Her third allergy attack&Flu

Hari Sabtu lepas, E-ein diserang alergi.Punca?dua keping nugget ayam…seminggu sebelum ni, E-ein pernah makan sekeping nugget ayam tapi tak ade ape2 lak masa tu.So, E-ein takleh makan ayam lagilah buat sebulan dua ni..Masa kejadian, kebetulan E-ein tak berapa nak mkn bubur nasi, so bila nampak Auntie dia mkn nugget, dia pun nak, tunjuk2 kat nugget tu..mula2 kami bagi separuh je abis, pastu dia abiskan satu keping.Dekat nak maghrib tu, dia makan lagi sekeping.Time maghrib, aku bagi susu dan perasan dia menggaru2 dgn ganas .Ade bintat serta lebam biru kat bwh dagu, pipi , dahi, leher dan ketiak.Nampak bintat2 mcm kena gigit dgn ulat bulu,nak gi klinik, masa tu kul 7mlm, klinik bukak 8.30 malam tapi since aku dah ade pengalaman sebelum ni, aku bagi ubat adik ipar aku (antihistamine-dipenhydramine, tapi utk batuk-kawan2 jgn tiru k, sy ade pengetahuan farmakologi-ttg ubat2an )..Berkurang sikit lah bintat2 tu, tapi kul 8.30 aku dgn adik ipar lelaki , gi gak ke klinik (Cg Fly gi mancing udang galah kat Mersing).

Kat klinik, aku cerita la kat doktor yang aku dah bagi antihistamine adik punya.Doktor kata ok, tapi dia bg ubat antihistamin(piriton) lain, mmg utk gatal2 lah.Suruh doktor cek dah kurang ke belum dan perlu ke bagi ubat lagi. Doktor kata, bagi ubat smpi gatal2 dan bintat2 tu hilang.Dah hilang, leh berhenti bagi ubat…

Ahad malam (malam tadi) E-ein dedar pulak..nak kata demam, bdn dia kejap panas, kejap biasa.Masa tido, panas pulak badan dia…baru je baik demam minggu lepas…cian dia…pastu idung dah bunyi srooot sreet srooot sreet..selsema lah pulak, E-ein ni jarang selsema , sejak lahir baru ni kali kedua dia selsema..aku rasa ni efek dari alergi hari Sabtu tu, antibodi dia down….

Dan pagi ni guess what?Dengan aku2 sekali demam dan selsema!(musykil, sape jangkit sape ni huhu)..MC lah jawabnye…kul 10 jap gi nak gi klinik sebab little princess tgh tido…baru lepas mkn ubat demam dia yang minggu lepas punye, tapi ubat selsema takde…(ubat alergi ade, tapi mcm tak berkesan lak utk selsema tu)

Gambar malam tadi:rambut dah panjang..nak potong, sayang lak…

36 Comments

  1. Alynn Notnot said,

    March 15, 2010 at 1:35 am

    both of you, get well soon!🙂

  2. Rozy said,

    March 15, 2010 at 1:42 am

    get well soon ya!!

  3. Uda said,

    March 15, 2010 at 1:52 am

    alaa kesian.. mak dan anak dah demam.. rajin2 mkn ubat yer.. bg cepat sembuh

  4. Intan said,

    March 15, 2010 at 2:07 am

    Alahai, kesian sgt tgk muka dak comel tu….get well soon kay sayang🙂

  5. Ain said,

    March 15, 2010 at 3:04 am

    moga cepat sembut ya…kesiannya tengok e-ein tak sihat camtu….

  6. Mama Adli said,

    March 15, 2010 at 3:06 am

    get well soon….

  7. March 15, 2010 at 3:08 am

    yea..siannyaget well soon dearkita ni pun still demam lagi..mmg tgh musim la sayang..

  8. Emy Omar said,

    March 15, 2010 at 3:21 am

    Get well soon to both of u..anak saya dulu tak boleh makan telur ayam.alergic.macam tu juge kes dia..

  9. March 15, 2010 at 3:23 am

    kesiannyasmoga e-ein n cat cepat sembuh yerafiq pn skang ade alergi..sy takleh salah makan langsung..dia yg kene..uhu

  10. ezan said,

    March 15, 2010 at 3:37 am

    get well soon to both mama & eein…*sgt jeles tgk rambut eein panjang.. rambut sarah gak yang xpanjang2.. heheehe….

  11. DrSam said,

    March 15, 2010 at 4:49 am

    alahai…memang kesian betul kalau tengok anak kecil tak ceria. Semoga kedua mak dan si comel cepat sembuh.

  12. MamaCira said,

    March 15, 2010 at 6:34 am

    bila anak sakit.. kita pun nak sakit jugak rasanya..moge e-ein cepat sembuh..dan tolonglah jgn selsema.. mmg menyeksakan kalau anak selsema..

  13. March 15, 2010 at 6:37 am

    nie sympathy pains/sickness namanyer nie kot…anyways, get well soon both of you *HUGS*

  14. CatlinaFly said,

    March 15, 2010 at 6:49 am

    alynn: terima kasih..srrooott sroot aaacchuuum!kof kof (ade sound efek haha)

  15. CatlinaFly said,

    March 15, 2010 at 6:49 am

    rozy: tq..

