Nah amik buffered earnings!(Sukeeee!)

Baru kelmarin aku blog pasal Nuffnang kan?Pasal kenapa aku tak dapat buffered earning wpun visitor aku maintain 100+ + (kadang2 dapat gak cecah 250++ sehari) setiap hari?Sebab nye, bukan semua advertiser targert blog yang ade visitor tinggi tau..jangan ingat nak kena blog yang popular baru dapat iklan buffered ni.Sebab (berapa byk sebab daa…) bukan semua advertiser yang ade budget tinggi..ade yang low budget so dia pilih lah blog yang sederhana yang macam my blog ni..special thanks to otai momblogger, cikmin dari cikmin.com (bila lak ku nak wat catlinaflybaby.com ye?heh buat masa ni masih selesa dgn blogspot..) dan juga kepada kak Ros & the geng at MomBloggersplanet yang selalu ade tips tentang Nuffnang ni..

BTW, ini lah status buffered earning aku sekarang, semalam baru satu masuk selepas metered earning pada tahun lepas, (kempen J & J , kat belah bawah tu)….aku tgk today ade 8 buffered earnings!Baru start ari ni tu…Thanks to Nuffnang dan juga semua advertiser termasuk Era FM yang paling byk bagi buffered ni kat aku!dan kalo korang tgk, aku masukkan semua blog aku dalam satu akaun Nuffnang…senang mcm tu.Untuk pengetahuan, buffered earning akan ditukar kepada metered earning setelah kempen tamat(bergantung kepada advertiser nak letak berape lama..dua minggu ke, sebulan ke..dua bulan ke..) dan oh ya, bila ade buffered earning, duit masuk wpun bila ade visitor dtg melawat orang tak klik iklan!Best kan? Rezeki E-ein agaknye..besday dia pon dah dekat🙂

**Oh ya,byk faktor advertiser akan pilih kita:

1. Layout blog mesti menarik tapi kalau dpt yang simple dan cepat download lagi bagus.(mesra pengguna)..advert pun suke la bila iklan diorg cepat je terpampang kat blog kita..

2.Selalu update survey kat blog manager dan dashboard Nuffnang tu..

3.Dalam survey tu, pilih jawapan yang sesuai..contoh: kalau kita buat blog pasal baby, keluarga, mestilah pembaca dari golongan kaum hawa kan?

4.Ramai visitor atau jumlah visitor consistent@ dah ade reader tersendiri..pendapat aku, tak yah kot update 3 entry sehari..kadang2 nanti org miss lak salah satu entry tu nanti…yang penting, update hari2 sekali dah cukup, tajuk entry mesti best dan menarik, isi pu kenalah menarik…

Last but not least (lari topik sket)..kepada silent reader…kalau boleh, tinggallah jejak kat komen atau shoutbox supaya sy leh gi ke blog anda, add blog anda dlm blog list dan up trafik kat sana pulak…tak yah komen panjang2 pun takpe, just say hi or salam singgah dah mencukupi🙂.Rugi tau jadi silent reader sebab nanti org tak tahu anda dtg baca blog dan tak dapat buat kunjungan balas ke blog anda…(leh detect visitor pakai wowzio widget, dapat trace ke blog anda jugak cuma kadang2 sy lebih tumpukan kepada mereka yang dah sedia ada dlm bloglist, yang update dan yang tinggalkan komen..).As for my part, kadang2 memang sy tak reply komen yang anda tinggalkan tu sebab tak sempat nak reply kat situ, tapi yang penting, sy akan berblogwalk ke blog kawan2 dan reply kat sana🙂 so you know, sy memang menghargai kunjungan anda……perlu diingat sy juga blogger amatur, baru je setahun lebih berblog dan suke berkongsi ilmu yang sy peroleh dari sumber lain🙂.

Just sharing my 2 cents here…dan semoga 2 cents itu nanti boleh menjadi RM2 thousand ke RM20 thousand ke hahaha….amin!(tapi memang jauh lagi la kalo nak banding dgn RedMummy, Beautiful Nara , Kenny Sia, Ken Wooi dan otai2 blogger yang lain!ok, aku mengaku, aku jadi silent reader diorg sebab segan nak tinggal komen heh..)

* Ken Wooi so friendly, dia rajin berblogwalking tau!caya lah ken!

52 Comments

  1. izzat aziz said,

    March 11, 2010 at 3:50 am

    aku tak tahu sangat, tapi aku rasa peraturan nuffanng tak bagi tunjuk jumlah yang kita dapat ataupun kita tak patut tunjuk screenshot camtu.. rasanyalah tak tahu gak..hehenice tips btw..hehe

  2. CatlinaFly said,

    March 11, 2010 at 3:52 am

    izzat:ha ye ke..nanti kena blurlah kat part situ… :)thanks for informing

  3. ParkAir said,

    March 11, 2010 at 3:53 am

    bestnye dapat buffered earning.. kena ikut tips2 ni hehe.

  4. Anak Perak said,

    March 11, 2010 at 3:59 am

    yup buffered earning x perlu visitor byk2 sgt.ikut kepada brp lama campaign.lg lama lg syiok.akunya visitor x smp 50 setiap ari.tp blh gak ler dpt rm10 seminggu.janji blog sentiasa update

  5. nEo.. said,

    March 11, 2010 at 4:01 am

    thanks for the info,wlupun sy x fhm satu ape pun ttg buffered ni,tp xpe,dpt gak belajar sikit2.;-)

  6. CikMin said,

    March 11, 2010 at 4:04 am

    salam cat..alamak..segan la pulak..otai momblogger tu…tahniah ye cat…semoga meter tu terus running dan running…🙂

  7. chugie said,

    March 11, 2010 at 4:05 am

    info yg sangat jelas dan berguna ni.. thanks cat!tp tu lah, sy pun menghadapi masalah yg same gak..

  8. March 11, 2010 at 4:06 am

    clap!! clap!! tahniah🙂

  9. Intan said,

    March 11, 2010 at 4:09 am

    Bestnya cat dpt byk BE! Rezeki tuuu :DP/s: Betul betul betul, ken wooi mmg rajin bloghop kan😉

  10. I Am Me said,

    March 11, 2010 at 4:14 am

    sy tak berapa reti pasal nuffnang ni. main daftar jer

  11. March 11, 2010 at 4:34 am

    Terima kasih untuk info ini. Terima kasih juga kerana mengunjungi blog kami.

  12. March 11, 2010 at 4:34 am

    lieya pun tak tau sgt aturan nuffnang ni…main tepek jek…yg pasti income masyuukkkkkkk heheheheheh

  13. Mea Myra said,

    March 11, 2010 at 4:38 am

    alu… hehe mcm best la plak tgk nuffnag nih.. nk jugak blaja. turunkan la ilmu eh. heheheanyway congrats semoga $$$$ makin bertambah😉

  14. Elyn tintin said,

    March 11, 2010 at 4:45 am

    betul! kenwooi memang friendly and rajin gila tinggalkan jejak dia :)Good luck.sikit sikit lama lama jadi bukit an.hehe

  15. Aidah said,

    March 11, 2010 at 4:53 am

    bagusnyerr… ilmu yg berguna..

  16. mommyYen said,

    March 11, 2010 at 5:04 am

    saya pun tak tau sgt erti buffered earning tu cat..sdang blajar lah ni..ya,ya saya setuju,tharu dgn kunjungan kenwoi.saya baru sbln dua ni join dunia blogger dia dah dtg visit..

  17. CikLilyPutih said,

    March 11, 2010 at 5:14 am

    thks cat,dah paham sket dah. nanti nak tau pasal kucing plak ek

  18. Uda said,

    March 11, 2010 at 5:27 am

    hohoho.. bes nya.. saya belum ada rezeki lagik

  19. rina said,

    March 11, 2010 at 6:21 am

    Ala wak.. buat apa nak malu kat blogger 'famous' tu.. diorang manusia biasa jugak.. Nothing special pun.. betul tak..

  20. MamaCira said,

    March 11, 2010 at 6:29 am

    cat..aku x tau apa pun pasal nuff ni..aku tgk aku baru dapat 1.25 senhehehe..lepas tu nuff aku slalu tidopemalas…

  21. @e_da said,

    March 11, 2010 at 6:38 am

    syabas.. kejap je dah dpt banyak.. kalau ada info lg share ye catlina.. sy punya pun takat ari mendung je lg,, byk lg nak kena belajar…

  22. essal said,

    March 11, 2010 at 6:49 am

    nak jgak blaja pasai nanag ne…tp x bpe tau lah…e

  23. March 11, 2010 at 7:06 am

    wow..gud info..thanx cat!tahniah dpt byk buffered earnings!:-)

  24. kakchik said,

    March 11, 2010 at 7:18 am

    wah…. TAHNIAH catlina! sekali dapat 8 888888 ! ni yang tak aci ni.

  25. Ummi Hanie said,

    March 11, 2010 at 8:15 am

    catlina ,sy ni lagi pak pandir..dah lame dah dpt buffered tp x paham ape menatang tu…spesel ek? ni pun masih berpinar2…haha..

  26. CatlinaFly said,

    March 11, 2010 at 11:39 am

    park air: sy baru2 je berpeluang dapat buffered ni , sebelum ni dapat satu je on 2009!🙂 btw, suke tgk komik u lah, creative!

  27. CatlinaFly said,

    March 11, 2010 at 11:40 am

    anak perak: betul tu sebab tu ramai blogger idam2 kan buffered ni, org tak yah klik iklan kita, just dtg menjenguk je duit dah masuk🙂

  28. CatlinaFly said,

    March 11, 2010 at 11:43 am

    neo, ummie hanie, lieya, mommy yen: buffered ni idaman bloggers sebab duit masuk tanpa org klik iklan🙂 tapi jajni masa org dtg tu, iklan tgh run lah..kalau iklan biasa dipanggil CPC-cost per click, org klik baru masuk 0.25 sen tu

  29. CatlinaFly said,

    March 11, 2010 at 11:43 am

    cik min: ok lah tu, byk belajar dari tips cikmin..tapi memang memerlukan kesabaran tunggu buffered ni huhu..akhirnya..

  30. CatlinaFly said,

    March 11, 2010 at 11:44 am

    chugie & ieda: macih….:)

  31. CatlinaFly said,

    March 11, 2010 at 11:45 am

    intan;…tu lah alhamdulillah, tapi entah2 pas ni lagi setahun baru dapat lagi!ngaaaa!i am me: akak dulu pun gitu, main daftar n tempek iklan je..pastu belajar sket2

  32. CatlinaFly said,

    March 11, 2010 at 11:45 am

    abi ummair: sama2..sharing is caring..

  33. CatlinaFly said,

    March 11, 2010 at 11:46 am

    mea myra: mesti boleh punye…blog u pun ramai visitor i tgk😉 topik2 entry pun menarik terutama bab cuti2 malaysia :0

  34. CatlinaFly said,

    March 11, 2010 at 11:47 am

    elyn: good luck to u too🙂 tu lah..ha ah, ken wooi wajar dijadikan conoth tu,.,blogger yang friendly

  35. CatlinaFly said,

    March 11, 2010 at 11:48 am

    aidah: kita share je ape yg ade..;)

  36. CatlinaFly said,

    March 11, 2010 at 11:48 am

    cik lily putih: oraitt..sila2..

  37. CatlinaFly said,

    March 11, 2010 at 11:49 am

    @eda: kejap tak kejap makan masa setahun gaklah nak dapt buffered ni huhu🙂

  38. CatlinaFly said,

    March 11, 2010 at 11:50 am

    essal: sy pun belajar berdikit2, baca blog2 org lain yang offer tips🙂 jom belajar same2..

  39. CatlinaFly said,

    March 11, 2010 at 11:50 am

    rose: tulah nanti kumpul2 wat beli beskal ke kete mainan e-ein ke heheheh

  40. CatlinaFly said,

    March 11, 2010 at 11:51 am

    uda dan mama cira: dulu2 masa mula2 nak cecah singgit pun susah woo🙂 lepas 2-3 bulan baru nampak hasilnye bertambah sikit2

  41. CatlinaFly said,

    March 11, 2010 at 11:52 am

    kak chik: hehehe..nombor bertuah 8 agaknye sebab sy ni august baby🙂 kak chik pun ape kurangnye

  42. CatlinaFly said,

    March 11, 2010 at 11:53 am

    rina: bukan malu tapi segan sikit2..tapi ade gak la tinggal komen cuma tak byk..

  43. Nadiah Sidek said,

    March 11, 2010 at 1:49 pm

    sy tak letak lg nuffnang kat blog sbb duk fikir blog sy tu apa la sgt. mcm best pulak tgk kwn2 dpt duit🙂

  44. CatlinaFly said,

    March 11, 2010 at 2:45 pm

    nadiah: sy blogging pada ogos 2008.letak nuffnang pada julai 2009.dekat setahun baru terpikir nk register nuffnang, sebab masa baru2 tu tak tau ape kebendanya nuffnang ni.tgk org buat, kita pun buat suke2 je..tapi lame2 dah paham how nuffnang works, seronok pula..tapi takleh lwn la, otai2 blogger yang dapat job advertorial (menulis advert utk advertiser)..itu riban2 masyuk tu..

  45. kenwooi said,

    March 11, 2010 at 3:43 pm

    thanks for the mention.. very sweet of you! =)

  46. Yan said,

    March 11, 2010 at 11:44 pm

    a'ah cat..orgpun kadang singgah sini,. tp tak tgl jejak..sbb ske nak baca jek.. malas nak taip..bule tak trima alasan tu?? hehehhe

  47. March 12, 2010 at 2:57 am

    wah inspirednyer baca post nie. yosshhh mari berusaha LOL ^___^

  48. Ein Frenoz said,

    March 12, 2010 at 6:28 am

    good info. nnt rajin nk letak gak .

  49. CatlinaFly said,

    March 12, 2010 at 8:16 am

    ken wooi: u pun ape kurangnye, kena contohi sikap peramah u ni..so friendly🙂

  50. CatlinaFly said,

    March 12, 2010 at 8:16 am

    yan: kalo boleh, tinggallah jejak..sebab sy leh gi lawat u nanti🙂.

  51. CatlinaFly said,

    March 12, 2010 at 8:17 am

    shareen: yooosshhhh..gambate-ne!

  52. CatlinaFly said,

    March 12, 2010 at 8:17 am

    ein: jom!😉


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: