How to get pregnant?(For married couple only!)

Perutku..masa ni 6 1/2 bulan preggie..

Oppss…ini bukan entry 18sx yer..to those with pervert thinking, mintak maap ye….ini blog bercorak kekeluargaan🙂.

Lately dan sebelum2 ni lagi, ade lah beberapa orang kawan ask me about me getting E-ein before….sebab sebelum ni ku senasib dgn kawan2 yang lambat preggie…aku pregnantkan E-ein after 2 tahun lebih kawin.Sebelum tu sedara mara , kawan selalu tanya bila nak pregnant, bila nak bertiga?Berbuih gak mulut nak jawab huhuhu..siap ade yang tny, ko merancang ke?hisyyy!

Tapi..semua tu rezeki kurniaan Allah, alhamdulillah…


Ku suke tgk preggie mommies smpi sekarang..
mereka selalunya nampak lovely,sweet dan berseri-seri…

Ada yang tanya, ade makan apa2 ubat/jamu ke?Makan guna Biodex ke?Take special meds to get pregnant?Tak…memang dah rezeki.Tapi utk kawan2 yang sedang mencuba di luar sana,I want to share this bg mereka yang tak tau atau samar2 pasal ni…. sebanyak mana anda tahu tentang kitar haid anda?Tau tak tentang waktu subur ?Tau tak bila waktu anda subur?

Period.Menses.Haid.Bendera jepun.My aunty come to visit.Cuti.Uzur.

Berbagai istilah bagi benda yang satu ni.Kitar haid yang normal ialah 28 hari…ade yang terkurang dan ade yang terlebih.Bagi mereka yang mempunyai kitar haid normal/tetap, agak mudah utk mengira bila kah harinya anda akan menjadi subur…Kiraan bagi setiap kitar, bermula dari hari pertama bleeding period yang biasanya berlangsung selama 3-7 hari.Dari tarikh anda mula period bagi bulan tersebut, hari ke 14 atau ke15 adalah hari sel telur wanita(ovum) dilepaskan.Itulah waktu subur anda atau juga dikenali sebagai proses ovulation.Tetapi ovulation ini juga berbeza2 bagi setiap wanita,maka anda disarankan memanjangkan waktu hari subur ke 2 hari sebelum, ke 2 hari selepas.Jadi, hari subur anda berkemungkinan jatuh mulai hari ke 12 hingga ke hari 17.

Tulisan hari 14 bertanda merah: waktu subur/ovulation/telur dikeluarkan

Bagi yang mempunyai kitar haid tak tetap, don’t worry, rezeki itu ada, dan tidak semestinya kalau ada irregular menstrual cycle, anda tak boleh mengandung!Leh rujuk sini.Atau nanti ade masa, aku wat post pasal tu pulak ye..

Tahukah anda sel telur lelaki iaitu sperma boleh hidup selama 3 hari(72jam) dalam salur peranakan wanita?Manakala sel telur wanita iaitu ovum pula, cuma boleh hidup selama 24jam -48 jam sahaja selepas dikeluarkan oleh organ bernama ovari.So, anda boleh kongsi maklumat ni with ur hubby, so that he knows when is hari subur anda !

Dan bagi yang tgh mencuba, amalkan pemakanan sihat, jangan stress, ini bukan utk anda je, tapi utk pasangan anda gak…ask ur doctor about supplement to take contohnye,Folic Acid yang berperanan untuk pembahagian dan perkembangan sel serta DNA.Za t besi (Iron ) juga bagus utk menambah darah sebab kalau supply darah kat diri sendiri pun tak cukup atau cukup2 aje, camno nak bekalkan utk baby dlm perut tu?

Artikel kat sini pun menarik utk dibaca: Baby choice:Women fertility

Tahukah anda, you can get free menstrual and ovulation calendar /calculators/predictors from some websites?Can choose below too, sy dah tolong carikan!So anda tak yah susah2 kira sendiri, dah dikira automatik, but perlu diingat, calendar ini adalah 80-99% tepat..not 100%!Sayugia diingatkan juga, ada byk cara utk predict waktu subur iaitu melalui suhu badan, kelikatan mukus serviks , ovulation test kit dan lain2 lagi….banyak boleh dibaca di buku atau pun boleh surf kat internet :)…

Free ovulation calendar 1
Free ovulation calendar 2
Free menstrual calendar 1
Free menstrual calendar 2
Free ovulation calculator 1

**perlu diingat info di atas adalah berdasarkan pembacaan dan pembelajaran saya…I’m not a human doctor, but I know these things readily during my vet studies…sila rujuk pada doktor /gynaecologist masing2 k :)….