  16. CatlinaFly said,

    March 15, 2010 at 6:49 am

    uda: kite demam takpe , tahan dan kuat lagi (koff koff-sound efek) ..cian kat dak tecik tu…susah kalo idung tersumbat dia bad mood

  17. CatlinaFly said,

    March 15, 2010 at 6:50 am

    auntie intan: "from e-ein" macih auntie..(koff koff -eh ade sound efek cam mama dia gak lah!)

  18. CatlinaFly said,

    March 15, 2010 at 6:50 am

    kak ain: macih kak..

  19. CatlinaFly said,

    March 15, 2010 at 6:50 am

    mam adli: terima kasih…:)

  20. CatlinaFly said,

    March 15, 2010 at 6:51 am

    maria: ade geng la gitu..tapi actually kita kuat lah lagi kan?anak2 ni yang kesian..

  21. CatlinaFly said,

    March 15, 2010 at 6:52 am

    emy: hoh..samalah tu..tapi e-ein ni byk pantang dia..ayam, susu lembu, dan juga sesetengah jenis ubat dia tak leh mkn..naik ruam dan bintat2..

  22. CatlinaFly said,

    March 15, 2010 at 6:52 am

    rose: alhamdulillah rafiq dpt minum susu mama dia lagi..kalaulah susu bdn sy ade lagi, mesti E-ein cepat sembuh ni..

  23. CatlinaFly said,

    March 15, 2010 at 6:53 am

    ezan: thank you : ) ala, sarah mcm2 mane pun rambut dia, comel tetap comel!

  24. CatlinaFly said,

    March 15, 2010 at 6:53 am

    dr sam: thank you ye dr sam..sudi ziarah kami yang sakit2 ni..(koff koff..)

  25. CatlinaFly said,

    March 15, 2010 at 6:54 am

    mam cira: huhu ni bukan tahap nak rasa sakit anak tu, mmg dah tgh sakit same2 pun..huhu

  26. CatlinaFly said,

    March 15, 2010 at 6:55 am

    shareen: thank you..so touched with ur words🙂..to all: terima kasih kepada smeua yang sudi melawat kami anak beranak…semoga e-ein cepat sembuh berkat doa kawan2 mama dia ni..amin

  27. CatlinaFly said,

    March 15, 2010 at 6:55 am

    shareen: thank you..so touched with ur words🙂..to all: terima kasih kepada smeua yang sudi melawat kami anak beranak…semoga e-ein cepat sembuh berkat doa kawan2 mama dia ni..amin

  28. Fely said,

    March 15, 2010 at 12:13 pm

    Alahai sian nyer tengok e-ein. My two babies pun baru jer sembuh dari gastroenteritis. Muntah-muntah sampai seminggu, but because it's viral infection, it couldn't be medicated. Hope you both will get better soon. Quite difficult when you child is unwell but even more so when you're unwell too. Take care ok.

  29. @e_da said,

    March 15, 2010 at 1:10 pm

    sian eein.. alergic pulak ye.. camtu la anak2 ni kan.. sian… hope dua2 cepat sembuh ya…

  30. CatlinaFly said,

    March 15, 2010 at 2:12 pm

    fely: oh god, kesiannye anak2 u..huhu e-ein pun tak amik lagi injection rotavirus tu, ingat dah ok sket nanti lepas vaksin setahun ni, nak kena amik gak la vaksin rota tu

  31. CatlinaFly said,

    March 15, 2010 at 2:13 pm

    @eda: betul tu…orang tua2 kata, selagi belum cecah 3 tahun, mmg mcm2 la sakit dia..tapi dah anak2 tgh membesar kan..rasenye lepas 3 tahun pun ade lagi sakit2 pening dia ni..nilah pnegalaman kita sebagai parent..

  32. Ein Frenoz said,

    March 16, 2010 at 12:44 am

    get well soon!eheh..mmg sensitve baby eczema ni..mkn pun kena pilih2..

  33. mummyseri said,

    March 16, 2010 at 2:55 am

    Salam..alal sian tgk eein,,smoge cepat sembuh yek..

  34. chugie said,

    March 16, 2010 at 7:48 am

    hi cat, baru berkesempatan nak ziarah cat & e-ein ni.. siannye kat e-ein yg kene alergic n demam lagi.. x leh ar tengok muka budak2 sakit ni, sedih je rs.. cepat sembuh ek tuk korg berdua.anyway, sy dah terima parcel awk semalam.. nnti sy bg fatin gayakan leg warmer tu k! TQ so much!

  35. FiDa@aMiDa said,

    March 17, 2010 at 4:14 am

    cianya…semoga semua cepat sembuh

  36. CatlinaFly said,

    March 17, 2010 at 10:36 am

    terima kasih kepada kawan2 yang wish kesihatan E-ein mmuuuaaahhh(big wet sloppy kiss) dari E-ein!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: