita cuma ingat bermain, tido,dipeluk ibu bapa & mamam benda baru?This is one of the challenges the babies have to face in growing…(sebenarnye sejak dari nak “jadi”)lagi, memang cuma benih yang berjaya shj akan membentuk seorang bayi yang comel..yang membawa kegembiraan kepada ibu bapa nye…) **isk isk..entry emo..(ape daaa..anak tumbuh gigi, rasa terharu lak hohoho!

~Nota:Gigi e-ein tumbuh lambat, dekat 11 bulan baru tumbuh.Kepada kawan2 yang rasa anak mereka lambat tumbuh gigi, belum duduk atau lambat nak berdiri,jangan risau, jangan compare dgn anak org lain k… give them some time, believe in them, they’re they own path maker! Takkan sama perkembangan seorang baby dgn baby yang lain, ade yang cepat, ade yang lambat..what does matters, enjoy this stage because they’re babies only once!

Tak mo..takmo amek gambar..nak main handset(mudah menangis, mudah terasa hati skrg ni)

Ala ala…kasi warm up dulu..cenyum lah..

Sekarang suka azan 🙂 pantang dgr azan kat tv atau dari masjid.Ni tgh azan sambil berdiri, tapi aku nak cepat smpi sempat amik separuh bdn je gmbr dia..

Tadaaa…see my pair of gigi(s)?

1 year old tantrum?

Sejak 2 hari ni E-ein asyik bad mood, cranky…merengek2..dan susah betul nak pujuk aduhai…smpi kan aku terpaksa bagi benda2 mcm purse aku , dan laptop jadi mainan dia..itupun kejap je, lepas boring, dia nangis semula…susu pun tak berapa nak…

Semalam dia minum sekali je iaitu pukul 12 tghari pastu pagi ni baru dia minum semula!So semalam, terpaksa lebihkan bagi nasi…mlm tadi, kul 10 mlm ku bagi dia mkn nasi, sebab takut dia lapar…mujur ade bubur nasi lebih aku buat semalam, so panaskan and bagi dia mkn sikit, jadilah buat alas perut…E-ein, E-ein, buat mama dan abah susah hati je…kenapa dia macam tu ye?Tunggu jawapannye nanti..

My wish list..boleh ke tercapai?

Sebelum cerita my wish list, nak cerita betapa sukanye aku dapat jumpa E-ein kembali..aku sampai umah tok mak, dah tgh malam (1 pagi) dan dia dah tido. Bila kami sampai je, dia terbangun dan paling tak tahan bila tgk dia sengih2 dlm mamai2 baru bgn tido ..alololo syumelnye…dan terus dia “kelepek2” lempang muke aku dan abah dia (agaknye itu cara dia meluahkan affection/kasih sayang) adess….bertuah punye anak hahaha..tapi lepas tu memang dia tido bawah ketiak kami lah, kejap kat Cg Fly, tapi bila dah larut malam tu dia beralih kat aku pulak sampai ke pagi….syian E-ein kena tinggal….

Okes…ini my wish lists…semoga dapat tercapai nanti…Source from Shashinki.com:

1.Nikon D300 (kalau tak tercapai, D90 pun alhamdulillah!)

2.Wide angle lens(Nikon 12-24mm atau 14mm Zoom Super Wide Angle Nikkor )

3.Umbrella studio flash light/lampu denyar atau aku panggil lampu payung je…

Lampu payung in action, lebih kurang camnilah…source : Flickr

4.Last but not least..hehe(gambar asal sy search kat Google tapi lupe lak nak copy paste linknye…pinjam sat no..:

Terima kasih kepada pengunjung blog kerana melayan angan2 saya hahaha..:)

Amin..semoga tercapai, dan juga nak kenalkan pakej baru kat KedaiGambarKami..Pakej Fotografi Perkahwinan dan Pertunangan:

Jemput2 lah singgah ye…kami willing to travel up to Negeri Sembilan, Melaka & Kuala Lumpur for this package…cuma preferably bagi majlis yang dibuat time cuti sekolah :)…Kalau ramai yang tempah kami, makin dekat lah tercapai nak beli barang2 kat atas tu hihihi…. & kalau ade sedara mara atau kawan2 yang nak cari pakej wedding photography, yang leh dikatakan agak murah & berpatutan, minta lawat ke blog KedaiGambarKami..dan kami juga menyediakan pakej personalised wedding bagi mereka yang nak sesuaikan dgn budget mereka…

**Ade soalan? call us at 0137449963 atau emel ke catlina7@yahoo.com ye?

Hasil tangkapan di PWTC

Sempat lah pergi ke Pesta Buku 2010 kat PWTC..itupun tak puas pergi sana sebab kejap sgt..Kami pegi sana hari kedua kursus,habis program pukul 5 petang,ingat nak terus ke sana tapi hujan lebat gila2 smpi naik kete pun goyang(ade 2 batang pokok tumbang kat hostel tempat kursus tu), so terpaksa la tunggu hujan reda.

Kami sampi ke PWTC pukul 6 petang, jalan2 kejap je, kul 8 mlm dewan kat atas dah tutup dah dan jalan2 kat dewan bawah pun kejap je dah abis.So inilah hasil tangkapan yang sempat dipancing kat PWTC…campur semua sekali, harganye below RM100..( ade hikmahnye tak duk situ lame2 lagi kot, mau aku borong buku lagi, seronok tau tgk buku byk2, murah2 lak tu..)

2 buku utk adik ipar aku, 1 set board book mini utk E-ein dan 2 buah buku cat care & dog care for me..

E-ein punya, ade 4 bijik buku kecik dlm ni..semuanye dlm BM

Going home…to Kluang comel!hihi! :)

Masa ni aku dalam perjalanan pulang ke Kluang, menaip entry ni dalam kete dengan meminjam broadband dari my friend Dr. Donny yang sudi memberi belas ikhsan hehehe..

Rindunya kat E-ein…rindunya kat abah dia oppps…Will blogwalking to blog kawan2 bila sampai di rumah nanti..thanks kepada semua yang sudi jenguk rumah ku wpun tuan nye tak ade…sayang korang!!!

Beautiful kah?

Autopublished entry

Audrey Hepburn : timeless beauty..

Terima kasih kepada Shareen, Nurul, Afidah dan Kak Long Nuzula yang memberikan Beautiful Blogger Award kepadaku.Beautiful bukan bermakna dari rupa paras je, tapi org putih kata, beautiful comes from within, kalau cantik dalam kita, cantiklah luaran kita walaupun rupa paras bukan mcm Kate Moss, Gwyneth Paltrow, ataupun Iman.

Ade rules, tapi aci tak aku nak buat rule yang akhir je: State 7 things about yourself!

1.Penggemar milo .A milo baby sejak kecik sampailah dah ada baby hihi
2.Suka ambil gambar (duhhh!)
3.Suka jalan-jalan (sebab nak ambik gambar haha)
4.Tak pandai take care of baby sebab tak ada adik, so sekarang baru nak belajar( it comes naturally)
5.Suka buat lawak tak kena masa hahaha (selalunye my hubby jadi mangsa – tapi dia ketawalah jugak-kesian kot haha)
6.Sukakan benda yang cantik2 (who don’t?)-sebab nak amik gmbr gak la hahaha..
7.Korang nak tahu, aku pernah masuk maktab (KPLI) selama 3 bulan sebelum dapat twrn kerja vet gomen ni!Kalau tak dapat offer kerajaan, sekarang aku dah jadi CIkgu TESL sekolah rendah (ngaaa…!)

Terima Kasih Daun Keladi, Ada Award bak mai sini lagi hehehehe..

Pic dari Google Image

Kalau kat Malaysia, suka tgk Wardina : ).

« Older entries