23 Comments

  1. Kak Noorma said,

    March 2, 2010 at 1:35 pm

    Nanti akak bagi petua mcm mana nk dapatkan baby boy plak….

  2. CatlinaFly said,

    March 2, 2010 at 1:45 pm

    kak noorma: sila2 kak🙂

  3. Ariff Shah said,

    March 2, 2010 at 2:06 pm

    bacaan berinformasi =)

  4. ashley said,

    March 2, 2010 at 2:10 pm

    Cat,Tajuk CATCHY tuhhh..he hemeluruuu datang.tapi kena BRAKE laaa.smile

  5. kenwooi said,

    March 2, 2010 at 4:16 pm

    oo.. interesting =)kenwooi.com

  6. Jue said,

    March 2, 2010 at 4:44 pm

    opss.. catlina, aku nak jg petua utk ank pompuan, ni dua2 astronaut ni.. teringin jg ada bunga penyeri nya. hiihii.. cane kak noorma baby gurl xde petua ke?

  7. CatlinaFly said,

    March 2, 2010 at 4:48 pm

    ariff: penting ni terutama bg pasangan baru..kalau bukan pada waktu subur, mmg la tak dapat baby sbb ovum tak kuar..(sori terdetail lak(

  8. CatlinaFly said,

    March 2, 2010 at 4:48 pm

    kak ashley: hehehe

  9. CatlinaFly said,

    March 2, 2010 at 4:48 pm

    kenwooi: thanks😉

  10. CatlinaFly said,

    March 2, 2010 at 4:49 pm

    jue: belum tido?baby bgn menyusu lah tu🙂 hehe tak de petua lah ju nanti kita ramai2 tny kak noorma suruh dia buat part 2 entry ni kat blog dia lakk heh

  11. Intan said,

    March 2, 2010 at 10:39 pm

    Intan ada masalah irregular period…hu hu. Nak dpt arissa mkn 4 tahun lamanya.La nie tgh "berusaha" lagi…he he😀

  12. CatlinaFly said,

    March 2, 2010 at 11:21 pm

    intan: alhamdulillah..berbaloi kan menunggu, bila dapat tatap wajah comel baby…insya allah arissa dapat adik nanti tu😉.ade kwn sy, period dia jenis 6 bulan sekali, tapi dia pregnant dulu dari sy.masa tu dia baru sebulan kawen dah loya2…actually period ni berbeza2 bagi setiap wanita..irregular atau normal, semuanya dah ade ketentuan Allah bila nak dpt anak…:)

  13. Ein Frenoz said,

    March 3, 2010 at 12:46 am

    kdg2 rezeki gak.. n myb Allah lg mgetahui bila masa nyer sesorg tu ready n fit to be a mother. hehehe i guess so.

  14. CatlinaFly said,

    March 3, 2010 at 12:52 am

    ein: why..nama u nak same dah dgn anak i (e-ein)..ye betul tu..mungkin juga sebab tu🙂

  15. chugie said,

    March 3, 2010 at 2:16 am

    amboi info berguna ni cat.saya pun sampai sekrang still suke tengok preggy mommy.. rase rindu sangat nak mengandung, tp kene pantang dulu, sebab masa bersalin dulu saya by cezer.. kene tggu fatin 1 yr la..

  16. March 3, 2010 at 4:27 am

    oohh. this is what i've been googling these few days.. heheh!tq tq!😛

  17. CatlinaFly said,

    March 3, 2010 at 4:28 am

    chugie: sharing is caring🙂 takpe2 kena sembuh sepenuhnya baru fatin dpt adik

  18. CatlinaFly said,

    March 3, 2010 at 4:29 am

    queenin Murni: sama2..hope this helps🙂

  19. March 3, 2010 at 5:53 am

    salam kak.. selalu lalu lalang sini je…seharian sy mencari info pasal nk preggy.. sekali akak pon wat post pasal ni…. thnx 4 sharing…

  20. Ely Hasrul said,

    March 3, 2010 at 6:00 am

    cat, dulu i kire time subur.. tapi agaknye terlalu subur time patut xsubur tuh la yg conceived. rezeki tuhan bagi.

  21. CatlinaFly said,

    March 3, 2010 at 7:00 am

    cikbedah: sama2🙂

  22. CatlinaFly said,

    March 3, 2010 at 7:01 am

    ely: waktu subur, kita mmg tak tau exactly..sebab setiap wanita berbeza..;) mungkin waktu yang ely ingat tak subur, tulah waktu subr ely ..betul tu, semua ni kerja Allah yang memberi rezeki..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: