Measles

Nampak tak bintik2 kat muka E-ein?Gambar semalam, bintik2nya belum keluar…

Measles ataupun demam campak adalah disebabkan oleh jangkitsn pernafasan(respiratory).Penyakit ini mempunyai kadar jangkitan yang tinggi dan boleh menjangkiti ahli keluarga di dalam satu rumah yang tidak mempunyai antibody terhadap campak.Demam campak juga dipanggil rubeola(bukan rubella).

Simptom-simptom demam campak ialah demam,selsema,runny nose,batuk,dan ruam berbintik-bintik di seluruh atau sebahagian badan.

Kesan daripada ini, 1/10 kanak2 yang dijangkiti akan terkena jangkitan telinga,1/20 boleh menghidap pneumonia/radang paru-paru, 1/1000 boleh menghidap encephalitis dan 2/1000 berkemungkinan maut akibat penyakit ini.Ada juga kanak-kanak atau pesakit yang tidak mengalami komplikasi dan sembuh sepenuhnya.

Walaupun demam campak ini dianggap demam yang biasa, ia boleh menyebabkan kadar jangkitan dan kematian yang tinggi di kalangan komuniti yang tidak pernah terdedah kepada penyakit ini.

Sumber dari CDC:

Measles is very rare in countries and regions of the world that are able to keep vaccination coverage high. In North and South America, Finland, and some other areas, endemic measles transmission is considered to have been interrupted through vaccination. There are still sporadic cases of measles in the United States because visitors from other countries or US citizens traveling abroad can become infected before or during travel and spread the infection to unvaccinated or unprotected persons.

Worldwide, there are estimated to be 10 million cases and 197,000 deaths each year. More than half of the deaths occur in India. For more information on measles in the United States and worldwide, visit the Global Elimination page.

Photo kanak-kanak dijangkiti demam campak:

Advertisements

Kerana dia…

Salam..lama gak lah tak update blog..dekat 4 hari..sebab musabab kenapa aku tak update blog ni..

1.E-ein demam..

2.Laptop hantar repair

3.Aku malas sebab kena berkongsi laptop Cg Fly..nak tunggu dia siap guna,aku dah tertido dgn E-ein, sudahnye tak update langsung

so, kerana E-ein demam, aku amik cuti 3 hari…(mohon day by day dgn my boss, mujur bos aku understanding-selagi dia tak sembuh, aku tak sanggup nak tinggalkan E-ein kat pengasuh..iyelah, mana sama kan kita jaga, dgn orang lain jaga..)

High fever
Sebenarnya E-ein start demam hari Sabtu lepas lagi..tapi kemuncak yang suhunya naik sampai 39.7, pada hari Selasa ni.Pukul 7 pagi kami dah bergegas ke bhgn kecemasan kat Hospital Kluang.Tapi diberitahu, semua kes demam, kena gi Klinik Kesihatan kat Mengkibol.So kami menuju ke sana..sampai sana dlm 7.30 pagi, pun dah ramai orang.Tunggu dl kul 8.30 barulah kes E-ein dilayan..siap kena amik darah lagi..kesian sgt.E-ein meraung2 sampai pucat bibir dia..mungkin sebab dia demam jadi bila kena cucuk sikit, dia rasa sakit sangat.Dah la nurse tu cucuk 3 kali , 3 tempat kat tgn kiri dan kanan baru dapat, dia kata sebab E-ein keraskan badan.Ini aku kesal sikit..memang lah budak akan meronta2 tak mcm org dewasa, tapi lain kali cari betul2 lah urat darah tu sebelum ko cucuk tgn anak aku!Sakit tau tak?

Ye aku tau itu untuk kebaikan E-ein(cek darah )..tapi ibu manalah yang sanggup tgk anak kesakitan kan..maybe ada yang kata dugaan aku ni tak besar mana, tapi demam E-ein memang tinggi ,kalau alpa sikit, leh jadi sawan tarik sebab panas sgt.Yang kelakarnya, tgh2 amik darah, tiba2 E-ein cakap “betu!betu!betu!!“(aku rasa dia cakap betul!betul !betul! kot, cam upin ipin sebab dia suka tgk upin ipin )..habis semua dalam bilik amik darah tu ketawa.

Demam campak(measles)
Hari Rabu(semalam), masih demam juga.Masa ni, bintik2 campak dah keluar.Kat muka, dan kat badan (depan belakang).Bintik2 nya kecik2, kaler sama dgn kulit tapi bila kita pegang, terasa la menggerutu.Paginya suhu dah turun ke 38, tapi petang dlm kul 6 petang, suhunya 39.8 masa aku cek guna termometer dahi tu.Aku mandikan E-ein dgn air suam.Suhu turun ke 39.2 tapi dia merengek2..Cg Fly baru balik sekolah, belum sempat tukar baju lagi, kami ke Klinik Mengkibol semula.Doktor bagi ubat masuk bontot tu, siap bekalkan sekali utk kami masukkan sendiri kat rumah.Doktor pesan , selalu jerlum(betul ke perkataan ni) kepala E-ein dgn kain basah dan lap2 kat badan sikit…

Hari ni, tok mak dan 2 org auntie E-ein ada kat umah kami, ringan sikit lah aku rasa sebab ada ramai org nak layan dia.E-ein pun nampak happy je..dan suhunya dah turun sikit ke 37.5.Tapi kadang2 masih merengek2 juga dengan selera makan dan minum susu yang tak menentu..janji suhu dha turun, taklah kita risau sgt…So esok, aku kena masuk keje semula setelah bercuti selama 3 hari…harap2 E-ein ok masa kat rumah kat pengasuh…amin.Jom tgk gambar budak yang dah beransur baik ni(gambar semalam sebelum butir2 campak tu tumbuh)-haaa..panjang cerita kali ni huhuhu..

Dah macam org baru pas bersukan lak hehehe

auntie2, mama akan kembali bersiaran secara aktif lepas laptop mama siap repair ye..maaf ye,mama tak dapat jenguk blog auntie2 selalu skrg ni..

The First Cry

The news-July 2008
Every married women dreams of being a mum, which is such a joyous and exciting experience. My bundle of joy arrived when I’m in the 3rd year of marriage. Why I knew that I conceived her on July 2008?Because I’ve been keeping tracks of my ovulation day and my menses cycle.I even started to aware there is another living being inside my tummy before I did the pregnancy test!They call it mother’s instinct.I call it the mother’s love. Mother’s love are infinite.Mother’s love are unconditional.Mother’s love are forever.

E-ein at 35 weeks inside mama’s tummy

The bountiful 40 weeks
The 40 weeks have been so captivating. There were some bad news though, I was suspected to have recurrent hyperthyroidism and pregnancy diabetes.Set that aside, I felt both eager and fear of the delivery at the same time. It was just getting into another world called motherhood.Will it be painful?Will it be easy?How long can it be for me to see my baby and hear her first cry?Can I endure the pain?

The feeling
I used to be a naughty and stubborn child. Will I have the patience like my mother’s had?I have used to claim that I am strong and “berhati kering”.Will I have the courage to let my baby go on her own ways when she grow up?Will I have the courage to not shed tears when she become somebody’s wife?

18th March 2009
My water broke at 12 noon while chatting on YM with few friends!!The pain did not come yet, it was just the feeling of a little “nak patah tulang belakang” @ simply translated, backpain.When I was in the car with my hubby and parent, I was dizzy with excitement and anxiousness.But I try to act cool so that my hubby didn’t panic while driving.The questions keep on repeating in my head.How she would look like?Would she be like me or her father?Will she have my eyes and her father’s hair? or vice versa?Will she know I am her mother when she first saw me?

It was so painful to bring another life to this world, but it was worth it.I strained for 4 hours before she came out to greet us . The good doctor told me after the strenuos 4 hours(that felt like 40 hours!), I have to be vacuum assisted because I had been exhausted and have little energy left. They were trying to avoid c-sect.And suddenly, after the doctor worked his magic with the vacuum thingy , it all gone away.The pain.The fear.The anxiousness.I cried out of joy , “Alhamdulillah….Allahuakhbar!” It was the child that me & my hubby been waiting to meet.To see her eyes , to hold her little fingers and to hear her cry for the first time.I swear to God that she looked into my eyes when the nurse gave her to me!!We named her ,Nur Dayana Insyirah( the light of braveness and soothing).Our bundle of joy, our handful of happiness which fits perfectly in our hands.

Here she was, at one day old…

And here she is now at 1 year and 1 month ++.

To all mothers out there,Happy Mother’s Day is everyday…:)..

Yep..this is a contest..for mothers, but for me it is also an opportunity to express what I feel to hear E-ein’s first cry…

Brought by:

Sponsored by:

Let’s join now!Just click the contest banner above and the prizes are…

  1. Grand Prize Winner x 1 – FREE Designer Inspired bag of the winner’s choice (any bag available on the website)
  2. Consolation Prizes (Unlimited) – All submissions gets 15% Mother’s Day Cash Voucher To Shop At AliceWonders.com

Full info is here.

Patah……..

Sumber: Flickr

Adeh..laptop ku ade prob sekarang nih..File windows nye corrupt so, kepada client2 KedaiGambarKami yang tgh pending tu, maybe 1-2 hari I will start my work back..rasa cam patah tangan ni ha bila laptop tak leh on!Ini pun pakai komputer opis..and if ade urgent works yang nak guna Photoshop dan lain2 keje KedaiGambarKami, kena pakai laptop Cg Fly lah buat sementara waktu..

E-ein mcm dah ok, badan dia pon tak panas lagi tapi semalam memang dia tido je, tak de bgn main2 mcm selalu.Bgn pun utk minum susu je.Harap2 lepas ni E-ein berselera nak makan..mama masakkan sup ayam + bubur nasi today..

E-ein demam

Dak tecit ni demam sejak hari Sabtu lagi…Ada muntah sekali, tapi aku rasa muntah tu sebab dia tak suka makan ubat, kenalah sorok ubat dlm susu.Cian dia, dan asyik nak mengamuk je sebab tak sedap badan kot.Menyusu dan mkn pun kurang..haih risau betul kami.Semalam gi klinik, doktor timbang, berat E-ein masih 7.8kg!Maknanye berat dia statik, tak berganjak sejak checkup 11 bulan!..aduh kenapa ye?ada tak kawan2 yang experience thing like this?Doktor kata, tunggu dia baik demam dulu, then lagi 2 minggu timbang lagi , kalau tak naik jugak, dia nak kasi vitamin.Aku terpikir lak nak cari vitamin atau minyak ikan, tapi nak beli yang mana ek?Scott’s Emulsion tu dah buleh kasi ke?
Hope E-ein will get better tomorrow…amin..

Adik E-ein?

Baby siapa ni?comel kan?Nama dia Muhammad Hakymie Samjis Bin Hadi Samjis.Little prince of Miss Shazreen @ Mrs Shazreen, my long time friend dari sekolah menengah dulu.Sebenarnya dah lama lost contact, jumpa balik masa ku sedang bloghop ke blog ni tahun lepas tak silap :)..

Reen and husband, tahniah for having such a lovely and cute abby boy…:)

Digital Scrapbooking at WiddlyTinks.com
Scrapbooking Photo Tinks by WiddlyTinks.com

Want this so badly!!!!

Hmm…selalu tgk white room studio ni dalam website photographer2 je…teringinnya..huhu..actually kat umah aku ade satu bilik kosong..hmm..kalau ada budget lebih, maybe KedaiGambarKami akan ada mini studio sendiri..tapi byk lah nak kena renovate, kena cat bilik tu, kena beli backdrop,(maybe dlm 2-3 backdrop utk tukar2 kaler), flash payung tu bla bla bla…

Dah jumpa dah mana nak beli backdrop tu…so doa2kan kami supaya dapat merealisasikan impian nak ada mini white room studio (real punya) sendiri…kalau byk dapat job, the lagi cerah peluang nak adakan studio ni..(huhu mana satu ni, nak upgrade lens dan kamera lagi wuaaa..)

Dapat cam ni ok gak for starters..

Lawak akrobatik

Lately E-ein suka buat camni…hehehe..

Kurang jelas dgn apa yang dia buat?Jom tgk video ni 🙂

*Pengasuh kata, E-ein jalan dah byk langkah juga kat umah dia, tapi kalau kat umah kami, dia nak landing dgn kami je.Maybe malam dia dah penat kot…so dia byk rehat dan tido waktu malam..

How not to get pregnant Part 1

No..ini bukan peyut sy tau..sy jumpa kat yahoo search

Haa…bila baca entry dari Uda today, tergerak hati nak menyebarkan info dari beliau…Entry ni bukan utk gadis(yang takde gadis lagi dah) atau teruna2 (yang takde teruna lagi dah) belajar cara nak elakkan pregnancy y(tapi kalau nak baca boleh juga utk sedar2kan diri tu)..NO!NO!..ini ialah kaedah perancangan keluarga bagi mereka yang tak mahu mengandung lagi(selagi boleh biarlah sementara, bukan kekal, melainkan sebab boleh membahayakan nyawa ibu dan bayi) atas sebab2 yang berikut:

Saya ada masalah kesihatan
-Masalah seperti kencing manis, sakit jantung atau lain-lain yang boleh memudaratkan nyawa ibu dan bayi.
-berumur lanjut dan rasa tak sesuai nak mengandung lagi

Saya tidak mahu anak buat masa ini
-Contohnye:
-baru bersalin dan mahu tumpukan pada anak sorg tu dulu(mahu jarakkan kandungan)
-baru kahwin tapi duduk berasingan mcm sorg kat Malysia , sorang kat obersi- kesian kat anak
-baru kahwin tapi nak enjoy dulu , nak bermanja2 n geli2 hubby & wifey dulu
-baru kahwin tapi masuk maktab-takleh preggie maaaa!

( Tapi rezeki Allah kalau boleh jgnlah tolak melainkan ade sebab2 munasabah, ramai lagi nak baby tapi tak dapat..)

Antara kaedah2 perancangan keluarga yang boleh dipraktikkan ialah:

1. Pil pencegahan kehamilan(pilihan yang paling femes kot ni)

Terdapat 3 jenis pil pencegah hamil:

(i) Pil pencegah hamil campuran

(ii) Pil progesteron sahaja (pil mini)

– Pil mini hanya mengandungi hormon progesteron
– Ia menjadikan dinding endometrium menipis dan mukus di kawasan serviks menebal. Kadangkala ia juga berfungsi mengawal ovulasi.
– Aliran haid akan menjadi sedikit dan pendek. Kitaran haid juga menjadi tidak tetap. Ini menjadikan pil mini kurang popular dikalangan pengguna pil pencegah hamil.
– Ia dianggap pil yang paling lemah dan kurang kesan sampingan tetapi kurang berkesan jika dibandingkan dengan pil campuran.
– Ia diambil sepanjang tahun berterusan tanpa henti.
– Peratus kegagalan: 2%

(iii) Pil pencegah hamil kecemasan

– Pil pencegah hamil kecemasan digunakan untuk menghalang kehamilan sekiranya melakukan hubungan kelamin tanpa sebarang perlindungan, dirogol atau mengesyaki kegagalan kaedah pencegah hamil contohnya kebocoran kondom.
– Ianya diambil 72 jam (3 hari) selepas melakukan seks.
– Ianya tidak setanding pil pencegah kehamilan lain.
– Tidak sepatutnya digunakan berterusan kerana peratus kegagalan yang tinggi.
– Contoh: Postinor
– Peratus kegagalan: 5%
– Cara alternatif bagi pencegahan kehamilan kecemasan adalah dengan memasukkan IUCD dalam masa 4 hari selepas menjalankan hubungan.


2. Alat pencegah kehamilan di dalam rahim (IUCD)

(i) IUCD Kuprum

– Ia mengandungi kuprum yang berfungsi menghalang sperma dari memasuki tiub fallopio.
– Ianya berkesan selama 3 tahun selepas dimasukkan.
– Aliran haid akan menjadi banyak dan panjang selepas dimasukkan.
– Peratus kegagalan:

(ii) Progestogen IUCD (Intrauterine Contraceptive System)

– Ia mengandungi Levonorgestel (hormon seperti progesteron) yang menjadikan mukus di serviks menebal untuk menghalang sperma dari memasuki rahim.
– Ianya boleh bertahan selama 5 tahun selepas dimasukkan.
– Kelebihan IUCD kuprum ialah, aliran haid tidak begitu banyak dan tidak menyakitkan.
– Peratus kegagalan: 0.1%


3. Implan pencegah kehamilan (Implanon)

  • Implanon adalah alat seperti batang mancis, berwarna putih mengandungi etonogerstel yang dimasukkan di bawah kulit di lengan.

  • Ianya dimasukkan oleh doktor terlatih dan bius setempat akan diberikan.
  • Ianya menghalang ovulasi, dinding endometrium menipis maka menyukarkan penempelan embrio. Mukus di kawasan serviks juga menebal menyukarkan sperma untuk berenang ke kawasan uterus.
  • Ianya boleh bertahan selama 3 tahun. Selepas tamat tempoh 3 tahun, ianya mesti diganti dengan yang baru.
  • Aliran haid menjadi sedikit dan sakit ketika haid berkurang.
  • Boleh menyebabkan kitaran yang tidak tetap atau tidak datang haid bagi beberapa bulan.
  • Peratus kegagalan:


4. Suntikan pencegah kehamilan

  • Juga dikenali sebagai suntikan mengawal kelahiran.
  • Suntikan ini mengandungi hormon seperti progesteron yang menghalang wanita dari ovulasi (membebaskan telur yang matang).
  • Suntikan di berikan di punggung. Dos kedua diberi selepas 2 bulan suntikan pertama diberikan dan dos seterusnya diberikan setiap 3 bulan sekali.
  • Ia menjadikan aliran haid sedikit dan boleh menyebabkan haid yang tidak tetap atau tidak datang haid bagi beberapa bulan. Ini antara punca perlu menghentikan penggunaannya.
  • Contoh: Depo Provera
  • Peratus kegagalan: 1%

5. Topi Serviks

  • Topi serviks adalah sejenis getah berbentuk seperti topi yang secocok dengan serviks. Dengan ini, sperma akan di halang dari memasuki serviks.
  • Biasanya ia digunakan bersama dengan spermisid (sejenis bahan yang membunuh sperma) yang disapu pada topi serviks.
  • Ia perlu dikeluarkan selkurang-kurangnya 6 jam selepas ejakulasi dan tidak sepatutnya berada dalam vagina melebihi 48 jam.
  • Ianya mesti dimasukkan oleh doktor.
  • Boleh meningkatkan risiko jangkitan serviks.
  • Peratus kegagalan: 20%

Idolaku Anne Geddes!

Pesanan kepada gadis2 yang bukan gadis, teruna2 yang bukan teruna,yang juga bukan dalam ikatan perkahwinan yang sah,jika anda terbaca entry ni :Renungkan sejenak..zina itu dah satu dosa, buang anak lagi lah dosa iaitu membunuh manusia lain.Why don’t u girls amalkan perancang keluarga atau gugurkan shj(sebelum ditiup nyawa) kalau tak mahu jaga anak tersebut?sekurang2nya, tak delah kamu membuang anak merata2 mcm buang sampah…Sy mengutuk sekeras2nya mereka yang membuang bayi ini..sy jijik dgn org2 sedemikian yang memanggil dirinya manusia, mereka tak layak dikurniakan bayi yang suci itu!!!!fikir2kan…

Bersambung nanti yek..

Wuhaiiiii..budak sekolah!


Gambar sekadar hiasan.Sumber dari sini.

Pagi semalam aku ke 4 buah sekolah di area tempat kerja aku.Niat aku nak menghantar pamphlet pasal majlis konvo & bazaar jualan kat tempat keje aku pada 27hb Apr ni.Bukannye tak leh suruh driver tapi alang2 aku dah keluar nak gi bandar, aku singgah je sekolah2 tu sekali.

Tiga sekolah pertama, di kawasan bandar.Bila aku masuk je kwsn sekolah, budak2 sekolah yang selisih dgn aku bagi salam ” Assalamualaikum cikgu“..alhamdulillah..sejuk hati aku dgr walaupun aku ni cikgu kat institut bukan kat sekolah ;)….

Masuk sekolah keempat(area pendalaman sikit), aku bersama lagi sorg staf perempuan, lalu kat tepi sebuah kelas darjah 6 ni.Cikgunya ada dalam kelas, sedang berckp dgn 2 org lagi murid.Sekilas kami lalu, kedengaran “peeeewwiiittt!peewwwwiiittt!“..Masya Allah..memang budak2 ni tak hormat kat cikgu diorg…kalau cikgu tak ade, aku boleh terima lagi, ni cikgu ada kayt meja depan diorg tu haaa….ape nak jadi mcm ni, kecik2 dah tunjuk samseng dgn tunjuk gatal.Dik, kami ni sebaya mak /kakak/makcik kamu tahu tak????Baru berkhatan 2-3 tahun lepas, pantang nampak perempuan,dah naik sheikh kamu ye?

Ok..done mumbling, aku nak jemput semua ke Majlis Konvokensyen & Bazaar Jualan kat bwh sini okeh..:) Sekian.

*ini bukan flyer/pamphlet asal.Aku buat sendiri utk iklan jap hehe!

« Older entries