Kerana dia…

Salam..lama gak lah tak update blog..dekat 4 hari..sebab musabab kenapa aku tak update blog ni..

1.E-ein demam..

2.Laptop hantar repair

3.Aku malas sebab kena berkongsi laptop Cg Fly..nak tunggu dia siap guna,aku dah tertido dgn E-ein, sudahnye tak update langsung

so, kerana E-ein demam, aku amik cuti 3 hari…(mohon day by day dgn my boss, mujur bos aku understanding-selagi dia tak sembuh, aku tak sanggup nak tinggalkan E-ein kat pengasuh..iyelah, mana sama kan kita jaga, dgn orang lain jaga..)

High fever
Sebenarnya E-ein start demam hari Sabtu lepas lagi..tapi kemuncak yang suhunya naik sampai 39.7, pada hari Selasa ni.Pukul 7 pagi kami dah bergegas ke bhgn kecemasan kat Hospital Kluang.Tapi diberitahu, semua kes demam, kena gi Klinik Kesihatan kat Mengkibol.So kami menuju ke sana..sampai sana dlm 7.30 pagi, pun dah ramai orang.Tunggu dl kul 8.30 barulah kes E-ein dilayan..siap kena amik darah lagi..kesian sgt.E-ein meraung2 sampai pucat bibir dia..mungkin sebab dia demam jadi bila kena cucuk sikit, dia rasa sakit sangat.Dah la nurse tu cucuk 3 kali , 3 tempat kat tgn kiri dan kanan baru dapat, dia kata sebab E-ein keraskan badan.Ini aku kesal sikit..memang lah budak akan meronta2 tak mcm org dewasa, tapi lain kali cari betul2 lah urat darah tu sebelum ko cucuk tgn anak aku!Sakit tau tak?

Ye aku tau itu untuk kebaikan E-ein(cek darah )..tapi ibu manalah yang sanggup tgk anak kesakitan kan..maybe ada yang kata dugaan aku ni tak besar mana, tapi demam E-ein memang tinggi ,kalau alpa sikit, leh jadi sawan tarik sebab panas sgt.Yang kelakarnya, tgh2 amik darah, tiba2 E-ein cakap “betu!betu!betu!!“(aku rasa dia cakap betul!betul !betul! kot, cam upin ipin sebab dia suka tgk upin ipin )..habis semua dalam bilik amik darah tu ketawa.

Demam campak(measles)
Hari Rabu(semalam), masih demam juga.Masa ni, bintik2 campak dah keluar.Kat muka, dan kat badan (depan belakang).Bintik2 nya kecik2, kaler sama dgn kulit tapi bila kita pegang, terasa la menggerutu.Paginya suhu dah turun ke 38, tapi petang dlm kul 6 petang, suhunya 39.8 masa aku cek guna termometer dahi tu.Aku mandikan E-ein dgn air suam.Suhu turun ke 39.2 tapi dia merengek2..Cg Fly baru balik sekolah, belum sempat tukar baju lagi, kami ke Klinik Mengkibol semula.Doktor bagi ubat masuk bontot tu, siap bekalkan sekali utk kami masukkan sendiri kat rumah.Doktor pesan , selalu jerlum(betul ke perkataan ni) kepala E-ein dgn kain basah dan lap2 kat badan sikit…

Hari ni, tok mak dan 2 org auntie E-ein ada kat umah kami, ringan sikit lah aku rasa sebab ada ramai org nak layan dia.E-ein pun nampak happy je..dan suhunya dah turun sikit ke 37.5.Tapi kadang2 masih merengek2 juga dengan selera makan dan minum susu yang tak menentu..janji suhu dha turun, taklah kita risau sgt…So esok, aku kena masuk keje semula setelah bercuti selama 3 hari…harap2 E-ein ok masa kat rumah kat pengasuh…amin.Jom tgk gambar budak yang dah beransur baik ni(gambar semalam sebelum butir2 campak tu tumbuh)-haaa..panjang cerita kali ni huhuhu..

Dah macam org baru pas bersukan lak hehehe

auntie2, mama akan kembali bersiaran secara aktif lepas laptop mama siap repair ye..maaf ye,mama tak dapat jenguk blog auntie2 selalu skrg ni..

19 Comments

  1. Sally said,

    April 29, 2010 at 1:47 pm

    moga cepat sembuh ya e-ein..

  2. @e_da said,

    April 29, 2010 at 1:51 pm

    la siannya dia.. demam rupanya.. mmg tak sampai hati nak tinggal g keje kan.. moga e ein cepat sembuh ya…

  3. nurulazham said,

    April 29, 2010 at 2:07 pm

    kesian e-ein..kena berwaspada skit skang ni cat..kes denggi pun dah mula banyak..alhamdulilah if keputusan darah tu xde apa2 yang membimbangkan..teringat nurul mase form 5, demam xkebah2..pegi klinik, doc suspect denggi coz dah mula keluar bintik2 merah..doc suggest terus ke hospital utk amik darah…bila result darah dah keluar, sgt2 bersyukur coz itu cuma demam campak..ubat masuk bontot tu mmg kena spare kat umah cat..if suhu demam anak2 naik sampai 38, dah boleh sumbat..tapi kalau dah sumbat, jgn bagi ubat demam lagi, coz dlm ubat bontot tu dah ada PCM..dulu2 kita kalau demam org tua kata jgn mandi..oh…itu silap…bila suhu badan anak dah panas sgt, siram dengan air sejuk pun xpe..ye..takut terkena sawan tarik…smg e-ein cepat sembuh ye sayang….😉

  4. ezan said,

    April 29, 2010 at 2:59 pm

    get well soon eein..

  5. mummyseri said,

    April 29, 2010 at 3:00 pm

    smoge eein cepat sihat ye..anti doakan.. xpe ckp kt mama nnt eein da sihat baru dtg ziarah anti yek..sayang eein..

  6. April 29, 2010 at 4:59 pm

    aih..demam rupanya dak montel nih..cepat sembuh ye sayang. Risau la kalau demam2 ni kan ina..

  7. Zulita Saad said,

    April 29, 2010 at 4:59 pm

    Salam.. sian nyer E-Ein… moga cepat sihat yer..

  8. mummy_ayu said,

    April 30, 2010 at 12:04 am

    ooo..patutla sepi je..ingat cat outstation..rupanya dak tecik nie demam..ala cian e-ein…kena cucuk 3 kali baru dpt darah…apa pun..semoga cepat sembuh ye dear!!!

  9. Diamilikku said,

    April 30, 2010 at 12:05 am

    cat…hurmm kalau panas sangat..cat jerlum ngan air asam jawa..bancuh asam jawa ngan air pekat2..pastu sapu2 kat rambut kepala dia semua…then letak towel..air asam jawa nih bagus untuk sedut panas badan kuar..alesha penah demam 40.2'…dua hari berturut2 jerlum plus masuk ubat bontot..terus temp turun ke 36.8…cubalah yer…if not now..next time kalau ditakdirkan e-ein demam

  10. April 30, 2010 at 12:43 am

    siannye..mmg susah ati kan bila tgk anak demam..nak2 lagi kene amek darahrafiq pernah kena sekalisy plak yg menangis kat situ tak sampai ati dengar anak nangis sbb kene cucuk..pastu cam kasar skit la cara depa..cubit2 tangan comel tu utk dptkan urat..aduhai..rasa nak ganti je tempat dia..ehehe kelakar la..upin ipin plak dia..tapikan cat..tinggi tuuuu 39++rafiq paling tinggi 38.4 setakat ni..semoga e-ein cepat sembuh k..:-)

  11. CatlinaFly said,

    April 30, 2010 at 12:47 am

    kak sally: terima kasih kak..

  12. CatlinaFly said,

    April 30, 2010 at 12:47 am

    eida: ye betul..sebab pengasuh maybe tak alert ttg suhu bdn ni..ape2 hal, wpun sy dah keje today, ade masa free sy nak gi jenguk and amik suhu dia..

  13. CatlinaFly said,

    April 30, 2010 at 12:48 am

    nurul azham: thanks nurul..ha..baru kita tau kena simpan ubat bontot tu..

  14. CatlinaFly said,

    April 30, 2010 at 12:48 am

    ezan & mummy seri:thank u..

  15. CatlinaFly said,

    April 30, 2010 at 12:48 am

    mamam qistina & zulita saad: macih…e-ein dan mama hargai sgt2😉

  16. CatlinaFly said,

    April 30, 2010 at 12:49 am

    mummy ayu: ha..bukan outstation ..in station sebab terperuk kat umah je hihihi

  17. CatlinaFly said,

    April 30, 2010 at 12:50 am

    rose: itulah..takde sape ajar tau , tapi dia selalu tgk upin ipin kat hset hehehe..betul tu rose, mane tak risau..kita demam pun kadang2 suhu taklah setinggi itu..

  18. CatlinaFly said,

    April 30, 2010 at 12:50 am

    suhana @diamilikku: dah buat dah su🙂 masa tu mil dgn akwan2 dah ada advise yang sama..sejuklah sikit tapi kena ulang2…cuma bau asyem sket ah hahahaa

  19. Mama Adli said,

    April 30, 2010 at 3:24 am

    Semoga cepat sembuh E-ein…betul cat, i pun kalau adli demam klu blh nak jg dia sendiri…tak sampai hati nak hntr dia pg rmh pengasuh….sekarg ni adli kat kluang…dgn atuk n wan dia…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: